Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 616 514
  • 21 508
  •   17
Отговори
# 21 495
Точки 1,2,5 и 6 важат с пълна сила и сега

# 21 496
  • София
Lady, това с бананите и жигулите е от не познаване на историята, предполагам.
Ето от какво се опасяваме, когато говорим за руската сфера на влияние в България:
Скрит текст:
1. Политически репресии и терор
Масови арести, екзекуции и показни процеси веднага след 1944 г.
– 9155 души осъдени, 2730 разстреляни в процесите 1944–45

Лагери и затвори (Белене, Скравена, Ловеч):
– поне 23 531 души изпратени в лагери между 1944–1962 г.

Убийства на политически опоненти в страната и чужбина.

Пълно унищожаване на опозицията – напр. Никола Петков е обесен през 1947 г.
 2. Липса на свободи и граждански права
Забрана на свободни избори, многопартийност и независими медии.

Пълно подчинение на съдебната система на партията.

Постоянно следене от Държавна сигурност; страх и автоцензура.

Преследване на интелектуалци, писатели, журналисти.

3. Насилствена асимилация и етнически репресии
Кампании срещу турското малцинство, включително мерки, близки до етническо прочистване.
– Промяна на имена, забрана на език и култура, натиск за изселване

4. Икономически проблеми и изоставане
Централно планирана икономика → хронични дефицити, ниска производителност, технологично изоставане.

Неефективни държавни предприятия, липса на конкуренция и иновации.

В края на 80‑те България е де факто фалирала, с огромен външен дълг.
 5. Корупция и привилегии за партийния елит
Номенклатурата живее с привилегии, недостъпни за обикновените хора.

Липса на прозрачност и контрол върху властта.

Партията контролира всички аспекти на живота – работа, образование, жилище.

6. Престъпност, прикривана от режима
Нови изследвания показват, че престъпността е била значително по‑висока, отколкото пропагандата твърди.
– Данни за убийства, изнасилвания, грабежи и тероризъм, прикривани от властта

7. Културна и духовна изолация
Ограничен достъп до западна култура, книги, музика, филми.

Цензура в изкуството и науката.

Преследване на религията – де факто държавен атеизъм.

Това с бананите и жигулите не идва от мен, а от други потребители пишещи тук. Доста пъти се е споменавало, че това ни чака, ако България залитне към Русия. Което за мен винаги е било странно, че изобщо някой би могъл да си помисли, че това нещо е възможно.

# 21 497
Руди Гела е такъв хамелеон и ветропоказател, че не знам кой изобщо му вярва. Единствен вариант да спечели е да стане прикритие за някого и той да му налее гласове, промерно Шиши .., а после да го венцеслави и да гласува послушно както му кажат

# 21 498
Точки 1,2,5 и 6 важат с пълна сила и сега
Отчасти и т. 4 - липса на конкуренция и иновации. Добавям инвестиции. Изоставаме.

Скаридка, Руди Гела е способен да забие нож в гърба на всеки, без значение дали му е оказана помощ.

# 21 499
  • София
Точка 1 и 2 не важат, защото отдавна щяхме да чукаме камъни в Белене, каквато е мечтата на Копейкин, Рубльов, Схемаджията с историческата пирамида и компания. Grinning

# 21 500
Радев е избрал име на партията. Дори 2 имена е запазил. Предполага се че едното е с цел някой друг да не го запази, за да отклонява гласове в деня на изборите.

Български алианс за демокрация и напредък, най вероятно ще се казва бъдещата партия на Радев. Още едно име е запазено, в този дух, Български демократичен алианс.

Класовете, за които е подадена заявката, в патентното ведомство, недвусмислено говорят, че марката ще се ползва за политическа дейност.

Теоретично не е изключено Радев да регистрира партия, дори две партии със запазените имена. На практика обаче времето за регистрацията на партия може и да не стигне. И двете запазени марки много повече приличат на имена на коалиции. Най-вероятно Радев ще избере едно от двете за име на коалицията си, а регистрацията на другото е или за да опита да регистрира партия, или за да се застрахова от менте с подобно име.

# 21 501
Този със списъците-Дренчев,нали беше наритан/изритан от Възраждане,жалко,че не беше за това му самохвалство какви хора щял да вкарва в списъците,когато оглави комисията за службите.
Чак дотам не мисля,че ще стигне Радев.Ето,ако се съди по името на партията му,виден демократ ще е.Напредък,възход..все тази.

# 21 502
Дренчеви са двама братя, единия не беше отстранен, а сам напусна. Аз лично очаквах и брат му да го последва, но явно депутатската заплата му е важна Simple Smile

# 21 503
Да увеличил x с 600% означава да получиш 7x,а не 6x.
Ако някой се бърка в използването на тези понятие, проблемът е в него не в числата.

# 21 504
  • София
Единият Дренчев баш си беше отстранен. Общински съветници в София бяха гласували напротив волята на вожда, а бяха номинирани от Дренчев и сие. Та, Дренчев и сие бяха изключени от вожда. Че и жена му с някаква местна организация даде фира. Брат му остана във Възраждане.
Та си мисля, че цялата работа е била една голяма патаклама. Дренчев мина от независим през Българска пролет на Черепа. Да видим сега къде е.

# 21 505
Този със списъците-Дренчев,нали беше наритан/изритан от Възраждане,жалко,че не беше за това му самохвалство какви хора щял да вкарва в списъците,когато оглави комисията за службите.
Чак дотам не мисля,че ще стигне Радев.Ето,ако се съди по името на партията му,виден демократ ще е.Напредък,възход..все тази.
Демократ като от Корейската народно-демократична република...

# 21 506
Интересно че от това което виждам, най положителните коментари към Радев, от политическият спектър за участието му в Панорама, идват от БСП, които му се обясняват в любов, и само да влезнат в парламента, и ще направят коалиция с него, защото имат много общи политики. Но според мен, те точно заради него няма да влезнат.

На ППДБ оценката е умерена, но по скоро положителна за неговата поява:

Методи Байкушев, "Продължаваме Промяната": "Тепърва предстои да се види къде ще се позиционира. Знаете, че с Радев сме имали моменти, в които е подкрепян от ПП, и моменти на противоречия. Сега с неговото появяване ще се промени ситуацията, ще повиши активността и ще върне политическия дебат в общественият живот. Другите двама (Борисов и Пеевски) унищожиха дебата."

Борисов мълчи, Пеевски мълчи, този който не мълчи и му е най негативна оценката за Радев, се казва Костадинов:

„Знам, че дебати с негово участие няма да има, защото неговият екип се бои от тях. Дори и снощи беше безпрецедентно сам в „Панорама“, което аз поне не се сещам досега да се е случвало - винаги политиците са поне двама. Но такива интервюта са полезни, защото показват идеологията, политическите нагласи, качествата и уменията на политика. Отлично интервю на Радев. За пореден път каза, че е за еврото, че според международното право Крим е украински (според същото международно право би трябвало и Косово да е сръбско, но този въпрос не му беше зададен), че е готов да води разговори с ПП-ДБ за управление, а с ГЕРБ за избор на нов Висш съдебен съвет и т.н., и т.н. С всяка своя публична изява Радев показва последователно своите политически виждания - евроатлантически, в подкрепа на неолибералното политическо статукво"

Това от устата на Костадинов, е все едно да го псува на майка. Там да ти кажат евроантлантически неолиберал, е все едно да те напсуват на майка. Та току що Костадинов напсува Радев на майка, наричайки го евроантлантически неолиберал.

# 21 507
Проблемът на Възраждане е, че са много радикални. И отдалече се вижда, че служат повече на Русия отколкото на България. Един по "нормален" (но пак русофил) политик ще обере доста повече хора ако се придържа повече към центъра.

# 21 508
Grinning
Интересно, всеки разбира каквото му харесва.
Ако питаш Радев фен, КК изобщо не го е разбрал...
Аз се изкуших да попитам някои какво точно каза Радев, но получих само обиди Grinning. От иначе отвратените от Борисовата простотия...

Ама това е.. като си човек на логиката.

Общи условия

Активация на акаунт