Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 607 806
  • 21 129
  •   10
Отговори
# 19 275
  • Разпиляна във въображението
Аз пък не знам какви са аргументите, че Радев НЕ Е руска подлога...

За един такъв не се сещам, честно...

Добре, Путин е накарал Радев и правителствата му да дадат пари на Байдънова Америка за самолети. За да може да има пари за тяхния друг проект Тръмп. Също така и за военните машини. Да прибавим и американското гориво за АЕЦ.

Значи наистина мислите, че на ТАСС Путин им е казал какво ще стане?

И да, агенциите имат подготвени новини. Че те цели некролози пишат предварително.
Радев не искаше Байдънови самолети Wink.
Радев не искаше да даваме нашите оръжия за сметка на нови, когато вървяха 3странните сделки.
Радев смени ръководството на АЕЦа- https://filternews.bg/%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD … 0%BE%D0%B4%D1%81/
Ей, така...без конкурс .

Май овладяване му казвахме на това.

Да, не ги искаше. И куп експерти след конкурс не ги класира. Дойде Борисов и взе стратегическо решение, тук се коментира, че заради Магнитски. Обаче вторите самолети са договори от Доневото правителство.

Нищо не спираше такива сделки да се правят от Петков и останалите, ама не стана. Димитър Стояное е питал за самолети.

През 2022 г. президентът Румен Радев подписа споразумение с "Уестингхаус" за диверсификация на ядреното гориво и решението "Фраматом" за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

# 19 276
  • София
Само че Пеевски не влезе в сглобката чрез ПП-ДБ, а чрез Борисов и ГЕРБ, както и в последния редовен кабинет отново чрез Борисов Пеевски управляваше всичките процеси в правителството.
Иначе никой не твърди, че ПП-ДБ са безгрешни, а даже напротив. Просто не виждаме друга партия, към момента, която да има европейска програма. Всичко е за някакви традиционни ценности, християнство, корупция, антиЕС/антиНАТО, проБРИКС, "индивидуализъм" и прочее изцяло плашещи неща.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 23:09 от Moderator3

# 19 277
  • София
Артемис, правителството  на Йотова?  Поправи  ме ако греша, но  мисля, че точно ПП/ДБ, заедно с Пеевски и Борисов отнеха възможността служебното правителство да е съставено от президента. Създадоха домова книга от послушници, които да обслужват техните интереси.

На мен ми е интересно от къде го вадите това самочувствие на най-образованите хора, най-можещите, най-правилните, всичко най и по много?  Звучите като инфлуенсъри в инстаграм, продаващи фалшив живот, самозалъгващи се, че са нещо повече от другите. Това ще изяде главите двете бутиковите партии.

# 19 278
Далеч по-притеснително е, че единствено избирателите на ппдб изказват критика към партиите, за които са гласували.

Всички други, ако ги попиташ за едно нещо, което не харесват, се съмнявам, че ще могат или искат да кажат.

Това е проблемът. Идеални няма, другият ни проблем е, че все още има хора, които вярват, че има.
Да не искаш/можеш да критикуваш и да изискваш по-добро от политика, за когото си гласувал е в основата на желанието за нов спасител всеки път.

# 19 279
Немалко хора вярват,предричат летящ старт за РР,защо така в опозиция се слага,че и за нови сглобки се говори с участието въпросните споменати партии,не разбирам.Или не се вярва в резултата,който ще постигне/121+/,или старият,стар..стар рефрен за ППДБ не трябва да бъде забравен.

# 19 280
Е колко път удобно я преглътнахме?
Доста хора, включително и аз самата, сме казвали неведнъж, че не я одобряваме. Показателно за "удобното преглъщане" е и отлива на гласове на следващите избори.

Ули, напълно съгласна съм за крикитуващите гласуващи. Факт.

# 19 281
  • София
Сирос, чакай, че не мога да схвана. Ти си била за сглобката, но пък се бориш срещу мафията, която мафия е представена в лицето на Борисов и Пеевски? Конгвитивен дисонанс?

ББ е прецакал нещата, ясно. Вероятно, както  ги прецака и с Реформаторския блок. Не се ли научихте да не настъпвате мотиката два пъти?

# 19 282
  • София
Нана, а ще кажеш ли ти кои са тези традиционни ценности? Защото борците за тях също не казват, та ми е любопитно поне да знам какво съм изключила, защото май и вие самите не знаете. Като напиша традиционна ценност ми излиза тричане на кучета. Това ли е?

# 19 283
  • Буркина Фасо
Пак казвам, трябва ни образование, образование, образование. Изгражда и логическо и критично мислене. Тогава путинските тролове и дезинформация са безсилни.
от толкова образовани управляващи завършили Кембридж, Харвард, Москва, УНСС  сме на това дередже. Grinning

# 19 284
Павела Митева току що каза в "Референдум",че от ИТН нямали доверие в хартиеното гласуване,но нямали доверие и в машинното.Каза,че имала повече доверие в Илън Мъск,явно се е изказвал за "Смартматик",машини,за манипулации на избори в САЩ,а Божанов я контрира,че ставало въпрос за оптични скенери.
Ако не се лъжа ИТН искаха скенери.

# 19 285
  • София
Ама чакайте малко. Има ли музей на Пеевски. Има. Вижда се кой, с кого и как.

Така. Цитирам не кого да, а Mediapool:
“ Преди ден Пеевски бе избран за част от комисията с помощта на "Възраждане" и с гласовете на ДПС, ИТН и ГЕРБ. Повечето депутати от ПП-ДБ гласуваха против, но лидерите на формацията Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, заедно с още четирима народни представители, се въздържаха.

И още:
Иванов отговори и на упреците от ИТН за активната роля на депутата от ДПС Делян Пеевски в конституционните и законодателни инициативи на управляващото мнозинство, срещу когото ДБ са се борили, а сега му благодарят. “Благодаря на онези политически сили, които намериха мъдростта да подкрепят промените, за разлика от други, които се занимават с политиканстване. Нямам проблем, че за това, за което сме се борили десетилетия, намираме гласове в парламента – и благодарим. Мен ме вълнува какво пише в тези законопроекти, а не кой ги е подписал”, каза лидерът на “Да България”.
https://dabulgaria.bg/hristo-ivanov-kritikite-kam-promenite-v-ko … ite-na-reformata/

Човекът е благодарен! Какво повече да коментираме.

# 19 286
Нана, а ще кажеш ли ти кои са тези традиционни ценности? Защото борците за тях също не казват, та ми е любопитно поне да знам какво съм изключила, защото май и вие самите не знаете. Като напиша традиционна ценност ми излиза тричане на кучета. Това ли е?
1. Семейството и родът
Семейството е най-висшата ценност. Традиционно българското общество е патриархално, където почитта към възрастните и грижата за децата са свещени. Родът дава самочувствие и сигурност, а „да не посрамиш името си“ е водещ морален принцип.
2. Трудът и трудолюбието
В българския фолклор трудът се разглежда като основно мерило за достойнството на човека. Земята е била основен източник на препитание, затова отношението към нея е почти религиозно. Мързелът се осмива, а уменията на занаятчията и стопанина се издигат в култ.
3. Гостоприемството
Българинът вярва, че „гостът е божи пратеник“. Дори в най-бедните времена, на госта се предлага най-доброто от трапезата. Това е свързано с отвореността към света и желанието за общуване.
4. Учението и знанието
Исторически българите са проявявали огромен стремеж към образование, често лишавайки се от всичко, за да изучат децата си. Това е наследство от Възраждането, когато просветата се е смятала за път към свободата.
5. Почит към традициите и празниците
Българският календар е преплетен с обичаи (Коледуване, Сурвакане, Лазаруване, Нестинарство), които пазят връзката с природата и предците. Обредите и фолклорът са начин за съхраняване на националната идентичност.
6. Справедливост и юначество
В народното творчество (песните за хайдути) централно място заема борбата срещу неправдата. Свободата и достойнството са ценности, за които българинът е готов на саможертва.
7. Спестовност и умереност
Поради историческата несигурност, българинът е развил силно чувство за спестовност („бели пари за черни дни“) и предпазливост, като се стреми да осигури бъдещето на следващите поколения чрез имоти и спестявания.
Тези ценности продължават да живеят и днес, макар и трансформирани от модерния начин на живот, като остават в основата на българския национален характер.

Ако има нещо грешно, може да обясниш защо.

Скрит текст:
ППДБ няма да правят повече "сглобки", разчитат на пълно мнозинство да реализират европейската си програма, която явно не включва традиционните ценности на Ганя, но към момента РР се явява пречка да се реализира тази мечта, затова е и всичкия хейт към РР, а и към останалите. Всички са маскари с изключение на ПП и ДБ.
били разяснила тая евпопеъска програма, която не включа и т.н., моля? Дай да я прочетем, моля.
Питай Сонатата, тя така я определи.
А заявката за самостоятелно управление, с цел постигане на целите е на А.Василев.
такава заявка няма. Имаше обръщение на АВ в Панорама към гражданите за подкрепа за 121. Такава заявка ви я пусна Татяна Буруджиева. Истина няма да стане. Епизодът на Панорама с участието на Ав стои. Няма изказване ще спечелим 121. Ако има, моля да ми го покажеш.
Точно в Панорама, преди призива, каза, че когато си в коалиция е много трудно да правиш реформи, а хората искат истински такива, затова ППДБ искат пълен мандат, пълно мнозинство.
https://www.youtube.com/watch?v=xUqLxkZ_RZo
Към края, след 11.10 минута.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 09:21 от Mama_Nana

# 19 287
Здравейте, следя групата отдавна и тъй като има разностранни мнения относно изборите кои смятате, че са “правилния” избор, ако изобщо има такъв? И към кои “силни” на деня трябва да се придържаме, при положение че сме го играли с едните и другите, и никога не сме били добре? Интересно ми е защитниците на ЕС на какво мнение са за урсулоподобните и политиката, която водят, слабата дипломация, за идиологиите, които изповядват, финансирането на войната и огромните кредити, които се теглят ежедневно. Какво според вас е бъдещето на ЕС, ще се разпадне ли и ако да, ние към коя сфера на влияние ще попаднем?

# 19 288
Пропуснала съм тази гениална идея на ИТН за изчистване на мървите души от избирателните списъци - използването на данните от преброяването от 2021 г.

ГРАО и статистическият институт разбиха на пух и прах идеята на ИТН за "мъртвите души"

Скрит текст:
Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) и Националният статистически институт (НСИ) разбиха на пух и прах идеята на "Има такъв народ" за нов начин за съставяне на избирателните списъци. Едно от малкото приети предложения в Изборния кодекс е спорната идея на партията на ТВ водещия Слави Трифонов, според която списъците се съставят на база данните на НСИ от последното преброяване пред есента на 2021 г. В този регистър статистическият институт няма данни за непреброените хора, онези, живеещи зад граница, както и за починалите и навършилите пълнолетие след преброяването.
Освен това НСИ не може по закон да предоставя такива данни.
По време на продължаващото и към този час заседание на правната комисия думата взе експертът от ГРАО Петя Буланова. Тя обяви, че ГРАО има изграден регистър на населението, който се обновява два пъти дневно. "Последното преброяване беше през септември 2021 и колегите от имат точно тези данни", добави тя , отбелязвайки, че данни на НСИ не са и не могат да бъдат обновявани.
По думите ѝ след преброяването НСИ няма данни за лицата, които са придобили българско гражданство след указ на президента, както и за тези български граждани, които са родени в чужбина, или са починали. "Данните от преброяването по никакъв начин не отчитат миграционните процеси след критичната дата 7 септември 2021 г. (преброяването)", добави тя.

Считаме, че това предложение не е много разумно.
Петя Буланова, експерт в ГРАО

Буланова каза още, че ако депутатите държат на тази идея, е добре да се регламентира какви точно данни и на кого НСИ предоставя, както и да се определи срок за предоставянето им за изработването на списъците.
Тя припомни, че според Изборния кодекс предварителните избирателни списъци се обявяват в срок от 40 дни преди датата на изборите.
Председателят на НСИ Атанас Атанасов обяви, че "разликата между населението, което изчислява НСИ, и населението, което има право да гласува, е голяма." Той припомни на депутатите, че преброяването е от септември 2021 г.
Атанасов прогнозира, че между 500 и 600 хил. души ще е разминаването от резултатите от преброяването и актуалните данни за населението. Той допусна, че разликата може да достигне и един милион.
Председателят на НСИ припомни на депутатите, че институтът има право да дава агрегирани данни, а не индивидуални данни. Той посочи, че идеята на ИТН противоречи на:

Регламент 223 на ЕС от 2009 г., според който НСИ не може да дава лични данни на съдебната или изпълнителната власт;
    Закона за статистиката;
    Закона за преброяването.

Без значение какво се запише в Изборния кодекс, НСИ няма законово основание да предоставя такива данни,а и ползата от това в един момент може да се окаже вреда.
Атанас Атанасов, председател на НСИ

Атанасов даде да се разбере, че регламентите на ЕС имат превес над националното законодателство. Припомни още, че такова становище НСИ представя още на 14 януари 2025 г. Вчера то е внесено в деловодството на парламента повторно, а след това и раздадено на всички членове на правната комисия.
Бранимир Балачев декларира, че правилният подход е НСИ и ГРАО да си сътрудничат и заедно да изработват избирателните списъци. "Как точно си представяте сътрудничеството между двете институции и какво ще се случи с лицата, които не са преброени", отвърна му Буланова. След Всички тези критики Николета Кузманова от ИТН повтори старата си позиция и обяви, че с преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, с което ще се разреши на НСИ да предоставя данни на общинската администрация за изготвянето на избирателни списъци. Буланова посочи, че това е грешка и тези данни трябва да се предоставят на ГРАО, а не общинските администрации.

За нашата парламентарна група прозира желанието за безконтролно дописване в избирателните списъци.
Цвета Рангелова, депутат от "Възраждане"

Без отговори от вносителите останаха въпросите на

- Стою Стоев, който попита къде ще гласуват лицата преброени в едно населено място, но имат постоянен или настоящ адрес на друго място;
    - Хамид Хамид, който попита какво се случва с непреброените хора;

Буланова декларира, че непреброените избиратели ще бъдат затруднени и принудени да подават декларации, с които да бъдат дописвани в избирателните списъци.

# 19 289
  • София
Нито една от тези 7 точки, които сподели Нана, не се спазват от партиите борещи се за традиционни ценности.
Нито една от теи точки не виждам да се спазва от българите тупащи се по гърдите, че са големи патриоти и християни. Чакам и Радев да каже за традиционните ценности, та да го попитам как спестява по 500 хиляди евро народна пара изтичаща в канала всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт