Отговори
# 225
  • София
Влизам да се похваля, че младежът е приет информатика в Техническия университет във Виена 🥳. Предпочита него пред този в Мюнхен (другото място, където кандидатства) и ще се запише. Имаме за моя радост вече общежитие и започваме да планираме пътуването и местенето на багажи 🙂

# 226
Честито на всички приети! Да им върви по вода на децата!
___
Относно бежанците и подбора на университет на места с по малко такива... на фона на циг@нската държава в която живеем заедно с всички произтичащи негативи от този факт,  подобни изисквания ми се струват малко  преувеличени.
Понеже коментираш моя коментар, съм длъжна да отговоря. Циганизацията в България няма нищо общо с проблемите, които предизвикват много от бежанците. Слава Богу, в България сме много далече от квотите, с които се набълбука Германия.
Под мигранти имах предвид точно тях, а не цитираните от Русалка украинци, руснаци, поляци в Швейцария.

# 227
  • София
Е, Дъждец, не е честно, хвана се за украинците само от поста ми.Да , ама в него упоменах и турци, и араби, и африканци... и това само в  два съседни входа на блока в центъра. С какво са по -различни  въпросните хора  от тези в Германия? През уикенда бяхме в Берн, при миналото ми гостуване се мотахме из Люцерн и Цюрих - ми навсякъде е така шарено...Просто швейцарците се справят видимо по-добре от немци и австрийци по този параграф, но това е разбираемо, имат нужните ограничителни лостове като страна  извън ЕС. А и съвсем добронамерено да кажа - помня, че ти беше споделяла, че дъщеря ти иска в голям град да следва избраното заради оживеност и социален живот. Ако не греша в спомена си и специалността е останала непроменена, често около нея  на упражнения,семинари и т.н  ще има редом с немците и другите европейци  араби, индийци,  турци, иранци..

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 19:52 от Просто русалка

# 228
Нее, не се хващам, само уточнявам, че нямам предвид такива мигранти, а точно  другите с твърде различен културен бекграунд. Знам, че не е политкоректно, но това са реалностите. И после се съгласих, че ги има и на двете места, които обсъждах.
Просто исках да подчертая, че за мен не е коректно да се сравнява с циганизацията в България, защото проблемите са съвсем други,

Моята девойка изобщо не виждам как ще я приемат, камо ли да избира град.  Навивам я за езикова година.
В унито разбира се съм наясно с мулти култи ситуацията.

# 229
Други са проблемите , да. И не са в наша полза. Синът ми , единия, живее в марокански квартал. Ако той не ни го беше казал, нямаше да разберем.  Възможно ли е да влезете в цигански квартал тук и да не разберете?
Другият ми син живее в голям град с изобилие от бежанци, предполагам - има  хора от всякакви националности , все някаква част от тези които срещаме по улиците попадат в тази категория. Наричат този град голямото село на Европа - защото е спокоен . Въпреки бежанците. Или както Меркел каза скоро - 60% от тези които пуснах вече са трайно заети. Работят. Немската машина бавно но сигурно ги намества. Често пътуваме из Европа. Никога не съм разбирала воплите срещу  бежанците.  Много от тях са с образование и работят това което са учили. Има и радикализирани елементи, но къде ли ги няма. За мен циг@ните в България са в пъти по голяма напаст. Всеки път когато някой дълбокомисено ми заяви, как бежанците ще затрият Европа, ми става чудно  не виждаме ли гредата в нашето око?

# 230
  • София
Всеки e с нагласите си, GD, независимо дали става дума за избор на държава за следване/ работа, на град, за отношение от и към чужденците или за друго.. Няма как да се промени чуждо мнение,  няма и нужда. Ако задълбаем по въпроса, неминуемо ще се стигне до пререкания.

Затова предлагам да се върнем на темата.
Девойката ми в Аахен днес си е предала стаята и  вече е на новото място. Simple Smile Голям купон беше..На много места, когато стар наемател търси нов и самият наемодател одобри новия, първият предлага на новия да му остави част от вещите си срещу дадена сума.Голяма борба беше да убедим девойката да приеме заради самия мини апартамент, който е с приличен наем и най -вече е близо до Униклиник. Дърпаше се, понеже нищо от това, което оставял и тя трябвало да му плати ( сума извън кауциона и наема за наемодателя), не й трябвало и най-вече не й харесвало. Загубени пари били това. Убедихме я все пак, та пусна обява, че дава даром  леглото с матрака, скрина, огромния гардероб, с единственото условие желаещият да си ги превози сам. Е, намериха се веднага  желаещи, дори и по думите й нещата му  на този досегашен наемател да били доста мърляви....Оттам нататък сестринската бригада "Нов дом" се активира. Тя им снима разположение, измери, коментираха, вслушаха се в исканията й, поръчаха нужното от  IKEA с click and collect и то се оказа бързо при нея при налични шофьорки.И сега е доволна - доставено, монтирано, подредено, преместен от общежитието багаж Simple Smile Остава й само да си заяви включване на интернет.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 14:28 от Просто русалка

# 231
Много се радвам на твоите девойки, Русалче. Все така да са единни и сплотени!

# 232
  • София
Много се радвам на твоите девойки, Русалче. Все така да са единни и сплотени!
Да, хем се карат за щяло и нещяло Stuck Out Tongue Winking Eye ( то три лъвици, всяка със своя малко или повече чепат характер, какво друго да правят), хем се търсят и при нужда веднага си помагат.

# 233
  • Варна
https://www.facebook.com/share/p/1GBAWhLRMA/?mibextid=wwXIfr
Търсят съквартирант за Мюнхен

# 234
  • FRANCE
Здравейте.  VPD  то още го нямаме. Срокът за пращане в tum e утре Sob. От uni-assist  ни отговарят, да знаем. В процес на обработка е. Някой бил ли е в подобна ситуация. Благодаря

# 235
  • София
Ох много неприятно.
А вие нямахте ли първи вариант, но с грешни оценки? Аз бих качила него пък после бих писала че е открита грешка и дали мога да коригирам.
Николета беше без проблем там с впд то, но така и няма или не открива покана за дата за явяване на изпит на 15ти септември за архитектура. Добре, че е приета във Виена и изобщо няма да се явява.
Но пък във Виена им беше качика за записване само бг дипломата без превод и сега им писа и им я прати. Дано го видят преди да и я върнат за да не губим време.

# 236
  • София
Пишете на ТУМ, имам спомени за споделено назад в годините от потребител закъснение с vpd  и комуникация по мейл/телефон точно с TUM.Обяснете ситуацията и  вижте какъв вариант ще предложат.

# 237
  • FRANCE
Благодаря.  Девойката им писа мейл още днес. Дано се съгласят да изчакат още малко.

# 238
  • София
Благодаря.  Девойката им писа мейл още днес. Дано се съгласят да изчакат още малко.

След кратка справка на сайта на ТУМ и след прочетеното  във форум за същия казус със закъсняло vpd споделям решение:
Lade das TUM VPD Platzhalter-Formular in deiner Bewerbung in dem Abschnitt hoch, wo das VPD eigentlich hingehört. Die TUM hat eine Nachfrist nach dem Stichtag, in der du das VPD hochladen kannst, wenn du es irgendwann bekommst.

Линк към въпросния формуляр: https://www.tum.de/fileadmin/w00bfo/www/Studium/Bewerbung_und_Zu … heet_202209_1.pdf
Този формуляр, след като го свалите и попълните, се прикачва в акаунта  на  девойката в ТUMonline ( на мястото , което е предвидено принципно за финалното VPD) в случаите, когато все още не е получено това VPD. Информацията за действие при такива случаи я има на сайта на унито. Съвсем добронамерено напомням за всички бъдещи кандидати, че отговори има на всички въпроси по сайтовете на университетите, нужно е обаче да се потърси инфо и да се прочете задълбочено какво, как,  кога и къде се прави.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 08:28 от Просто русалка

# 239
  • FRANCE
Благодаря Flowers Sunflower

Общи условия

Активация на акаунт