Отслабване със Саксенда. Отношение на ендокринолог.

• 4 736
  • 127
  •   1
Отговори
# 60
Това не е нищо ново. По неволя сме длъжни да четем и да сверяваме информация. Точно защото повечето лекари изписват предимно рецепти, а за другите неща не отделят време и внимание.

# 61
Преди година и нещо сглупих, доверих се и купих от рецептата и щях да умра. За св Наум.
Но беше стресов период. Викам си какво толкова, само за месец ще ги пия.
Спрях ги след седмица. Бях изключително неадекватна, освен, че ми беше лошо.
Отидох в друга болница при много добър неврохирург и ми каза - много добре, че си ги спряла, ама много добре. Просто недумяваше лекаря как и с какво сърце, че и мозък са ми ги дали тези ненужни лекарства.
И защо не са ми направили още изследвания. Нужните изследвания.
Ама такава ни е медицината.
Та вече съм се заклела първо да проучвам всяко изписано хапче.
Сори, ама много съм патила, много.

# 62
Ама ти ако поначало си с презумпцията че лекарят не знае какво върши, няма да идеш при него. Както и много правят, ами почват да стават и те наполовина доктори вместо това. Не че е най-правилното нещо и не че в случаите когато наистина се налагат и медикаменти, има как да стане без лекар.
Не е хич първата с рецепта за инжекции още на първа среща с лекаря, аз чак се плаша колко често е това всъщност. Не всеки тръгва да спори ако лекарят е категоричен че само това е начинът.
На един приятел пък от вратата му беше казал лекар че е за бариатрична хирургия и нищо друго няма да го оправи. Вярно че е с много наднормено тегло, ама все пак... пак първа среща с този лекар, нищичко не е знаел за него преди това.

# 63
Ами точно това искам да разбера. От този модел ли е лекарката. Много са такива.
И аз попаднах на такъв, по друг повод, но в моя случай все пак бях прочела в интернет за моите симптоми и евентуално за какво са съмнителни. Обаче вече чета много повече и не действам прибързано.

# 64
Аз извадих буквално късмет че попаднах на материали и после и тук на четива за ИР, та се "познах". Но съдейки по това как са около мен, повечето хора си нямат представа какво е това нещо. Редовно ме питат диабет ли имам като откажа почерпка, толкова се знае масово.
Ако бях отишла без да знам нищо на лекар и да ми бяха казали че задължително трябват лекарства, точно тогава не знам дали нямаше и да ги почна... Не смея да заявя твърдо че нямаше, не знам наистина.
Ами поне беше преди доста години и тогава не бяха като сега на мода инжекциите. Дори Саксенда не беше навлязла, какво остава за Оземпик и Мунджаро и прочие.
Захванах се и се информирах, продължавам да чета и до днес, въпреки че се вкарах в ремисия преди години. Но няма какво да се лъжем че и това не е за всеки и че не е редно лекар да е там само да присъства, а да не ти върши никаква работа.

# 65
Не е редно. Но е така. За съжаление.
Моята леля, бог да я прости, беше пациент на много известен пловдивски ендокринолог, който ни е и роднина. Ами тя цял живот си пиеше метформин, кг си имаше много, защото изобщо не спазваше диета. И почина от усложнения от диабета.
Моята майка, под моя строг контрол, свали 20+ кг и има съвсем нормални стойности на гликиран хемоглобин и КЗ. Ако беше следвала насоките на лекарите- т.е. само да пие метформин, щеше да е на леля ми на положението.
Прословутата диета 9 да не я споменавам изобщо. Но още се прилага в болниците.
Тези дни бях свидетел на разправия по повод на диетата. Пациент, приятно ме изненада, отказа да вземе вечеря - картофи някакви, защото е с диабет. Те не са виновни готвачките, но диетолога толкова знае и е направил такова меню.
Обаче масово си ядат картофи и ориз, че и с хляб... Ама черен, нали...

# 66
Дорис, интересен пост, поздравления!

От всичко, което съм чела, оризът не е ок за ИР или диабет, но ти смяташ, че трябва да присъства в менюто. Защо?

Аз не съм Дорис, но ще се опитам да отговоря на този въпрос на базата на четене в темите за ВМ НВХ.И аз съм се интересувала от този въпрос. Ако нещо не обяснявам добре, приемам критики. Simple Smile
Според Андреас Енфелт достатъчното количество въглехидрати е индивидуално. Някои организми не преработват добре белтъчините към глюкоза, затова трябва да приемат и по малко нишестени храни.
Двама съпрузи учени Жамине експериментират и стигат до извода, че е необходимо да се консумират повече нишестени храни/картофи и ориз/, а фруктозата да е сведена до минимум. За перфектно здраве препоръчват до 100 гр въглехидрати на ден- от зеленчуци и  резистентно нишесте. Тим Ноукс, д-р Дейвис също препоръчат да се употребява устойчиво нишесте. Марк Сисън включва в ВМ НВХ кореноплодните. Том Нотън подобрява инсулиновата чувствителност с картофено нишесте. Явно за някои хора е препоръчително, дори и да са на ВМ НВХ, да включват в диетата си сладки картофи, ориз, тиква, кореноплодни.
Аз не съм от тях например. Перфектно се чувствам само на белтъчини и малко зеленолистни, броколи, краставици и чушки.

# 67
Извини ме 𝑬𝒍𝒊𝒇𝒇, не съм видяла, че си писала.
Без въглехидрати или много ниски такива щитовидната пострадва - от там е косопада. ФТ3 и ФТ4 минават своите фази в черния дроб и червата и са свързани с цикъла на глюкозата и е важно остатъчните им продукти, както и на естрогена да бъдат отделени с фекалиите и то бързо, преди да се всмучат обратно в кръвотока. В момента е много популярна за това салатата от моркови, но пък и също така всички знаят, че няма нито едно клинично проучване, което да доказва, че въпросната салата наистина действа така. За сметка на това има медицински изследвания, че фибрите от пълнозърнести продукти и микроорганизмите, които се занимават с обработката на въглехидратите спомагат за изхвърляне на тези остатъци от хормони.
Умерен прием на въглехидрати е необходим за поддържане на нормалната активност на щитовидна жлеза, HPA и HPG оси
Повече информация за това как хранене без въглехидрати повлиява зле на щитовидната има във всяка група на Рей Пийт.
Ето и някой статии:
Нисковъглехидратни диети и смущения в хормоналния баланс
Dietetically Speaking – статия за въглехидрати и женски хормони

От както откриха тази инсулинова резистентност сакън да споменеш, че може да си дебел от нещо друго. В групата на Рей Пийт щитовидната е виновна за всичко и това е!
Не яденето на въглехидрати води до висок кортизол. С висок кортизол си даже по-пълен и неспособен да правиш мускулна маса, отколкото с всеки друг проблем.
Килограми може да вдига човек и заради всеки един от хормоните - инсулин, кортизол, лептин, грелин, естроген, тиреоидни хормони (T3, T4), нисък тестостерон и въобще не претендирам за всеобхватност. Та колкото и да го натискаш само инсулина надолу ако другите не са наред по-скоро ще си навредиш.

Подобно е и с хранене под 1000 калории. Да, ще отлабнеш, но ще се разболееш.

Другото, което лично видях е, че не намаляването на въглехидратите, а спирането на глутена за 1 година смъкна инсулина ми от 22 до 6. Отличен хома индекс в края на периода. Килограми не свалих, хранех се с въглехидрати като картофи, ориз, безглутенова паста и хляб, зеленчуци, месо, плодове. 

Менюто, което споделих е направено от плевенски диетолог за човек с ИР, подагра и диабет тип 2. Резултатът след спазване на диетата е повече от прекрасен.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 23:02 от the Дорис

# 68
Само че НВ хранене изобщо не значи без фибри, дори напротив. Точно тях пък никой не ги брои, особено разни зелении буквално не ги смятат повечето хора. Освен и че дори към 100г въглехидрати пак минават в графата ниски за повечето хора. Е точно пък за толкова трудно някой ще ме убеди че са тооолкова ниски че нещо ще ми стане... И в тях не влизат фибрите, това са само усвоими (нетни) въглехидрати.
"Без въглехидрати" е някаква утопия дето почти никой не я е виждал, още по-малко да я пробвали, но пък що народ се плашат едни други с нея... То е почти невъзможно да се постигне всъщност, камо ли да се прави масово и да се препоръчва масово.

# 69
Всъщност препоръките са ПОНЕ 100 грама въглехидрати дневно, за да няма проблеми.

Фибрите от зърнени храни и фибрите от зеленчуци не са равностойни.
Първите се свързват с намаляване на възпалението, по-добра и дълга ситост, регулиране на кръвна захар,
производство на късоверижни мастни киселини (SCFA), важно свързано с чревно здраве и метаболизъм, подобрена инсулинова чувствителност, дългосрочно намаляване на риск от метаболитни заболявания и смъртност. Има много, много статии колко са важни за сърдечното здраве.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 23:21 от the Дорис

# 70
Дорис Hug благодаря много за отговора!

# 71
Значи свалила си инсулина, но кг са същите и го отчиташ за добър резултат? Много странна теория.
За хранене с под 1000 калории не съм прочела някой да е писал. И въобще за калории. Идеята е да си сит, не да гладуваш.

# 72
Значи свалила си инсулина, но кг са същите и го отчиташ за добър резултат? Много странна теория.

Къде видя, че съм коментирала дали е добър или не резултата си? Въобще не искам да свалям килограми.
Не ми е важно да съм фиданка, важно ми е да съм здрава, а и се харесвам такава каквато съм с извивки и сочен бюст.
Инсулин в норма е здраве, нали така? Цялото това хранене и ограничение какво цели - норамален инсулин, който уж постигаш като отслабнеш. Е, аз казвам, че моя опит показва, че не отслабването, а глутена е в основата на сваления инсулин.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 10:28 от the Дорис

# 73
Кг+ не са здраве. Не е само до инсулин. Нито за ставите, нито за сърцето, нито за нищо са ОК.

# 74
Ще си позволя да отговоря с една шега, която не съм измислила аз:
У.Чърчил е имал затластяване 4-степен, пиел е бренди всеки ден, постоянно е пушил пури. Водил е заседнал живот в креслото си и като политик е бил винаги под напрежение. Умира на 91 годишна възраст в съня си. Кардиолозите много го мразят! Wink

Всеки има някакъв опит с килограмите - аз почнах преди 50 години от 2,5 килограма и самостоятелно стигнах до тези, които съм сега, слизайки и качвайки се по тази стълбица. Преценявам къде се чувствам здрава, енергична и хубава. Вярвам, че всеки може за себе си да прецени, особено когато спре да се води по моди и налагани течения.

Общи условия

Активация на акаунт