Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 639 436
  • 22 272
  •   16
Отговори
# 22 245
Тогава на им бяха да им възможност да гласуват по пощата.
По електронната поща? Защото като забраним хартията, автоматично си губят правото на глас.
Какво е това безумие "електронно гласуване"?
Кой е забранил хартията, изпуснала съм?

# 22 246
  • София
Гласуващите в чужбина явно се информират точно както гласуващите в България - от Фейсбук.

Говорят и с близките си тук и знаят за проблемите, с които те се сблъскват.
Тези дни ми се оплака позната, че за покупка на имот, който се намира на булевард с променено име, й искат удостоверение за идентичност на адреса (макар, че в данъчната оценка са упоменати и старото и новото име). Бърза услуга - 30 евро, бавна - 15. Все едно тя е поискала да сменят името на улицата. Да не споменавам познати, които се виждат в чудо с трудовите си книжки при пенсиониране - тоя подпис бил със запетая отпред, оня бил от не когото трябва. Говорим за предприятия и фирми, които отдавна са закрити. Тези неща не се пишат във фейсбук, но са част от ежедневието ни и се знаят и от тези, които вече не живеят тук, но редовно се чуват с близките си.

# 22 247
Физически или еднократен? Не, че има особено значение, но по този начин Краси няма да има нужда от 300 в изборният ден, ще има 500 още седмица преди това.
На половин цена.
Кой е забранил хартията, изпуснала съм?
Я си уточни приоритетите. Чисто машинно или смесено с хартия по пощата?

# 22 248
Доколкото знам Германия не разрешава на нейните граждани в странство да гласуват.

Грешната ти е информацията. Германците в чужбина си гласуват по пощата, за това няма нужда от секции.
Могат да гласуват по пощата само ако са краткотрайно в чужбина- командировка, почивка например . Ако живеят в друга страна нямат това право.

# 22 249
  • Обран бостан ;)
Физически или еднократен? Не, че има особено значение, но по този начин Краси няма да има нужда от 300 в изборният ден, ще има 500 още седмица преди това.
На половин цена.

Освен това няма никаква тайна на вота, кой  е гласувал и за кого.
Да не говорим, че мейлите ще изтекат за нула време и спама ще рукне като пълноводна река.
То не, че сега е спрял де.

# 22 250
  • София
На половин цена.

Освен това няма никаква тайна на вота, кой  е гласувал и за кого.
Да не говорим, че мейлите ще изтекат за нула време и спама ще рукне като пълноводна река.
То не, че сега е спрял де.

Не съм се замисляла в подробности, защото не ми е работа, но...
Ако има платформа за гласуване и там се регистрираш с КЕП, същата работа е, както лелите от СИК те отмятат в хартиените списъци. После гласуването може да се извърши без проследяване. На мен ми е трудно, сигурно има специалисти да се изкажат.

# 22 251
С КЕП, с чип, накара всичко свършва с Весито и химикала.

# 22 252
  • София
Да, това е ясно. Не е важно кой как гласува, а кой брои гласовете.
И в тази връзка очаквам ИТН да влязат и в следващия парламент. Просто ще им напишат колкото гласа трябват.

# 22 253
"ЦИК сезира прокуратурата за нарушения на изборното законодателство, но тя отказва да се занимава - било маловажно.
Членове на секционните комисии (СИК) масово допускат до гласуване избиратели, които нямат обаче това право.
Нищо им няма на машините - ако иска, държавата може да удостовери, че софтуерът не може да се манипулира.
Парламентът не е взел предвид нито едно предложение на ЦИК за промени за подобряване на изборния процес.
Решението за орязване на секциите в чужбина - в страните извън Европейския съюз, може да доведе до опашки. То е политическо решение.
Тези послания отправи председателката на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за БНТ буквално часове след като мнозинството на ГЕРБ, "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" (със скритата помощ на ДПС-Ново начало) заседава до среднощ, за да ореже секциите извън ЕС, което ще засегне основно Турция, САЩ и Великобритания.
Самото интервю бе с безпрецедентен за Нейкова критичен тон и към парламента, и към други институции."

# 22 254
На мен ми е трудно, сигурно има специалисти да се изкажат.
Приеми, че говориш с такъв. За достоверност на КЕП гарантира трета страна. Гласуване с КЕП би било приложимо ако има достатъчно доверие в изборния процес, но не може да бъде използван като метод за повишаване на доверието. Освен това е добре и малко критичност към предложенията на политическите ни любимци. Най-често те не се водят от разума, а от чисто популистки подбуди
Та така.
@Сирос. Няма вариант да удостовериш, че нещо не може да се манипулира. Или да греши. Това нито е логическо противоречие, нито е някаква конкретно дефинирана затворена система която да провериш. Нямаш пълен контрол най-просто казано.

# 22 255
  • София
Санди, а не е ли СИК третата страна, която гарантира достоверността на избирателя при гласуване с хартия?

# 22 256
  • София
Аз се чудя как така още не са обвинили ПП-ДБ, че ГЕРБ-ИТН-БСП и Възраждане, по заповед от Пеевски, ограничиха правата за гласуване в чужбина Grinning
Радев явно е бил със зашита уста, че мълча до днес, а по-рано никакъв не се изказа срещу този законопроект и то подкрепен от хората, които го издигнаха за президент.

# 22 257
Санди, а не е ли СИК третата страна, която гарантира достоверността на избирателя при гласуване с хартия?
Тц. Тя СИК определя кое е достоверно и кое не. И нямах това предвид а, че не съществува начин друг освен издателят на КЕП да гарантира достоверността му. Само толкова. Не гарантира кой го ползва. Което практически развързва ръцете на всички пазарни изборни субекти

# 22 258
  • Буркина Фасо
А аз току що прегледах части от становището на комисията за защита на личните данни относно записите от козметичните салони и съм меко казано вбесена. Ама вбесена.
Страшно е, тази повсеместна некомпетентност по всички етажи на властта е целенасочена политика от години. Целенасочена. И вече не съм сигурна, че има шанс да ги изринем Sad
и аз съм бесен Simple Smile
защо не казват кои са потребителките (пълнолетните), а се споменават имената на непълнолетните за случая на Петрохан. трябва да е обратното. Simple Smile подробности за непълнолетните лица колкото щеш, а за красавиците - никакви.

# 22 259
А аз току що прегледах части от становището на комисията за защита на личните данни относно записите от козметичните салони и съм меко казано вбесена. Ама вбесена.
Страшно е, тази повсеместна некомпетентност по всички етажи на властта е целенасочена политика от години. Целенасочена. И вече не съм сигурна, че има шанс да ги изринем Sad
Становището на КЗЛД подхожда отлично на некадърника, който курдисаха там ГЕПСНН за шеф. Ако ти се рови, имаше клипче някъде. Пълен некомпетентик.
Това ни е наследството от управлението на ГЕРБ - счупена държава, неработещи и неадекватни институции, сложени калинки навсякъде сама за да крадат, не и да работят.

Общи условия

Активация на акаунт