Отпуск след нощно дежурство. Законно ли е?

• 3 270
  • 67
  •   1
Отговори
Здравейте! Понеже работя в системата на здравеопазването и сме на график дневни и нощни дежурства, което говори че при нас е сумирано работното време, редно ли е след нощно дежурство да ни пускат Отпуск? Не мога да разбера това, защото от 00.часа на това нощно аз съм отпуск, а всъщност трябва да съм на работа по график. Дори и да ги сметнат като извънреден труд и да се платят тези часове, аз все пак си мисля че не би трябвало и не е редно да ми пишат отпуск след нощно дежурство. Бих била много благодарна, ако някой ми отговори.

# 1
  • София
По принцип се водите нощна смяна за деня, в който почва смяната.

# 2
А нямам ли право на почивка след нощно дежурство по закон поне 12ч? И чак след това да ме пускат полагаемия ми отпуск?

# 3
Мислиш логично, който пуска заповед не е мислил.. В този ред , трябва да си отново на работа нощна смяна  в първия ден след отпуск, цял почивен ден  и вечерта на работа. И ти е работен. За да е справедливо, а  ако си първа смяна ти изяждат  деня.
 Все в полза на работодател я карат.

# 4
Отпуск се пуска в дни по календар. Такъв е закона. По всяка вероятност няма нарушение.

# 5
Работодателят в случая е в нарушение, защото по закон трябва след нощна смяна да има почивка, която не е отпуска.
Освен това след 00ч започва реално отпуска, а ако е нощна смяна се застъпват.
В случай на такъв график, когато след нощна, ако смяната е от 00 до 8ч например, тези отработени 8  часа трябва да бъдат компенсирани или върнати.
При всички случаи няма как след нощна от сутринта да тече отпуск - това е нарушение на КТ.

# 6
Е как така след 0 ч. си в отпуск?
Ти като една бивша колежка, била в болничен и дойде нощна смяна, защото след 0 ч. болничният свършвал?! Grinning
Смяната се води на датата, когато започва.
Т.е. изкарваш си смяната и от следващия ден/дата се водиш в отпуск. А като си на график не е задължително да е почивен. Ние караме по 2 нощни, карала съм и по 3, 5, различно е.

# 7
Ако пишеща та иска да отиде на море, като ползва по-малко дни от отпуска - да не го пуска от следващия ден на нощната смяна, ами от деня в който й свършва почивката след нощна смяна. Работодателя сам, без ваше съгласие и молба не може да ви оформя неприсъствен ден като отпуск.
Ако го прави и вие се подписвате на молбите (защото само така се документира) означава, че той пести и вместо почивка ви "изяжда" отпуските.
Ако по нямакеа причина цялото звено, в което работите затваря за определен период - тогава  пак има обща заповед и е малшанс, че последния ден вие сте нощна смяна.

# 8
Отпуските се заявяват началото на годината за цялата година кога искаш. Така, че няма как да си пуснеш отпуск след като видиш графика и предвидиш, че може да те сложат отпуск точно след нощно дежурство.
Не говорим за море. Така го правят постоянно.

# 9
Не съм била на СИРВ, но когато си пуснеш отпуск, например 10 дни, записваш колко дни е, и от дата до дата - 2 седмици (14 дни), влиза целият период, но почивките не се броят към използваните дни.

# 10
Не съм била на СИРВ, но когато си пуснеш отпуск, например 10 дни, записваш колко дни е, и от дата до дата - 2 седмици (14 дни), влиза целият период, но почивките не се броят към използваните дни.
Почивките, които не се броят са почивните дни събота и неделя. А не - почивките между нощните смени по график. Всички дни от графика ме ди понеделник и петък се водят платен годишен отпуск. Като ти свърши отпуска си влизаш в графика до която смяна е стигнал или каквато каже работодателя, ако графика е променен.

По отношение планирането на отпуска - не вярвам да има толкова закостеняла организация, която да се върже на молба от преди шест месеца и да не разреши ползване при необходимост. Примера с морето беше напълно условен.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 15:15 от dariVale

# 11
При нас не се броят почивните дни по нашия график, не събота и неделя. Обаче мога да си пусна след първата нощна смяна отпуск за втората.
Само не разбрах как не си знаете графика, а пускате отпуск предварително? Ние пускаме в текущия месец и графика е ясен.

# 12
Здравейте! Понеже работя в системата на здравеопазването и сме на график дневни и нощни дежурства, което говори че при нас е сумирано работното време, редно ли е след нощно дежурство да ни пускат Отпуск? Не мога да разбера това, защото от 00.часа на това нощно аз съм отпуск, а всъщност трябва да съм на работа по график. Дори и да ги сметнат като извънреден труд и да се платят тези часове, аз все пак си мисля че не би трябвало и не е редно да ми пишат отпуск след нощно дежурство. Бих била много благодарна, ако някой ми отговори.

По принцип отпускът не трябва да се застъпва с работно време. Ако си на нощно дежурство по график, няма как едновременно да си в отпуск – или си на работа, или си в отпуск. Дори и да ти платят часовете като извънреден труд, реално те лишават от част от почивката, защото отпускът трябва да започва след края на последната ти смяна, а не да съвпада с нея. Най-добре е да се консултираш със счетоводството или Инспекция по труда, защото това не е редно.

# 13
Благодаря

# 14
Отпускът не се застъпва. Обяснихме, двама души, че нощната смяна се води на датата на която започва.  Т.е. след 0 ч. е следваща дата и може да си в отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт