Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 625 135
  • 21 829
  •   7
Отговори
# 21 795
  • София
https://www.investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/425838-byudzhet … rd-leva-za-2025-g

3.1% бюджетен дефицит за 2025г.

Не очаквам хората в темата, които твърдяха че ще е "5 и над 5%" да си посипят главата с пепел. Достатъчно е останалите да осъзнаят, че дезинформацията винаги е дезинформация, независимо откъде идва и към кого е насочена.

С 19,5% растат приходите по консолидираната фискална програма през миналата година, отчете Министерство на финансите

Много удобна статия, пусната точно преди назначаването на СП. Случайност?
Дали е случайност, всеки може да прецени.
Аз ще дам жокер, че тази данни излизат по това време ежегодно 🙃

# 21 796
Ми нека да съм с промит мозък. Аз съм чел много за историята на България. Не съм идеологизиран. И не приемам тезата, че политически убийства са извършвали само комунистите, а преди това било просто борба с престъпността. Нищо, че членове на една и съща партия, са били избивани без съд и присъда, или измъчвани зверски до смърт, по мазетата на милицията, за да подписват самопризнания, за да ги екзекутират после, ако оцелеят от мъченията. За това казвам, не са еднозначни нещата в нашата история. Както всеки който има някакви пристрастия, исторически се опитва да ги представя.

Доста сериозна каша. Особено предвид датата, на която си пуснал коментара -  1-ви февруари. Направо е обидно да пишеш подобни неща точно в деня, в който отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим у нас.

Не са били избивани членовете на една и съща партия, а интелигенцията на България е избита - освен такива, управлявали страната, по градовете масово са избити лекари, аптекари, учители, юристи, лесничеи, търговци и всеки що годе образован човек. Избитите не са членували в никакви партии.  Миналите през народния съд са една малка част от избитата интелигенция. В този "съд" "съдиите" въобще не са били юристи, често са били необразовани хора, които едва са се подписвали, но верни на партията. И за присъдите не е имало никакво знчение дали обвиненията са верни. По-голямата част от избитата интелигенция са извикани за справка в милицията и от там са ги откарали на разстрел, дори без да са съдени от народния съд. Имаше един случай с лесничей, когото  народния съд оправдава ( от единичните такива оправдания, колкото да се демонстрира, че има "справедливост"),  а той е убит преди това. Водят се "безследно изчезнали" "врагове на народа". А единствената им вина е била, че са образовани.  Мога да ти разкажа и за масовите гробове, неща, които видях с очите си. А после, вместо да индентифицират хората там, костите изчезнаха. И от костите се страхуват, дори и след толкова години.

После семействата, децата на тази избита интелигенция, също се водеха "врагове на народа" и също бяха репресирани дълги години. По най-разични начини - едни пратени в Белене и други лагери, други не ги допускаха да учат висше образование, трети изселени по малки селца и градчета, където да загубят контактити и приятелства, да бъдат по-лесно контролирани. Работата, до която ги допускаха да работят, независимо от образованието и способностите им, беше изключително ниско квалифициран труд, като за човек без никакво образование. Единици успяха да минат през тази цедка.

ПС Ако питаш от къде ги зная тези неща, или се съмняваш в информацията ми, дете съм на "врагове на народа", доста мога да разкажа - за дядо ми, за баща ми, за леля ми, за мен самата.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 18:28 от Diorela

# 21 797
Не знам тези лични драми защо ги пишете, 10 ноември мина отдавна.

# 21 798
Ми нека да съм с промит мозък. Аз съм чел много за историята на България. Не съм идеологизиран. И не приемам тезата, че политически убийства са извършвали само комунистите, а преди това било просто борба с престъпността. Нищо, че членове на една и съща партия, са били избивани без съд и присъда, или измъчвани зверски до смърт, по мазетата на милицията, за да подписват самопризнания, за да ги екзекутират после, ако оцелеят от мъченията. За това казвам, не са еднозначни нещата в нашата история. Както всеки който има някакви пристрастия, исторически се опитва да ги представя.

Доста сериозна каша. Особено предвид датата, на която си пуснал коментара -  1-ви февруари. Направо е обидно да пишеш подобни неща точно в деня, в който отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим у нас.
Скрит текст:
Не са били избивани членовете на една и съща партия, а интелигенцията на България е избита - освен такива, управлявали страната, по градовете масово са избити лекари, аптекари, учители, юристи, лесничеи, търговци и всеки що годе образован човек. Избитите не са членували в никакви партии.  Миналите през народния съд са една малка част от избитата интелигенция. В този "съд" "съдиите" въобще не са били юристи, често са били необразовани хора, които едва са се подписвали, но верни на партията. И за присъдите не е имало никакво знчение дали обвиненията са верни. По-голямата част от избитата интелигенция са извикани за справка в милицията и от там са ги откарали на разстрел, дори без да са съдени от народния съд. Имаше един случай с лесничей, когото  народния съд оправдава ( от единичните такива оправдания, колкото да се демонстрира, че има "справедливост"),  а той е убит преди това. Водят се "безследно изчезнали" "врагове на народа". А единствената им вина е била, че са образовани.  Мога да ти разкажа и за масовите гробове, неща, които видях с очите си. А после, вместо да индентифицират хората там, костите изчезнаха. И от костите се страхуват, дори и след толкова години.

После семействата, децата на тази избита интелигенция, също се водеха "врагове на народа" и също бяха репресирани дълги години. По най-разични начини - едни пратени в Белене и други лагери, други не ги допускаха да учат висше образование, трети изселени по малки селца и градчета, където да загубят контактити и приятелства, да бъдат по-лесно контролирани. Работата, до която ги допускаха да работят, независимо от образованието и способностите им, беше изключително ниско квалифициран труд, като за човек без никакво образование. Единици успяха да минат през тази цедка.

ПС Ако питаш от къде ги зная тези неща, или се съмняваш в информацията ми, дете съм на "врагове на народа", доста мога да разкажа - за дядо ми, за баща ми, за леля ми, за мен самата.

Според мен при отдаването на почит към жертвите на комунистическия режим у нас е най-обидно, че се поставят под един знаменател хора като Богдан Филов и Иван Петров. Или ако той не е толкова известен, да речем Никола Петков.  
Това, че навремето са ги поставили под един знаменател,  не значи, че трябва да се прави и сега. Някак си девалвира идеята на цялото начинание.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 19:08 от Vapor

# 21 799
  • София
Владимир Вазов и неговите синове също са жертва на народния съд. И колко смешно и жалко е в момента путинисти да кръстят организацията си Дойран и да слугуват на убийците на героя от паметното сражение.

# 21 800
Чрез убийствата и терора след 9 Септември България бива окупирана от съветската власт и превърната в задунайская губерния. Няма какво да се обиждаме, паметта на загиналите в борбата с окупаторите трябва да се почете.

Доста сериозна каша. Особено предвид датата, на която си пуснал коментара -  1-ви февруари. Направо е обидно да пишеш подобни неща точно в деня, в който отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим у нас.
Скрит текст:
Не са били избивани членовете на една и съща партия, а интелигенцията на България е избита - освен такива, управлявали страната, по градовете масово са избити лекари, аптекари, учители, юристи, лесничеи, търговци и всеки що годе образован човек. Избитите не са членували в никакви партии.  Миналите през народния съд са една малка част от избитата интелигенция. В този "съд" "съдиите" въобще не са били юристи, често са били необразовани хора, които едва са се подписвали, но верни на партията. И за присъдите не е имало никакво знчение дали обвиненията са верни. По-голямата част от избитата интелигенция са извикани за справка в милицията и от там са ги откарали на разстрел, дори без да са съдени от народния съд. Имаше един случай с лесничей, когото  народния съд оправдава ( от единичните такива оправдания, колкото да се демонстрира, че има "справедливост"),  а той е убит преди това. Водят се "безследно изчезнали" "врагове на народа". А единствената им вина е била, че са образовани.  Мога да ти разкажа и за масовите гробове, неща, които видях с очите си. А после, вместо да индентифицират хората там, костите изчезнаха. И от костите се страхуват, дори и след толкова години.

Според мен при отдаването на почит към жертвите на комунистическия режим у нас е най-обидно, че се поставят под един знаменател хора като Богдан Филов и Иван Петров. Или ако той не е толкова известен, да речем Никола Петков. 
Това, че навремето са ги поставили под един знаменател,  не значи, че трябва да се прави и сега. Някак си девалвира идеята на цялото начинание.

# 21 801
Началникът на софийския затвор е предложил Евелин Банев-Брендо за предсрочно условно освобождаване от затвора. Това потвърдиха от Софийски градски съд за bTV.

Мотивите - излежал е повече от половината си присъда и се е поправил.

Следва решението да се вземе в открито съдебно заседание, което все още не е насрочено.

# 21 802
Скрит текст:

Скрит текст:

Според мен при отдаването на почит към жертвите на комунистическия режим у нас е най-обидно, че се поставят под един знаменател хора като Богдан Филов и Иван Петров. Или ако той не е толкова известен, да речем Никола Петков.  
Това, че навремето са ги поставили под един знаменател,  не значи, че трябва да се прави и сега. Някак си девалвира идеята на цялото начинание.

Ти прочете ли ми коментара, преди да го цитираш? Никъде не съм споменавала, или поставяла под един знаменател никого, вкл. и цитираните от теб.
Написах за огромната част обикновени хора от българската интелигенция, които са били избити масово без съд и присъда. Както и за децата им, който се водеха врагове на народа дълги години, до 1989, с всичките репресии срещу  тях и семействата им.

-------------------------
Не знам тези лични драми защо ги пишете, 10 ноември мина отдавна.
Надявам се да прочетеш и коментара, който цитирах. Въобще не гледам като лична драма, нито преди, нито след 1989г. Но когато се говорят неверни неща за времената след 9-ти септември, особено в деня, в който почитаме репресираните от комунистическия режим, няма как да не кажа и истината. Добре е да има информация по въпроса, за да не се омаловажават тези събития и да се казва  "Нищо, че членове на една и съща партия, са били избивани без съд и присъда" и какво от това, голяма работа, нищо, че са избити толкова невинни хора.
Докато историческите знания и памет ни куцат, докато тези събития се приемат за лични драми, а не за българска трагедия на цялото ни общество, ще си избираме да ни управляват такива, както до сега.
А може би си ги заслужаваме...

# 21 803
Владимир Вазов и неговите синове също са жертва на народния съд. И колко смешно и жалко е в момента путинисти да кръстят организацията си Дойран и да слугуват на убийците на героя от паметното сражение.
Абсолютно си права. Обаче е прав Тесла като казва, че нещата са свързани. Защото аз го знам Росен П, чела съм за ХИ. И какво излиза, разни такива са се възползвали от дядо, мама, тате, баба били членове на БКП, после станаха първи демократи, ориентираха се, а сега някои се изпокриха, пък РП дори ни се кара от телевизора. Не ми казвайте, че имат право да са различни, имат, но облагите ги приемат.

# 21 804
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:

Ти прочете ли ми коментара, преди да го цитираш? Никъде не съм споменавала, или поставяла под един знаменател никого, вкл. и цитираните от теб.
Написах за огромната част обикновени хора от българската интелигенция, които са били избити масово без съд и присъда. Както и за децата им, който се водеха врагове на народа дълги години, до 1989, с всичките репресии срещу  тях и семействата им.
...

Прочетох коментара и написах какво според мен е обидно не в поста, а в самата идея за почит към паметта на жертвите на комунизма, без да се прави разлика кой е внесъл Закона за защита на нацията и кой е подписвал писмото на Димитър Пешев /примерно/. За мен това е абсолютно безумие. Но така или иначе сме победена държава и историята там няма как да се пренапише /може би/.

# 21 805
А някой още си пази партийната книжка. Калко ли е ценна за него?! Обаче 15 год. начело на държавата.

# 21 806
  • София
Има нещо, което не мога да разбера.
В интернет пространството, че и в темата, неколкократно бе посочено, че Йотова умишлено бави избора на служебен МП с излишни консултации, като с това подпомага Радев и правителството в оставка на Борисов и Пеевски да продължи да управлява.

Обаче, оказва се, че ПП/ДБ са искали с конституционната реформа следното, цитирам Надежда Йорданова от участието ѝ в “Нещо повече” по БНР:

“Нашето предложение беше функциите на служебното правителство да се изпълняват от последния редовен кабинет, какъвто е преобладаващият модел в повечето западноевропейски демокрации.”

И какво излиза?
1.  Ревем, че Йотова (Радев) има/т договорка с Борисов и Пеевски, но нямаме против “нашето”предложение за конституционна реформа да даде инструмент за управление на Пеевски и Борисов до встъпване на новото правителство.

2. Ревем за честни избори, правилния служебен премиер и правилния вътрешен министър, които да проведат честни избори, но нямаме против “нашето” предложение да остави премиерът и вътрешният  министър на Борисов и Пеевски да проведат въпросните избори.

Невероятно 😁

Целият текст, копиран от страницата на Да, България:
Скрит текст:
Настояваме служебното правителство и служебният министър на правосъдието да предложат нов временно изпълняващ функциите главен прокурор. Борислав Сарафов трябва да си отиде от кабинета на главния прокурор незабавно и служебният министър на правосъдието трябва да започне тази процедура.

Ще очакваме и президентът Илияна Йотова да наложи вето на промените в Изборния кодекс, намалили броя изборни секции в страни извън Европейския съюз до максимум 20, с което ефективно се ограничават вече гарантирани граждански права за демократично участие.

По отношение на промените в Конституцията, засягащи статута на служебното правителство, е важно да уточним, че предложението да се избира служебен премиер от списък или от т. нар. “домова книга” е дело на ГЕРБ. Нашето предложение беше функциите на служебното правителство да се изпълняват от последния редовен кабинет, какъвто е преобладаващият модел в повечето западноевропейски демокрации.

ПП-ДБ носи огромна отговорност към стотиците хиляди протестиращи, с които заедно свалихме правителството на Росен Желязков през декември 2025-а година. Постигнатото досега задължава трите партии в коалицията да работим още по-добре за разширяване на политическото представителство на меритократичен принцип, както и за успешно изпълнение на исканията на протеста - срещу завладяната държава, за независима съдебна власт и за провеждането на честни парламентарни избори.

Трябва да проявим политическа зрялост и да изпълним тази задача. Преговорите между политически партньори в коалиция са нещо нормално. Нужно е да се постигне коалиционно споразумение и да се реши формулата за явяване на избори. За да стигнем до решение, трябва да проведем преговори и това е най-нормалното нещо, което се случва в демократичния пейзаж.

Условията, при които предстои да се явим на избори, са различни от онези на 27 октомври 2024-а година. Много неща се случиха, появява се и нов играч на парламентарната арена. Това е още един допълнителна причина много ясно да си изговорим какво казваме като коалиция на избирателите ни, какъв отбор им представяме и колко способен е той да защити съответните приоритети.

-Надежда Йорданова в "Нещо повече" по БНР

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 20:52 от Мецани

# 21 807
Не е невероятно.
Предполагаше се, че правителството в оставка ще е от една точно определена партия.

# 21 808
  • София
Ясно.

Ама както неведнъж съм казвала, Радев няма да е президент до живот и конституционните реформи, подети от ХИ, само навредиха, включително и на тях самите.

# 21 809
Нямаше конституционни реформи, а чиста проба вендета.

Общи условия

Активация на акаунт