Проблем с шум в града

• 3 377
  • 105
  •   1
Отговори
Здравейте, от Пловдив съм, имам проблем със съседите, които гледат петел и кокошки и разни други животни, но най-вече проблема е в петела. Колкото и да четох в интернет всеки, който се е оплакал от нещо подобно е моментално определян за луд нервак, но съм сигурен, че има доста хора, които ще ме разберат. Всяка сутрин в 4-5 започва доста силно кукуригане и така на равни интервали през 1-2 минути през целия ден и в един момент става обезпокояващо дори на затворени прозорци, да не говорим, че през лятото е страшна жега така или иначе, а като съм принуден да си затварям прозорците, още повече. Някой има ли идея какво може да се направи и дали е имало случаи, в които проблема се е разрешил?

# 1
Не можеш да спреш петела да кукурига. Но в един момент човек свиква (ние имаме) и спира да се буди от подобен шум, престава да го стряска и да му прави впечатление

# 2
Не можеш да спреш петела да кукурига. Но в един момент човек свиква (ние имаме) и спира да се буди от подобен шум, престава да го стряска и да му прави впечатление
     разбирам, но като е прекалено силен шума, не е лесно да не се обръща внимание, от няколко месеца има петел, и предишната година имаше, но не ми понася добре

# 3
Какъв е този петел в Пловдив? Естествено че дразни, дори някой да има куче се предполага, че трябва да го възпита, за да не лае нон стоп.
Ок петелът не може, но обикновено се гледат на село, където разстоянията са доста по-големи, има пространство и не чуваш петелът на съседа у вас.

Може ли да го откраднете и изядете? Ако вече сте говорили със съседа и той не се съобразява?

# 4
Какъв е този петел в Пловдив? Естествено че дразни, дори някой да има куче се предполага, че трябва да го възпита, за да не лае нон стоп.
Ок петелът не може, но обикновено се гледат на село, където разстоянията са доста по-големи, има пространство и не чуваш петелът на съседа у вас.

Може ли да го откраднете и изядете? Ако вече сте говорили със съседа и той не се съобразява?
   Лошото е, че кокошарника е на края на двора на въпросните съседи, и това се пада почти под прозореца ми, но и роднините ми, които са в съседни стаи, не толкова близо до кокошарника, също се будят от петела, просто шума е доста силен, а пространството между къщите и дворовете е малко. Иначе съобразителност не може да се очаква, тези са от типа хора, които доста често не ни оставят да спим от пиянските им гуляи до среднощ със силна музика, която е прекалено силна, за да се заспи и на затворени прозорци. Иначе идеята да го направим на супа ми хареса!

# 5
Просто ви съчувствам, борила съм се с шум от съседи, будеше ни посред нощ и отричаха, че правят нещо. Накрая разбрахме и спря, но се изпокарахме.
Моят принцип е винаги да се подходи с добро, но ако отсреща няма разбиране...тогава започват други варианти.  Хората са по-важни от един петел, а сънят е свещен.

# 6
Виж РАЗДЕЛ VІІ
РЕД И УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ И ГЪЛЪБИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

https://plovdiv.obshtini.bg/doc/3877492

Жалба в общината, ако не попадате в тези квартали и има животни. Ако е разрешено и не са спазени минимални отстояния на стопанската постройка от жилищна постройка, ако има проблем с отпадните води и пр., може да се заведе и граждански иск

# 7
Просто ви съчувствам, борила съм се с шум от съседи, будеше ни посред нощ и отричаха, че правят нещо. Накрая разбрахме и спря, но се изпокарахме.
Моят принцип е винаги да се подходи с добро, но ако отсреща няма разбиране...тогава започват други варианти.  Хората са по-важни от един петел, а сънят е свещен.
. Благодаря много за разбирането. Ще видим какво ще стане с петела, все пак ми е жал да го убивам, не е то виновно..

# 8
Ами не е виновно, но ако не спиш непрекъснато, ставаш като зомби. Това е крайният вариант. Виж горния пост за закона. Говори с тях и направи всичко възможно.

# 9
Виж РАЗДЕЛ VІІ
РЕД И УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ И ГЪЛЪБИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

https://plovdiv.obshtini.bg/doc/3877492

Жалба в общината, ако не попадате в тези квартали и има животни. Ако е разрешено и не са спазени минимални отстояния на стопанската постройка от жилищна постройка, ако има проблем с отпадните води и пр., може да се заведе и граждански иск
.   Благодаря! Прочетох условията, но живея в квартал, в който е позволено отглеждането. Естествено кокошарника им е долепен до оградата, а за 4те метра не съм сигурен дали ги има. Съмнявам се, че ако подам жалба това ще разреши нещо, могат да преместят малко настрани кокошарника и всичко ще е наред уж, но проблемът си остава, а и ще се ядосат, че някой ги е натопил. Ясно, живеем на село, но все пак...

# 10
Ползвайте тапи за уши, ще заглушат шума до известна степен.

# 11
  • София
Не се свиква с шума от петела, десета година не мога да свикна. Че и са три броя.
С комшийката говорих да редуцира броя, че съм будна от 6, не се издържа. Мисля да сменя стаята.
Същата има куче, което виеше нон стоп, нон стоп, ненормална работа. Премести го от другата страна на къщата и сега тормози хората отатък. Пак го чувам, но много глухо.
Разбирам ви съвсем добре, вървете и говорете, може да получите някакво разбиране.

# 12
Те петлите в 6 сутринта от 3 часа са започнали да кукуригат, тъй че явно се свиква и се събужда човек от шума, като се е понаспал и спи по-леко.

# 13
На супа го направете.
Явно са от хората с които не може да се говори.
Но много такива диви селяни има. За силната музика се обаждайте на полицията всеки път.
И жалби подавайте.
И ги осъдете, ако не спрат с петела и с гуляите.
В чужбина знам, че такива неща няма. Там има ред и дисциплина, но имат и свястна полиция.

# 14
  • Пловдив
Аз бих им хвърлила бомба в двора (или много би ми се искало) заради пиянските запои с музика, петелът нека си живее.
Но хората сме различни.
До нас имаше къща (или две-три), преди да курдисат на тяхно място още един блок. Имаше петел, не ни пречеше. Слабо се чуваше обаче. Не бих казала "свиква се", както аз със съсед, любител на музиката, не бих могла да свикна.
Да се разместите по стаите с роднините?
Не знам дали има изрична забрана да се гледат петли в градски двор. Нивото на шума също едва ли е много високо. Но не пречи да се отвори общинската наредба за обществения ред, трябва да я има в нета.
До старото ми "нас" един дядо от махалата гледаше 2-3 кози. Глобиха го, обжалва и продължи да си гледа. Grinning Сега и там има голям блок.

Сега чета другите мнения, горе-долу всичко са казали, сори.

______

Елора, за да ги осъдят (да премахнат петела например), трябва да им създават пречки за ползване на жилището, по-големи от обичайните. Шумът, ако е постоянен, също може да бъде пречка, но се опасявам, че този ще се окаже в рамките на допустимите нива, а самият факт, че там с общинската наредба е разрешено да се гледат кокошки, предполага и поне един петел, съответно кукуригане, тоест по дифолт това са обичайни, допустими неща за квартала. Така разсъждавам на първо мислене.
Не са стадо гръмогласни петли все пак.

Съчувствам иначе напълно, и аз мразя някои шумове, но съм скептична за петела в описания случай, ако са спазени условията за гледане на птици в двора.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 12:17 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт