Отслабване със Саксенда. Отношение на ендокринолог.

• 4 728
  • 127
  •   1
Отговори
# 30
И аз мисля, че авторката преувеличава и доукрасява нещата. Тона ние не сме го чули, дали е бил подигравателен.
Но истината е тази - смяна на режима, доживот, не за един месец.
За гастрита - то и с гастроентеролозите е същото. Дават ти рецепта за скъпи пробиотици и разни против киселини. А има далеч по-евтини и ефективни решения, пак с четене става. Лично аз си реших проблема с мастиха.

# 31
Ако слушаш ендокринолозите то "забрави за въглехидрати" - и аз забравих. Ядях месо, млечни, яйца и много салати и зеленчуци. И червата ми се прецакаха. Сега имам крайна и силна непоносимост към млечни и яйца, не приемам добре мазно месо, не приемам кокос /позлвах го доста/ и доста от нещата, които нисковъглехидратното хранене препоръчва. Не толерирам вече добре пресни зеленчуци. С две думи - прецаках се!
После отидох на лекар в Турция, посетих и такъв в Израел, че и другаде се видях с консултанти по храносмилателни проблеми и ВСИЧКИ останаха изненадани, че лекар ми е препоръчал да изключа плодове и въглехидрати /като базова хранителна група/.
Питаха ме как така без въглехидрати и е ясно, защо са се възпалили червата ми с такова хранене. Казаха, че с години ще лекувам възпалението и дисбиозата, която е предизвикана от това недоразумение.

Правилното хранене е ниски дневни калории, съобразени с твоето тяло /около 1500-1700 при хора с високо наднормено тегло/ - разнообразно хранене в което ОБЕЗАТЕЛНО има ориз и пълнозърнести продукти, а дори понякога картофи и царевица.
ДВИЖЕНИЕ - ходене, плуване, фитнес с инструктор, тенис, пилатес, зумба и каквото още може да запишеш. Движение, много движение!
Сън - много е важен!
Добавки! Съобразени със здравословните проблеми!
Контрол на приема на вода и сол /качествена йодирана сол/

11 свалени килограма за месец е много зле - това ще те разболее. Това са свалени мускули и загуба на подкожни важни мазнини. Ще заприличаш на нищо. Максимума свалени килограми за месец трябва да са 4-5. Всичко нагоре е болестно. Всички токсини и метилатни боклуци, натрупани в сланинките се изсипват в кръвта. Че ти ще останеш без коса, въобще как си събираш акъла от мозъчна мъгла?

Сега се приготви да ти се скарам. Simple Smile Прощавай, но с кой акъл ходиш да говориш на лекарката как си хапнала хапка домат или няколко картофчета? Ама от какво си имала киселини! Какво я интересува нея това? Не усещаш ли в каква позиция се поставяш. Погледни се отстрани - сякаш търсиш съжаление и да ти спрат лекарството, от което ти е гадно. Това тяло е твое. Ти си я наела да ти даде съвет и да ти покаже нейния път, как да се справиш с проблема, не да те съжалява и да ти корегира дреболии. Тя дори меню не ти е направила, че да и се обясняваш кое как е. Дали да пиеш лекарството решаваш ти - какво аджеба очакваш от нея? Да каже колко е тъпа и да ти каже яж жено по 4 филии и всичко ще е наред.
Въобще не се поставяй в подобна позиция - да се обясняваш какво си хапнала, ама леко гризнала, ама нещо си там ... забрави! Тя е лекар, не твоя душеизслушвачка! Дала е лекарство - гледа резултати и пет пари не дава, че ти е зле. Искренно не и пука!

След като спреш лекарството пак ще надебелееш!

Така! Дали да пиеш лекарството си реши.
Намери си диетолог и нутриционист. Да ти направят диета с нужните калории и микронутриенти. + добавки за компенсиране на липсите. Не се съгласяй в никакъв случай да спират въглехидратите напълно. Особено ориза - той е в основата на здравите черва.
Обезателно на 10 дни имай един МРЪСЕН ДЕН - яж каквото ти душа сака.
Ако имаш сили - чети за фастинг, чедин ден гладувай.

И още утре започни 3 пъти в седмицата спорт. След седмица в дните, в които си почивка си прави упражнения у дома по 15 минути - полуклекове, вдигане на колена, извъртания. После увеличавай и увеличавай движението следвайки енергията на тялото си.

Погрижи се за кожата - масажи, терапии, рф, каквото намериш за да се стягаш, че ще стане зле.

Отслабване по 4-5 кг. на месец.

Ето например как изглежа меню 1400 калории
Закуска – 200 г. фреш от нектарина и морков, 50 г. сирене, 1 бр. домат, 7-8 маслини, 72 г. хляб (2 филийки)
Обяд – 250 г. таратор, 300 г. миш-маш (2 бр. яйца + 3 белтъка + 60 г. обезмаслена извара), , 5-6 бр. кайсии, 108 г. хляб
Вечеря – 270 г. пиле с ориз, 250 г. салата домати и краставици със зехтин, 300 г. череши (2 бр. праскови)
1402 ккал

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 11:25 от the Дорис

# 32
  • София
Във връзка с киселините - и тежък гастрих имам/имах. Доказано е, че една от най-честите причини за киселини е именно преяждането. Минава време да се успокои стомаха.
Това, което е написала Дорис е точно така, не може без въглехидрати, защото освен червата удрят и бъбреците. Може би в нчалото ударно може за месец-два, след това диетата трябва да е балансирана.

Съгласна съм и с Елора, че дебелите хора са много тънкообидни. Ама много. Самата аз съм казвала - е какво толкова пък съм изяла. Съпругът ми веднъж ме помоли да го изредя на глас, без грам да иска да ме обиди и дразни - ми видях, че верно бая храна съм изяла, ама някак трябва сам да го изречеш и да го чуеш със собствените си уши и да го приемеш.

Има и друго - какво казва човек и какво чува и как интерпретира отсрещната страна. Има го и чисто психически очакването - аз съм децел, гладен, лошо ми е, трудно ми е, всички трябва да се съобразяват с това. Истината е, че не трябва. Затлъстяването е болест, наистина, и трябва да се третира като такава, но болният не е и малоумен, че всички да се въртят около него на пета. И преди да ме обвините - всички тия неща са все неща, които аз съм правила и съм очаквала от останалите и съм се сърдила, и съм се цупила, и съм правила муцунки и физиономии. Затова най-чистосърдечно препоръчвам на авторката на темата да потърси и хранителен психолог ако не се спрявя сама.

Друго нещо, което мен психологически ме мотивира - свалям 2 номера и си купувам нова дреха. По възможност от конфекционен магазин. Много е зареждащо да видиш, че вече не е нужно да си купииш единственият панталон, който си успяла със зор да закопчаеш, а вече можеш да си избереш панталон в подходящ харесван цвят и да очакваш да ти стои добре. И това усещане да започне да ти харесва, да видиш, че има и друга кройка освен туника тип торба. Или някой да ти каже - ама това ти е ужасно голямо. Дребно трикче е, но зарежда, мотивира и дава воля. Не пречи да се опита.

# 33
Подкрепям последните мнения.Била съм дебела също.
Гледам как други мои дебели познати си намират оправдания да са дебели и болни и се тъпчат с лекарства.Sad

# 34
Организмите на хората са различни. Аз ако започна деня си с две филии хляб и фреш, ще крашна след час-два и цял ден ще съм гладна като вълк. При мен апетитът е основен проблем. На някои от нас наистина въглехидратите и особено захарта ни прецакват всичко, дори и уж полезните бавни въглехидрати. Не знам на авторката какъв е случаят и как е станало така, че е качила до 120 кг. Предполагам, че има някакви наблюдения върху тялото си какво я разяжда, от какво качва и от какво слабее, как се чувства при различен тип закуска. При мен често сутринта определя целият ден.

# 35
Истина е, че няма как да сме дебели ако не сме бързи с хапването.

Като ми каже дебел човек "Аз ям малко, ама ..." и се усмихвам до уши.  И аз си мислех, че ям малко. Сложих си брояч на калории и съвсем честно си вписвах ВСИЧКО, всяко залъче, което лапнех. Ами, че аз приемах над 1000 калории, докато приготвях вечерята! А видиш ли после си сипвах малко парче за вечеря!
Да си щипна соленчица, да изяма малко това, малко онова ...

Трябва да има готвене. Ако не готвите то ще ядете високо калорични боклуци. Заредете го тоя хладилник с правилните неща, гответе, дръжте готова сготвена храна в хладилника, каквато обичате. И като огладнеете почнете целия табиет, а не едно кроасанче  уж Wink Почнете с оцета /ако ви помага/, салатка/таратор, месце и ТОГАВА ви се полага кроасанче. Следват 10 мин маршеруване или упражнения с вдигане на крака и полуклекове, да може големите мускули да погълнат глюкозата и готово - храненето е направено. След 2 часа пак сте гладни - отново - вода с оцет, салата/таратор, месо и тогата малко сладко ако ви се яде. Нискокалоричното хранене има много сладки неща, които сами да си приготвите.
Гответе - да не ви мързи.  

Не забравяйте добавки за щитовидната.

наивница на средна възраст, напълно те разбирам. И аз като ям въглехидрати и все едно някой ми дръпва щепсела. Обаче това е , защото неправилно се изстрелва инсулина и след това целият организъм се юрва да го обира. Ако се грае целият цирк дето изброих - захарта бързо се прибира и черния дроб и червата се чувстват комфортно.

А между другото като съм спряла въглехидратите за много дълго съм избила цялата гама микроорганизми в червата си, които се хранят с тях. А те са едни от най-полезните за човешкия организъм - микроорганизмите в нас не са просто храносмилателни - ние взаимодействаме с тях по хиляди начини и най-осезаемо с имунната система /все пак тя се формира в червата/. Та без тези ,микроорганизми вредните бактерии са взели превес и съм развила така нареченото СИБО /обобщено е вредни организми в тънките черва/. Поради това цялото храносмилане вече не може да протича правилно. Тънките черва са сложна работа и въпреки че пих една кофа неща - СИБОТО си е факт, а то прецаква цялата храносмилателна система.
Така, че не спирайте никоя група храни! Хранете си гадинките във вас! Simple Smile    

А и който има възможност може да си сложи сензор за известен период. Много ще му помогне да разбере личните си храни, които не стават за него. Ще се изненадате. Сензор не съм слагала, но го обмислям.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 11:45 от the Дорис

# 36
Здравейте! Не мисля, че разбрахте поста ми. Цял живот съм дебела, спазвам диети режими, безброй много четива съм минала за това как да се храня. Притесняват ме свалените вече 12 кг за по малко от месец. Дори полагах усилия да забавя свалянето неуспешно. Нямам абсолютно никакъв апетит и чувството на глад изчезна напълно. Ядох основно въглехидрати, зеленчуци и плодове, защото това беше единственото от което не повръщах. Не съм преувеличила думите на лекарката, а точно обратното. Не бях изслушана, прекъсваше ме  и с един химикал драскаше по тефтера ми в който записвах симптомите храненията и тренировките ми. Исках да бъда изслушана, да се вземе предвид рязкото сваляне на килограми, защото могат да се получат усложнения, а не да ми се присмиват в лицето когато търся помощ. Не съм желала да ми бъдат изписвани тези инжекции, дори не знаех какво е, лекарката ми изкара рецептата не каза за какво са, а само как да ги приемам. Научих от гугъл тяхното приложение и действие. Благодаря на всички коментирали и хубав ден!

# 37
Здравейте! Не мисля, че разбрахте поста ми. Цял живот съм дебела, спазвам диети режими, безброй много четива съм минала за това как да се храня. Притесняват ме свалените вече 12 кг за по малко от месец. Дори полагах усилия да забавя свалянето неуспешно. Нямам абсолютно никакъв апетит и чувството на глад изчезна напълно. Ядох основно въглехидрати, зеленчуци и плодове, защото това беше единственото от което не повръщах. Не съм преувеличила думите на лекарката, а точно обратното. Не бях изслушана, прекъсваше ме  и с един химикал драскаше по тефтера ми в който записвах симптомите храненията и тренировките ми. Исках да бъда изслушана, да се вземе предвид рязкото сваляне на килограми, защото могат да се получат усложнения, а не да ми се присмиват в лицето когато търся помощ. Не съм желала да ми бъдат изписвани тези инжекции, дори не знаех какво е, лекарката ми изкара рецептата не каза за какво са, а само как да ги приемам. Научих от гугъл тяхното приложение и действие. Благодаря на всички коментирали и хубав ден!
Разбрахме ти поста.
Мисля че ти обаче не ни разбра нас.
Всичките изредени неща от лекарката ги приемаш като грубост и обида,а  в почти всичко има огромна доза истина.
Ако си дебела цял живот и уж четеш, значи не четеш правилното инфо, нито спазваш правилните режими след като все още си 120 кг.
Разбери, човек който е такива кила не се храни здравословно.
Трябваше първо да проучиш саксенда, после да я купуваш.
Също така щом някой ти изписва нещо, то ти не си длъжна веднага да го приемаш.
Не се предоверявай на лекарите чак толкова.

И все пак накратко точно приема на въглехидрати и то повече разбалансира баланса на микробиома.
Всъщност приема на въглехидрати увеличава едни палави микроорганизми, които правят един тон драми и баш те избиват полезните бактерии.
Отделно, че предизвикват желание за още и още и още В. Не са само инсулин, лептин и грелин.
Тоест когато човек се храни небалансирано, се нарушават функцията на червата.
Разбира се работата на червата зависи много и от щитовидната жлеза. И от други неща.
Ама няма книги да разказвам тук.

Лекарите не са длъжни да те образоват и да ти четат лекции за храненето.
Те дават хапчета.
Изпитала съм го. На ти глюкофаж, оправяй се. Ама лошо ми е от него. Нищо де, пий го, трябва.
И на мен това ми беше много грубо.

Когато човек е дебел, с разбъркани хормони, висок инсулин, проблема кз, холестероли, означава възпаление.
И е малко тъпичко с тия бързи въглехидрати.
То малко като да гасиш огън с бензин.

Ето ти темата за Ир
https://www.bg-mamma.com/?topic=1781598
Имаме поредния потребител с диабет, който вече няма диабет.
Както и много други потребители на нввмх или други подобни, които проблем с червата не са имали Joy
Може пак да почнеш сама да четеш.
Но честно казано предвид неуспехите ти е хубаво към специалист да се обърнеш. Като преди това ги проучиш.
Но разбери. Трябва ти човек не само който да ти изготви и да ти плясне един режим.
А да те научи как ти САМА да си приготвяш храната. И под приготвяне да знаеш от кое колко и ЗАЩО.
Примерно https://strongandshredded.bg/
https://www.youtube.com/c/StrongShredded
Имат добри видеа, с много неща съм съгласна с тях.
Или  пък си потърси други диетолог. Който си прецениш.

Силно ти препоръчвам поне книгите на Фънг да прочетеш
Код Затлъстяване и Код Диабет.
Има ги в първия пост.

Хайде сподели как точно се хранеше преди саксенда, щом си чела много и какво си спазвала.

Не наблягай кой какво ти е казал. А наблегни на килата.
Защо съм дебела? Какво ми има? Изследвания правила ли си?
От въздуха не се пълнее, нито гена е виновен, нито има такова нещо като едър кокал.
Храната е всичко. Но има и заболявания, които като ги проима човек вече не може да усвоява хранителните вещества. И пак храната е решението.
И спорта, движението.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 23:33 от Не се сърди, човече

# 38
Това, че лекарката е предложила Саксенда нищо не значи. Тя може всичко да предложи, знаем колко меркантилни станаха повечето лекари. Наше задължение е да проверим какво ни се предлага, а не да се доверим сляпо.
Не разбрах какви изследвания са правени? Или директно със Саксенда се започна?

# 39
  • София
Нищо от това обаче не означава, че лекарката не е била невъзпитана. Спокойно е можел да говори нормално и човешки, но е избрала присмех и ирония. Все пак темата не е как да се храня.

# 40
Логично,  че не тях им се плаща за да изписват саксенда.
И другите му варианти.
Дори го изписват на хора, които нямат здравословни проблеми, а имат едни 5-6 кила за сваляне.
И им викат, ти нямаш ир, не си за глюкофаж. Ама искаш ли да опиташ със саксенда.
Може и оземпик да е било, няма значение.

# 41
Не твърдя, че лекарката е имала учтиво отношение, но след като се е коментирала очевидно неподходяща храна, може би се е подразнила, че пациентът разчита само на медикаменти и затова я е избило на присмех.
Като се споменава, че са свалени 10 кг за 20 дни, се сетих за колежка, която рязко отслабна миналата година. Дори много грозно и чак страшно. Допускахме, че е болна. Тази година лека полека си качва обратно кг и се замислих дали и тя не е ползвала нещо от рода на Саксенда?

# 42
  • Между гори и планини
Спри въглехидратите и плодовете, щом искаш да отслабнеш.
За останалото нямам мнение.
Напълно подкрепям. И влез в калориен дефицит. Свали си приложение с което да си следиш макаросите и спортувай или поне прави 20000 крачки на ден.
Тия кила които си свалила са предимно вода. Докато стигнеш до мазнините, много омлет трябва да изядеш!

# 43
Докато стигнеш до мазнините, много омлет трябва да изядеш!

Ха ха, нали?
Недей, звучиш като лекарката  Joy
Ще те сметната за груба.
Ама си е така.
И дори не е нужно да се премахват въглехидратите.
Просто се консумират с мярка сложни В с ниско ГИ, ГТ и ИИ.
Ама трябва четене, от кое, колко, как се съчетава, па колко протеин, колко мазнини.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 18:16 от Елора

# 44
Абе ако наистина баш така се е държала лекарката - ами простачка си е пък, независимо от това какво казва и колко и права - и за гроздето, и за сандвичите.

Друго ми направи на мен впечатление - значи ръгай там инжекциите някое време, пък после ела да ми кажеш как се храниш и да ти кажа къде бъркаш?? Все съм си мислила че в обратния ред се действа, не че нещо.

Общи условия

Активация на акаунт