Instant Pot - тема 6 - мнения, рецепти и съвети

  • 10 376
  • 239
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 641
Ще го обориш като му кажеш, че можеш да го оставиш и той сам ще се изключи. Всичко се мие в миялна.
От ястията, които си изброила само за мусака ти трябва запичащия капак. Аз не мисля че е кой знае какво. Имам про-то, но капака го ползвам само за мусака. Има много рецепти за този капак. Сред тях са и питка и кекс. Но аз не съм чак такъв готвач. За еърфрайър функцията се събират малко неща и няма смисъл. Купих си го отделно и еърфрайър-а с двойна кошница. Сега бих избрала косори, защото храната няма нужда да се обръща.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 17:37 от Tina*

# 106
  • Мнения: 2 802
О, обикновената тенджера си е страшна. 🤣 Аз съм за комбиниран 8 литра обикновения или 7,6 литра про крисп.
Много ми е лесно след като съм сготвила да сложа другия капак и да го запека ястието. Иначе, трябва да го местиш в тава, докато е горещо и да го запичаш. За мен е по-удобно определено.
Запичащият капак има и той преимущества, които може да не използваш веднага, но в някакъв момент да ги ползваш и да са ти полезни.
Можеш в сайта да влезеш в рецептите и да видиш рецепти за комбиниран уред и да прецениш дали би ги правила. Колкото повече неща правиш в него, даже и да е само мултикър без запичащия капак, ще ти хареса и ще ти хареса със сигурност.

# 107
  • 1st floor
  • Мнения: 9 855
Готвила съм с тенджера под налягане и много трябва да внимаваш. Да не я забравяш и прочие. С мултикукъра е друго!
Вземи си с два капака, по възможност по-голям обем. В него можеш и малко да сложиш.

# 108
  • Мнения: 683
Според мен това, че е самостоятелна единица със собствено захранване води до отпадане на нуждата от котлон. Е, добре, за някое омлетче може да има един... в шкафа.
Програмируем. Надежден.
Има режим слоу кукър.
Дотук бяха предимствата му пред редовата тенджера под налягане, които ми хрумват.

Идеален за всичко, що се вари/задушава, било то бързо или бавно. Със запичащ капак не местиш после във фурна за коричка, което е още един плюс в сравнение с тенджерата.

# 109
  • Мнения: 816
Да, за фрайър идва оскъдна площта, за повече хора сигурно няма да стига. Но за запичане и според мен е ценно. Иначе понякога използвам запичащия капак и за притопляне - нямам микровълнова, а е доста по-бързо и лесно от фурна/котлон.

# 110
  • Мнения: 683
Притопляне практикувам на пара, в съдинка на решетката, даже преди да вдигне налягането е готово. За порция - две е супер.

# 111
  • Мнения: 13 133
E как е по-лесно? С паницата ли слагате храната или в тенджерата я изсипвате? Защото според мен е трудно да се сложи все едно паница супа например в тенджерата да се подгрее заради дълбочината, после като се нагрее как се изважда това? На мен ми се струва, че е сложно. Не съм пробвала още де.

Аз малко съжалявам, че не си взехме със запичащия капак. Ползваме уреда ежедневно, сега гледах дали има съвместим запичащ капак, но не става за нашия модел. Ще си взема Косорито както го мислех, но добре щеше да е в тази машинка да мога да запека мусака например. Който си взема машинка да си вземе с двата капака, пък то е ясно, че за фрайер ще дойде мъничък, но за запичане на ястия е ценно.

Днес сварих телешки джолан, който ще сготвя утре, за около час се свари, това нещо щях да го варя над 2 часа в обикновена тенджера.

# 112
  • Мнения: 683
Ами в купи - огнеупорни, или едни лидълски метални, или от опал. С някои уговорки може дори в обикновена порцеланова, но не препоръчвам.И отново: обикновено го спирам преди да вдигне клапана, вече е вряло, особено ако е супесто.

# 113
  • Мнения: 816
И аз притоплям в метални чинии или купи, не съм сигурна как се наричат точно. Слагам крачетата, решетката и върху нея чинията. После вадя със силиконова ръкохватка. Да се изсипва директно в тенджерата наистина ще е сложно, едно че трябва да се мие, второ, че е по-вероятно да загори. 
Ако е нещо като баничка, милинка, даже направо върху решетката го слагам. Знам, че не всеки притопля точно такива неща, ние обичаме.

# 114
  • Мнения: 76
Абсолютно! Видях го назад в темата и реших да пробвам!
Ще оставя рецептата, която ползвах:


10-12 чушки (аз обичам червени само)
300 гр ориз
2 глави лук
2 моркова
4-5 скилидки чесън
1 червена чушка
(Лук, чесън, морков и червената чушка минавам в блендера за по-лесно и бързо едно след друго)
около 150 гр доматено пюре
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица чубрица
Сол и черен пипер сложих по 1 чаена лъжица
Магданоз - аз слагам сушен на око
80-100 мл олио (аз обичам по-мазничко)
600 мл топла вода, в която разтварям 2 кубчета телешки булон (ако предпочитате по-малко бульон, съответно и по-малко течност слагате, аз обичам да е сочно).
В една купа смесвам ориза, зеленчуците, подправките, слагам и една част от олиото вътре, разбърквам хубаво. Надупчвам всички чушки и ги пълня на ⅔, за да може като се раздуе ориза да не излиза от чушката, без да натискам. Изсипвам останалото олио на дъното. Редя ги легнали, при мен на 2 реда. Накрая поливам с бульона. Затварям капака. Ниско налягане за 20 мин. с естествено освобождаване на налягането. Стават божествени!



Пробвах в кукъра пълнените постни чушки - всичко сурово, под налягане - ниско с естествено освобождаване, за 20 мин, станаха божествени. Оризът е идеален, както и самата чушка. Нарязах всичко, разбърках, напълних и след 20 мин вече имах готова вечеря. Simple Smile Не помня кой тук го беше писал, че е пробвано и работи, благодаря и аз докладвам, че наистина работи идеално!
Без запръжка на плънката така ли? Извинявам се за глупавия въпрос но докъде сипвате вода?

# 115
  • Мнения: 76
На ниско налягане, с естествено освобождаване, за 20 мин.


Пробвах в кукъра пълнените постни чушки - всичко сурово, под налягане - ниско с естествено освобождаване, за 20 мин, станаха божествени. Оризът е идеален, както и самата чушка. Нарязах всичко, разбърках, напълних и след 20 мин вече имах готова вечеря. Simple Smile Не помня кой тук го беше писал, че е пробвано и работи, благодаря и аз докладвам, че наистина работи идеално!
Без запръжка на плънката така ли? Извинявам се за глупавия въпрос но докъде сипвате вода?
И за колко време настройвате кукъра?

# 116
  • София
  • Мнения: 2 693
Дами, минавам само да кажа "Благодаря!" Дойдоха ми уредите, и вече се чудя как съм живяла до сега без тях 😂

# 117
  • Мнения: 2 166
Някой с ultimate lid варил ли е яйца и как? Нямам някаква допълнителна решетка, само тази за фраера.

# 118
  • Мнения: 2 034
Моят не е ултимейд, но принципът е същият. Аз пускам на 2 мин и след 3 отваря. Вода - 1 чаша, около 300мл. Яйцата на решетката. Стават с течно сърчице. Веднага след изваждане - в студена вода.

# 119
  • Бургас
  • Мнения: 256
........................Аз пускам на 2 мин и след 3 отваря. Вода - 1 чаша, около 300мл. ............................
Може ли да обясните, защото не разбрах?

Общи условия

Активация на акаунт