Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 606 828
  • 21 116
  •   20
Отговори
# 21 045
Каква би била разликата, ако бяха казали, поемаме отговорност, но на МВР са им нужни нови коли. Т. нар. отговорност при политиците у нас е безсмислена като в най-добрия случай се изразява в напускане на "бойното поле", а батаците, които са сътворили да ги оправят други.
Именно. Натъртиха как те вече отговорност не носят, да се оправяме сами като много знаем и искаме оставка, накисвайки всички ни в батака. Но това явно не им пречи да харчат, да участват на международни събития и да подписват споразумения от името на страната, да прокарват промени в закони в последния момент, погазвайки правила и разпоредби. Не е въпроса да кажат, а да поемат отговорност, Нана. Но не само, че не казаха, а много държаха да натъртят, че вече за нищо не са отговорни.

mantissa, както съм ти натрапвала, че чак и агресивно?

# 21 046
Скрит текст:
Убедена съм, че ако позицията му към войната в Украйна беше различна, полезността му нямаше да бъде подложена на съмнение, каквито и кусури да има.

Достатъчно е да прочетеш последната му реч. И да си помислиш какво точно е правил през тези 9 години.

Скрит текст:
Аз пак да попитам, ще извините моето любопитство, но за кого трябва да гласуваме? Коя е политическата сила, която е полезна за България?

№ 37 от бюлетината.
Прочетох я още вчера, когато беше обвинен, че иска БГ икономика да бъде като руската, което не беше вярно, но беше много удобно да се дъвче цял ден. Иначе предполагам, че речите ги пише един и същи човек.
За дейността му в какъв смисъл?
Беше много добър с вдигнатия юмрук, обединител, след началото на войната стана много лош и разединител. Сега предполагам е страшен за някои, да не им отмъкне и без това оскъдните избиратели.

# 21 047
Радев по форма е натовски генерал, по съдържание е руски. Защо се отрича този факт. И руснаците си казаха, че е тяхна кандидатура, и приказките му през последните години го показват, дали ще благославя САЩ или Русия все тая, диктатурата на Тръмп и Путин е еднаква.

# 21 048
Морана,  не е провокация.  Искам да разбера как изборът за Реформаторския блок навремето и ПП/ДБ довели и двата пъти до колаборация с Герб, се определя като отговорен и правилен? И как ще убедите сегашния избирател (бивш или неориентиран) да гласува отново за тях?

Критика мога да понасям, изобщо не ми пречи. Водим нормална полемика, като изключим появяващите се епитети от време на време.
Пп,пф са тези,които привличат съмишленици,електорат,а и нито съм политически активист на дадена партия,нито сляп последовател на някакви идеологии,нямам кумири в политиката,че да апелирам нахъсано кой за кого да си даде гласа.
Ти можеш ли да ме убедиш защо трябва да си дам гласа за новият проект на РР?Не можеш,защото чрез риториката си,действията си РР е показал,че няма как да е моя избор на предстоящите парламентарни избори.

Сега не прави ли същото,опитва се да яхне вълната на недоволството за втори път?В това бяха и обвинени наскоро ППДБ,като се подчерта дебело,че на протестите са били не само електората им,а хора,на които нито бюджета им харесваше,нито вече им харесва да гледат физиономиите на ББ,ДП и сателитите около тях.

# 21 049
Радев по форма е натовски генерал, по съдържание е руски. Защо се отрича този факт. И руснаците си казаха, че е тяхна кандидатура, и приказките му през последните години го показват, дали ще благославя САЩ или Русия все тая, диктатурата на Тръмп и Путин е еднаква.
Това не е било тайна още през 2016 година /първи мандат/, не попречи да има и втори мандат. Неговото мнение и позиция не са променени през всичките години, ние, избирателите променихме мнението си за Русия и за САЩ.

# 21 050
Повече от избирателите също не са променили мнението си и много добре знаят за кой ще гласуват.

# 21 051
Така е, гласуването е по собствена воля, но е важно да се знае, че Радев ще ни тика  към клептокрацията на Тръмп/Путин/ Черепа.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 14:39 от llo.

# 21 052
  • София
На мен би ми било интересно да разбера защо човек ще гласува доверие на политик, който ще взима пример от диктаторска държава известна с това, че 4 години активно избива цивилни, докато икономиката ѝ се разпада, наложени са ѝ санкции и международна изолация, управлявана е от олигархия инсталирала си президент с доживотен мандат, а населението масово живее в нищета и мизерия с доходи далеч под този на средния българин, за да ни приближи до демокрациите в ЕС?

# 21 053
На мен би ми било интересно да разбера защо човек ще гласува доверие на политик, който ще взима пример от диктаторска държава известна с това, че 4 години активно избива цивилни, докато икономиката ѝ се разпада, наложени са ѝ санкции и международна изолация, управлявана е от олигархия инсталирала си президент с доживотен мандат, а населението масово живее в нищета и мизерия с доходи далеч под този на средния българин, за да ни приближи до демокрациите в ЕС?

Това, че Русия води война, значи ли че принципно е лошо "европейските лидери бързо да се адаптират към реалностите и да предприемат мерки в защита на конкурентоспособността и прекратят деструктивната деиндустриализация, както и дали в този процес ще се ръководят от икономическите ползи, а не от идеологически интереси"? Защото той към всъщност това изказва като пожелание.

Въпреки че май всъщност само Китай е точна илюстрация, другите две цитирани държави по-скоро не са точен пример.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 15:09 от Vapor

# 21 054
  • София
"и дали в този процес ще се ръководят от икономическите ползи, а не от идеологически интереси. Така както правят, САЩ, Китай и Русия"

Вчера споменах, че и трите държави, които даде за пример, са силно под влиянието на идеологията на техния лидер, но ето как седи икономически положението между България /най-бедната държава в ЕС/ и Русия, докато американският долар гони и той нулата, а в Китай трябва да продадеш орган, за да си купиш 2 кила качествено месо. 

- Минимална заплата в България - 620 евро
- Минимална заплата в Русия - 275 евро

- Покупателна способност с МРЗ в България/Русия
Хляб: 508/406
Прясно мляко при цена 2.90 лв./л:  324 литра / 262 литра
Яйца: 2090/1813

Социални стълбове:
Скала от 0 до 100 (колкото по-високо, то толкова по-добре)
България / Русия:
Здравеопазване: 61.2 / 52.4
Безопасност: 69.8 / 39.5
Замърсяване: 54.0 / 62.8

Общ индекс, качество на живот:
България - 134.5
Русия - 102.1

GDP growth:
България - 10.4% ; Русия - 4.94%
GDP per capita:
България - 17.596 $ ; Русия - 15,145
След такси
България - 12к $; Русия - 9к $
Инфлация - около 3%; Русия - 5%
Central bank interest rate
1.82% ; Русия - 17%

България, най-бедната държава в ЕС, е пред Русия във всяко едно отношение. Та, трябва ли ЕС да гледа праисторически общества и да се учи от тях?

# 21 055
За съжаление на всички ни, Русия явно доста добре си е подготвила икономиката за войната и всичките последици от нея, иначе не би могла да издържи толкова дълго. Вие все пророкувате, как ей сега санкциите ще я довършат, танковете ще ѝ свършат и Украйна ще победи, ама не става и не става. Желанията не съвпадат с реалността. Не съм специалист, може да са зле, но със сигурност не толкова, колкото вие ги изкарвате. Ако бяха, нещата щяха да стоят по съвсем различен начин...

# 21 056
  • София
Мантиса, как стигнахме от Киев за 3 дни до подготвили са си икономиката да издържи толкова дълго във войната? Thinking И то срещу враг, който в момента е с икономика на ниво малко по-ниско от това на Гърция? За 2025 г. са завладяли по-малко от 1% от украинската територия, а са загубили над 400 хиляди души.

# 21 057
"и дали в този процес ще се ръководят от икономическите ползи, а не от идеологически интереси. Така както правят, САЩ, Китай и Русия"

Вчера споменах, че и трите държави, които даде за пример, са силно под влиянието на идеологията на техния лидер, но ето как седи икономически положението между България /най-бедната държава в ЕС/ и Русия, докато американският долар гони и той нулата, а в Китай трябва да продадеш орган, за да си купиш 2 кила качествено месо.  

-
Скрит текст:
Минимална заплата в България - 620 евро
- Минимална заплата в Русия - 275 евро

- Покупателна способност с МРЗ в България/Русия
Хляб: 508/406
Прясно мляко при цена 2.90 лв./л:  324 литра / 262 литра
Яйца: 2090/1813

Социални стълбове:
Скала от 0 до 100 (колкото по-високо, то толкова по-добре)
България / Русия:
Здравеопазване: 61.2 / 52.4
Безопасност: 69.8 / 39.5
Замърсяване: 54.0 / 62.8

Общ индекс, качество на живот:
България - 134.5
Русия - 102.1

GDP growth:
България - 10.4% ; Русия - 4.94%
GDP per capita:
България - 17.596 $ ; Русия - 15,145
След такси
България - 12к $; Русия - 9к $
Инфлация - около 3%; Русия - 5%
Central bank interest rate
1.82% ; Русия - 17%

България, най-бедната държава в ЕС, е пред Русия във всяко едно отношение. Та, трябва ли ЕС да гледа праисторически общества и да се учи от тях?

Никак не съм сигурна, че тези три държави са праисторически, нито съм сигурна, че ако следва сегашния си курс ЕС ще върви към просперитет. Сегашният курс е ясно, че е доста различен от този преди няколко години. Както впрочем и на останалите държави. Кой какво трябва да гледа и какво ще постигне в крайна сметка не мога да пророкувам. Всички варианти имат право на съществуване, след години ще се разбере кой се е адаптирал добре към новите реалности.

ПП И съвсем не съм съгласна и за трите държави, че не гледат дългосрочни икономическите интереси, а  идеологията на един лидер, който и да е той. Дали всяка от тях избират правилния път за постигането им обаче не се наемам да съдя.

# 21 058
Така е, гласуването е по собствена воля, но е важно да се знае, че Радев ще ни тика  към клептокрацията на Тръмп/Путин/ черепа.
Да, явно е изключително важно да се знае ВАШЕТО мнение по въпроса. Не спирате да го повтаряте. Само че ние, "по-простите" Wink, си имаме СВОЕ и да - споделяме го, но не толкова настоятелно и безкомпромисно. Освен това, много по-рядко е съпроводено с обидни квалификации и надменно отношение, като при вас - "умните" Wink.
Малко смирение никога не е излишно и би подхождало повече на самомнението ви.

Нямам "самомнение", а смирението не ме вълнува, именно защото съм убедена, че руското генерал, прасето-касичка и пожарникарското генерал, които с поведението си доказват, че ядат от една хранилка, ще ВЗЕМАТ изборите - с лелки с химикалки и момченца в черни коли и черни дрехи, и ще консумират за лични ползи, кой вила на брега на Шабла, кой вила в Истанбул, Дубай и т.н.
Пък после събирайте капачки и дарявайте за всякакви безумни медицински безхаберия.

# 21 059
Мария Филипова, за която се пророкува от много време, че е гласена за служебен премиер, казала заветното "Да".

Общи условия

Активация на акаунт