Осмокласници 2024/2025 - тема 10 - лято, море и още нещо...

• 28 506
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Направих на моята тийн карта в Уникредит. Само вкарвам пари в нея. Въобще не знам колко има и за какво харчи. Всъщност знам, че в средата на месеца вече няма нищо и започва да ми дава някакви банкноти от баби и дядовци да й ги вкарвам в сметката. Дори еврото, което си върна от Мадрид ми го даде да й го обменя и вкарам в картата.

Уникредитските банкомати, които са в клонове на банката ( вкл. в the mall) имат опция за вкарване на пари през тях.
Друго си е да ме помоли мен и да не се занимава с банкомати. Пък и аз обменям на доста добър за нея курс. Simple Smile
Аз й ги превеждам онлайн. Да не решите, че се разкарвам до банка.

# 451
На няколко пъти свършва парите в четвъртък и вечерта ми звъни да й пратя, че нямала какво да яде. Да, ама аз не съм активирала опцията да превеждам от телефона/ лаптопа и отказвам. Един-два пъти ме уговаря в петък сутрин да й пращам, което няма как да стане с шест плътни часа и половин час след последния да автобуса. Пролетта остана два месеца без карта и доста бързо се научи да й стигат парите, че вече нямаше опция как и от банков клон да й заредя сметката и тя да тегли.

# 452
С Revolut е много удобно. Превеждаш за секунди. Аз пък така съм свикнала с онлайн разплащания и дигитален портфейл, че не искам да си представя да ходя по банки, да внасям, да прехвърлям, или пък да плащам сметки. Само кредитната си карта като погасявам, понякога ходя да внасям в брой на банкомат.
На рождения ѝ ден наборката бяха на заведение с приятелки за първа година без някой от нас до 22:00 ч. Накрая снима сметката, прати ми я и аз ѝ преведох парите. Лятото, като е с приятелски семейства на почивка по същия начин - не ми е спокойно да ѝ давам много пари в брой - и Революта върши идеална работа.

# 453
На няколко пъти свършва парите в четвъртък и вечерта ми звъни да й пратя, че нямала какво да яде. Да, ама аз не съм активирала опцията да превеждам от телефона/ лаптопа и отказвам. Един-два пъти ме уговаря в петък сутрин да й пращам, което няма как да стане с шест плътни часа и половин час след последния да автобуса. Пролетта остана два месеца без карта и доста бързо се научи да й стигат парите, че вече нямаше опция как и от банков клон да й заредя сметката и тя да тегли.
То по принцип това е най- добрия начин да ги научим да си правят сметка на финансите, ама на мен с големия не ми се получаваше, все го съжалявах Laughing Сега с набора нямам такъв проблем, той се оправя добре с парите

# 454
  • София
Аз и направих карта револют. Супер бързо лесно и удобно. Чудех се дали от банка да и направя карта но с револют е по лесно сякаш.

# 455
А за стипендии револют става ли? Питам за едно украинче. Там е по-особено положението, детето е без актуални лични документи по независещи от майката обстоятелства и не може да му направи дебитна карта.

# 456
А за стипендии револют става ли? Питам за едно украинче. Там е по-особено положението, детето е без актуални лични документи по независещи от майката обстоятелства и не може да му направи дебитна карта.

Не става, аз попитах.

# 457
  • Пловдив
Наборът е с Револют от 5 клас, миналата година заради стипендията изкарахме и ДСК тийн.
Вторият срок за малко не му стигна успехът и картата е отишла в небитието... Да, но сега отново ще получава стипендия, та ходихме пак до банката, да изкарва нова карта (отново не може сам у трябва да има родител с него) Rolling Eyes Активира си и онлайн банкирането, та и той вече е с изцяло дигитализиран портфейл Joy
И в тази връзка - беше възмутен като отиде при баба си на вилата в планината - свикнал е, да не държи кеш, а там с карта може да се плаща само в единия ресторант Joy
Задължителната литература, която според него не съществува, я прочете "за всеки случай" само от христоматията. Изяви желание за сборник по математика, та спешно ходихме, да търсим такъв, буквално минути, преди да замине из балкана.
Тотално си е обърнал режима - спи до обяд, следобеда в жегите чете малко или решава някоя и друга задача и зяпа филми/клипове из нета. Излиза към 6-7 вечерта и се прибира по никое време. От неделя си е вкъщи и гледаме да му оправим биологичния часовник Joy
Посети зъболекаря и педиатъра - всичко е наред, но ще трябва да посети и офталмолог (нормално - с това дзверене в монитора... Не, че няма очила за рс, но си стоят чинно прибрани е чантата на лаптопа). Надявам се, да не се е стигнало до увреждане на зрението и очната лекарка да го вразуми, да слага очилата, когато е пред екрана.
Сподели, че нямал вече търпение "да се прибира" Scream Казахме му, че по принцип вкъщито му е тук, но според него, общежитието вече е неговия основен дом. Предупреди ни, че едва ли ще се прибере преди средата на октомври, но аз съм коварна и съм замислила уикенд с дружките му в другия апартамент, даже с майките на момичетата вече сме се разбрали, та го виждам още в началото на октомври, да се прибере с тайфа Joy

# 458
  • София
Направих на моята тийн карта в Уникредит. Само вкарвам пари в нея. Въобще не знам колко има и за какво харчи. Всъщност знам, че в средата на месеца вече няма нищо и започва да ми дава някакви банкноти от баби и дядовци да й ги вкарвам в сметката. Дори еврото, което си върна от Мадрид ми го даде да й го обменя и вкарам в картата.

Уникредитските банкомати, които са в клонове на банката ( вкл. в the mall) имат опция за вкарване на пари през тях.
Друго си е да ме помоли мен и да не се занимава с банкомати. Пък и аз обменям на доста добър за нея курс. Simple Smile
Аз й ги превеждам онлайн. Да не решите, че се разкарвам до банка.

И моя син е така, като свърши почва да ми дава банкноти - да съм му превела в картата.

# 459
  • София
Чудя се как ще се върне в училище след месец. Все по- зле работата. До нощите телефони и разговори, спи до обед. Някакъв кошмар е това... главата й пълна с какво ли не, всичко много далеч от училището..
Cold Sweat  Не й се връща, не иска да се споменава...

# 460
Моят си става в осем, но пък виси само по устройства. Гледа полицейски сериали (сега е на тази вълна), играе игри, чете книги (не от задължителните), от време на време кара колело. Сега е на екскурзия в Скандинавия. Обажда ми се днес по обяд, че загубил групата Scream Храната е много важна за него и явно се е заплеснал да си доизяжда пицата и другите тръгнали. Поне били инструктирани къде и в колко часа се срещат отново. ММ вика - това втори път няма да си го причиня Smile Голям е заплес.

# 461
Хм, от последните две-три седмици се седи по нощите, но пък се буди към 8, макс. 9 ч., странна работа. Нали тийнедърите спят (а някои и ядат) по много? Joy

Ние вкъщи сме във финансови размисли по повод банкова карта, или някакъв безкешов формат за синчето. Обаче, все пак наличието на конкретна сума не е ли по-възпитателно за финансовата култура, чисто стратегически - някак с пари в брой по-ясно се следи приход/разход Simple Smile

ПП. Ох, автокоректора упорито вместо пари изписва парти, защо? Joy

# 462
  • В Страната на чудесата
Ние вкъщи сме във финансови размисли по повод банкова карта, или някакъв безкешов формат за синчето. Обаче, все пак наличието на конкретна сума не е ли по-възпитателно за финансовата култура, чисто стратегически - някак с пари в брой по-ясно се следи приход/разход Simple Smile

Абсолютно съм съгласна. Ние, възрастните, да не би да звъним на работодател, като ни дотрябват пари, и той да ни превежда суми на момента?
Наборът винаги може да харчи пари от някакъв предварително зададен бюджет. Но той е и доста съвестен и пестелив като цяло. По едно време мрънкаше да му зареждам пари в картата. Но аз съм му обещала това да се случи, само ако се стегне и се пребори за стипендия отново. В противен случай, ще му се наложи да получава пари само в брой.

# 463
  • София
Големите имат карти. Но понеже не може да плащат навсякъде около училище с карта, получават всяка седмица и кеш.
Наборът не знам какво прави, но с него няма драми. Каквото спести, дава за игри или някакви специални (за него) тениски. Но първо събира, после пита и чак тогава купува.
Сестра му обаче редовно избухва с някоя ненавременна покупка и само се разправям с нея. Сега малко се е поукротила като че ли, след няколко разговори на по-висок глас.

# 464
Ние финансово се издънихме в началото на 8 клас. Оказа се, че в повечко са му дошли финансите и дори си плащал младежа да му пишат домашните. Отделно за глупости е харчил. Направо за главата се хванах, като разбрах. Сега съм го оставила на минимум, за да не му остава възможност за неразумни покупки...и това ще е все така за неопределен период. Хубавото е, че все пак е още на 14 още - има време, ще се научи.

Веднъж в общежитието възпитателят ми обяснява: "Госпожо, всички харесват вашия син - той е много щедър". Тоест и черпи човека, не е стиснат поне Simple Smile Явно бяхме прекалили обаче. Аз съм си извадила изводите да не повтарям тази грешка. Има деца, които изначално си знаят да си правят сметката и други, които ще трябва да се научат.

Общи условия

Активация на акаунт