До завръщане на титуляра?

• 1 957
  • 49
  •   1
Отговори
# 30
Иванка Петрова подава молба за напускане. След като вече няма титуляр, когото заместникът да замества, според мен договорът му, срочният, би трябвало да се прекрати.

Не съм специалист по трудово право, но в подобно заключение няма логика. Възможността за заместване е предвидена именно за да не остава позицията без служител, т.е. работата да продължи. Освобождаването на заместника при напускане на титуляра противоречи на горното.

Титулярът напусне ли, длъжността остава свободна и може да назначи когото си поиска. Явно няма да е авторката.

Именно - назначават нов титуляр и разкарват заместника на това основание.

Може друга врътка да направят, за да ѝ прекратят договора на авторката и най-вероятно ще я направят. Няма обаче тук сега да дам акъл Grinning

Да, ако са решили да я махнат, все ще измислят нещо. То и тя няма защо да се натиска там, където не я искат.

# 31
  • Далечният изток
Иванка Петрова подава молба за напускане. След като вече няма титуляр, когото заместникът да замества, според мен договорът му, срочният, би трябвало да се прекрати.

Не съм специалист по трудово право, но в подобно заключение няма логика. Възможността за заместване е предвидена именно за да не остава позицията без служител, т.е. работата да продължи. Освобождаването на заместника при напускане на титуляра противоречи на горното.

И аз не съм специалист, но... Тя е назначена на срочен трудов договор на конкретно основание. Вече го писах в първия ми пост. Може да остане след като напусне титулярът, само ако до изтичане на 5 дни след срока на нейния договор работодателят не възрази и длъжността е свободна. Тоест, какво може да се случи тук - първо работодателят да възрази срещу продължаването на авторката да работи там и второ - междувременно да назначат друг титуляр, сиреч длъжността вече няма да е свободна.
Така че въобще не противоречи мнението ми - дори и да няма назначен нов титуляр, ако работодателят възрази, ще трябва да я освободят. Всъщност не знаем кога ѝ изтича срокът на договора.
А срочен договор на конкретното основание - заместване, следва да се прекрати, точно когато вече няма заместван. Тя замества конкретния служител, той вече не работи там. Какво правят с договора ѝ? Или го прекратяват, или го правят постоянен. Няма как при това положение да остане срочен. Основанието за сключването му вече не съществува.

# 32
https://irinakonstantinova.com/2018/07/trudov-dogovor-po-zamestvane/
Статия, която казва, че с напускане на титуляра договора на заместника се прекратява по чл. 325.1.5 от КТ.
Ако още от сега е ясно, че не ви искат едва ли ще проспят 5 дни, за да имате право на договор като на напусналия титуляр. Не бих подала молба, защото няма да имате пълна борса, а само 4 месеца минимална.
Най-вероятно вече са решили кого да сложат на мястото. Зависи и кога титуляра би трябвало да се върне на работа. Както и кога ще напуска. Той със сигурност трябва да връчи предизвестие и ръководството знае датата на напускане.
Може би играта е вие да напуснете преди напускането на титуляра. Да бъде назначен друг заместващ, който да остане за постоянно след като и титуляра напусне.

Могат да го от играят и по следния начин - титуляра да се върне колкото на вас да прекратят заместването и после да си на значат техния човек.
Ако не подадете молба сама, пак няма да останете, но поне ще по изпитите ръководството да си уреди игричките.

# 33
И ще е спокойна, че може да си ползва пълна борса, на която има право. Така, ще има шанс да избира и да си намери хубава работа, която да я устройва, а не пак нещо по заместване.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 08:43 от lyatno vreme

# 34
И ще е спокойна, че може да си ползва пълна борса, на която има право. Така, ще има шанс да избира и да си намери хубава работа, която да я устройва, а не пак нещо по заместване.
Ако става въпрос за учителка или друг администратор има да си почака докато се устрои. Дано да се получи.

# 35
За учител става въпрос 99,99%. В момента има само дежурни, но тя като заместващ едва ли е в комисия, по-вероятно е пратена отпуска и в момента плащат отпуска и на нея, и на титуляра. Затова я карат да си подаде заявлението и да напусне. Две години замествах "до завръщане на титуляра, но не по-късно от 30.06" точно заради лятната ваканция и да се избегне двойното плащане - титулярът майчинство или болнични през годината, отпуска през лятото,  а и аз отпуска. На втората година не ми стигаха 20 дена за бюрото по труда да ползвам обезщетение, имах тежко болен родител на легло и отпуска и личен състав помоли директора за не ме съкращава, за да ползвам обезщетение после, все пак две години разчитаха на мен, но той отказа. Зависи и за кой град/ градче става въпрос, може мястото вече да е обещано. 99% е замествала жена по майчинство. Аз бих започнала за се оглеждам за нова работа, сега вече излизат места - кои реални, за кои се знае кого ще преназначат, но трябва да се обявят. За някои специалности със свещ се дирят кадри, за други има прекалено много. Трудно се започва, първите години е по заместване, може и да не е за две години, а примерно болен за седмица-две или месец. Обаче така се създават контакти и в един момент вече ставаш предпочитания кандидат.

# 36
За учител става въпрос 99,99%. В момента има само дежурни, но тя като заместващ едва ли е в комисия, по-вероятно е пратена отпуска и в момента плащат отпуска и на нея, и на титуляра. Затова я карат да си подаде заявлението и да напусне. Две години замествах "до завръщане на титуляра, но не по-късно от 30.06" точно заради лятната ваканция и да се избегне двойното плащане - титулярът майчинство или болнични през годината, отпуска през лятото,  а и аз отпуска. На втората година не ми стигаха 20 дена за бюрото по труда да ползвам обезщетение, имах тежко болен родител на легло и отпуска и личен състав помоли директора за не ме съкращава, за да ползвам обезщетение после, все пак две години разчитаха на мен, но той отказа. Зависи и за кой град/ градче става въпрос, може мястото вече да е обещано. 99% е замествала жена по майчинство. Аз бих започнала за се оглеждам за нова работа, сега вече излизат места - кои реални, за кои се знае кого ще преназначат, но трябва да се обявят. За някои специалности със свещ се дирят кадри, за други има прекалено много. Трудно се започва, първите години е по заместване, може и да не е за две години, а примерно болен за седмица-две или месец. Обаче така се създават контакти и в един момент вече ставаш предпочитания кандидат.
Не е съвсем така, както го описвате. Титуляра ако е майчинство - то е две години без прекъсване. Няма лято, няма зима. Ползва отпуск чак след втората година на детето. И обикновено преди това се връща, за да актуализират заплатата, поради което вашия договор трябва да бъде прекратен. А когато титуляра отново излезе в отпуск - минимум шест месеца (учителските отпуски нали са дълги) пак трябва да бъде назначен някой.
Освен това за времето на учебната година вие също натрупвате право на платена отпуска. Ако не ви дадат да я ползвате - следва да ви я платят при освобождаване. При всички положения разхода е двоен. Евентуално се спестяват разходите за осигуряване в случай че ползвате отпуска. Но то не е велика икономия. А ако вие си го ползвате в лятната ваканция не им трябва трети, който пък да замества вас.

# 37
Отдавна беше, но определено като ме съкратят на 30.06 то и отпуската ми се плащаше на база 6 месеца, като част от нея вече съм ползвала през зимната и пролетната ваканция и ми остават едни 8-10 дена. Двете години майчинство може да са изтекли и през януари - февруари и жената да има натрупана отпуска за 2 години плюс настоящата, която да чисти до септември. 2*48 дни + 8 дни на година, ако е синдикален член.
В моя случай първо замествах жена, която беше си прекъсвала майчинството, за да бъде назначена и след това отново беше излязла майчинство. Тя беше назначена на мястото на колежка, която декември-януари се пенсионира и не изкара годината. Есента майката започна да излиза болничен след болничен буквално и до 30.6 така и не се върна за нито един ден, може и някаква неизползвана отпуска да е имала натрупана в някакъв момент, която също да е пуснала, но аз бях точно "до завръщане на титуляра, но не по-късно от 30.06" и двете години.

# 38
Продължават да ме притискат за това заявление! Съмнявам се, че уловката е да ме махнат на мига, в който го подам - защото съм по заместване и съм в отпуска в момента, но явно и титулярът е в отпуска. Разяснете ми, ако знаете, веднага ли ме уволняват, ако го подам и това за 1 месец по КТ явно за мен няма да важи, нали? Благодаря!

# 39
  • Далечният изток
Ами то не става ясно какво е това дето те карат да подадеш, но най-вероятно е молба за напускане или молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие и в такъв случай никой не те уволнява, а ти прекратяват договора. И не, така както става ясно няма да ти търсят никакво предизвестие, а ще те освободят веднага.

# 40
Да, и аз това се съмнявам. Значи аз съм учител. Титулярът е в някакво майчинство или отпуск сред майчинство и ще напуска считано от 5 септември. Тя трябваше да отработва от 15 юли 2 седмици за актуализация на заплатата, и да излезе в платен отпуск до края на първия срок, но обстоятелствата се промениха. Сега мен ме притискат да пускам заявление за освобождаване от 5 септември уж, но защо? Нали ще ме приключат с нейното приключване. Защо да им подавам заявление и аз, аз не искам да ме освобождават по взаимно съгласие, а 325, ал.1, т. 5. Какво да правя?

# 41
  • Далечният изток
Нямам идея...
Освен, че не те искат там, друго не знам какво да кажа, но то това си го знаеш.
Но за да искат още сега да подадеш заявление за напускане, може би ще искат да те освободят веднага. Иначе каква е логиката да подадеш сега, за да те освободят чак на 5 септември?! А и така или иначе ще ти прекратят договора след като титулярът напусне.

Като не искаш по взаимно съгласие, не подавай нищо засега.

# 42
Благодаря! Тъй като отпускът не ми покрива цялото лято, трябва да се явя на работа на 15 август.

# 43
Е, на 15.08 какво да те правят буквално? Евентуално квестор, ако става въпрос за гимназия. Вземи болнични десет дена и прекъсни отпуската, ако искаш да удължиш до края на август. И търси активно, вече има обяви на сайта на РУО, директорите от рано гледат да си осигурят човека и старта на учебната година.

# 44
Интересно щом скат да я разкарат защо не са изиграли единствения удобен за тях вариант като се договорят с титуляра да се върне за един ден за да имат основание да се отърват от нея и после за благодарност може да компенсират титуляра да не отработва предизвестие, а веднага по взаимно съгласие да разтрогнат договора и вече мястото се освобождава и ако си имат фаворит си го назначават. Тук има нещо неясно щом искат от нея да дойде инициативата за напускане, а те имат съответните лостове да я махнат законно.

Общи условия

Активация на акаунт