Отговори
# 90
Миналото лято дъщеря ми сподели същия проблем за Гьоте в София.
В началото даже малко се е стъписала преди да си събере мислите.

# 91
Здравейте! За квартира ми искат "Elternbürgschaft", което е доколкото разбрах уверение от родител, че ще ми плаща сметките най-общо казано, както и "Bonitätsauskunft", което е въпросната Schufa. Но ние нея като българи не можем да си я изкараме, затова предполагам, че алтернативата е извлечение от банкова сметка, уверение от работодател и бележка от НАП, че всички данъци са платени. Ако някой е минавал през този процес, ще се радвам да сподели опит.
Също така този "Elternbürgschaft" трябва ли да е нотариално заверен?

п.с. Видях, че по-рано е коментирано по темата, но никъде не е засегнато за гаранта. Всъщност Русалката спомена, че и е чудно как зайците ще успеем с гарант родител, който има български трудов договор, но се надявам да съм късметлия.

# 92
  • София
Не трябва да е заверен.Назад се чудех просто доколко има тежест в очите на наемодателя документ с бг сметка на гаранта, от която при неплащане  от страна на студента те не могат да си вземат парите. За Schufa не е така, всеки пребивавал в Германия, плащал наеми, режийни, такси за рундфунк, за мобилни услуги, нет, данъци, осигуровки и сие може да си я извади онлайн за 2 мин.Но на  един сега заминаващ за Германия просто няма какво да му удостоверят.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 02:34 от Просто русалка

# 93
  • На планетата Земя
Да, за начинаещите са само проформа, да е отметнат наборът документи.
Декларацията от родител и ние не сме я заверявали. Написана беше директно на немски.

# 94
  • София
Здравейте.
Да се похваля и аз - младежът е приет в TUM. Тепърва ще се явява на изпит в Техническия университет във Виена в края на месеца. Тъй като предпочита него, ще си изчака класирането там и тогава ще решава.
Видях, че срокът за записване за TUM (за моя изненада) е чак до средата на ноември.

# 95
  • На планетата Земя
Поздравления, zazu1, чудесна новина! Успех и във Виена и да стане най-доброто за момчето!
Каква специалност е избрал?

# 96
За частен наемодател преди години представих служебна бележка за доходите си от предходната година и тези до момента на сключване на договора за наем за сина ми с обикновен превод на немски език.
Не знам нужно ли е, при плащане на три кауциона, които не ни върнаха при изнасяне без предизвестие, което би трябвало да е ок и за двете страни.

# 97
  • София
Поздравления, zazu1, чудесна новина! Успех и във Виена и да стане най-доброто за момчето!
Каква специалност е избрал?
Informatik

# 98
Здравейте, да се похваля и аз с прием в TUM, което е и първо желание на младежа.
Сега ни предстои търсене на квартира, за общежитие не се надяваме. В тази връзка искам да попитам, ако имате опит или информация, какъв е нормалният среден месечен наем, който да очакваме. Става въпрос за Гархинг. Знам че е скъпо, но в едно от частните общежития ни предлагат 1150 евро на месец, което доста надхвърля очакванията ми. Също ако има деца, които биха търсили споделена квартира и проявяват интерес, може да ми пишете на лични.

# 99
Не се учудвам. WG в Нюрнберг беше около 500, а частните общежития от 600-780. В Мюнхен цените бяха с + 200 Е.

# 100
Здравейте, да се похваля и аз с прием в TUM, което е и първо желание на младежа.
Сега ни предстои търсене на квартира, за общежитие не се надяваме. В тази връзка искам да попитам, ако имате опит или информация, какъв е нормалният среден месечен наем, който да очакваме. Става въпрос за Гархинг. Знам че е скъпо, но в едно от частните общежития ни предлагат 1150 евро на месец, което доста надхвърля очакванията ми. Също ако има деца, които биха търсили споделена квартира и проявяват интерес, може да ми пишете на лични.

Здравейте,
синът ми също учи в Гархинг, но си намери стая в частно общежитие в Мюнхен. Има много удобно метро до Гархинг - U6. Моят съвет е да търсите навсякъде.

# 101
Благодаря, бихте ли споделили кое е частното общежитие в Мюнхен.

# 102
Не трябва да е заверен.Назад се чудех просто доколко има тежест в очите на наемодателя документ с бг сметка на гаранта, от която при неплащане  от страна на студента те не могат да си вземат парите. За Schufa не е така, всеки пребивавал в Германия, плащал наеми, режийни, такси за рундфунк, за мобилни услуги, нет, данъци, осигуровки и сие може да си я извади онлайн за 2 мин.Но на  един сега заминаващ за Германия просто няма какво да му удостоверят.

Споделям малко личен опит по темата от последните дни. При уговорка за интервю попитах какви документи биха ми били нужни, ако се стигне до подписване на договор. Естествено искаха Schufa... Дадох алтернативен вариант с банково извлечение, бележка от НАП както и документ за последните получени възнаграждения на родителите ми. Наемодателят ми отговори, че тези документи ще свършат работа и са достатъчни. Така че да се надяваме, че късметът ще сполети всички първокурсници!🤞

# 103
  • София
Здравейте, въпреки че предпочитам да чета вместо да пиша, отчитам се и аз с приет студент във FAU Erlangen-Nürnberg, специалност на английски език - International Business Studies, първо желание на сина ми.
Получихме и оферта за общежитие – вероятно е въпрос на късмет, но според мен е резултат и от безценните стратегически съвети на Русалка, като например да заявим желание за наем от 01.09. вместо от 01.10., както и да напишем извънредно любезен мейл Simple Smile.
Веднага след като получихме Admission letter, на 05.08. изпратихме един възторжен мейл Simple Smile на английски език до Studierendenwerk, в който синът ми описа колко е доволен от приема, как е посещавал Нюрнберг два пъти, как това е любимият му баварски град и затова е кандидатствал само там, и искрено се надява да му бъде предложена квартира. На следващата сутрин получихме оферта за стая в споделен от трима апартамент за сумата от 250 евро месечно /без разходите за ток/. Имаше опция за паркомясто в подземен гараж за 30 евро месечно – потвърдихме и двете оферти и въпреки че не е мечтаното общежитие /Max Kade/, все пак се намира на около 2 км от университета. Реално, написаното от сина ми почти отговаря на истината, тъй като последните две години обиколихме семейно с кола цяла южна Германия и единственият град, който се хареса повече от Нюрнберг, беше Мюнхен. Но програмата на английски език в TUM беше изнесена в по-малък град на около 280 км от Мюнхен, така че този вариант отпадна. Човекът искаше да учи в голям град с трамваи като в София Simple Smile и репутацията на университета не беше приоритет за него /за съжаление на мен и баща му/. Примирихме се /и за специалността, и за университета/, все пак за нас е по-важно детето да се чувства добре и изборът да си е лично негов. Надявам се, като всички родители, решението му да е правилното за него.
SVU_D, дано и вашето дете да получи изгодна оферта за жилище. Ние бяхме решили да изчакаме до към 15-ти август и след това да се ориентираме към частно общежитие, тъй като според мен няма смисъл да се чака до септември. Мисля, че е по-голям шансът да се наеме нещо прилично от 01.септември, отколкото от 01. октомври. Пък междувременно заявлението към Studierendenwerk си е актуално и съществува реална възможност да се прехвърли в по-евтино жилище през втория или третия семестър.
Zazu1, надявам се да приемат синът ви и във Виена, така че да може да избира и да вземе най-доброто за него решение. Мисля, че е добре да се доверим на интуицията и мнението на порасналите ни деца, те нямат нашето обременено /и донякъде ограничено/ мислене. Аз лично никога не бих предпочела Виенския университет или този в Нюрнберг пред TUM, но пълнолетните ни деца  имат право на собствено мнение и аз уважавам техния избор, още повече, че той се базира на постигнатия от тях отличен успех в гимназията и на матурите.
Teodor28, късмет и на вас в търсенето на квартира!
Поздравявам всички новоприети в Германия, Австрия или Швейцария деца и им пожелавам прекрасни 3-4 или повече студентски години (ако включим и магистратура), а на по-напредналите - успех в сесиите и при дипломирането. Стискам палци на все още чакащите прием кандидат-студенти!

# 104
Честито на новоприетите студенти! Успех с търсенето на настаняване! По мое мнение колкото по- рано почнете да търсите активно квартира, общежитие , wg- толкова по- добре. После на място при по - добри опции може да се правят промени. Ние имаме опит само с частните общежития, които са по- скъпи от държавните, но и условията са чудесни. На едното място ни искаха немски гарант и т.к. нямахме такъв - ние предложихме по- голям първоначален депозит да дадем. Т.е.има.варианти.

Общи условия

Активация на акаунт