Трудово право - некоректен адвокат по гражданско дело

• 774
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте съфорумници, Hands Wave

Предварително се извинявам, ако темата я отварям в неподходяща категория, но прегледах и видях, че вече има подобни теми.
Накратко, при мен казусът е следният – през месец април тази година ме уволниха незаконно и неправомерно. Няколко дни след това отидох при препоръчан от познат адвокат. Представих на адвоката моите обяснения (над 10 страници), подкрепени с доказателствена част – трудова характеристика, трудов договор, трудова книжка, официална писмена комуникация между мен и работодателя, медицинска епикриза и др.
Адвокатът ги разгледа, каза „лесна работа“ и аз заплатих хонорар в четирицифрен размер. Подписах пълномощно да бъда представлявана от конкретния адвокат и си тръгнах.

От този ден насам не съм го виждала. Въпреки многократните ми опити през тези месеци да се свържа с него, получавам само отговори от типа „в дело съм“, „ще звънна по-късно“, „ела до кантората“ – и когато отида, адвокатът го няма.
Посетих информацията в съда, за да проверя дали поне има входирано дело – има, но дата за разглеждане все още не е насрочена.

Допълнително, ситуацията е такава, че в момента съм бременна в седмия месец (първо дете), както и с ТЕЛК по болест, така че можете да си представите колко „цветна“ е ситуацията ми.

Приемам всякакви съвети и предложения от вас. Става дума за гр. Пловдив.
Благодаря на всички предварително!

# 1
  • Бургас
Той реално няма какво повече да Ви каже на този етап, докато не бъде насрочено делото, не започне размяната на книжа между страните и не се задейства самото производство.
Няма причина да се притеснявате, поне засега.

# 2
Той реално няма какво повече да Ви каже на този етап, докато не бъде насрочено делото, не започне размяната на книжа между страните и не се задейства самото производство.
Няма причина да се притеснявате, поне засега.

Здравейте, ако хипотетично адвоката няма какво да каже на този етап това означава ли, че това гражданско дело ще стои без насрочена дата още няколко години? Има ли някакви регламентирани срокове за това колко време от входираното дело се насрочва дата от съда, защото вече минаха 6 месеца от този момент?

# 3
Ако имаш въпроси към него, не можеш ли да му пуснеш имейл? Все ще намери време да ти отговори.

# 4
Ако имаш въпроси към него, не можеш ли да му пуснеш имейл? Все ще намери време да ти отговори.
Пускала съм имейл към адвоката, но не ми е отговарял. Няколко пъти се случва когато благоволи да си вдигне телефона да ме извика до кантората и когато отида него да го няма.

# 5
В момента имам дело, исковата молба е депозирана в съда през април, 2024 г., чак края на юли тази година получих разпореждане за насрочване (след депозирана молба за бавност), като заседанието ща е другата седмица. Аз не успявах да обясня на клиентите си, че някои неща не зависят от мен, а от съда. Не винаги става дума за некорекност на колегата. Понякога наистина клиентите са сметнали, че адвокатът трябва да вдига телефона нон стоп, за да отговаря по един и същ начин на един и същ въпрос (особено, ако има нещо важно на дневен ред и е казал, че ще се свърже с Вас, когато има новини). В повечето случаи той няма един клиент. Simple Smile Няма срок за съда, в който да насрочи първо заседание, като в закона пише "разумен срок", често тълкуван разширително от съставите.
Дано се свържете, когато има насрочване. Ако все пак, при актуализирана информация, не получите обаждане от адвоката, то може да си търсите правата и по отношение на сключения между вас договор.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 17:42 от darbie9596

# 6
  • София
Адвокатът не може да влияе на датата за насрочване.
Подобно дело може да се проточи дълго.
Въоръжи се с търпение.
За липсата на отговор, зависи и какво точно искаш от него на този етап, но не му пречи да ти каже, че ще те потърси след насрочването, вместо да не вдига. Може и да го е казал.

# 7
В момента имам дело, исковата молба е депозирана в съда през април, 2024 г., чак края на юли тази година получих разпореждане за насрочване (след депозирана молба за бавност), като заседанието ща е другата седмица. Аз не успявах да обясня на клиентите си, че някои неща не зависят от мен, а от съда. Не винаги става дума за некорекност на колегата. Понякога наистина клиентите са сметнали, че адвокатът трябва да вдига телефона нон стоп, за да отговаря по един и същ начин на един и същ въпрос. Няма срок за съда, в който да насрочи първо заседание, като в законът пише "разумен срок", често тълкуван разширително от съставите.
Дано се свържете, когато има насрочване. Ако все пак, при актуализирана информация, не получите обаждане от адвоката, то може да си търсите правата и по отношение на сключения между вас договор.
Разбира се, но имайте предвид, че аз не звъня на личният телефон на колегата, а на неговият служебен номер и използвам служебните канали на комуникация в нормално и приемливо време. Също така това, че едната страна е клиент, а другата адвокат не означава, че моето време като клиент не е така ценно и важно за да ходя на срещи пред кантората, които в крайна сметка не се състоят както съм пояснила в темата.
Вашият казус е бил с клиент на който не сте успели да обясните, че "някои неща не зависят от вас, а от съда", а при мен е липсата на нормална комуникация от страна на адвоката ми.

Fever Ray, не съм споменавала, че адвокатът може да влияе на датата за насрочване. Некоректността идва от срещите, които ми назначава, но не се състоят. В крайна сметка аз, като клиент, си плащам за неговото отделено време. Също така, нека се има предвид, че от последната ни среща преди шест месеца има обстоятелства, които са се променили и трябва да бъдат преразгледани, тъй като касаят делото.
Какво визирате под "може и да го е казал"?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 17:54 от 14fourteen_

# 8
Не е нужно да се ядосвате. Simple Smile Долавям леко нервна нотка в писанието Ви. Писах предния коментар, защото не изключвам факта и моите клиенти в някакъв момент да са си помислили, че имаме проблемна комуникация.
Не знам за какъв съвет пишете.
Освен да имате търпение - друг съвет, както видяхте, не сте получили. Simple Smile
Казах Ви - ако поведението му остане такова - винаги може да потърсите отговорност и връщане на сумата на платения хонорар, както и да оттеглите пълномощното си.
Повече от това като съвет не вярвам някой да Ви даде към този момент.

# 9
  • Melmak
Виждам, че са писали юристи, аз като клиент с 4-5 граждански дела едновременно да се изкажа.
Да имаш работа с адвокат е като да отидеш на лекар - може да е добър специалист, но няма ли “химия”, просто не става!
Някои адвокати може да са добри специалисти, но да комуникират зле с клиента си. Аз с моите комуникирам перфектно, чуваме се и пишем на вайбър. Те така процедират. След всяко заседание, при всяко събитие получавам отчет - “входирахме молбата”, “получихме отговор”, “имаме насрочено заседание” и подобни. А при мен казусите бяха с много гадни ответници, с много документи, които събирахме от различни институции. Много ценя обратната връзка и винаги са ми вдигали телефон и са ми отговаряли. Явно някои адвокати не са така, наистина смятам за редно да се обясни ситуацията на клиента. Обаче и вие сте припряна и мислите, че делата са от днес за утре. А не са. Зависи от състава, от натовареността на съда, от много фактори. Имайте търпение, ако смятате, че този адвокат не е “вашия” можете да го смените.

# 10
А и е много субективно кой какво възприема под липса на кумуникация. Както ти написа - получаваш данни, когато има развитие.
Оценка за чуждата работа не мога да дам. Има и юристи, които не са никак читави. От хора покрай мен чувам разни истории. Затова и казах - дано се свържат при насрочване и се възобнови комуникацията, когато "живне" делото, защото противната хипотеза ще бъде доста неприятна.

# 11
Виждам, че са писали юристи, аз като клиент с 4-5 граждански дела едновременно да се изкажа.
Да имаш работа с адвокат е като да отидеш на лекар - може да е добър специалист, но няма ли “химия”, просто не става!
Някои адвокати може да са добри специалисти, но да комуникират зле с клиента си. Аз с моите комуникирам перфектно, чуваме се и пишем на вайбър. Те така процедират. След всяко заседание, при всяко събитие получавам отчет - “входирахме молбата”, “получихме отговор”, “имаме насрочено заседание” и подобни. А при мен казусите бяха с много гадни ответници, с много документи, които събирахме от различни институции. Много ценя обратната връзка и винаги са ми вдигали телефон и са ми отговаряли. Явно някои адвокати не са така, наистина смятам за редно да се обясни ситуацията на клиента. Обаче и вие сте припряна и мислите, че делата са от днес за утре. А не са. Зависи от състава, от натовареността на съда, от много фактори. Имайте търпение, ако смятате, че този адвокат не е “вашия” можете да го смените.

Здравейте,
виждам, че има други мнения на потребители във форума, които по някакъв начин долавят емоционалното ми състояние. Съжалявам, ако звучи така, но държа да допълня, като пример, че дори и с приятел няколко пъти да си уговориш среща и той да не дойде, е наистина много неприятно. В крайна сметка на всеки се случва (веднъж-два пъти), но когато това стане системно, вече е друго. При мен личната ситуация прогресивно не предполага такава физическа мобилност.
Абсолютно съм съгласна със сравнението с лекарите и сте права за това!

darbie9596 дано да се свържат наистина за да се възобнови комуникацията, защото и на мен не ми се мисли след това колко би била сложна ситуацията.

В крайна сметка ще изчакам и ще ви послушам, ще видя и ще потърся отговорност и връщане на сумата на платения хонорар, както и ще оттегля пълномощното си както ми казахте.

Благодаря, на всички мнения!

# 12
При Вас ситуацията е деликатна, с оглед здравословното Ви състояние и бременността, но за успокоение ще кажа, че щом молбата Ви е подадена в законовия срок, колкото и пъти да смените адвоката, делото Ви ще бъде разгледано, доказателствата - приети и ще има подобаващ край. Simple Smile
Успех!

# 13
  • Melmak
14fourteen, също като бременна ви съветвам да си пестите нервите. Ако смятате, че този адвокат не е компетентен, потърсете друг. Подозирам, че молбата ви е входирана, но съдът бави цялото нещо. Най-често така става. Отнема време и да се информира ответната страна и т.н.

Желая ви успех!

# 14
Дали инспекцията по труда няма са помогне?
Никак не обичат уволтени бременни служителки с ТЕЛК.
Освен ако договорът не е бил с изпитателен срок Sad

Общи условия

Активация на акаунт