Отговори
# 165
  • столицата
Потвърждавам. За набор 2003 става дума. Първият по новата учебна програма.

# 166
  • тук-там
Ние си разсъждаваме, обаче съфорумката изчезна …

# 167
Русалче, когато се завърнеш от пътешествието, дай информация за трафика по магистралите и най-вече времето за преминаване на границите с гастарбайтерите.

# 168
  • София
Русалче, когато се завърнеш от пътешествието, дай информация за трафика по магистралите и най-вече времето за преминаване на границите с гастарбайтерите.

Ние последните пъти все сме късметлии, изключение беше само зимното  пътуване....Леко задръстване имаше сега  само в един участък на  Унгария,  при това заради катастрофа. Сърбия, Австрия, Германия, Лихтенщайн и Швейцария бяха песен..Дори на Хоргош чакахме повече от задоволително за мен време от общо 40- 50 минути сборно за двата пункта.В Германия през почти цялото време присветваше, гърмеше и валеше из ведро, но пак стигнахме благополучно  Simple Smile

# 169
Bebenka, към 25-ти, 26-ти почват да се пълнят пунктовете посока Германия. Дотогава е относително добре. Не препоръчвам Румъния по никакъв начин, няма и една полза от Шенген в случая, време се губи по трасето до Видин, а Румъния е зверски ограничена в скорост. Унгария след като тръгнат турците е много тегава, Хърватска и Словения е една идея по добре, но в този период си е чакане по граници, несъмнено. След началото на септември поолеква една част от трафика - няма ги  пътуващите  към Байерн , там училището почва на 01,09. А може и не само в Байерн да почва на 01,09, като  цяло след началото на септември пътуваме малко по спокойно. Късна есен е рай, както и пролет.

# 170
Здравейте отново! След прием и в RWTH, и в ТУМ дилемата между двата града се задълбочава.
От една страна, в Аахен има много по-голяма шанс за общежитие и по-ниска цена на живот. Местоположението в близост до Бенелюкс предполага и възможности за пътуване , но все пак градът е по-малък и климатът по-подобен на нидерландския с повече валежи и облачно време,ако не греша.

В Мюнхен обаче проблемът с общежитията представлява значителна пречка .Сега ми се отвори възможност да посетя и двата графа , с цел да се стигне най-накрая до решение.

Въпросите ми са основно: Има ли различни събития и възможности за завързване на контакти в индустрията в Аахен? Знам, че Кьолн е само на час път, но с Deutsche Bahn май не е много сигурно. А за Мюнхен - когато се кандидатства през wg- gesucht- какви универсални документи могат да се качат в профила,като изключим примерно elternbürgschaft, който е за специфично жилище?

# 171
Според вас изключително необходимо ли е да се посетят подготвителните курсове за студенти в Аахен?
На студентката не й се тръгва цял месец по-рано.
Мюнхен е по-престижен, но зависи от специалността.
Поради трудността с квартири, високия стандард и това, че самия град не ни хареса, дъщеря ми не кандидатства там.
Аахен е прекрасен.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 18:42 от Tina*

# 172
  • София
В рамките на майтапа, разбира се, но климатът в Германия вече е непредсказуем...Както писах по-горе, точно из Бавария  по пътя ни към Швейцария (спахме и в едно китно селце преди Мюнхен) ни валя  такъв дъжд часове наред, че ме беше страх да не стане някой гаф по пътя с тази затруднена видимост по магистралите..А в селцето образно казано спахме, макар хотелчето да беше супер, понеже светкавиците и гръмотевиците заедно с дъжда ни осигуриха музикален съпровод и визуални ефекти през цялата нощ...

# 173
  • София
Николета е вече във Виена, на 21-ви е на изпит. Много се надявам да я приемат, защото там вече има квартира, а в Мюнхен нямаме нищо.
Освен това поради недобро планиране съм запазила круиз по времето на изпита в Мюнхен и най-вероятно ще го пропусне и ще остане в УАСГ, ако не  стане с Виена.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 21:47 от Aila

# 174
  • На планетата Земя
Успех! Ще я приемат! На 200 % съм сигурна!

# 175
Здравейте, може ли да попитам за английските програми в Германия задължително ли е необходимо сертификат за езика или може с оценкана от дипломата? Например за Аахен.

# 176
Здравейте, може ли да попитам за английските програми в Германия задължително ли е необходимо сертификат за езика или може с оценкана от дипломата? Например за Аахен.

Обикновенно си пише точно какъв езиков сертификат се изисква и какво е минималното ниво

# 177
  • На планетата Земя
Английските програми май са само за мастър. На няколко специалности пише B2 English Language Certificate.

# 178
  • тук-там
Според вас изключително необходимо ли е да се посетят подготвителните курсове за студенти в Аахен?
На студентката не й се тръгва цял месец по-рано.
Мюнхен е по-престижен, но зависи от специалността.
Поради трудността с квартири, високия стандард и това, че самия град не ни хареса, дъщеря ми не кандидатства там.
Аахен е прекрасен.
Ако става дума за медицина, зависи от подготовката на дъщеря ви. Моята беше в лайстунг биология и химия и прецени, че няма да ходи на тези курсове. Не мога да помогна за Аахен конкретно, в темата има други деца там и могат да се включат с инфо колко са им били полезни курсовете.

# 179
Здравейте, намерихме квартира в Аахен и сега се диша по-спокойно. Интересно беше, че наемодателят ни, възрастен 80-годишен немец, беше запознат с някои особености на нашата родина. Попита ни дали ни е много трудно, заради корупцията в България, за която бил чел във вестниците. Сега ни предстои немската бюрокрация-община, данъчен номер, банкова сметка... Моля, за съвет относно регистрацията в общината-виждам че има няколко бюра на общината, в които може да се запази час за регистрация. Не може обаче да разберем тези бюра на териториален принцип ли са или по избор, което е най-удобно?

Общи условия

Активация на акаунт