Чистене на дома

• 2 944
  • 28
  •   1
Отговори
Здравейте!
Темата може и да не е за тук, моля за извинение ако не е.
Днес ме хванаха “лудите” и реших основно да почистя дома. Е, няма такъв кеф сега. Всичко ми е подредено, изчистено.
Зор ми е докато започна.
Та, се замислих вие как си разпределяте тази работа? На стаи или хаотично?
Живея в гарсониера и леко да изпусна “режима” на чистене става бъркотия. Опитвам се всичко дребно да е в “панерчета” и всяко нещо да си знае мястото, но малък апартамент и бързо става разхвърлено.

# 1
И в голяма къща става разхвърляно.

# 2
С двама тийна и кученце, вече ми е все едно.. докато бяха малки всичко беше под конец.  Сега съм вдигнала ръце.

# 3
Имаше тема по въпроса. Потърсете я, има много полезни съвети за бързо и ефективно чистене и поддържане.

# 4
Току що сядам. От 20 часа до сега, пот се лее на талази. Мислех, че утре ще хвана малкия и заедно с него ще си подредим, хем да се научи на ред. Ще почистим. Да, ама не. Оказа се, че утре сутрин ще имаме гости. Детето си легна и заспа, а аз - газ.
Нямам успешна система, всичко е когато имам време. Където живеем основно жилище - Стаите на децата са ужас. Нашата спалня е горе долу. Холът е обикновено подреден винаги. Причината е, че сме на квартира и почти нямаме излишни вещи, и затова лесно се чисти. Имаме точно по два чаршафа за всяко легло. Точно 8 чинии и чаши, и 12 вилици и 6 лъжици и 5 ножа. Абсолютно нищо излишно. Също така, научих се да изхвърлям. Не обичам да разхищавам, затова рядко купувам излишни или разточителни неща. Но нещо излезе ли от строя, на деня е аут. Повече от това не ми стига времето да направя.

# 5
Току що сядам. От 20 часа до сега, пот се лее на талази. Мислех, че утре ще хвана малкия и заедно с него ще си подредим, хем да се научи на ред. Ще почистим. Да, ама не. Оказа се, че утре сутрин ще имаме гости. Детето си легна и заспа, а аз - газ.
Нямам успешна система, всичко е когато имам време. Където живеем основно жилище - Стаите на децата са ужас. Нашата спалня е горе долу. Холът е обикновено подреден винаги. Причината е, че сме на квартира и почти нямаме излишни вещи, и затова лесно се чисти. Имаме точно по два чаршафа за всяко легло. Точно 8 чинии и чаши, и 12 вилици и 6 лъжици и 5 ножа. Абсолютно нищо излишно. Също така, научих се да изхвърлям. Не обичам да разхищавам, затова рядко купувам излишни или разточителни неща. Но нещо излезе ли от строя, на деня е аут. Повече от това не ми стига времето да направя.
И аз съм на квартира, но въпреки това се трупат някакви неща.
Мотивирахте ме да изчистя всичко ненужно.

# 6
# 7
Системата ни е да съберем каквото има по пода, че да не пречи на робота и да излезем, за да може той да си чисти на спокойствие Simple Smile Ние през това време пазаруваме и пием кафе Simple Smile

# 8
  • Deutschland
И аз така правя с робота. Пускам го и отивам да пия кафе. Де да можеше и да готви, цена няма да има.

# 9
Чистенето ми е най- противната домашна работа. Почти изцяло съм го делигирала на мъжа ми. Имам си странности: кухненският плот и тоалетната чиния трябва да блестят. Другото както дойде.

# 10
  • София
Аз вкъщи проблем нямам, защото имам необходимите уреди, спазвам правилата на минимализма и си поддържам ежедневно, но в четвъртък и в петък изчистих у свекърите и у нашите, докато са на почивка. Възрастни хора са, трудно им е да е всичко изрядно, защото недовиждат и се движат по-трудно. Обаче и те имат роботи, та основното си беше обрано, а на морето подовете са от значение при пясъка, който лесно се нанася.
При чистенето там установих, че най-много ми пречат т.нар.прахпсъбирачки. Обичат си разни сувенири, снимки и подобни.
Плюсът е, че имат малки жилища в момента - кухня, спалня и малко холче.
Системата ми беше следната.
Първо свалих всички пердета, завивки и покривки и ги пуснах да се перат. Извадих всички чинии и посуда и заредих да се мият. Избърсах прозорци и черчевета, след което закачих пердетата После измих кухненските шкафове и ги наредих отново. След тях всички повърхности, врати и огледала. Пуснах прахосмукачка, вкл. по меката мебел и застилане на текстила. Приключих и на двете места с банята, хем така и аз си взех душ след работата. Накрая поливане на цветя и сега роботът ще им поддържа още няколко дни, докато се приберат на чистичко.

# 11
Апартаментът ни е малък, едностаен. Нямам никакви проблеми с почистването, защото често го поддържам по малко, а не примерно да го оставя цял месец и да не пипна нищо. Не съм някоя супер чистница да ми лъщи всичко от чистота, но не обичам и да ми е мръсно. За нула време обаче се събира прахоляк, дори да съм избърсала съвсем скоро. Прахосмукачка пускам всеки ден. Иначе относно реда, като цяло е подредено, няма разхвърляция.

# 12
Едно време бях с ОКР на тема почиване. Дотолкова, че мъжът ми веднъж се оплака, че е все едно живее в лаборатория с един епитет, който започва с буквата Ш.
Ами в един момент почнах да боледувам, да не мога да поддържам идеално чист дом и постепенно спря да ми пука. Имам робот, който отказва да си седи сам вкъщи и да чисти, иначе бих го пускала и всеки ден, но редовно намира някоя играчка, оплета се в кабели и какво ли не, затова е само под мой надзор и съответно не го пускам повече от 2-3 пъти в седмицата. Гледам основното почистване да е веднъж на 7-10 дни, през останалото време пипвам, където е нужно. Вече не правя дори всичко в един ден, защото за да си лъсна апартамента ми отнема 5 часа и гърбът ми не издържа вече такова натоварване.
Писна ми да робувам на някаква имагинерна чистота, живея между 2 от най-натоварените булеварди в София и такава просто не съществува за повече от 2 часа, после отново започва да се натрупва прах…

# 13
Здравей! Поздравления за поредната „лудост“ по чистене — веднъж хванеш ли я, е супер приятно усещането, нали? 😊
Аз лично си разпределям работата на зони — примерно един ден кухня и баня, друг ден дневна и спалня. В малък апартамент „панерчетата“ са задължителни, както и редовното връщане на нещата по местата им. Ключът е в малките навици — всеки път като ползваш нещо, да го връщаш веднага, за да не се натрупва хаос.
Може да опиташ и малки „мини сесии“ по 10-15 минути, за да не се натоварваш наведнъж. Така и мотивацията остава, и апартаментът ще ти се вижда по-спретнат постоянно.
Успех и не се предавай — чистотата на дома е като настроение, понякога бъркотията е временно състояние! 😉

# 14
  • София /Абсурдистан
Веднъж седмично идва дом.помощница, през другото време пускам робота. Едно време се вманиачавах, сега спря да ми пука. Колкото толкова.

Общи условия

Активация на акаунт