Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 13

• 39 135
  • 345
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Кои са двете испански? 164 и ?
157-ма, като цяло е с по-нисък бал от други училища с паралелки с ИИЧЕ испански, но от познати знам, че има преподавани предмети на испански.
22 е училището за изучаване на испански, в случай че не стигне балът за 164. За 157 нищо добро не се сещам да съм видяла написано тук, май само в името му е останало, че се изучава чужд език.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 19:05 от Desem

# 316
  • София
22-ро вече няма профили Чужди езици, а ако тези указания сега останат в сила, вероятно от догодина няма да има и ИИЧЕ. Не знам там поне три предмета да се изучават на испански.

# 317
В 127 не се ли изучават на испански предмети от 9клас? Там има.доста учители по испански. Може и да бъркам, но май така са ми казвали.

# 318
Аз пък бих дала много добър отзив за 157мо училище! Синът ми е осми клас там и затова не съм много щедра на думи, все пак няма и един срок още. В неговия клас се държи изключително много на испански език - класната им е учител, млада и с много добър подход към децата - харесват я, уважават я и всяка седмица имат контролни, отделно ги изпитва и при определен брой похвали също имат оценка, отделно имат и говорим испански с учителка от Испания - не говори български и английски, в нейния час само на испански от ден едно! Има седмици, в които детето се връща с по 3-4 оценки само по испански. Така и трябва да е, как да го научат иначе езика, не мога да се похваля с изключително ученолюбиво дете, но успеха му е около 4, варира нагоре или надолу. По математика самите деца не са доволни от госпожата, но аз съм доволна. Също имят периодично контролни и ги изпитва поне веднъж в месеца. За БЕЛ нямам впечатления - там не получавам много отзиви. Имат всяка седмица домашни, всеки ден по испански и математика. Дават им проекти да правят, напр. по музика. Това, което мога да спомена като негатив е, че трябваше да имат първата година и изучаване на Португалски, но до момента нямат такъв час. Може и да е за добро, не знам. Има доста успешни деца от това училище, на миналогодишната олимпиада по испански тяхна възпитаничка беше взела първо място, не от първа испанска. Неудобен е транспорта до там, но след две години, когато завършат метрото съм сигурна, че само ще се подобрява мнението за училището.

# 319
  • София
Вторият език започва в 9-ти клас навсякъде - това е нормативно определено с рамковите учебни планове. Няма как да е от 8-ми.

# 320
  • София
Вторият език в 157 е само английски (поне до миналата година). Португалският е вероятно ФУЧ, ако се събере група.

# 321
грейпфрут, санка В осми клас нямат втори език, имат само испански. Португалски е като извънкласно занимание и трябваше да е само първата година- има събрана група т.к се коментира на родителската среща, явно не могат да намерят учител.  От следващите години не би трябвало да имат, а да започнат да изучават английски като втори език и разказвателните предмети. В осми клас имат само: испански, математика, БЕЛ, философия, компютърни технологии, музика( която втори срок се сменя с ИИ, мисля) и физ. възпитание, като преобладават часовете по испански.
Ще допълня и още нещо като мнение относно училището, което нас ни спечели най-вече. Учебния план е направен така, че профилиращи предмети са общо 4 - първите два са задължителни и те са испански и английски език, останалите два са свободно избираеми между: БЕЛ, Философия, Биолофия и химия, История, География и икономика. Изборът се прави след десети клас. За нас това беше важно, т.к в останалите училища директно влизаш в определен профил, а до десети клас децата вече имат идея какво ги привлича, в седми клас е рядкост някое дете да знае, че иска да учи определен предмет и да преследва кариера в тази област. Поне моята логика беше такава, въпреки, че синът ми иска Биология и иска да кандидатства с това след 12 клас, моето мнение е, че бързо ще се откаже до тогава и ще избере нещо друго. Тук поне има този избор, там където от седми клас се кандидатства за съответната паралелка, при промяна в желанието на детето става трудно и неговото изместване …

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 19:34 от Bubolina*86

# 322
  • София
Е, щом е извънкласно занимание, за 1-2 часа ФУЧ за една година, нищо нямаше да научат. Най-много да ги обърква с испанския, така че не е голяма загуба.

# 323
Да, именно. И аз това си мисля, че може би е за хубаво.
Е, щом е извънкласно занимание, за 1-2 часа ФУЧ за една година, нищо нямаше да научат. Най-много да ги обърква с испанския, така че не е голяма загуба.

# 324
  • София
Да, имат Португалски ФУЧ в програмата.

# 325
93то 93% са локални, роми и прочие, надявам се да имате избор.  Във вечерната е по-добре.
 Влизам с питане, това сериозно ли е?https://www.actualno.com/education/na-vojna-s-chujdite-ezici-mon … news_2529854.html

Да не го бъркате с някое друго, какви роми в квартал Гео Милев, в училище с минимален бал 350, не 100-200 в някой краен квартал...
Изтрих, да не се подведе някой. Объркала съм го, да. Извинявам се.
И благодаря за информацията. Дъщеря ми е в 19то, там не учат предмети на немски. Е, може пък да започнат, дано.

# 326
Миналата година като звънях в училищата, мисля, че 22-ро ми казаха, че 3-4 профил ще са чуждоезикови.
Аз го видях това като ограничаване избора на децата.

# 327
  • София
Миналата година като звънях в училищата, мисля, че 22-ро ми казаха, че 3-4 профил ще са чуждоезикови.
Аз го видях това като ограничаване избора на децата.
В 22-ро и в други училища, пак под натиск от МОН, промениха профил "Чужди езици" на "Общестевени/хуманитарни науки", като на практика само името е сменено. Традиционно тези училища предлагаха хуманитарните предмети за 3-ти и 4-ти профил. Сега те са първи и втори  профил, а езиците - трети и четвърти. Няма никакъв смисъл от ИИЧЕ по основния език, ако после той не се учи в профил.

# 328
Да, но от документите виждам, че са имали възможност за решение относно 3-4 профил. Сега такава няма да имат, благодарение на вълчев [нарочно]. Пише, 3 деца поискало математика - учат математика. Сега нямат такива опции.

# 329
22-ро е хубаво училище, но това с профилите е плаващо и зависи от МОН...
127 училище също направиха "маскиране" на езиковите паралелки, като ги кръстиха науки- обществени, хуманитарни, природни...
Има и други училища с този ход (1-во, 7-мо, ако не се лъжа), но каква е гаранцията, че след някоя и друга година, съгласно промените от министъра, ще има възможност за избор на 3 и 4 профил- езици, а не нещо непосилно трудно за профили. Тъпо е измислено и не ми харесва, бих се включила в петиция или нещо, с което да спрем това безумие.
За 157-мо още мин.г. четох добри отзиви и си мисля, че училището дърпа все по напред.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:50 от UnaDesconocida

Общи условия

Активация на акаунт