Толкова години "живях" в Бг-мамма, а нито веднъж не се сетих да потърся тук информация и съвети...
Синът ми е приет във WWU Münster, ще следва Бизнес администрация. Изчерпани сме откъм идеи за квартири и общежитие. Може би стартирахме този процес твърде късно - едва преди три седмици, когато го приеха. Според дамата от консултантската фирма, в Мюнстер било спокойно и нямало криза с квартирите. Буквално ни приспа тревожността, знаейки предварително, че има проблеми с настаняването. Вече разбрахме, че миналата година бездомни първокурсници са били на палатков лагер в парковото пространство на университета...
Синът ми кандидатства и за държавни, и за частни общежития. От държавното вече получи отговор, че изчакването е... 12 месеца. Гледаме няколко сайта с обяви и всеки ден пише имейли. Или не отговарят, или казват, че квартирата вече е заета, или не искат момчета, или бягат от българи. В същото време същите обяви са публикувани като активни навсякъде.
Околните села са на минимум 30 мин. с влак, а от гарата до университета, до колкото разбирам от картата, е още толкова. За момента това го задържаме като да ни е отчайващия ход.
Разпитах всичките си познати дали имат близки в Мюнстер. Само едно приятелско дете, което завърши и работи там, се отзова и наистина много ни помага. Но и тя удря на камък, въпреки че звъни от немски номер. Докога да тормозя момичето, има си личен живот и свои неща за оправяне...
В понеделник ще се чуя с консултантката ни дали някой от колегите ѝ има приет студент в Мюнстер, евентуално заедно да търсят.
Какво ще ме посъветвате? Да убеждавам ли бащата да се хванат двамата и да отидат да търсят там? Хостелите и airbnb-тата са доста скъпи - 80-100 евро на вечер. Това наистина ще ни дойде свръх.
Благодарна съм на всякаква помощ и идеи.