Отговори
# 180
  • Стара Загора
Здравейте, намерихме квартира в Аахен и сега се диша по-спокойно. Интересно беше, че наемодателят ни, възрастен 80-годишен немец, беше запознат с някои особености на нашата родина. Попита ни дали ни е много трудно, заради корупцията в България, за която бил чел във вестниците. Сега ни предстои немската бюрокрация-община, данъчен номер, банкова сметка... Моля, за съвет относно регистрацията в общината-виждам че има няколко бюра на общината, в които може да се запази час за регистрация. Не може обаче да разберем тези бюра на териториален принцип ли са или по избор, което е най-удобно?

Запишете се там където ви е удобно и където има час, който ви устройва. Няма проблем!

# 181
  • София
Английските програми май са само за мастър. На няколко специалности пише B2 English Language Certificate.
Има и за бакалавър, но са сравнително малко и предимно икономически.Но има и технически, примерно Aerospace в ТUМ.Но там пък  искат и базово ниво по немски.
Моят мързел  и разлагане в Швейцария ще бъдат нарушени през уикенда, но с хубава цел, която ще доведе до  виждане на трите девойки накуп отново.С едната с кола ще пътуваме от Базел до Аахен, другата ще си дойде сама с колата от Манхайм в Аахен, а после в стил "бързи, смели, сръчни" ще помогнат на третата с пренасянето на новото място и превозването/сглобяването на нови мебели, от където  тя си ги избере .Още им държи влага същият процес в София във времето, в което се водеше, че са в отпуска и почиват..Та с натрупаната инерция ще са в помощ и сега. Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 15:54 от Просто русалка

# 182
Бакалаварски програми на английски за инженерни специалности има в повечето хохшулета, в KIT има машиностроене на английски. За всички има изискване за сертификат. Не знам някъде да приемат дори оценка от нашата матура по език. В страницата на всеки университет подробно е описано какво и на какъв етап от кандидатстването се изисква.

# 183
  • София
Казвайки повече икономически за сметка на инженерни бакалавърски  програми  на английски, визирах тези в академични университети.Нищо против хохшулетата нямам ( казвам го предвид факта, че тук има потребители с деца в такива), още повече, че някои неща само в тях могат да се учат, но точно при тях трябва според мен да се внимава, някои са доста спорни и като ниво на обучение, и като специалности, и като шансове да продължиш с Мастер извън тях.Понякога има цяла пропаст между две хохшулета, наглед предлагащи иначе аналогични неща. Някое по- посредствено такова как следва да се сравнява с примерно това в Кьолн със сериозния му подбор още на старта? Вероятно така стоят нещата и с академичните университетите и все пак имам усещането за доста по- малки разминавания.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 17:34 от Просто русалка

# 184
  • В подножието на Сините камъни
Здравейте, следя темата от ок. 1 година, синът ми е 12 клас тази година, има сертификат на Англ. език C1, иска да учи инж.специалност - по-конкретно изкуствен интелект. В daad.de намерихме няколко такива университети, изучавайки тази специалност - FAU Erlangen, Университет в Пасау, мисля и в Авктрия в Грац ако не се лъжа. За сега само FAU мисля е от по-сериозните университети. Не знам тук в групата има ли студенти или майки на такива, които вече са учили в Ерланген инженерна специалност, как се справят децата, дали този университет е добър избор или да се борим за ТУ София и след това магистър в Германия, дори ще има повече избор мисля. Наистина, както казва русалка, не е въпроса само да се отиде в Германия да се учи, според мен е важно университета да е престижен и образованието след това да тежи.

# 185
  • София
Дъщеря ми завърши там,  във FAU, бакалавър и магистър.Първото   й желание някога беше LMU, приеха я и там, но  при трудностите с намирането на квартири още тогава се спря на FAU.Техническият факултет е всъщност доста силен и добре приет  сред работодатели, работи в колаборация с Fraunhofer Institut, където всъщност дъщеря ми работеше до заминаването си за Швейцария.

https://www.iis.fraunhofer.de/

Точно работата/ опитът там й отвориха според мен вратите към сегашния конгломерат.На  територията на Ерланген се помещават Сименс, Hitec, Framatome и други високотехнологични  фирми, в които работят доста от студентите на факултета, понякога  още от следването си.Намира се факултетът  в хубава част на града, силно озеленена..Онова, което не харесваше на дъщеря ми във FAU, предполагам и другаде щеше да е така, беше , че в техническите  специалностите на немски  имаше предимно немци и азиатци. В търсене на по- голямо разнообразие от хора си избра магистратурата да е на английски и си реши проблема.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 10:21 от Просто русалка

# 186
  • В подножието на Сините камъни

На  територията на Ерланген се помещават Сименс, Hitec, Framatome и други високотехнологични  фирми, в които работят доста от студентите на факултета, понякога  още от следването си.Намира се факултетът  в хубава част на града, силно озеленена.

Това между другото е много важно.
За още един университет исках също да попитам тук присъстващите и това е University of Bayreuth, там също има тази специалност за ИИ, да сигурно не е толкова престижен, но все пак като вариант също ни интересува

# 187
  • София
Байройт е от сравнително младите/новите унита, но съм чувала само позитивни неща.Точно FAU при разширяване на вариантите си за медици преди няколко години, май през 2020, избра  допълнителна, отделна  от наличната в Ерланген  опция медиците  им да  карат втората част от обучението си, тоест клиничната, в  Байройт.

# 188
Здравейте, има ли други освен нас които чакаме още прием?

# 189
  • София
Ние за Виенския технически. Изпитите бяха тези дни и чакаме резултати.

# 190
  • На планетата Земя
Зазу, Айла, как мина, разкажете. Стискаме палци!

# 191

Каква ирония на съдбата. Ние там сме приете, но още чакаме KIT . Вече ми напрегнато. Дано се случат по-скоро нещата. Успех и скоростен прием. Стискам Ви палци.

# 192
  • София
Младежът първоначално като излезе беше със смесени чувства. Каза, че не може да прецени как се е представил. Имало е елементарни въпроси и такива, които са направо невъзможни. Но после като сравни и с други приятели, каза, че вероятно се е справил добре. Ще видим като излязат резултатите.
Силно се надявам всичко да е наред и да го приемат там, защото има вече общежитие и хич не ми се търси тепърва в Мюнхен. А и вече се настроих за Виена с всичките и предимства - че е по-близо, има лоу кост полети, по-лесно е намирането на настаняване. А и самият град го харесахме повече.

# 193
Младежът първоначално като излезе беше със смесени чувства. Каза, че не може да прецени как се е представил. Имало е елементарни въпроси и такива, които са направо невъзможни. Но после като сравни и с други приятели, каза, че вероятно се е справил добре. Ще видим като излязат резултатите.
Силно се надявам всичко да е наред и да го приемат там, защото има вече общежитие и хич не ми се търси тепърва в Мюнхен. А и вече се настроих за Виена с всичките и предимства - че е по-близо, има лоу кост полети, по-лесно е намирането на настаняване. А и самият град го харесахме повече.

Виена е уникален.  Ще се получат нещата. Може би иска още малко търпение.
Моя младеж твърдо държи за Карлсруе и дори записа предварителни курсове. Нямаме квартира и още приема.  Надявам се търпението да се възнагради.

# 194
  • София
Наистина тази година има изместване  сякаш във времето на получаване на оферти/ писма за прием.Или просто по- малко хора споделят.
 Тук два дни валя дъжд като из ведро, та сега, чакайки девойката да се прибере от работа и да отидем някъде заедно, ще се паркирам в двора с четец , телефон  и куче на слънчице и прясно окосена трева. Дори има столчета..
Току виж някой петъчно се похвали с прием на бъдещ лекар, архитект, инженер, икономист..Лиани, какво стана с учителя у вас, къде избра да следва Lehramt?

Общи условия

Активация на акаунт