Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 606 060
  • 21 088
  •   26
Отговори
# 20 895
  • София
"След днешния пост на Румен Радев идват и първите контра аргументи:
1. „Първо трябва да изгоним олигархията, после да се интегрираме реално в ЕС.“
Контра:
Реалната интеграция в ЕС и особено в еврозоната е един от най-силните инструменти за ограничаване на олигархията, защото налага по-строги правила, контрол и прозрачност. Не чакаш да станеш идеален, за да влезеш – влизаш, за да бъдеш принуден да станеш по-нормален.
2. „Еврозоната не е стратегическа цел, а само инструмент.“
Контра:
Еврозоната е стратегическа цел, защото означава принадлежност към ядрото на ЕС, където се взимат решенията. Това е политически, икономически и институционален избор, не просто технически валутен въпрос.
3. „Няма да има инвестиционен бум след еврозоната.“
Контра:
Никой не говори за магически „златен дъжд“, но влизането в еврозоната доказано намалява риска за инвеститорите, поевтинява финансирането, повишава доверието и прави държавата по-предвидима. Това е основата на устойчив приток на инвестиции.
4. „Влизаме прибързано и неподготвени.“
Контра:
България е във валутен борд от близо 30 години, което означава, че вече сме отказали самостоятелна парична политика. Отлагането не ни прави по-подготвени, а ни държи извън процеса на вземане на решения.
5. „Европа жертва икономиката заради идеология.“
Контра:
Европейската политика не е идеологическа прищявка, а защита на стабилен международен ред. Без сигурност, правила и предвидимост няма и стабилна икономика.
6. „Трябва повече реализъм към Русия и Украйна.“
Контра:
Истинският реализъм за малки държави е подкрепата за система от правила, а не за логиката на силата. Когато силата стане норма, малките винаги губят.
7. „Европа губи суверенитет.“
Контра:
ЕС не отнема суверенитет, а го превръща във влияние. В съвременния свят суверенитетът се упражнява чрез участие в силни съюзи, не чрез изолация.
8. „Деиндустриализацията е резултат от европейската политика.“
Контра:
Деиндустриализацията в България започва далеч преди сегашните политики на ЕС и е резултат основно от корупция, липса на държавна стратегия и слаби институции, не от самото членство."

# 20 896
Не се излагайте, при кой е бил обединен този народ, може би доброзорлем по време на социализЪма.

# 20 897
  • Разпиляна във въображението
Т.е. той е разединил народа и така е способствал да продължават да гласуват за... няма значение за кого. Хората гласуват за партии. Някой, от тук активни гласоподаватели, ще каже ли, че той го е накарал с изказванията си да гласуват за определени? Сега очевидно обединява да се гласува против него Simple Smile Така че няма проблем Simple Smile

Тепърва ни предстои изключително сериозна работа, за да започнем наистина да се интегрираме в Европейския съюз. На първо място това означава да изгоним олигархията от властта и да спрем паричните потоци от публични ресурси, които продължават да се леят към нея. Да установим върховенство на правото, реално разделение на властите и работещо правосъдие. Да върнем прозрачността, отчетността и отговорността в държавното управление, да възстановим демократичните пазарни механизми, изкривени до неузнаваемост от олигархията и освободим бизнеса от рекета. Да създадем икономическа среда, която да отключи потенциала на българския бизнес.

# 20 898
  • София
Не се излагайте, при кой е бил обединен този народ, може би доброзорлем по време на социализЪма.

Много обединени бяхме, когато ни приеха в ЕС. Не съм чула някой да не се радва. Също и когато свърши Жан Виденовото управление.

# 20 899
  • Буркина Фасо
вчера е имало някакъв протест в Сф. май не е писано тук.
интереса бил мижав.  значи са протестантите са били Путинскии-копейки.

# 20 900
Мислиш, че всички са се радвали за влизането е ЕС, сериозно ли.

# 20 901
РВ вдига скандали в Правна комисия в момента.
Заседанието е извънредно и според него - незаконно.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 15:42 от Saturday

# 20 902
  • София

С 5 долара заплата и 3 пенсия мисля, че се радваха.

# 20 903
  • Другата България
Ама Мирел, гласувай си за него. Не ни вменявай вина, че ние няма да го направим. Все още живеем в демокрация, или поне докато "не сме взели пример от русия."

Аз последно време основно от феновете на ПП чета опити за вменяване на вина на всеки, който каже, че няма да гласува за тях. То не беше към гласоподавателите на ГЕРБ, то не беше към тези на Възраждане, то не беше към тези на ИТН, сега, като чета темата, тези на Радев са на пангара. Даже рязко ГЕРБ станаха по-приемливи.
Аз бях зарязала темата дълго време, сега бях в болнични и имах повече свобода да надничам по-често тук, то пък съвпадна с оставката на Радев.
Та, вече разбирам защо преди време имаше потребители, които вече ги няма, с различни виждания и предпочитания от масовката. Много агресивно поведение към всеки, дръзнал да каже нещо положително за Радев /в случая/, за Възраждане, за Костадинов, за ГЕРБ и т.н.
И това го пиша като анти фен на гореизброените, мисля е ясно.
Та, не съм изненадана, че ГЕРБ са станали по-приемливи, като нищо и НН ще станат, само да не е Радев.
Той пък ще си спечели изборите и отново ще е много шум за нищо. И като се “сглоби“ с ППДБ /да, да, знам, че и преди сглобката с ГЕРБ същите категорично отричаха такъв вариант/, и ще е “преоблякъл се Илия, ама пак с тия“.
Ама да сме живи и здрави, че това е най-важното.

А що се отнася до КП, няма такова нещо като нов проект. Разбирам желанието да ги сватосат отново с Лена, но това са наистина грозни инсинуации.
Лично той го отрече, не вярвай на жълтури.
Ако днес има ново инфо е друга работа.

# 20 904
  • София
Представям си пък, ако беше фен.

# 20 905

Влизането стана десет години по късно, все пак.

# 20 906
Т.е. той е разединил народа и така е способствал да продължават да гласуват за... няма значение за кого. Хората гласуват за партии. Някой, от тук активни гласоподаватели, ще каже ли, че той го е накарал с изказванията си да гласуват за определени? Сега очевидно обединява да се гласува против него Simple Smile Така че няма проблем Simple Smile

Тепърва ни предстои изключително сериозна работа, за да започнем наистина да се интегрираме в Европейския съюз. На първо място това означава да изгоним олигархията от властта и да спрем паричните потоци от публични ресурси, които продължават да се леят към нея. Да установим върховенство на правото, реално разделение на властите и работещо правосъдие. Да върнем прозрачността, отчетността и отговорността в държавното управление, да възстановим демократичните пазарни механизми, изкривени до неузнаваемост от олигархията и освободим бизнеса от рекета. Да създадем икономическа среда, която да отключи потенциала на българския бизнес.

Тц... той няма и грам тежест в решението ми да гласувам за дадена партия. Гласувала съм за СДС, ГЕРБ И ППДБ. Но единствено радев, е причината да не гласувам за радев.

# 20 907
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров пристигна на „Дондуков" 2 за среща с президента Илияна Йотова по процедурата за назначаване на служебно правителство.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 15:55 от intheroom

# 20 908
  • София

Влизането стана десет години по късно, все пак.

Моя грешка. Имах предвид, когато кандидатствахме - 1995 г.

# 20 909
Нашата България, е кофти избор за име на партия.
Не Бе. Аха, аха и като Не Нето го докара.

Общи условия

Активация на акаунт