Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 618 870
  • 21 590
  •   26
Отговори
# 21 450
За екипа на Радев, съм забелязал че около него се навъртат качествени хора. Нищо че не са жълтопаветници, като Зарков да речем, и Пеканов. До колко са негови хора, не им светим, Зарков май БСП желае да реанимира. Ако се обгради с млади хора, а той има такива наклоностти, той вкара в политиката Петков и Василев, млади политици, може Радев приятно да ни изненада, и да не ни свие към Москва...........Мен освен че вече са ми омръзнали безкрайно Борисов и Пеевски, ми се иска вече и генерална смяна на поколенията в политиката. Радев може да помогне.

# 21 451
Скрит текст:
Цитат
Но Радев изобщо не го виждам да тропа по масата с подобни искания. Всъщност, не само Радев, а никой от нашите политици. Даже точно обратното. Не вярвам и обикновените хора в България да подкрепят подобна идея. Виждаш какви са реакциите по повод помощта за Украйна. Никой наш политик няма да си сложи таралеж в гащите с подобна позиция.

Зависи точно какъв е профила на хората които го подкрепят. Ние още не сме много наясно по тоя въпрос. Чак в деня на изборите ще има пълна яснота за профила на Радевият избирател: Възраст, образование, малки, големи градове, политическа ориентация, гласувания при предишни избори, или негласувания и прочие.

Ако приемем че той открадне електората на Възраждане, демек това е неговият тип електорат, а според мен няма да стане точно така, не са изобщо едно и също. И Радев няма таван, за разлика от Костадинов. Който сам си слага таван, с поведението си, и политиката си, но така е решил да го играе. Ако приемем че Радевият електорат е друга порода не е Възрожденският, не става и ляга с молитви за разпадането на ЕС и излизането на България от Европа и НАТО, но не е и безкритичен към Европа, какъвто е електората на ППДБ, (аз тук вадя себе си, защото съм от малкото жълтопаветници които плюят по Европа, но за мнозинството, какво и да направи запада, то все е правилно и добро. Лично наблюдение.) От там и каквото каже Радев то все е неправилно, просто защото се явява критик на запада в нашата политика. Което е недопустимо в очите на електората на ППДБ.
Не мисля, че профилът е неясен. Цели се в “разочарованите”, които нямат твърда позиция, не подкрепят никого конкретно, не търсят конкретни политически цели, просто искат някой да ни оправи, независимо какво означава това (майка ми например е в тази група). Цели се в умерени патриоти, така да се каже - в не толкова крайни идеи тип вън от ЕС и НАТО, а в хора, които нямат против тези съюзи, но очакват нещо повече, говорят за национален интерес, но без да стигат до крайностите в риториката на КК.

Аз неведнъж съм казвала, ЕС е далеч от идеален. Много от политиките търпят критика. Жълтопаветник съм, не примирам по всичко Западно, но категорично смятам, че трябва да сме твърдо ориентирани на Запад и съответно гласувам и ще продължа да гласувам по този начин.
Ето, някои тук изтъкват изгонените руски дипломати като неправилно, за мен беше не само правилно, но и нужно. КП тогава показа твърди позиции и има адмирациите ми за това. ММ примерно тогава каза, че само заради това и заради неотклонната проевропейска политика ще гласува за тях, въпреки резервите си.
И с какво този акт помогна на БГ. Нямаше куража да отзове Митрофанова, макар че основания имаше предостатъчно.
Да се правиш на нечий ястреб с гръмки думи и посредствени действия /особено в ущърб на собствена си държава/, не е доказателство, че политикати ти е ориентирана в правилната посока.
В интерес на истината дори Възраждане спряха да говорят за излизане от НАТО и ЕС и обръщане на изток, какво остава за другите. Лошото е, че всяка критика към Европа се атакува като "обръщане на изток", защита на Русия, ползи за Путин и т.н.
Много повърхностно се гледа на тези неща, а външната ни политика е зависима от други, просто няма как да вземаме решенията сами.

# 21 452
  • София
Няма партия, няма политическа позиция, иска да се хареса, няма харизма – чудно ми е как изобщо някой ще гласува за него.

Ако имаше партия само седмица след оставката си, обвиненията щяха да бъдат, че незаконно е правил политическа партия, докато е заемал президентската позиция.

Да разгледаме една друга ситуация, която се разигра преди 4 години.

Кирил Петков и Асен Василев в последния ден като служебни министри от кабинета Янев обявиха, че влизат в политиката. Три дни по-късно представиха своя политически проект “Продължаваме промяната” и представиха лицата на ПП,  което ще рече, че докато са били служебни министри са работили по своя политически проект.

Използваха регистрацията на Волт, за да се явят на изборите, а 4 месеца след изборите Василев и Петков регистрираха ПП.

Асен Василев също няма харизма, но това не попречи ПП да съставят правителство.
Виж Кирил Петков имаше харизма.

Изобщо не разбирам защо си хабиш. Приеми, че щом е за ПП всичко е позволено, дори да се лъже за гражданство и т.н., но щам е за някой друг - ама наистина за който и да е друг, вече не може, това е пълен абсурд и т.н. И всичките постове, с които се държи сметка на Радев относно снощното интервю са само от хора, които не го понасят и никога няма да гласуват за него. Обаче им е много важно да чуят какво, как и с кого щял да прави. Защо - не е ясно. А пък щом и ГЕРБ (ББ) станаха по-приемливи, смятай.......

# 21 453
Мен много ме кефи екипът на Пеевски. Хамид2, Байрам2 и хубавите какички на високи позиции. Също така прокурорите и съдийките във ВАС. Невероятни са. Откъде ги е намерил, да отидем да вземем още.

Екипът на ГЕРБ не мисля и да го коментирам, всички ги знаем.

# 21 454
Да кажа за Меч. Разбирам, че са доста популярни в тикток, милиони лайкове. Това ще да е играта на румънеца Джорджеску и Симеон. Докато Радев празнослови, изненадата да не дойде от Руди Гела, крайно и открито проруски настроен.

# 21 455
Да кажа за Меч. Разбирам, че са доста популярни в тикток, милиони лайкове. Това ще да е играта на румънеца Джорджеску и Симеон. Докато Радев празнослови, изненадата да не дойде от Руди Гела, крайно и открито проруски настроен.
Недей говори така, тук ще ти кажат, че проруски настроените в България могат да се преброят на двете ти ръце.

# 21 456
  • София

То остана ли някой да не е проруски настроен? Риторичен въпрос - не ми отговаряй. Накрая да се направи една сглобка ГЕРБ + ППДБ + ДПС-НН + ИТН и всички да са спокойни, че няма да карат жигули и да ядат банани само по Коледа. Че, като чета тази тема, то всичко друго е на Путин Simple Smile

# 21 457
А кой е Любомир Аламанов?
Ляво либерален политически бард. Този Аламнов мобилизира вече мобилизиранта си аудитория. Не насочва към симпатизанти на радев примерно, а напомня на своите читатели "че са политически осъзнати" и да не забравят да се дистанцират от "наивните по Радев". Много ирония и сарказъм и цели 21 точки с цел демонстрация на сила на аргументите. Пълен тюрлюгювеч.
Аз не го изтърпях Радев още от въпрос едно. Затова днес сутринта с интерес четох мнения и коментари и може би за първи и последен път ще си позволя да цитирам нещо писано от друг, което е в ярко противоречие с 21-те точки на "анализа"
Скрит текст:
- Говори така, че се цели в емоционална мобилизация на избиратели, уморени от политическата нестабилност с ограничена програмна конкретика. Основен модел на такава комуникация имат ППДБ, Възраждане, ИТН и донякъде БСП. Само емоциите са различни.
- Оправдава политическото си действие като отговор на външен обществен натиск, а не като резултат от лична политическа амбиция. Отново модела на ППДБ, Възраждане и ИТН. Нов прочит на "ние не искахме, но хората..."
- Нямаше конкретика относно бъдещата политическа формация. Тук включвам всичко, от организационен модел, ключови фигури до идейна рамка. Накратко, или запазва висока степен на тактическа гъвкавост за да не бъде атакуван преди началото на кампанията или ще е поредният хамелеон. Подобно поведение демонстрираха ППДБ в ранните етапи на поява на политическата сцена, ИТН при които е повече като кампаниен наратив и Възраждане с техните постоянно менящи се популистки позиции.
- Отговорите бяха почти изцяло в бъдеще време и общи обещания, без ясни оперативни стъпки, срокове и измерими индикатори за изпълнение и т.н. Копирано основно от БСП, ИТН и дори от ППДБ.
- Зададе приоритети като борба с „олигархията“, намаляване на неравенствата, „работа за хората“ и „демонтаж на модела“ които обаче не са придружени от конкретни политики, законодателни инструменти или някакво подобие на график и план за действие. За по-младите - шедул или аженда. Изцяло в стил на реториката ППДБ, ИТН, БСП и дори Възраждане. Различен стил със същата степен на абстракция. Феновете на ГЕРБ да не се радват. Още чакам този който ще копира ГЕРБ с Борисов-ото "направихме"
- Без никакво идейно позициониране в стил ИТН и донякъде ППДБ. Остана неясно къде е по оста ляво–дясно–център. Програмната рамка е отложена за по-късен етап. Без краен срок.
- Имаше и антисистемна реторика, но представна от позиция вътре в системата и с подчертана персонализация на лидерската роля. Възраждане Simple Smile и ИТН се набиват веднага, ППДБ след оставката на Петков.
- Остро критикуване на политическите опоненти, без системно признаване или обсъждане на конкретни техни постижения. От кого го взаимства? От всички, без изключение
- Говори за готовност за коалиционни формати или сглобки на принципна основа („антиолигархична“, „антисистемна“), но без ясно дефинирани критерии или ограничения. Откраднато основно от ППДБ и ИТН. Мисля си, че подложи мотика на БСП с техните "принципи".
- На чувствителните външнополитически теми отговаряше много предпазливо и избягваше даване на категорични и еднозначни позиции. Това е от ГЕРБ при които е тактика на поведение. БСП и ДПСНН също прибягват до подобно поведение.
- Цялото интервю беше от заучени фрази, клишета, лозунги с които се запълни цялото време на медията. Много красива опаковка без грам конкретика. Не знам дали ППДБ и ИТН са го наследили от него това поведение или е обратното, но Радев почти винаги е говорил по този начин.

Вместо да разсее мъглата около оставката, той я посгъсти. Дали е случайно или стратегически ход за първото интервю знаят само ПР-ите му. Няма програма, няма за какво да бъде "хванат на тясно". Общо взето копира поведението и реториката на ППДБ и ИТН, но имаше и два "уникални" елемента. Има лидер - той, но няма партия. И говори от позиция на действащ държавен глава какъвто вече не е - някаква форма на логически абсурд.

# 21 458
Първан Симеонов каза някъде тия дни, че Меч "тихо расте".

# 21 459
  • София

То остана ли някой да не е проруски настроен? Риторичен въпрос - не ми отговаряй. Накрая да се направи една сглобка ГЕРБ + ППДБ + ДПС-НН + ИТН и всички да са спокойни, че няма да карат жигули и да ядат банани само по Коледа. Че, като чета тази тема, то всичко друго е на Путин Simple Smile
От изредените само ппдб не са про руски

# 21 460
За екипа на Радев, съм забелязал че около него се навъртат качествени хора. Нищо че не са жълтопаветници, като Зарков да речем, и Пеканов. До колко са негови хора, не им светим, Зарков май БСП желае да реанимира. Ако се обгради с млади хора, а той има такива наклоностти, той вкара в политиката Петков и Василев, млади политици, може Радев приятно да ни изненада, и да не ни свие към Москва...........Мен освен че вече са ми омръзнали безкрайно Борисов и Пеевски, ми се иска вече и генерална смяна на поколенията в политиката. Радев може да помогне.

Няма файда; мисля че Радев първо доста си вярва че само той разбира неща които други не разбират, но и още по-лошо - не смята че може да убеди мнозинството в правотата си, а по-скоро иска да го "спаси" въпреки него самото. Тоест ми изглежда на прикрит и неоткровен в името по високата (му) кауза, каквато и да е тя - целта оправдава средствата и тн. Ако въобще стигне по-далеч все в един момент ще е разочароващ, макар и по различен начин от останалите.
Това е сега; преди може и да е бил различен.

# 21 461

От изредените само ппдб не са про руски
Абсолютно, другите са в различна степен на зависимост и афинитет към политиките на Путин.

# 21 462
Мисля и че тези, които ще гласуват за Радев ще го направят поради тази причина. Срещу ББ и ДП. Успешно ще се залъгват, че РР не е същият. За едни-два избора напред. После ще се търси новият спасител, защото старият пак се е оказал менте.

# 21 463
  • София
Мен лично ако Радев като военен, ако почне да прави проблеми на Европа с разни искания като на военен, за създаване на обща армия, на силна ядрено въоражена конфедеративна европейска армия, много ще ми хареса. Да тропа по европейската маса по тоя въпрос. Защото вече сме в еврозоната, и ще имаме по голяма тежест в оформянето на генералната дългосрочна политика на Европа. Да, това е свързано с много разходи, и с много време, но запада се провали в опита си да създаде свят на правото, и сега ще трябва да действа отново в свят на силата. САЩ отдавна действат там, сега и Европа трябва да се научи, ако иска да бъде фактор, в света на силата, който е различен от света на правото. Та честно казано, нямам нищо против малко военни да поизберат из Европа, да ги управляват (не мога да повярвам че го казвам, едно време бях пацифист, и против всякакви военни разходи, че на Европа не и трябва армия.) Трябва и, и още как в бъдещият свят. Не за да воюва а за да има тежест и ключова роля в световните процеси.

Малко е позакъснял. Страните от първата скорост вече го решават това в момента. Но решават и преговорите и закупуването на енергия общо за целия ЕС, а не страна по страна. Там никак не го виждам.

И да не се чудим защо ще сме втора скорост. Да се благодарим и ако на трета се включим. С такова държане и действия - толкова.

Заради Орбан, Фицо и новата смяна Радев, Европа ще иска да е на две скорости.
Ореваха някои за Македония, но предложението на ЕС ни защити.Сега мълчат, а ППДБ постъпиха правилно и това им коства правителството. РР нещо каза ли по въпроса?
Мен външната му политика ми е ясна, искам да разбера какво ще предложи за икономиката. Но той бил нито ляво, център или дясно... кухи фрази.

Радев е абсурд да иска обща армия.

РР вчера си приписа заслугите за Македония.

Но, да. И аз искам да видя как ще работи за хората, кои са хората и с кои хора.

Днес чета пак една "хубава" новина.
Японски инвеститор си тръгва окончателно от България. След завода в Мездра (950 работници съкратени) затваря и завода в Карнобат (800 работници съкратени).
Общо заявления за освобождаване на 3600 души.

https://business.dir.bg/ikonomika/yaponski-investitor-si-tragva- … -s-800-rabotnitsi

# 21 464
РР ще има доста големи неуспехи занапред. Което му се и полага. Не съм врачка, но това е искреното ми мнение.

Общи условия

Активация на акаунт