Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 177 966
  • 5 888
  •   4
Отговори
# 5 880
Скрит текст:
По повод подкупа от ИААА снощи си говорихме с приятеля ми какъв срам е това и той си спомни, че през 90-те, в туристическите брошури за България е пишело, че даването на подкуп на КАТ е в реда на нещата. Вярвам му, защото той е много паметлив за подобни неща, но това означава, че сме дъно и то много дълбоко дъно.
Културни особености Simple Smile
Както за много държави е специално описано в туристически брошури, че примерно се плаща бакшиш на шофьорите на автобусите, така явно трябва да се включи и за нас, че се плаща подкуп на държавните служители по пътищата, било то от ИААА или на катаджиите.

Пък после се чудим защо тук не текат чуждестранните инвестиции в обещаваните размери, защо големи производители предпочитат съседни държави за изграждане на заводи и производства, защо чуждите мобилни оператори си правят каквото си искат на наша теротории и т.н. И обичайно виним лошата Западна Европа за тези неща, но не виждаме нашето си положение.

Мисля, че никой не се чуди, нито си въобразява, че една смяна на валутата например ще преориентира инвестициите към нас.
И без да се оневинява все по-затъващата ни в беззаконие държавица, нормално е да бъде винен ЕС, който на думи има изисквания и уж ни размахва пръстче за върховенството на закона, а всъщност не просто си затваря очите, а направо ни потупва по рамото с всяка следваща стъпка на интеграция.
Изобщо не се заблуждавам, че ЕС е панацея и че не е воден в голяма част от политиките и решенията си от конкретни интереси. И че в името на тези интереси са склонни да си затварят очите за това и онова. И без да оневинявам ЕС за всички тези неща, нормално е ние сами да сме си виновни за неспазването на законите, за корупцията, за всичко.
На този хал сме от преди ЕС, очевидно нямаме волята и желанието да го променим. И политиците ни, и ние самите. Много е хубаво някой друг да е виновен, но въпреки всички проблеми и вина на ЕС, много неща си зависят на нас самите и ние сме си виновни.
Скрит текст:
Личното ми убеждение е, че без ЕС ще сме много по-зле. Не умирам от желание да проверя на практика дали наистина би било така.
Какво точно трябва да направи всеки от нас, че да не сме в това положение? Така както е написано, трябва да изпитваме вина, че не правим необходимото, което поне на мен вече ни ми е ясно какво е.
Под "ние" нямам предвид само гражданите, а и политиците. И нямам за цел да вменявам вина, особено пък конкретно на теб. Но много можем да направим ние, хората - да не даваме рушвети, за да се измъкнем от проблем или да се уредим на по-добра позиция, да сигнализираме когато ни искат рушвет, да си плащаме данъците, да изградим някакво гражданско общество, което е непримиримо към очеизвадни корупционни практики и несправедливости, да не гледаме само собствения си з@дник и да не повтаряме "а, мен това не ме засяга, какво ми пука", а да сме малко по-единни. Като цяло малко повече отговорност и ангажираност към държавата и случващото се. Ей такива неща. Сигурно звучат някак отвлечено и имагинерно, но не може без тях.

# 5 881
Днес България е волейбол.  И с основание. Имаме огромна причина да се радваме. Но днес България трябва да е и Ружди. А едва го споменаха в новините.  И кой го посрещна? Активът на ДПС и Борислав Гуцанов.
Можем да се поздравим за тъпотата си.

# 5 882
  • Разпиляна във въображението
Днес България е волейбол.  И с основание. Имаме огромна причина да се радваме. Но днес България трябва да е и Ружди. А едва го споменаха в новините.  И кой го посрещна? Активът на ДПС и Борислав Гуцанов.
Можем да се поздравим за тъпотата си.

Много, много ме е яд за Ружди. Защото той е за пореден път Световен шампион. Как не го качиха при момчетата? Да отиде на площада! Да изпее заедно с останалите химна. Момчетата заслужават, но и Ружди не заслужава такова отношение. Правителствен самолет, то гвардейци, то чудо, а за него нищо. А пристигат в един и същи ден.

# 5 883
То и интервютата на волейболистите бяха мъчение, тъпи въпроси до безобразие. Добре че са свестни и позитивни! Голяма гордост са и волейболистите, и Ружди, и шампионката по канадска борба! Изобщо има прекрасни деца и хора в България! Не ща да се дава гласност само на престъпници, чалгари и всякаква измет! Искам да се дават пари за такива хора, да показват такива хора и да сме заобиколени от такива хора!

# 5 884
„Договорът с турската държавна енергийна компания „Боташ“ вече е задължил „Булгаргаз“ с над 600 милиона лева, които дружеството не може да изплаща“, заяви министър-председателят Росен Желязков на кръглата маса на тема: „Големите проекти в българската енергетика през призмата на геополитиката, националната сигурност и дипломацията“, организирана от Института за стратегии и анализи.
Министър-председателят подчерта, че въпросът не бива да се свежда само до политическа полемика, а изисква професионален подход и експертни решения. „Поставили сме на едната страна на везните бъдещето на „Булгаргаз“, а на другата – начина, по който функционира икономиката на страната през политически решения. Необходимо е да се търсят устойчиви решения с дългосрочна логика, а не краткосрочни политически ходове“, каза още премиерът.

Източник: https://epicenter.bg/article/Zhelyazkov-na-foruma--quot-Golemite … KXlaEsf9xizhTAFrQ

# 5 885
То и интервютата на волейболистите бяха мъчение, тъпи въпроси до безобразие. Добре че са свестни и позитивни! Голяма гордост са и волейболистите, и Ружди, и шампионката по канадска борба! Изобщо има прекрасни деца и хора в България! Не ща да се дава гласност само на престъпници, чалгари и всякаква измет! Искам да се дават пари за такива хора, да показват такива хора и да сме заобиколени от такива хора!
+1 И дано го осъзнаят младите хора, че на такива личности трябва да се подражава. И аз мисля, че Ружди заслужаваше повече внимание и отразяване!

# 5 886
Голям състав от 15 съдии събира в Люксембург всички членки на ЕС, ЕЦБ и ЕК заради освобождаването на Андрей Гюров от БНБ
https://news.lex.bg/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d1%81%d1%8a% … efQbYg2MfY6mwJv9g

# 5 887
От началото на годината имам три болнични престоя и при всеки съм плащала избор на екип, като при първите два нямах никакви претенции кой лекар ще извърши процедурата. Беше изключително нагло това искане, защото правих колоноскопии и платих избор на екип за анестезиолозите, за да ми сложат упойка (която иначе влиза в цената на процедурата). На всичко отгоре и двата пъти се събудих по средата на процедурата и не ме приспаха отново. Та, да, рекет е. Узаконен рекет.
Само ще допълня с пример от приятелка. Мислех, че като цяло избор за екип е приложим при раждане /секцио естествено не съм много наясно/ и въобще планови операции. Тя ми разказва обаче как установяват проблем докато е бременна, пращат я веднага за спешна операция в частна АГ болница /не в София/ да я поема който е на смяна, и пак са й искали и е платила нещо като избор на екип /май по редовен ценоразпис/... Била е тотално не в състояние да осмислят и спорят с близките, само да мине добре. Не знам, но бях в шок, за мен си е баж законен рекет, явно дъното няма лимит.

# 5 888
Тя в частната болница си е платила най-вероятно за раждане- няколко хиляди лв.
Тази история с анестезиолога ме шокира. Явно става дума за некадърност. ( или пък дамата да си е спестила колко кг е  :/ )
Аз също съм минавала през няколко интервенции подобни, даже сега като се замисля май и не съм плащала избор на екип, а използвахме, че докторът е на смяна.
Факт е, обаче, че същият онкогинеколог му писна да работи със ЗК за прегледи и остана да оперира и май само тежки случаи. Преглежда само на частно. Също офталмолог, страхотен диагностик, писна й да преглежда по ЗК и цялото главоболие и пак преглежда само на частно.
Естествено, прегледите са трицифрени. И пак в това отношение Варна още не може да догони София..

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 22:37 от BacuTy

Общи условия

Активация на акаунт