Отговори
# 105
Здравейте!

Толкова години "живях" в Бг-мамма, а нито веднъж не се сетих да потърся тук информация и съвети...

Синът ми е приет във WWU Münster, ще следва Бизнес администрация. Изчерпани сме откъм идеи за квартири и общежитие. Може би стартирахме този процес твърде късно - едва преди три седмици, когато го приеха. Според дамата от консултантската фирма, в Мюнстер било спокойно и нямало криза с квартирите. Буквално ни приспа тревожността, знаейки предварително, че има проблеми с настаняването. Вече разбрахме, че миналата година бездомни първокурсници са били на палатков лагер в парковото пространство на университета...

Синът ми кандидатства и за държавни, и за частни общежития. От държавното вече получи отговор, че изчакването е... 12 месеца. Гледаме няколко сайта с обяви и всеки ден пише имейли. Или не отговарят, или казват, че квартирата вече е заета, или не искат момчета, или бягат от българи. В същото време същите обяви са публикувани като активни навсякъде.

Околните села са на минимум 30 мин. с влак, а от гарата до университета, до колкото разбирам от картата, е още толкова. За момента това го задържаме като да ни е отчайващия ход.

Разпитах всичките си познати дали имат близки в Мюнстер. Само едно приятелско дете, което завърши и работи там, се отзова и наистина много ни помага. Но и тя удря на камък, въпреки че звъни  от немски номер. Докога да тормозя момичето, има си личен живот и свои неща за оправяне...

В понеделник ще се чуя с консултантката ни дали някой от колегите ѝ има приет студент в Мюнстер, евентуално заедно да търсят.

Какво ще ме посъветвате? Да убеждавам ли бащата да се хванат двамата и да отидат да търсят там? Хостелите и airbnb-тата са доста скъпи - 80-100 евро на вечер. Това наистина ще ни дойде свръх.

Благодарна съм на всякаква помощ и идеи.

# 106
В сайта  WG Munster търсихте ли?  https://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Muenster.91.0.1.0.html
Има доста обяви за споделени апартаменти. Ние също като вариант разчитаме на тези WG - та, но за Хайделберг.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 12:47 от julide

# 107
В сайта  WG Munster търсихте ли?  https://www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Muenster.91.0.1.0.html
Има доста обяви за споделени апартаменти. Ние също като вариант разчитаме на тези WG - та, но за Хайделберг.

Да. Платихме и месечния абонамент, но нищо засега.

# 108
За общежитията в Мюнстер може би има и значение кои точно общежития сте избрали. В системата им позволяваше да се изберат до три обекта. Синът ми подаде заявката за общежитие на 13.10.2024г., а негов познат февруари тази година. Въпреки това на другото момче му предложиха общежитие края на юни. На моя син започнаха да му изпращат имейли от общежитие в Мюнстер в края на юли месец и то без конкретна оферта, а само запитване дали би приел еди какво си общежитие. Наскоро му писаха отново от там с искане да си изпрати потвърждението за прием, ако поддържа интереса си за място там. Но това беше след като бяхме приели поканата за прием от Манхайм. Така че има надежда. Сигурно има и доста други като нас, които са кандидатствали рано за общежитие и ще освободят места. Успех!

# 109
  • тук-там
Бъдете по-активни вие. Пишете, звънете - има доста добри примери за реакция, включително и днес една дама е писала как са успели да получат общежитие в Нюрнберг. Не чакайте те да ви пишат и поканят.

# 110
Ами няма гаранция - при някои се получава, при други не. В нашият случай от Нюрнберг изобщо не ни обърнаха внимание: нито ранно кандидатстване, нито писма, нито телефонни разговори. Въпрос на шанс в общия случай, но това не означава, че не трябва да се опита всичко. Истината е, че желаещите са много повече от стаите.  Тази година в Нюрнберг има ново държавно общежитие в центъра с голям капацитет. Дано някому се усмихне късметът!

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 17:26 от saffron

# 111
Благодаря ви!

Прочетох за свръхлюбезното писмо и пренаписах неговото представяне за имейлите. Толкова лигаво ми звучи, че дано им хареса. Grinning

Нашата консултантка ни каза, че имаме право да кандидатстваме само за две държавни общежития и то след като вече е приет и има студентски номер. А той не искаше друг университет, само този...

Преди час си създаде профил във wg-gesucht с видео представяне и снимки. Дори сложихме и награден фонд, ако някой му помогне.

Нашето момиче, което ни съдейства, ни намери класически вестник, който излиза в сряда и събота. Ще публикуваме обяви.

Ще разпитаме и всички католически общежития, които намерим. И продължаваме да гледаме обяви като луди. Не е като да няма. Има много. Просто схемата се повтаря - не отговарят или са заети.

# 112
  • Варна
Благодаря на saffron за съвета за частните общежития в Нюрнберг. Синът ми вече подписа договор с такова. Остава да се разберем за пустия му директен SEPA debit. Дишаме вече една идея по-леко.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 22:58 от SVU_D

# 113
REVOLUT става за SEPA директен дебит!

# 114
Ние открихме онлайн сметка в N26 - немския аналог на Револют, но получава немски IBAN. Студентския стандартен абонаментен план е без такста. Става за 5 мин - потвърждава/активира се с един бърз видео кол с техен човек.
Ще я ползваме за всичко там - застраховки, наем, стипендии... Имат и доста интуитивен апп за телефона Blush

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 08:45 от ANNAFACE

# 115
Здравейте мили дами,
На 07.08 се наложи да подадем нов превод на дипломата на сина ми към un-assist, за съжаление все още нямаме отговор от тях, а крайният срок подаване на документи към TUM е 31.08.2025. Дали някой му се е наложило да подава нов превод на диплома към un-assist и в какъв срок отговарят. На наше запитване те отговориха без да се обвързат със срок. Ще съм благодарна за всеки споделен опит.

# 116
Здравейте, може ли да ми разясните какво е WG предлагани от братства? Как да реагираме при предложения и какво ни очаква ако приемем? Започвам да се отчайвам ......

# 117
  • FRANCE
AlteaB за съжаление и ние сме в същата ситуация. От uni-assist никаква информация. Не отговарят на телефон или на мейл. А от училището казват, че не зависи от тях.

Успех

# 118
Здравейте, с дъщеря ми имаме доста неприятен казус, свързан с кандидатстване медицина в Германия. След подаване на документите и, беше "дисквалифицирана" от кандидатстване, като статуса и беше сменен на vorläufig ausgeschlossen. Продължаваме да се борим, като в началото не признаха дипломата за гимназия, защото има профил Предприемачески освен езиковите профили, след това причината се смени, че не е учила природни науки въобще. След доказване на противното, последния отговор е, че няма изучавани биология и химия в 11 и 12 клас, което е безумно изискване.  Въпросът ми е сблъсквал ли се е някой до момента с такъв казус. Благодаря

# 119
Gergiliana, какви матури е държала дъщеря ви? Може би проблемът е там.
Neli-M, малка е вероятността да ви предложат WG от братство. Те са на ниски цени, но са обвързващи да се включваш в техни мероприятия и дейности, да споделяш техните възгледи и др. Реално по името на кандидатстващия, знаят, че е чужденец и няма да ви поканят.

Общи условия

Активация на акаунт