Отговори
# 525
Благодаря, знам за срока за английски, но за държавните общежития в Карлсруе не се ориентирам как отсега да кандидатства, четем 1 април... Ако Вашият син е там, може ли на лично да ме посъветвате къде да подадем? А и всякакви отзиви ще са ни полезни 😊.

# 526
  • На планетата Земя
Да,  пише от 1 април, но можете да подадете още отсега. Пишете дата за нанасяне примерно 1 юни или 1 юли.

Application for admission https://share.google/PS8MVenlMtqZxbyyM

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 13:21 от Mileto

# 527
  • София
Скрит текст:
Eто  това имах предвид  назад   с  онази  консултантка. Но  тук няколко   души обясниха, че  това  си  било  отговорност на  кандидат-студента само, да  си  бил  гледал нещата... ОК,  ама на нея й се плаща не  да стои за паркова  украса -  дето  се вика  поне да му  обясни какво се  иска/да го подкани  да    действа навреме,  нищо  повече, макар  че в  пакета  услуги е  било  включено и кандидатстването за общежитие  БЕЗ  гаранция за получаване на  стая,  разбира  се.  Колко пък да си наясно с  работата  си на  консултант,  щом  пускаш  заявление  за  общежитие в   Карлсруе  едва СЛЕД   получаване на  дипломата на  детето,  тоест през   юни, че и не  знаеш, че  се очакват линкове  за потвърждаване? И  понеже  не знаеш, съответно не  разбираш навреме, че такъв  линк по някаква причина не е  получен  и  заради  това кандидатът  е отпаднал от листата с  чакащи. Апропо, една  дама  тогава ми  писа на лични  с  молба  да й кажа  името на    консултантката,  понеже  точно на  следващия  ден имаха уговорена   среща   в агенцията.  Казах  й как  мисля, че  се казва, но  че не  съм  сигурна.  Явно не  само моето  впечатление  е било такова.  Оказа  се, че  правилно  съм запомнила  името, а  дамата  и детето  са  били на  среща  точно с въпросната консултантка. Бързо са  установили, че не е   съвсем наясно с нещата и  са  се отказали  от  това  да ползват  услугите  й.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 11:48 от Просто русалка

# 528
  • тук-там
И аз ще се потретя сигурно, но за нас темата и Русалка бяха от ключово значение. И продължавам да се консултирам тук, не с консултанти. Няма такива в Бг. Поне не толкова подготвени, колкото са потребителите, минали сами през процеса на кандидатстване. В това съм убедена. И за това като се появи някоя мама и пита за консултант, подсещам Русалка, че губи време като не си прави една консултантска агенция.
Апропо, кога ще се срещате(ме) пак?

# 529
  • София
Ааааа,  чух  зе среща  и  веднага  наострих  уши.. Само  кажете  кога , къде и  за колко  души и веднага правя резервацията  Simple Smile.
PS -  всеки месец с отчетно  събрание Joy

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 08:51 от Просто русалка

# 530
  • столицата
И аз ще се потретя сигурно, но за нас темата и Русалка бяха от ключово значение. И продължавам да се консултирам тук, не с консултанти. Няма такива в Бг. Поне не толкова подготвени, колкото са потребителите, минали сами през процеса на кандидатстване. В това съм убедена. И за това като се появи някоя мама и пита за консултант, подсещам Русалка, че губи време като не си прави една консултантска агенция.
Апропо, кога ще се срещате(ме) пак?
Държа да посоча, че отдавна-отдавна съм писала тук, че Русалчето бърка като не регистрира консултанска фирма за кандидатствате в чужбина. Ама тя "не, та не"!
Русалке, само казваш и тук от форума ще ти намерим мами и юрист, и счетоводител, и кой да направи сайта.

# 531
На мен ми стана интересно за нещо, което Николета сподели. Тя учи архитектура във Виена и обучението се води на немски, като искаха сертификат по немски. Едната лекция обаче се води от чужденец, който съответно преподава на английски. Тя няма проблем с английският, дори и е по-лесно, но се чудехме как така имат лекции на език, за който изобщо не е искан сертификат.
При вас има ли в специалности, в които се преподава на немски отделни лекции на английски?

И във Виенския Уни и  бакалавърската и в магистърската програма имаха някои на английски. Макар програмите да бяха с немски и изисквания за немски сертификат. Австрийчетата стед студентите са били недоволни. Чужденчетата са били ок. Това, което от дъщеря ми беше отбелязано като проблем беше, че материалът е бил преподаден на английски, но проектът и защитата му са били изискани на немски. Бил е групов е имало хора,които са били напълно безполезни за групата. Тя каза че за нея е имало известен дискомфорт, но не дотолкова , че да не се справи.

# 532
  • столицата
Да, да , работата в групи е малко деликатна. Точно снощи моята студентка ми разказва как момиче от подобна нейна учебна група се отказала в последния момент преди предаването на проекта и се наложило другите, които отдавна били изготвили своите части, да довършват проекта в последния момент. Много неприятно. Дано не им повлияе при оценяването. Момичето решило, че това не е нейната специалност и се отказало изцяло от обучението, но  постъпката е била некоректна към състудентите й.
Като цяло, при работа в група по проект все някой се скатава и ако попадне при съвестни "съотборници" си получава оценката без изобщо да се потруди.

# 533
  • където и да е,само да не съм сама
Да, да , работата в групи е малко деликатна. .
Galimar, напълно съгласна.
Щерка ми я скъсаха на практически изпит, къдети са 2ма души в група, защото хванали, че колегата й е преписал някаква част. Многонкофти й стана, защото няма опция да се яви сама, а никога не знаеш партньора ти какъв ще е.

# 534
От 2027 година ще се промени формата на ТМС. Има повече информация на сайта на ТМС.

# 535
  • столицата
Да, да , работата в групи е малко деликатна. .
Galimar, напълно съгласна.
Щерка ми я скъсаха на практически изпит, къдети са 2ма души в група, защото хванали, че колегата й е преписал някаква част. Многонкофти й стана, защото няма опция да се яви сама, а никога не знаеш партньора ти какъв ще е.
Ее, това е супер неприятно. Явно освен да готвиш своята част, ще трябва и да проверяваш текста на колегата през програми за плагиатство.

# 536
Едно от основните неща, които научават е, че някой накрая трябва да събере всички “трудове” в едно и да направи творението да изглежда като едно цяло. Понякога трябва някой да им помогне с това. Да прочете като независим, да посочи повторенията, да потърси връзките.
Не мисля , че много преподаватели го правят.
Един път помогнах на групата на сина ми и от тогава все той събира накрая Simple Smile

# 537
  • на Мелмак
Русалке, извинявам се, четох в предната тема, беше писала, че може да се кандидатства за общежитие, преди да имаш това право. Беше го обяснила как става. Дали това важи и за Мюнхен?
Щерката казва не, сигурно и ти това ще кажеш, но аз да питам Sunglasses

# 538
  • София
Да, в Мюнхен не може, чак когато отворят платформата.

Дами, да се похваля, от днес си имаме у дома съвсем официално лекар!   Heart

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 02:35 от Просто русалка

# 539
Честито на девойката! Много успехи и удовлетворение от работата!

Общи условия

Активация на акаунт