Дете и баба

• 3 658
  • 68
  •   1
Отговори
# 15
Точно това ще направя ,но преди това ще й кажа ,че като взима децата и двете иначе да ги гледа на снимка ..

То не е нужно и да се нагнетяват допълнително конфликти.
И наистина децата не ги вкарвайте в тях. Още и още (а минах вече 40 даже) слушам от майка ми как едно време баба ми не я харесвала, пък гледала братовчедите ми повече и за нас не я било грижа. А моите спомени са само колко хубаво е било при баба и дядо и как баба ни е правила разни вкусотии, дядо разкваше приказки.
И друго - за нас често не е проблем да се гледа дете на 3-4, но за хора на примерно 65-70-75, в зависимост от здравето, типа човек и т.н., едно такова малко дете може да е голямо предизвикателство. Нашият е на 3 и малко, много кротко и послушно дете, обаче просто има нужда от много движение. Той иска да кара колело, после да го вдига някой да правил "спорт" на лостове, след това се пуска 20 пъти на пързалка. Не прави бели, не се инати, обаче има нужда от това движение и бабите му просто нямат шанс. Представям си майка ми или тъщата как тичкат 4-5 километра, докато той кара колело Grinning

# 16
  • Deutschland
Ние с брат ми бяхме така с баба ни по бащина линия, сега децата ми са така по същата линия.
Изобщо не ме интересува. Далеч съм и спокойствието ми няма цена.

# 17
  • Пловдив
Всичко споделяте как не помните, а аз помня. Помня как бях по-непредпочитаното внуче. Не са ме мразели или неглижирали, не казвам това, но си личеше. Не ми се е отразило като възрастен, но не ми беше приятно тогава.

# 18
Или и двете, или никой. Това трябва да е твоята граница. Вече техен избор от там.

# 19
Само на мен ли ми прави впечатление, че бабата не дели децата, а предпочита да гледа по-големите, защото е преценила, че може да се справи с тях, за разлика от по-малките? И не става въпрос само за децата на авторката, но и за техните братовчеди.
И аз да имам избор между 4- и 9-годишно, ще предпочета 9-годишното. Двете едновременно обаче – едва ли. На тези ми години и възможности – категорично не.
Това го казвам като баба, на която едно 3-годишно ѝ стопи лагерите за 3 дни, хем почасово. И хем единствено и обожавано. И хем мило и кротко момиченце. По принцип, ама понякога принципите дават фира и става една... ЕГН-то на бабата не прощава. Ако бабите можехме да гледаме малки деца, щяхме и да си ги раждаме. Но природата е мъдра и знае кой колко може.
А като гледам тенденцията да се раждат деца на все по-късна възраст, много ми е любопитно вие какви баби ще сте. Жалко, че едва ли ще съм жива да ви видя. Simple Smile

ПП Не правиш услуга на детето си, внушавайки му, че е нежелано от баба си. Ще порасне и ще стане желано, но детските травми от майчините думи едва ли ще се забравят.

# 20
  • Далечният изток
Само не разбрах защо се караш на мъжа ти?!
Той е между чука и наковалнята. Гледай с него да се разбираш и да е на твоя страна. Така със скандали правиш обратното.
И със свекървата не се карай. Обясни ѝ как виждаш нещата и толкова. В крайна сметка никой не е длъжен да ви гледа децата.

# 21
Бабата преди 9 години е била с 9 години по-млада. Щом и тогава не е била от енергичните, сега сигурно ѝ е още по-трудно, с 2 едновременно пък съвсем. И майка ми преди 9 години гледаше внучвта, сега нея си не може да гледа.

# 22
Децата и двете не са кръстени на никого нито на тях нито на моите родители.Когато се роди голямото дете живеехме с тях и след две години съвместно съжителство се преместихме в друг град и каката е свикнала с тях повече,но и те винаги са показвали повече към нея.Същото прави и с другите внуци ,но там е заради името голямото е кръстено на другите баба й дядо. Общо взето това е картината,но негативите ги отнасям аз за сега и се ядосвам и се тровя...
От другите деца голямото е кръстено на другите баба и дядо, тоест от братовчедите предпочитат този път по-малкото? Защо не ги попиташ директно?

# 23
Само на мен ли ми прави впечатление, че бабата не дели децата, а предпочита да гледа по-големите, защото е преценила, че може да се справи с тях, за разлика от по-малките? И не става въпрос само за децата на авторката, но и за техните братовчеди.
И аз да имам избор между 4- и 9-годишно, ще предпочета 9-годишното. Двете едновременно обаче – едва ли. На тези ми години и възможности – категорично не.
Това го казвам като баба, на която едно 3-годишно ѝ стопи лагерите за 3 дни, хем почасово. И хем единствено и обожавано. И хем мило и кротко момиченце. По принцип, ама понякога принципите дават фира и става една... ЕГН-то на бабата не прощава. Ако бабите можехме да гледаме малки деца, щяхме и да си ги раждаме. Но природата е мъдра и знае кой колко може.
А като гледам тенденцията да се раждат деца на все по-късна възраст, много ми е любопитно вие какви баби ще сте. Жалко, че едва ли ще съм жива да ви видя. Simple Smile

ПП Не правиш услуга на детето си, внушавайки му, че е нежелано от баба си. Ще порасне и ще стане желано, но детските травми от майчините думи едва ли ще се забравят.
Еми, не само на теб ти прави впечатление. Аз сама казах, че най-вероятно чакат да порасне малко, за да остава при тях.

# 24
Бабата гледа 3 деца едновременно с дядото моето голямо дете и другите и двама внука защото другия и син слуша жена си и като ги гледа ги гледа и двамата единия на 6 другия на 3. При тях разликата е ,че живеят на 5мин един от друг и са свикнали с баба си и дядо си. Просто те са по-кротки и им разрешават да гледат телефони и телевизори техните родители съответно по-лесно се гледат . В повечето случай също гледа само единия защото другото пък иска другата си баба.Докато при нас разчитам само на нея за лятото да гледа каката 1 седмица. Моята майка си живее живота нямам помощ от никого,но както и да е ,не е проблема ,че е малък а че тя иска лесно с деца които лесно се гледат.

# 25
  • София
Ами нейно право е.
Другите родители я оставят да гледа децата както тя прецени. Или и вие трябва да направите същото, или намерете човек, който да отговаря на изискванията ви.

# 26
Аз като баба ще кажа. Предпочитам да гледам големия, защото е голям и разбира. Малката е бебе и по- добре да си я гледат родителите й. Един път съм гледала само и двамата едновременно.  Сватята също се притеснява като гледа малката. Това не е делене на децата, дори не си представям някой да го прави. По принцип никой не е длъжен да гледа деца, само родителите им.

# 27
  • Далечният изток
Ами естествено, че ще иска да ѝ е лесно! Е, хубава работа... Защо трябва да иска да ѝ е трудно?
Значи възрастна жена гледа 3 деца, ми заведете ѝ четвърто, що стоите?!

# 28
Бабата гледа 3 деца едновременно с дядото моето голямо дете и другите и двама внука защото другия и син слуша жена си и като ги гледа ги гледа и двамата единия на 6 другия на 3. При тях разликата е ,че живеят на 5мин един от друг и са свикнали с баба си и дядо си. Просто те са по-кротки и им разрешават да гледат телефони и телевизори техните родители съответно по-лесно се гледат . В повечето случай също гледа само единия защото другото пък иска другата си баба.Докато при нас разчитам само на нея за лятото да гледа каката 1 седмица. Моята майка си живее живота нямам помощ от никого,но както и да е ,не е проблема ,че е малък а че тя иска лесно с деца които лесно се гледат.

Да, естествено, че има разлика дали живеят на 5 минути от дома им и са свикнали децата с бабата, защото я виждат всеки ден, а родителите им могат да дорърчат за 5 минути при нужда, или веднъж-два пъти годишно ги вижда детето, защото живеят далеч, а ако стане нещо, родителите му не могат са дойдат бързо. Как въобще може да си помислиш, че е твоя случай може да пратиш 4-годишно, без вас там, те не го познават толкова добре, как ти стига смелостта? Разбира се, че има значение, че е малко, че е палсво и че няма да знаят как да реагират.

И извинявай, ама като си в нужда, ултиматуми не може да ѝ поставяш. Или ще ги гледала и двете, или нито едното, добре, ама на теб ти трябва да гледа голямата на всяка цена, тъй че гледаш да я държиш бабата в достатъчно добро настроение да се съгласява, след като собствените ти родители не искат или не могат. Тия изисквания за екраните, липсата на мекици, глутен и пр. неща от страна на майката към бабата (освен ако не става дума за неща пряко застрашаващи живота и здравето на детето) са за случаите на баби, молещи се да им дадат единственото ненагледно внуче да го гледат. Твоят случай не е такъв. Както  могат да ги гледат, стига да не ги убият или разболеят.

# 29
Много любопитно се получава. Едната баба гледа внуци, но има претенции колко броя едновременно и как да ги гледа. Другата баба си живее живота и внуци не гледа, но към нея претенции няма никакви. И дори мъжът на авторката не се кара по този повод с жена си, а има право да предяви претенции и той.
Правете си изводите какви баби е по-добре да сте, момичета. Simple Smile
Ако перифразираме класика – гледаш внуци, имаш проблеми. Живееш си живота – нямаш проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт