Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 618 958
  • 21 596
  •   38
Отговори
# 21 435
  • София
Над радев всеки може да надделее. Много е семпъл.

# 21 436
Защото, отказахме да плащаме в рубли, което е нарушение на договора. И то, за да се покажем пред ЕС, че спазваме санкциите, които санкции определени държави погазиха. Германците как плащаха?

Нека пак си говорим за Боташ след 31.12. 2026.

Бърд, в тази объркана геополитическа обстановка трябва да се действа внимателно и балансирано. Предполагам си прочела новината, че Германия иска Европа на 2 скорости и кани още 5 държави да направят съюз в съюза. Това какво трябва да говори на останалите партньори от ЕС? Как да се приеме това разделение?
От друга страна непредвидимия Тръмп. Сега сме съюзници в Нато, а утре?
Не е вярно, Мецани. Искането на Русия за плащане в рубли беше нарушение на договора. Ние не сме нарушавали договора и бяхме напълно изправни по него. Газпром го наруши след като преди поредното плащане поиска то да бъде не в долари, както е съгласно договора, а в рубли. Без подписан анекс за промяна, без изрично съгласие на другата договаряща страна. Имаше един период, в който България изпращаше заявки за количества и плащаше, спазвайки условията на договора, но руската страна връщаше плащанията и не изпълняваше заявките без обяснение. Служебните министри ни плашеха, че Газпром може да заведе дело пред арбитраж срещу нас, но това така и не се случи, което говори много. В същото време арбитражен съд присъди Газпром да плати обезщетение на немска компания заради спиране на доставките.
Чиста лъжа е, че ние сме нарушили договора.

Именно заради обърканата обстановка е важно да имаме твърди позиции, а не да сме разкрачени. Положение като на Унгария и Словакия ни прави ненадеждни за съюза, в който членуваме, което ще повлече със себе редица негативи, не само политически, но и икономически.

# 21 437
  • София
Aко Герджиков не бе подкрепен от ГЕРБ нещата нямаше да се развият по този начин. ГЕРБ го саботира обаче, по-скоро имиджа на партията.
Явно ДС ченгетата  от инициативния комитет и Решетников, имат по-голям имидж в твоите очи.

ДС ченгетата са си баш ГЕРБ, та? И към тогавашния момент Борисов, а не Радев наля 3 милиарда наши пари в руска тръба, макар и предупрежденията от ДАНС.

# 21 438
Цитат
Именно заради обърканата обстановка е важно да имаме твърди позиции, а не да сме разкрачени. Положение като на Унгария и Словакия ни прави ненадеждни за съюза, в който членуваме, което ще повлече със себе редица негативи, не само политически, но и икономически.
Мен лично ако Радев като военен, ако почне да прави проблеми на Европа с разни искания като на военен, за създаване на обща армия, на силна ядрено въоражена конфедеративна европейска армия, много ще ми хареса. Да тропа по европейската маса по тоя въпрос. Защото вече сме в еврозоната, и ще имаме по голяма тежест в оформянето на генералната дългосрочна политика на Европа. Да, това е свързано с много разходи, и с много време, но запада се провали в опита си да създаде свят на правото, и сега ще трябва да действа отново в свят на силата. САЩ отдавна действат там, сега и Европа трябва да се научи, ако иска да бъде фактор, в света на силата, който е различен от света на правото. Та честно казано, нямам нищо против малко военни да поизберат из Европа, да ги управляват (не мога да повярвам че го казвам, едно време бях пацифист, и против всякакви военни разходи, че на Европа не и трябва армия.) Трябва и, и още как в бъдещият свят. Не за да воюва а за да има тежест и ключова роля в световните процеси.

От тая гледна точка ще е кофти ако Радев се окаже кукла на конци на Тръмп, не на Путин, че Тръмп няма интерес от силна военно Европа. Как ще взима разни територии иначе. С добра приказка не става.

# 21 439
Тесла, аз съм съгласна, че Европа трябва да помисли по-задълбочено за сигурността си и да направи по-сериозни крачки в тази посока. Но Радев изобщо не го виждам да тропа по масата с подобни искания. Всъщност, не само Радев, а никой от нашите политици. Даже точно обратното. Не вярвам и обикновените хора в България да подкрепят подобна идея. Виждаш какви са реакциите по повод помощта за Украйна. Никой наш политик няма да си сложи таралеж в гащите с подобна позиция. Говоря принципно, без изобщо да намесвам финансиране, военен капацитет и други подобни важни фактори.

# 21 440
Тесла, разбъркал си взаимовръзките. Путин и Тръмп желаят слаба Европа. Радев следва мераците на двете старчета.

# 21 441
  • Deutschland/HE
Заради Орбан, Фицо и новата смяна Радев, Европа ще иска да е на две скорости.
Ореваха някои за Македония, но предложението на ЕС ни защити.Сега мълчат, а ППДБ постъпиха правилно и това им коства правителството. РР нещо каза ли по въпроса?
Мен външната му политика ми е ясна, искам да разбера какво ще предложи за икономиката. Но той бил нито ляво, център или дясно... кухи фрази.

Радев е абсурд да иска обща армия.

# 21 442
Тесла, разбъркал си взаимовръзките. Путин и Тръмп желаят слаба Европа. Радев следва мераците на двете старчета.

Слаба Европа. Бедни хора. Море от мигранти.
И хората с ентусиазъм ще гласуват за това.
И после се сърдят когато се говори за образование и гласуване или подлагаме на съмнение възможността на хората да мислят и преценяват.
Поне да беше някой млад и красив, да си помисли човек че са заслепени.

# 21 443
Цитат
Но Радев изобщо не го виждам да тропа по масата с подобни искания. Всъщност, не само Радев, а никой от нашите политици. Даже точно обратното. Не вярвам и обикновените хора в България да подкрепят подобна идея. Виждаш какви са реакциите по повод помощта за Украйна. Никой наш политик няма да си сложи таралеж в гащите с подобна позиция.

Зависи точно какъв е профила на хората които го подкрепят. Ние още не сме много наясно по тоя въпрос. Чак в деня на изборите ще има пълна яснота за профила на Радевият избирател: Възраст, образование, малки, големи градове, политическа ориентация, гласувания при предишни избори, или негласувания и прочие.

Ако приемем че той открадне електората на Възраждане, демек това е неговият тип електорат, а според мен няма да стане точно така, не са изобщо едно и също. И Радев няма таван, за разлика от Костадинов. Който сам си слага таван, с поведението си, и политиката си, но така е решил да го играе. Ако приемем че Радевият електорат е друга порода не е Възрожденският, не става и ляга с молитви за разпадането на ЕС и излизането на България от Европа и НАТО, но не е и безкритичен към Европа, какъвто е електората на ППДБ, (аз тук вадя себе си, защото съм от малкото жълтопаветници които плюят по Европа, но за мнозинството, какво и да направи запада, то все е правилно и добро. Лично наблюдение.) От там и каквото каже Радев то все е неправилно, просто защото се явява критик на запада в нашата политика. Което е недопустимо в очите на електората на ППДБ.

# 21 444
Мисля, че колкото повече се говори за него, независимо дали с критика, това го прави популярен и ще му натрупа повече избиратели. Ако се мълчи, хората ще забравят.

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 11:59 от Diorela

# 21 445
Аз питам защо Радев излъга и искам отговор върху този си въпрос, а не кой се снабдявал и кой не.

ЕС гласува да се спре руския газ против бяха Унгария и Словакия, а ние се въздържахме.
Сега отговор на въпроса с Радев, моля.

С какво е излъгал Радев за Газпром?

ЕС оня ден гласува за спиране на руския газ от 2027 г. Миналата година, тази година от къде вкарва газ и с какви пари се разплаща? Това не нарушава ли санкциите към Русия, които самия ЕС е наложил?

https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/22148950

# 21 446
Цитат
Но Радев изобщо не го виждам да тропа по масата с подобни искания. Всъщност, не само Радев, а никой от нашите политици. Даже точно обратното. Не вярвам и обикновените хора в България да подкрепят подобна идея. Виждаш какви са реакциите по повод помощта за Украйна. Никой наш политик няма да си сложи таралеж в гащите с подобна позиция.

Зависи точно какъв е профила на хората които го подкрепят. Ние още не сме много наясно по тоя въпрос. Чак в деня на изборите ще има пълна яснота за профила на Радевият избирател: Възраст, образование, малки, големи градове, политическа ориентация, гласувания при предишни избори, или негласувания и прочие.

Ако приемем че той открадне електората на Възраждане, демек това е неговият тип електорат, а според мен няма да стане точно така, не са изобщо едно и също. И Радев няма таван, за разлика от Костадинов. Който сам си слага таван, с поведението си, и политиката си, но така е решил да го играе. Ако приемем че Радевият електорат е друга порода не е Възрожденският, не става и ляга с молитви за разпадането на ЕС и излизането на България от Европа и НАТО, но не е и безкритичен към Европа, какъвто е електората на ППДБ, (аз тук вадя себе си, защото съм от малкото жълтопаветници които плюят по Европа, но за мнозинството, какво и да направи запада, то все е правилно и добро. Лично наблюдение.) От там и каквото каже Радев то все е неправилно, просто защото се явява критик на запада в нашата политика. Което е недопустимо в очите на електората на ППДБ.
Не мисля, че профилът е неясен. Цели се в “разочарованите”, които нямат твърда позиция, не подкрепят никого конкретно, не търсят конкретни политически цели, просто искат някой да ни оправи, независимо какво означава това (майка ми например е в тази група). Цели се в умерени патриоти, така да се каже - в не толкова крайни идеи тип вън от ЕС и НАТО, а в хора, които нямат против тези съюзи, но очакват нещо повече, говорят за национален интерес, но без да стигат до крайностите в риториката на КК.

Аз неведнъж съм казвала, ЕС е далеч от идеален. Много от политиките търпят критика. Жълтопаветник съм, не примирам по всичко Западно, но категорично смятам, че трябва да сме твърдо ориентирани на Запад и съответно гласувам и ще продължа да гласувам по този начин. Ето, някои тук изтъкват изгонените руски дипломати като неправилно, за мен беше не само правилно, но и нужно. КП тогава показа твърди позиции и има адмирациите ми за това. ММ примерно тогава каза, че само заради това и заради неотклонната проевропейска политика ще гласува за тях, въпреки резервите си.

# 21 447
Илюзията, че България е в позицията да тропа по масата на когото и било е повече вредна, отколкото смешна.

Няма вариант да сме в ЕС, но същевременно да сме с Русия и САЩ. Най-малкото Радев, този семпъл пилот има нужните капацитет, образование или дипломатически способности да го постигне. Ще кляка на всеки, който го пожелае, та и казачок ще играе.

Ако не извади от ръкава си изключително способен и ерудиран екип ще приключи с този си проект в рамките на едни избори. Вероятността да намери такъв екип обаче граничи с невъзможното.

# 21 448
Западът свали правителството на Борисов (и протестите,де),затова задействаха Радев...

# 21 449
То пък всичките другите едни екипи имат, юнак до юнака.

Общи условия

Активация на акаунт