Отслабване със Саксенда. Отношение на ендокринолог.

• 4 733
  • 127
  •   1
Отговори
# 90
Когато човек е дебел, значи не се храни правилно.
И трябва да чете.
И аз съм чела и продължавам.
И глупости съм чела, после съм се ориентирала към качествена литература.
Лекарката не е длъжна лекции по хранене да и чете. Лекарите лекарства предписват.
След години може да се променят нещата.
Но сега е така.
Има диетолози за тези, които не им се чете.
Но и това е бягане от отговорност и прехвърляне на топката.
Предпочитам аз да знам какво да си сложа в чинията пред това някой да ми каже.
Ама може би защото не обичам някой да ми казва  какво да ям.
Иначе и листовки е хубаво да се четат.

# 91
Това, че диабетици си позволяват волности е за тяхна сметка. Полиневропатията не прощава на никого. Плюс още много други усложнения, кое от кое по-страшно. Но, че и лакомията е страшна, също е така. Много хора не могат да се преборят с нея.
Поздравления за теб, Елора! Hug

# 92
...
Лекарката не е длъжна лекции по хранене да и чете. Лекарите лекарства предписват.
Но сега е така.
Длъжна е, даже първо това трябва да направи, преди да нафраска лекарствата. Затова хората търсят и второ, ако трябва и трето мнение, докато попаднат на читав лекар.
Иначе съм 100% съгласна, че човек трябва да чете и отсява.

# 93
Културата на хранене е от семейството.
Лекарят не може с часове да ти обяснява. Отвън чакат хора.
Здравето и храненето са твой избор и твоя отговорност.

# 94
Хубаво от семейството, ама виждаш, че повечето семейства не са си свършили работата, щом има толкова млади хора с наднормено тегло. Отгоре на всичко и теорията как и какво да ядем се променя през годините, интересувам се от темата, та помня как мазнинините бяха анатема.
Едно стегнато изложение за хранителния режим + насоки откъде допълнително да се информира отнема макс. 10-15 мин.

# 95
Когато човек е дебел, значи не се храни правилно.
И трябва да чете.
И аз съм чела и продължавам.
И глупости съм чела, после съм се ориентирала към качествена литература.
Но сега е така.
Има диетолози за тези, които не им се чете.
Но и това е бягане от отговорност и прехвърляне на топката.
Предпочитам аз да знам какво да си сложа в чинията пред това някой да ми каже.
Ама може би защото не обичам някой да ми казва  какво да ям.
Иначе и листовки е хубаво да се четат.
Когато човек е дебел, има много причини за това. И не, лишаването от въглехидрати не е правилно, но е нужно понякога. Пак опряхме до това, как след като ти имаш определен опит, значи всички трябва да са така. Ти като можеш, как смеят те да са по-малко оправни? Защо е длъжна тя да чете купища литература, та да може после евентуално на десетия опит да избере правилния вместо трийсетте грешни съвета? Как тя е по-компетентна от лекарката за това? Какво гарантира, че накрая след четенето ще избере правилния режим и лекарката няма пак да й каже подигравателно, че много е чела, ама нищо не е разбрала? Тук не говорим за това лекарката да й даде режим като диетолог и за някакви измислени часове обяснения, а това, за което й се е карала като на провинил се второкласник, да й го беше казала като съвети първия път, а не като конско допълнително. Явно всички тези неща няма проблем да й каже, но само по-късно и за да й покаже колко е сгрешила, а не превантивно. Масовият български лекар много обича пациентът да е сгрешил и да му се кара, само тогава има време да му обърне внимание, иначе не.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 10:47 от *Coraline*

# 96
Има много дебели хора, защото яденето е издигнато в култ. По всички тв бълват кулинарни предавания, преди 20 години само Ути готвеше в ефир, сега е ужас.
Масово се яде постоянно и навсякъде. Кога е било разрешено преди 40 години да се внася храна в киното или дори в театъра? А сега, всеки нещо дъвче, дори да не е гладен, така е прието.
От Америка привнесохме много лоши неща, включително и ги гоним успешно по затлъстяване.
Децата още от бебета се хранят на поискване, няма интервал, няма режим, какво да се очаква от тях? Да са дебели възрастни.
Авторката така и не благоволи да изясни ситуацията. Според мен е имало насоки за хранене, не е било директно с критиката.

# 97
За бебетата и храненето на поискване, ако е кърма, може са спорим, Дева 😄

# 98
Не съм съгласна че на лекарите не е работа да дават насоки и за храната. А и ако на това основание се въздържа от съвет, нямаше да я има тая тема, която почна точно от подигравателни изказвания за храненето... Последно да се изказва ли тая лекарка или не? Grinning
Трябва да се информира човек също, така си е. Но отиваш на лекар, по дяволите, точно защото той е учил а ти не си. И после ама как тъй ти не си ги знаеш работите. Ами да бях изчела и 2-3 учебника по хирургия преди да ме оперират от апандисит тогава, какво ще кажете??
Културата на хранене масово е леш у нас, факт. Не че е само у нас де. Но и да се напада и обвинява пациентът че не знаел едно и друго, особено в сравнение с лекар на който му е работа да ги знае тия неща и да помага на другите - с това не мога да се съглася. И го казвам като човек който немалко от вас дето я накацахте с метлите ме знаете от години от темата за ИР, та не е да ме мързи да чета и да  оправдавам и авторката заради това.

# 99
Искам да ми цитирате къде авторката е написала, че не ѝ е казано нищо относно храненето.
Само догадки има по този въпрос.

Нямам опит с кърмене, моето дете беше 50 дни в неонатологията и ми спряха кърмата медикаментозно.
Но все пак си мисля, че дори с кърма е добре да се дава почивка на стомаха.

# 100
Написа че е трябвало да си води дневник какво яде и че е отишла при лекарката след месец на инжекции притеснена от това че отслабва много бързо и че ѝ е лошо и не може да се храни нормално. И тогава са били тези изказвания. Ако това според някого е нормално и продуктивно, не знам, според мен не е. И с нищо не помага, с това предполагам ще се съгласите.
Ако правилно си спомням че не ми се рови от телефона, написа че това е било второто посещение при тази лекарка, тогава излиза че инжекциите са предписани на първото, заедно с искането да се води дневник. Това коментирахме основно - че чак тогава започва за гледа с какво се е хранила, нормалното и да ги оцени тия неща преди да назначава сериозни лекарства.

# 101
Искам да ми цитирате къде авторката е написала, че не ѝ е казано нищо относно храненето.
Само догадки има по този въпрос.

Нямам опит с кърмене, моето дете беше 50 дни в неонатологията и ми спряха кърмата медикаментозно.
Но все пак си мисля, че дори с кърма е добре да се дава почивка на стомаха.
Природата точно е определила как кърмачето да оцелее и то има съвършен механизъм за това, така че е погрешно да се храни на рвжим.След третия месец бебетата си правят режим, а искането да е на гърда невинаги е за хранене, така че тук не важи почивката на стомаха.Откърмила съм две деца, дълго кърмене, на поискаване.Големи момчета са с атлетични тела( мога да покажа доказателства:))).

# 102
𝑬𝒍𝒊𝒇𝒇 , сега лекаря и затова ли е отговорен? За грешките на родителското тяло Grinning
Това с изложението за храна и насоки не помага.
Много хора искат наготово. Не става така. Много рядко става.
Плюс това са вкоренени навици, не се избиват от главата с 15 минути лекция.
Не работи. Изпитано. И съм го видяла и при други. Опитвала съм и аз.

*Coraline*, точно щото съм изчела съм наясно, че има много причина за килограмите.
При кой какво ще проработи е нещо, което човек сам трябва да си намери.
Как така защо е длъжна да чете? Лекарката книжки ли да и разказва? Откъде накъде? И колко часа трябва да отдели. Хайде сериозно.
Айде пак все някой е длъжен. Но да поемат отговорност за собствените си действия и какво си вкарват в тялото - не можело, и за това не се длъжни. Аха...
Ако на някой нещо му е важно като здраве и килограми - ми  няма да вика не съм длъжна да чета, ще седне и ще чете.
Гаранцията е в четящия.  В това което е разбрал.
И аз съм бъркала. Не всичко съм разбирала и пак съм търсила и питала и чудела къде бъркам.
Лекарите не са диетолози впрочем.
Разбирам че ви се иска перфектна здравна система, ама не става така.

Примерно аз това което съм прочела е невъзможно за минутки да го синтезирам така, че да го възприеме един незнаещ и автоматично да му стане прекрасен и режима и мисленето.
Няма как да се случи. А и не смятам, че съм длъжна да го правя.
Все едно да карам някой да ми разкаже някоя фентъзи поредица ама ако може за пет минутки и всичко да ми стане ясно така че да не ми се налага да чета.

Нати, не съм казала, че насоки не трябва да дава, а лекции да чете.
За тия неща ще трябва да се бръкнете дълбоко и да си ходите на частно. Това за тия дето все мислят, че не са длъжни да четат и другите са им длъжни да им наливат инфото.
То става малко като да си пушач и да ти каже чичко доктор да спреш цигарите и защо са вредни и ти да го послушаш и веднагически спираш. Няма такъв филм.
Ето ви Енджи Касабие. Скъпичко взима. Само прегледа над 150 лв. Ама всичко ще ви направи жената.
Ама и пари сега ще кажете, че не сте длъжни да давате.
Или пък Ерменкова. Имам позната купила режим. Не и се четяло. Не искала да знае сама какво да си слага в чинията искала наготово меню. И купи. И познайте дали го спазва. За два дни и дотук.
Нати аз колко лекари ендокринолози съм минала. Много са пестеливи за храната, не обясняват. С пет изречения.
Ми намали малко хляба, не яж бял, намали сладкото. А, ето ти и диета номер 9 и това хапче за щитовидната и за панкреаса.
Която доказано таз диета 9  на никого не е помогнала, ама я мятат като божествено творение все едно е библията.

# 103
𝑬𝒍𝒊𝒇𝒇 , сега лекаря и затова ли е отговорен? За грешките на родителското тяло Grinning
Това с изложението за храна и насоки не помага.
Лекарят е отговорен за пациентите си, освен ако не гледа на тях като на клиенти. Полагал е Хипократова клетва да помага, не да навиква.

Днес бях с близък мой човек при ендокринолог. Нарочно отидох да чуя какво ще каже и направи. Ами, лекарката беше мила и адекватна, зададе достатъчно и на място въпроси, пусна обстойни изследвания, поговорихме. Даде да се разбере, че ще изчака резултатите от изследванията, за да задълбочи в повече подробности и насоки.

# 104
Ако е отговорен щеше доста съдебни дела да има Grinning
И ако пациента си остане дебел чия е отговорността?
За да е дебел един човек чия е отговорността.
На дебелия.

Ето част от тази клетва

Цитат
Ще препоръчвам на болните полезен начин на живот, доколкото ми позволяват това умението и разумът, и ще ги предпазвам от всичко вредно и опасно.

И ако болния /в случая дебелия/не ще да спазва съветите и прави само на 20 % пак ли лекаря е виновен.
Лекаря спрямо опита и знанията си препоръчва, изписва.
Отговорността е на пациента.
Той е отговорен за да е дебел.
И той си носи отговорността да отслабне.
Сега дали ще приеме лекарски съвет, на диетолог си е негова работа.

Общи условия

Активация на акаунт