До завръщане на титуляра?

• 1 972
  • 49
  •   1
Отговори
Здравейте!
Аз бих искала да помоля за информация относно следния казус -  работя по заместване и титулярът подава молба за напускане считано от 5 септември. Това означава ли, че автоматично и аз си тръгвам?

# 1
Не, по-скоро означава, че е вероятно да ти предложат постоянен договор.

# 2
И аз така мисля, по-скоро титуляра не иска да се върне на работно място, на което сте Вие в момента. А дали ще задържат Вас за постоянно-няма как да знаем.

# 3
Здравейте!
Аз бих искала да помоля за информация относно следния казус -  работя по заместване и титулярът подава молба за напускане считано от 5 септември. Това означава ли, че автоматично и аз си тръгвам?

Това означава, че вие ще бъдете преназначени на постоянен щат от съответната дата.

# 4
Разбирам Ви мисълта и притеснението, но и аз смятам, че щом е решил окончателно да напуска, по скоро Вас биха Ви оставили за постоянно. Няма логика да Ви махнат само защото го замествате. Така или иначе те трябва пак да намерят човек след това, а Вие в случая сте им под ръка. Стига на Вас да Ви допада и те да са доволни, не виждам проблем.

# 5
Не е така. Не ме харесват и правят всичко възможно да си тръгна. Притискат ме да подавам заявление за напускане по собствено желание.

# 6
  • София
Не е така. Не ме харесват и правят всичко възможно да си тръгна. Притискат ме да подавам заявление за напускане по собствено желание.
Съжалявам да го чуя, аз на Ваше място, бих препоръчала да си пускате СВ-та и да се махнете от тази токсична обстановка. Можете да си пуснете и болничен ако сте на реални осигуровки и да си го продължавате, ако е такъв ад да работите там.

# 7
  • Далечният изток
Аз ще ви отговоря как стоят нещата от гледна точка на Кодекса на труда. В момента сте назначена на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ - за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа.
Срочният ви договор може да се превърне в договор за неопределен срок, тоест постоянен трудов договор, след напускането на замествания служител, ако вие - заместващият служител, продължите да работите след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна, съгласно чл. 69 от КТ. Тоест ако срокът на вашия договор изтича на 20.10. примерно, през това време не бъде назначен никой друг като титуляр на освободената длъжност, и вие продължите да работите още 5 дни след изтичане на срока, тоест до 25.10., от 26.10. вече договорът ви ще стане безсрочен. Другият вариант е работодателят да ви предложи назначаване на безсрочен трудов договор след като длъжността се освободи от титуляра. При всички положения длъжността вече е свободна и от работодателя зависи дали ще назначи за постоянно вас или друг служител.

Сега видях последния отговор - при това положение може би ще назначат друг на свободното място, като вашият срочен договор ще бъде прекратен  Тъй като вече няма да е налице отсъстващ служител, тоест няма кого да замествате, ще ви прекратят договора, щом работодателят не желае вие да продължите да изпълнявате длъжността.

# 8

Тогава си търсете нова работа, защото явно не се  вписвате в този колектив и по принцип не са длъжни да ви предлагат постоянното място.

# 9
Ами тогава какво Ви притеснява, друга работа не можете ли да си намерите? Сменила съм няколко места поради проблеми с колеги или работодател, повярвайте ми така е по-добре, вместо да се тормозите системно и взаимно.

# 10
Да, така ще направя. Просто питах законово как стоят нещата и се чудех защо ме притискат аз да подавам заявление за напускане по собствено желание след като те автоматично ще ме прекратят с напускането на титуляра. Благодаря много за разясненията

# 11
  • Далечният изток
Няма да е автоматично. Обясних по-горе.

# 12
Учител? Понеже знаят, че мястото се освобождава или имат човек, или няма да има място изобщо. Ако напуснеш сама си спестяват от заплатата за август. Оглеждай се за ново място в момента, щом не искаш да оставаш, а и няма изгледи за преназначаване.

# 13
Интересно ми е да разбера как ще ме прекратят:
1. Ако подам заявление за напускане?
2. Ако не подам такова заявление?
Ясно е, че ще ме прекратят, но какви са двете опции?

# 14
След напускането на титуляра отпада и основанието за заместване. Ако смятат да обявят мястото ще го направят преди това, за да си осигурят човек.

Общи условия

Активация на акаунт