Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 188 596
  • 6 194
  •   7
Отговори
# 6 180
Мързелива, какво всъщност казваш? Костов ли е виновен?

# 6 181
  • София
Форт Нокс е собственост на руски мутри. Такива от типа "вор в законе", ако ви говори нещо. Много добре бяха при властването на нЕкои партии, да не ги изброявам поименно.

# 6 182
  • Пловдив

продължава да си управлява хотелите и да си гледа кефа, да демонстрира богатство и охолство. Никак зле не му вървят нещата и след 2000 г.

Може ли източник на тези твърдения, за да е ясно дали е вярно? Хотелът му в нашия град е затворен.
Ариа, извини ме, но с теб не ми е възможно да комуникирам.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 23:36 от marzeliva

# 6 183
Доста хора не са наясно с ролите в строителството и кой кой е. Едно понятие е строителен надзор, друго РДНСК.
Всички строежи на големи обекти над 15 м. височина  и над 100 кв.м РЗП се следят отблизо през целия етап на строителство от лицензирани частни фирми за строителен надзор. Разрешенията за въвеждане в експлоатация се издават от РДНСК. Общините нямат никаква намеса. Общините въвеждат в експлоатация ниските и малки по площ сгради. Като гледам къщите в Св.Влас и Елените - всичките са минали през РДНСК.
Не вярвам, че са строени без съответната документация и без нужните разрешителни по  закон. В този смисъл каквато и комисия да направят - тя ще констатира, че нарушения няма.
Проблемите са два - човешката алчност - да застроим и продадем, ако може и луната. Втория - че държавата позволи безконтролно и безхаберно да се възстановява земя в чувствителни зони на частни лица, да се правят заменки, да се сменя предназначение, без оглед на това каква е земята и каква роля има в екосистемата.
Чудя се на лакомията и алчността на строителите - да се нагълташ с терени в речно корито. Но тя донакъде е функция на потребителската алчност и скудоумие. Да имаме по възможност палат и непременно до сами вълните. Там, където хилядолетия човек не се е заселвал и това не е случайно.
Ей тия два фактора - безумната гонитба на притежания, пари и безхаберието на чиновниците убиха и тази година четири човека. На картите се вижда какъв огромен водосборен терен събира дъжда в три дерета и го смъква в една тясна крайбрежна ивица край морето. Въпрос на време е било да се случи настоящата трагедия.
В Царево ги дави втори път пак по същите причини.
Никакви комисии не могат да поправят положението вече. Нито пък ще намерят виновни.
Защото терените са частни, предназначени за съответния вид строителство. То е изпълнено съгласно нормите. И никой не е виновен, че общините не си мърдат пръста поне за инфраструктура да отделят пространство. Ако не направо да забранят строителство на места за воден отток.

# 6 184
  • Deutschland/HE
Марзелива, има доста комплекси на Форт нокс, аз търсех за Панорама, която е най-пострадалата. Това по информация от интернет.

Аз съм минавала от там последно преди 10г и бях в шок, толкова беше презастроено и продължаваха.

# 6 185

продължава да си управлява хотелите и да си гледа кефа, да демонстрира богатство и охолство. Никак зле не му вървят нещата и след 2000 г.

Може ли източник на тези твърдения, за да е ясно дали е вярно? Хотелът му в нашия град е затворен.
Ариа, извини ме, но с теб не ми е възможно да комуникирам.
Не.
Тя държавата не може да проследи собствеността на Ветко през десетките негови фирми, тези на жена му, на сина му, на дъщеря му, офшорките и схемите, та аз ще ти дам източник.

Абсолютно сигурна съм, че по документи всичко е изрядно и в Елените, и в Царево, и в Слънчев бряг. Капка съмнение нямам в това. Резултатите ги виждаме.

# 6 186
  • Пловдив
Не видях някой да твърди нищо за документи, нито за изрядни такива, нито за неизрядни, всъщност не видях някой да пише по нито една от точките, които изброяваш като отговор. Съвсем друго попитах, защото ми стана интересно.

# 6 187
Един от управителите - Игор Кукий, управител на още 4 фирми.

От 2017 г. - Много интересна информация за разни връзки и събития, затова я слагам без скрит текст. пак изплува Пеевски, свързан с руската пералня на ФСБ, а Делян Добрев, като министър, отправя предложени Миролио да получи бг гражданство.  
https://www.actualno.com/europe/pojar-v-specialna-ikonomicheska- … news_2503775.html

Цитат
Осем български фирми в световната схема за пране на руски пари „Световната пералня“

Има българска следа в руската схема за милиарди долари, в която са замесени едни от водещите световни банки и руската ФСС (наследник на КГБ).

Това показват данните на OCCRP, които разкриха “Световната пералня”, чрез която са били “изпрани” поне 20 милиарда долара за периода 2010-2014 г.

“Реалната сума може да достигне $80 милиарда, смятат разследващите органи”, съобщава в. Guardian, който писа за октритията днес.

Над 500 души са част от схемата; сред тях присъстват имена на руски олигарси, московски банкери и лица, свързани с руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Замесен е Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин – член в борда на московска банка, която е участвала в схемата.

Към България са прехвърлени близо милион и половина долара през 14 транзакции, става ясно от разкритията на OCCRP.

Двете фирми с най-голям дял извършват строителна дейност по българското Черноморие, в курорти като Несебър например.

Българският участник в световната схема с най-голяма сума – $550 хил., е фирмата „Артур 2007 „със собственици Иванка Иванова Тенева-Димова и  Пламен Димов Димов. Заедно и поотделно лицата са свързани с още няколко бизнеса, а дейността на „Артур 2007“ е в сферата на строителството и покупко-продажбата на недвижими имоти,  седалище гр. Несебър.

“Нова Алтернатива Инвест” ООД се нарежда на второ място по дял, като около $300 хил. са преминали през дружеството с мениджъри Артем Анатолиевич Кротов и Емил Христов Кючуков – последният фигурира като собственик на още 3 фирми. “Нова Алтернатива Инвест” също се занимава със строителство и недвижими имоти, регистрирана е в град Бургас.

Известният покрай скандали с “Техномаркет” и КТБ Едуардо Миролио също е част от схемата – фирмата “Е. Миролио“ ЕАД се разписва в разследването с по-скромните $91 хил.

Първите смущаващи информации за него в България официално се появяват през вече далечната 2008 година. Тогава БТА съобщава, че в Италия са задържани негови машини за над 3 милиона евро. Разследващите са убедени, че машините за боядисване на текстил, конфискувани от финансовите полицаи, са щели да бъдат трансферирани в България, без да се изплатят съответните дължими суми. Около година по–късно Миролио се споразумява със съда в Италия и връща 7,4 милиона евро. Този акт е изтълкуван като косвено признание за съществуващи нередности.

По официални данни Миролио е най-големият италиански инвеститор в България, което е и причина  той да получи българско гражданство на 10 януари 2013 г. за особени заслуги към Република България. Предложението е отправено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Миролио притежава няколко текстилни завода в Сливен, Ямбол и Свищов, сградата на „Интерпред“ в София и PARK CENTRAL HOTEL в Сливен.
Малко след автомобилната катастрофа, претърпяна от Миролио при съмнителни обстоятелства на 7.11.2015, дяловете на италианеца от „Техномаркет“ попадат в ръцете на Делян Пеевски. През май 2016 г. Миролио прехвърля активите си в “Дунарит” АД към офшорна компания. Налични са сключени цесии за прехвърляне на вземания с „Дунарит“ АД в размер на 22 178 000 евро, 1 774 724,39 долара и 400 000 лв. Всичко това е прехвърлено към „Виафот Инвестмънт България” ЕООД, която е собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорна компания „Виафот” ЛТД.

Другата фирма, замесена в схемата за пране на пари според данните на OCCRP, e Bolgarska Kosmetica, през която са преминали $ 200 000.

Следващи в разследването са “ВОТАН” ЕООД,  участвали в схемата с близо $ 58 хил. С тях свързваме имената Петко Васков Митов и Йорданка Асенова Дишова. Ако героите ви звучат познато, има защо.

Петко Васков Митов наследява фирми на убития моделиер Александър Антов, който е собственик на модна къща “Агресия”.

Митов притежава и дружество, замесено в скандала със спирането на парите по САПАРД през 2008 г. Фирмата “Наваро Х” ЕАД беше посочена сред неизрядните кандидати за пари по САПАРД , заради които страната ни бе лишена от парите по европейската програма. Фирмата е също така свързана с бившия шеф на СДС Пламен Юруков.
Името на Петко Митов се асоцииратс поне още 10 фирми и дружества.

Собственици на друга присъстваща в списъка фирма – “Форт Нокс” ООД, с “участие” в размера на $ 3423 хил., са  Георги Спасов Иванов, Станислав Юриевич Пархоменко и Игор Кукуй.

През 2015 г. компанията завършва изпълнението на проекта си за изграждане на най-високата към момента сграда в България – офис кулата „Капитал форт“ на „Цариградско шосе“. Следващият амбициозен проект на дружеството е да изгради и небостъргача „Скай форт”. Друг предмет на дейност е управлението на имоти в Слънчев бряг и Свети влас. Подобно на по-горните примери дружеството притежава около 14 ваканционни комплекса по черноморското крайбрежие, сред които са „Форт нокс гранд резорт“, „Несебър форт голф клуб“ и хотела „Премиер форт“ в Свети Влас. През 2014 г. компанията става собственик на магазин на „Техномаркет“ в близост на „Капитал форт“, както и парцели с обща площ над 37 000 кв.м.

Inverta 80 EOOD/“Инверта 80″ ЕООД със собственици Павел Георгиев Павлов и Павлина Елинова Пехливанчева е последната част от българската следа в скандала.
Фирмата се занимава със строителство и недвижими имоти. Транзакциите, преминали през тях по схемата, възлизат на ок. $18,5 хиляди.

В схемата е посочено и българско участие чрез BRAICONF SA в размер на $ 86 661.

Разследващите британски органи все още не са установили всички замесени лица в схемата, която е кръстена “Световната пералня” (Тhe Global Laundromat, от англ. laundromat – пералня на самообслужване, в която се поставя монета).

С данни по случая се сдобиват руското издание “Новая газзета” и Международната организация на разследващи журналисти OCCRP, която миналата година разкри и скандала “Документите от Панама” (Panama Papers), който показваше как редица знатни личности, сред които и президентът Путин, укриват парите си чрез офшорни компании.

Документите по новите разкрития включват детайли за около 70 000 банкови транзакции, близо две хиляди от които са осъществени през британски банки, а около четиристотин – през американски банки.

Данните са били събрани като доказателствен материал по повод тригодишно разследване на латвийски и молдовски власти. Скандалът в Молдова, от който започват разследванията, води до политическа криза и падането на петима министър-председатели в последните две години.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 00:08 от Diorela

# 6 188
Форт Нокс е собственост на руски мутри. Такива от типа "вор в законе", ако ви говори нещо. Много добре бяха при властването на нЕкои партии, да не ги изброявам поименно.
Украинци са съсобствениците на Форт Нокс.

# 6 189
  • София
Купувачите са пълнолетни, минали поне обучение до 12 клас и са напълно наясно в каква държава живеят и как се строи.
Да купят без да направят елементарна проверка чрез експерти си е тяхна отговорност.
Да не би държавата да им възстанови отнесените имоти и коли, защото е дала разрешение за строеж?

Държава от мафиоти, които се чудят как да ограбят населението и вие очаквате да ви гарантира нещо. 

Чак такава наивност няма.

Пример: Ти си решила да си купуваш апартамент в блок. Преди покупката викаш ли експерти да проверят дали почвата под блока и основата на блока са стабилни, а също така дали някой по долните етажи е съборил носеща стена? Това мятане на кал е грозно.

# 6 190
dochy, я прочети статията, която пуснах.

# 6 191
  • София
Украинци са съсобствениците на Форт Нокс.

Да ги назовем съветски мутри, по-правилно Laughing. Не знам кои са официалните собственици, аз говоря за истинските.

# 6 192
Не видях някой да твърди нищо за документи, нито за изрядни такива, нито за неизрядни, всъщност не видях някой да пише по нито една от точките, които изброяваш като отговор. Съвсем друго попитах, защото ми стана интересно.
Това към мен ли?
Над мен даривале пише, че не вярва строежите да са без изрядна документация и разрешителни. Това визирах с документите, явно оставеното празно място не е достатъчно за безпроблемно разбиране.

Какво точки? Отговорих ти - източник не мога да ти дам и това ти е пределно ясно. Не следя подробно и задълбочено хотелите на Арабаджиев, но част от тях си смениха собствеността през няколко фирми, сред които и офшорки. Сигурна съм, че на този етап името му не фигурира никъде като собственик. Но и към днешна дата демонстрира лукс и стандарт, въпреки повдигнатото обвинение. Колко години минаха от това обвинение? Резултати има ли? Последно миналата година четох за поредно отлагане. Помня и информация за паднали запори. Голям шум, арести, дела и накрая нищо 5-6 години. Накрая нищо чудно и да осъди държавата в Страсбург.

Фактите са си факти - за пореден път едни хора умряха, а други изгубиха имуществото си с любезното съдействие на държавата.

# 6 193
  • Пловдив
Ами аз за разлика от теб не следя какво демонстрира.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 07:05 от marzeliva

# 6 194
  • София
И аз не следя Арабаджиев, но понеже чета Звездни компромати, там често пускат снимки на жена му (понякога с него) как си живее живота по хотели и курорти и опъва бръчките гротескно. Та със сигурност не ронят сълзи в някой арест.

Общи условия

Активация на акаунт