Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 13

• 35 369
  • 303
  •   1
Отговори
# 255
Много благодаря

# 256
  • София
Здравейте,
сина ми е приет в ПГЕА ( бившия Киров).
Специалност "Програмиране на изкуствен интелект" с разширено изучаване на АЕ. Има записани в класа им за сега цели 2 момичета Simple Smile
Почти няма мнения и информация за паралелката и училището.
Много бих се радвала, ако някой сподели актуално мнение.

# 257
  • София
Мнението ми едва ли е релевантно, преди трийсет години моят човек е завършил Киров... само момчета - казал ми е - момчетата ми да не учат там Simple Smile
Т.е. няма значение дори елитно- неелитно - каква специалност са, важното е децата да са горе-долу поравно по пол, тепърва предстоят първите трепети.
Иначе - училището има база, паралелката е готина, ако ви е и наблизо - супер.

# 258
  • София
Здравейте,
сина ми е приет в ПГЕА ( бившия Киров).
Специалност "Програмиране на изкуствен интелект" с разширено изучаване на АЕ. Има записани в класа им за сега цели 2 момичета Simple Smile
Почти няма мнения и информация за паралелката и училището.
Много бих се радвала, ако някой сподели актуално мнение.
Здравейте, синът ни се записа на първо класиране в същата паралелка. Всъщност искаше точно това и написахме само тази там. За съжаление по математика  изкара незадоволителен резултат и балът му се закотви на 375. Въпреки, че исках да изчака второ класиране и да влезе в друго училище, той отказа.
Информацията, която имаме е от две близки момчета. Първият завърши миналата година ПГЕА и сега завършва първи курс "Автоматика". Вторият младеж ще е абитуриент тази учебна година и след практиката в  11 клас  получи предложение за работа на половин работен ден.  Базата, свързана с обучението по специалните предмети е модерна и преподавателите са повечето от старата генерация и са много взискателни. Останалата част на сградата и кабинетите не са в добро състояние, но предстояло обновяване и ремонти по проект. Това, което знам, че ако децата искат да се (на)учат имат условията, учителите и ресурсите. Има строга дисциплина, разбираемо зя толкова мъжка гимназия, но почти няма средна работа ученици. Или са мотивирани и учат, или пълна незаинтересуваност и отстраняване от часовете, както и изключвания.  Училището не е общинско, а национално и по тази причина е поизостанало финансирането. Синът ни е бил само в момичешки класове до момента - 6 момчета макс и разбираемо имаме своите притеснения, но резултатите и изборът си беше негов. Пишете ми на лично, ако нещо конкретно Ви интересува и съм пропуснала да напиша. Имам възмажност и да питам допълнително.

# 259
  • София
Може ли някой с дете в 10, 11 или 12 клас в 133то да ми даде повече информация какви профили има там като избор след 10 клас.

Намирам това в учебния план за 11а, профил „Чужди езици“ - AE/PE :
Профилиращи предмети
1. Математика
2. Информатика
3. Английски език
4. Биология и опазване на околната среда
   География и икономика
   История и цивилизация
   Химия и опазване на околната среда
   Физика и астрономия

Как става това като вторият чужд език задължително трябва да е профил, не ми е ясно.

Обаче за всички други 11 и 12 класове учебните планове показват, че има общо три профила като два от тях са чуждите езици, а третият не включва като избор математика.

Само три ли са общо профилиращите предмети и как се избира 3/4 профил? По-специално има ли математика като избор или не?

# 260
  • у дома
Училището определя дали да са 3 или 4 пп .
По принцип се предлагат на децата пп,които училището може да подсигури с учители,но ако няма достатъчно желаещи може да не се сформира група по този пп.
За 133то не знам,ние сме в провинцията.

# 261
  • София
Училището определя дали да са 3 или 4 пп .
По принцип се предлагат на децата пп,които училището може да подсигури с учители,но ако няма достатъчно желаещи може да не се сформира група по този пп.
За 133то не знам,ние сме в провинцията.

Да това ми е ясно, обаче не ми е ясно как всички други паралелки в 133то са посочени с 3 профила, а само една от определен випуск е посочена с четири. И как така няма в тази паралелка като профил втория чужд език, а единият от профилите е математика. Нещо copy-paste ми се струва да има от минали години и никой там да не го е проверил.

# 262
  • София
И на мен така ми се струва. Нещо са го оплескали. Принципно няма пречка една паралелка да е с три профила, а друга с четири в едно и също училище, но няма как в профил "чужди езици" вторият профил да не е вторият чужд език.

# 263
  • гр.София
Без претенции ,че ще съм напълно коректна и ще дам обяснение на чуденката ви. Но има една паралелка в 133, тя е с първи АЕ и втори Руски, която сега ще е 12 клас и бяха приети като СТЕМ паралелка, с профил Мат.   Това се случи еднократно и не повториха. Там настъпи някаква каша с профилите.
Иначе, имам информация към 30 юни  от дете,което е в руска паралелка и тази година ще е 11 клас,че отново е предложен профил Мат. Също и География,Химия,Биология,История, Физика.Т. е. за втора година осигуряват Мат за всички желаещи. За физика са се събрали само  ок 6 деца и е под въпрос.
Профилите са 3.

# 264
  • София
Blanc, много благодаря за информацията.
Сигурно е така за тази паралелка конкретно, защото имат и профил информатика. Само че отгоре на учебния план са плеснали Профил "Чужди езици" вместо профил Математика.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 18:43 от Magenta2022

# 265
  • у дома
В училището на детето ми СХН са с 4 пп,а Природни науки са с 3 пп,но първите два пп са си определени.

# 266
  • София
Blanc, много благодаря за информацията.
Сигурно е така за тази паралелка конкретно, защото имат и профил физика. Само че отгоре на учебния план са плеснали Профил "Чужди езици" вместо профил Математика.
Да и аз сега го проверих. През 2021 в ДПП паралелката с АЕ и РЕ е била обявена с профил математически и сега е 11-ти клас. Значи всичко е точно, просто са сбъркали наименованието на профила най-отгоре в учебния план.

# 267
  • София
В 133то в паралелката с първи английски имат ли предмети на английски в 9 и 10 клас?

# 268
  • гр.София
Мина време (дъщеря ми го завърши сега ) и не знам тази година как е било, т.к преподавателите на чужд език се водеха лектори - преподаваха и в друго училище . В 9 клас - География и История- изцяло на АЕ.  Химия - на 50 процента .( Учителката си е от 133 . Води и профила после). В 10 клас- Философия. ( И този учител си е от 133то).

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 06:24 от blanc

# 269
  • София
Ние сме в 133, но сме с ФЕ и РЕ, и предполагам, че в следващите учвбни години ще има предмети на ФЕ.

Общи условия

Активация на акаунт