Отговори
# 120
Totony, български език и английски език бяха матурите, които държа.

# 121
  • На планетата Земя
Въобще не съм запозната с критериите за кандидатстване за медицина, но за архитектурата на дъщеря ми навсякъде водещо изискване бяха тези природни науки, дори покрихме изискването за матура по математика и наука (в нейния случай биология). Така че е много вероятно липсващата матура да е причината.

# 122
Нали за Германия профилите за повечето специалности нямаха значение?
Това ме шокира, честно казано. Никъде не съм срещала изискване за определена матура или профил.

# 123
  • Deutschland/HE
И мен ме изненадва това. Дъщеря ми е завършила гимназия в Германия, при избора на профилиращи предмети го проверява и нямаше такова изискване. За нея медицината не беше желан избор, но за всеки случай.

П.П. В Оберщуфе децата имат задължително природни науки, не може само хуманитарни. Тя освен математика имала ли е друг такъв предмет?

# 124
Наистина за медицина няма изискване 11 и 12 клас да има минимум хорариум часове биология и/или химия. В 11 и 12 клас се учи математика, останалите природонаучни предмети не се изучават, освен ако не е специален профил. До 10 клас еключително са изучавани предметите с нормалния хорариум часове. Дипломата и е напълно нормална българска диплома от езикова гимназия. И тъй като се сблъскваме с този проблем, исках да попитам дали някой някога е имал подобен казус. Ние сме в дискусия в момента с платформата, през която се кандидатства, също така сме изпратили и запитвания до 2 университета и продължаваме борбата.

# 125
  • Deutschland/HE
Може да е само за това, че няма други природни науки. Тук има изискване да са поне две, може да не са профилиращи. В една от предните теми се обсъждаше, че не приемат дипломата, защото няма обществени науки. Трябва да има и от двете в последната фаза.

# 126
Възможно да е нещо ново. 2023 година, когато кандидатстваше сина, ми нямаше такова изискване. Миналата година промениха и приравняването на оценката към точки за българчетата. Преди това не даваха 864 точки (не си спомням точно за 1.0), а доста по-малко.

# 127
  • Deutschland/HE
Синът ви какви предмети имаше 11ти и 12ти клас?

Нямам поглед над цяла Германия (тук образованието е на привинциално ниво), но за Хесен има такива изисквания от години. За медицина не искат задължително биология и химия, но трябва да има природни науки. То е заложено още докато избираш предмети за Оберщуфе, трябва да имаш и от двете групи.

# 128
  • София
А кои наши предмети се включват в тези "Природни науки" за германците?

# 129
А кои наши предмети се включват в тези "Природни науки" за германците?
Die Naturwissenschaften (oder auch "Naturwissenschaft") umfassen alle Wissenschaften, die sich mit der Erforschung der natürlichen Welt befassen. Sie untersuchen sowohl die unbelebte Natur (Physik, Chemie, Geologie, Astronomie) als auch die belebte Natur (Biologie, Genetik, Anthropologie, Physiologie). Naturwissenschaftliche Methoden basieren auf Beobachtung, Experimenten, Messungen und der Entwicklung von Theorien zur Erklärung natürlicher Phänomene.

Природните науки (или „естествени науки“) обхващат всички науки, които се занимават с изследването на природния свят. Те изследват както неживата природа (физика, химия, геология, астрономия), така и живата природа (биология, генетика, антропология, физиология). Методите на естествените науки се основават на наблюдения, експерименти, измервания и разработване на теории за обяснение на природните явления.

# 130
  • София
Мерси.
Тест със сигурност включва нашите биология, химия и физика.
Включва ли евентуално географията или историята? А психология?

# 131
  • ВАРНА
Може да е само за това, че няма други природни науки. Тук има изискване да са поне две, може да не са профилиращи. В една от предните теми се обсъждаше, че не приемат дипломата, защото няма обществени науки. Трябва да има и от двете в последната фаза.

А кои са обществените науки?

# 132
И аз се зачудих дали се включва географията, тъй като тя е част от профил Предприемачество.

Това го обсъждахме и в нашата отчетна и тогава от любопитство погледнах на страницата на специалността. Никъде нямаше такова изискване. Още една съфорумка също беше погледнала. Може и да е било нужно повече ровене, но на прима виста не пишеше нищо. Добре че детето е било на някакво представяне, където са им казали за това изискване.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 19:36 от Дъждец

# 133
Синът ви какви предмети имаше 11ти и 12ти клас?

Нямам поглед над цяла Германия (тук образованието е на привинциално ниво), но за Хесен има такива изисквания от години. За медицина не искат задължително биология и химия, но трябва да има природни науки. То е заложено още докато избираш предмети за Оберщуфе, трябва да имаш и от двете групи.
Ако въпросът е насочен към мен - профил немски, руски, биология, химия; общи предмети - български, математика, философия/психология, физическо. Но например на Русалката дъщеря ѝ е била с профил математика и ИТ.

# 134
Продължаваме в нищото с квартирите в Мюнстер - обърнахме всички сайтове, всеки ден се разпращат имейли, пишем по групи, разпитваме приятели...

Вчера имаше малка светлинка в тунела. Обади се едно момче, което следва същата специалност и има свободна стая до януари. Харесаха се двамата по време видео разговора. Обаче, хм. Освен, че квартирата е доста над бюджета ни, младежът иска копие от л.к., за да изпрати договор? Това е изискването му. Притеснява ни при толкова предупреждения за измами.

Има ли такава праткика, как ще ме посъветваме да реагираме?
Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт