Юни 2025

• 23 183
  • 738
  •   2
Отговори
# 720
Genome, и аз си мисля, че може да е зъб, понеже вече се вижда ясно на венеца подутина и белее. Освен това иска всичко да е в устата и люта чушка да дам и нея ще сложи в устата. 😂😂

Аз от 7-я месец ще започна с глутена, за тахана ще изчакам.
Вие въведохте ли риба? Понеже четох, че тя се въвежда най-накрая към 9-10 месец, а в някои схеми я дават от 7 месец?

# 721
Нашата хронология на първия зъб.
Горната снимка е от 9 декември - няма много видимо. Долната е от 10 декември - бялото се поподу. Игнорирайте косъма, оскуба ме, а снимката е стоп кадър от клип и само в тази секунда хванах фокус на венеца му.

На 11 декември се разви всичко около избиването

Към днешна дата първото зъбчо е доста нагоре, второто е на бяла черта под венеца.

Сега му дадох риба и ако не му се спеше щеше да е много доволен.

# 722
Аз преди бях споменала, че нашият педиатър точно поради новите проучвания настояваше да въведем риба, ядки и жълтък преди шести месец. Аз се дърпах, но после ми попадна същата информация някъде и реших, че така и така не върви захранването и детето иска от моята храна, а плюе повечето пюрета, поне да пробвам въведа алергените. Купих някакъв лешников тахан, май беше био. Беше си нормално течен (не гъст като фъстъчено масло) и не съм го разреждала с нищо. Топнах лъжицата в буркана и я дадох. Тя си я облиза с кеф и искаше още, ама не посмях. Сега поддържам със закуската, днес дори и направих отделно от моята закуска с тахан, кис мляко, банан и сварен овес.

# 723
Здравейте и за много години! Simple Smile

Малко позатихна темичката, та реших да раздвижа нещата. Нашият бебок навърши 7м. днес и на прегледа го измериха 69 см и 9,260кг. Имаме две заместени хранения /пюренце за обяд и каша за следобедна закуска/. Държи си стабилно порции от 180-190гр. Хапва си пуешко, пилешко, заешко, сьомга и глутен под формата на 100% овесена каша.

От средата на декември драмата с нощния сън е пълна: будене от 4 до 5 и 30 с бърборене, плюене на биберон, въртене. Допитах се до всевъзможни източници, които казват да увеличим дневното будуване и да махнем едната дрямка - едва от началото на тази седмица успяхме да преминем на две дремки с увеличаване на интервалите на будуване на 2.5/3/3.5 часа. Май още не мога да ги нацеля нещата съвсем, защото на 30-тата минута се събужда задължително на дневните дремки и трябва да доприспивам. Иначе успея ли, си прави час - час и половина, та понякога и 2 часа на дрямка. Общ дневен сън - 2.5-3 часа. През нощта се подобри положението значително за тези пет дена, но продължава доста често да се буди, разбирайте по 5-6 пъти на вечер минимум. Днес баща му спа с него - от 4 до 5 и 30 му направил същия номер с бърборенето, а на първата дрямка за деня докара до 40 минути и не можах да доприспя повече. Всички сме отвратително недоспали, май само на малкия човек не му дреме.

Та, тези от вас, които са на две дремки - какви будувания спазвате и кога ставате и лягате? Беше ли труден преходът?

Нашият режим, доколкото може да се нарече такъв, е следният:

7:30-45 ставане.
2 часа и половина будуване.
Дрямка 1: 10:00 - 11:30 /изключение днес - 10:10-10:50/
Будуване ок. 3 часа.
Дрямка 2: 14:30 - 16:00
Будуване ок. 3ч30 - 45 мин
Лягане 19:30-40

Има едно-две будения в началото на нощта - и най-вече на 30-тата минута от заспиването, както и при дневния сън, след което се буди само за последното хранене в 21-22 часа и после спи докъм 1. Там има кратко събуждане за биба и после се почва в 3, в 5, понякога 6. Бърборенето уж беше понамаляло значително, но днес е пял старата песен. Въобще, стискаме зъби и се молим за чудо. Grinning

# 724
Здравейте и за много години и от мен. Пожелавам ви да ви е много здрава и усмихната 2026та! 🫶
Hydrangea, не съм експерт, но да не би проблемът да не е в интервалите, а в общото количество сън? Нашият е все още на 3 дремки, но въпреки това спи общо не повече от 13,5-14 часа за денонощие. Нощният сън е от 20-20:30 до около 7 и 30 и после има една голяма дрямка 1:15-1:30 часа и две мънички от около 40тина минутки. Ако обаче е спал например 12 часа нощен сън и се събуди след 8 сутринта, също прави само кратки дремки от по 30 мин. Ние не минаваме все още на 2 дремки, защото малкият не може да издържи всички интервали от по над 3 часа, та засега няма как да стане. То това със спането и ИБ си е хем малко тото, хем математика 😆. Аз бая експериментирах с нашия докато му нацеля режим, който да му е ок. Малко брейнсторминг, не знам дали ще ти е полезен: Малкият събужда ли се весел след кратките дремки? Ако не се събужда с плач, съм чела, че детето е наспано, пък макар и след кратка дрямка.
Може да тестваш няколко дена да не го доприспиваш след кратките дремки, ако е в добро настроение, пък дори и да върнеш третата дрямка и да намалиш така общото количество сън за денонощие. Друго, което можеш да тестваш е да увеличиш още първия ИБ, но така рискуваш да се преумори и да се влоши още повече положението. Друго, което се сещам, че съм чела е, че преходъд от 3 към 2 дремки обикновено отнема около 3-4 седмици, като за да стане плавно, се редуват дни с 3 и с 2 дремки.
А, сега се сещам и още нещо. Във Facebook има група за съвети за съня. В нея можеш да си напишеш казуса и отговарят и консултанти по сън. Не съм сигурна обаче как се казваше, но може да пробваш с търсачката.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 13:44 от sonnenschein1

# 725
Здравейте и за много години и от мен. Пожелавам ви да ви е много здрава и усмихната 2026та! 🫶
Hydrangea, не съм експерт, но да не би проблемът да не е в интервалите, а в общото количество сън? Нашият е все още на 3 дремки, но въпреки това спи общо не повече от 13,5-14 часа за денонощие. Нощният сън е от 20-20:30 до около 7 и 30 и после има една голяма дрямка 1:15-1:30 часа и две мънички от около 40тина минутки. Ако обаче е спал например 12 часа нощен сън и се събуди след 8 сутринта, също прави само кратки дремки от по 30 мин. Ние не минаваме все още на 2 дремки, защото малкият не може да издържи всички интервали от по над 3 часа, та засега няма как да стане. То това със спането и ИБ си е хем малко тото, хем математика 😆. Аз бая експериментирах с нашия докато му нацеля режим, който да му е ок. Малко брейнсторминг, не знам дали ще ти е полезен: Малкият събужда ли се весел след кратките дремки? Ако не се събужда с плач, съм чела, че детето е наспано, пък макар и след кратка дрямка.
Може да тестваш няколко дена да не го доприспиваш след кратките дремки, ако е в добро настроение, пък дори и да върнеш третата дрямка и да намалиш така общото количество сън за денонощие. Друго, което можеш да тестваш е да увеличиш още първия ИБ, но така рискуваш да се преумори и да се влоши още повече положението. Друго, което се сещам, че съм чела е, че преходъд от 3 към 2 дремки обикновено отнема около 3-4 седмици, като за да стане плавно, се редуват дни с 3 и с 2 дремки.
А, сега се сещам и още нещо. Във Facebook има група за съвети за съня. В нея можеш да си напишеш казуса и отговарят и консултанти по сън. Не съм сигурна обаче как се казваше, но може да пробваш с търсачката.

Благодаря за идеите, ще тествам различни неща, да видя. Като се събуди на 30-тата минута, обикновено стои сепнат и не знае къде се намира, та успявам да го доприспя сравнително бързо, просто невинаги ми се получава и изтърва ли първите пет минутки прозорец, замина. Мислех си и аз да пробвам да удължа първото будуване с още малко, десетина минутки примерно. Той преди месец беше на същия такъв режим, 1 дрямка 30 минути, 2ра понякога час и половина, понякога 40 минути и трета - 40 минути в дните, в които втората е била дълга, и час и половина в другите. Интервалите му бяха 2/2:15/2:30.
Това си работеше известно време сравнително добре. Да, обаче взе да си увеличава будуването и третата дрямка да я измества след 17:30, след 18 часа в някои дни и невинаги успяваше да заспи за нея, преуморяваше се и после сънят му беше много лек и се будеше постоянно. За дългата дрямка, когато е била втора, а не трета за деня, винаги ми се е налагало да доприспивам, сякаш той естествено оставяше дългата за последна. После иди го разигравай и изморявай, като е свеж като репичка преди нощния сън. Grinning

# 726
Привет, привет и честита, и много здрава нова година 💖💖💖
Моят дребосък е на 7м и две седмици - 8695г и 74см. Притесних се малко, че на кг не качва много много, но се опитвам да се успокоявам, че просто е доста активен.
От началото на седмицата някъде мина на две дремки сам и при засега ориентировъчно +- 30мин е така:
Събуждане ~ 9ч
Игра, междинно хапване на плод до ок 12ч
Първа дрямка 12-14ч. Цяла седмица първата му дрямка е около 2часа.
Обяд с пюре ~ 14ч, яде между 170-190гр порция
Игра и междинно му давам пак плод/от няколко дни и много малко попара до 17ч
Втора дрямка 17-18ч. Тук спи само час.
Събуждане и ядене на каша ~ 18ч
Игра до около 21ч
Къпане в 21:30
Ядене на мляко към 22ч
Заспиване около 10мин след млякото, до 22:30ч е заспал
Буди се към 6-7ч за мляко и продължава съня до 9ч

Вече не се буди вечер, но преди няколко дни беше много крив и отново пищя в съня си, първата ми мисъл отново беше зъби, защото а долните два беше същото, но си казах, че уж след 8-9м избиват. Реших все пак да му погледна венеца и видях, че единият горен е пробил в единия край, а другият е все едно до седмица ще пробие и той 😵‍💫 Та явно продължаваме със зъбоникнене. Симптомите при нас са, че започва да отказва да яде, дърпа се от шишето, пищи в съня си вечер, ака по ок.5 пъти на ден и реално всичкото го прави вече за 3ти път и видях 3я пробил зъб 😑 Иначе постоянно ме хапе с долните. Мия му вече долните зъби с пастата на Нук и накрайника им за пръст, но той сам се чеше като му бръкна в устата.

При нас също съм забелязала, че е наспан, ако като се събуди се оглежда спокойно, дърдори, усмихва се. Ако при събуждане е крив, дърпа се, то не се е наспал и иска да поспи още.

За захранването вече не се притеснявам толкова - май само тахан и кис. мляко не съм му дала. По празниците яде питка и баница. От месата яде пилешко, пуешко, заешко, телешко, от рибите сьомга, а тези дни ще му дам хек и пъстърва. Яде и паста, попара му правя по малко от тази седмица - с масло, сирене и сухари от спелта. Глутен си яде спокойно вече - пшеница, спелта и овес. Днес обядва от пастата на Хипп на звездички, с телешко и зеленчуци - чушка, морков, тиква, броколи и праз. Давам му и от паучовете на Хипп и Гербер - от там вече е пробвал праскова, боровинки, ягоди, маракуя, киви, касис. Разбрах, че просто детето е доста лакомо и май и кал да му дам и нея ще яде с апетит. Вече е на по-едра текстура, почнах да му давам така при нашите, защото все ме беше страх да не се задави, а баба ми е медицинска сестра и ми беше по-спокойно покрай нея, но само на няколко пъти при преглъщането се позакашляше леко и преглъщаше. На пръчици му давам краставици (стърже си ги с двата зъба), банан, авокадо, вчера му правих банан с овесени ядки на смес, която изпекох пак на лентички - мачка ги в ръце и къде яде, къде хвърля, но аз му давах от оцелелите.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 16:21 от genome

# 727
Здравейте, мами! Има ли друго чудо като нашето-пълзи от две седмици. Вече не се задоволява само с това, а се изправя по мебели, столове, всичко до което може да се добере, и става на крака . Опитва се да прави крачки и да ходи.
Страх ме е да не му се изкривят краката. Още е много малък, но как да го вържем?!

# 728
Нашият отказва да лази напред, а само назад и мина директно на пълзене. В края на 6месец започна опитите да пълзи, но с изцяло изпънати крака, а ако го държиш постоянно се изправяше. Едва от няколко дни запълзя и пак иска постоянно да изпъва краката и да е прав, та и пълзенето му е по-скоро опит да става прав и да ходи. Иначе се изправя сам повече на колене и сяда така да си играе с нещо по секцията, но в кошарата се изправя прав вече без да го подпирам, а на всеки опит на по-ниски мебели да се изправи на краката го дърпам и го отдалечавам, защото също ме е страх да не получи някое изкривяване. Просто гледам да го сложа някъде централно в стаята, където няма за какво да се подпре и някак се надявам до поне 8я месец да не иска да се изправя да ходи, а да се задоволи с пълзене, но не знам как ще стане. Като е легнал и му подам ръчички директно ме хваща и се набира, и става прав, люшка се леко, пробвала съм да го пусна и успява да задържи баланс прав без да се подпира за нищо за около 1-2сек. Та също има голям мерак да е прав, та и да пропусне лазене, пълзене и да върви.
Проблем от няколко дни ни е, че в столчето за хранене се хваща и се изправя и пробва да избяга от него, та като го храня ме е страх да не се задави, защото яде, посредата на хапката се изправя и почва да се напъва 😑

# 729
Привет и от мен и за много години! Нека имаме здрава, спокойна и щастлива година!
Моето момче е на 7м и 3 седмици, преди две седмици на консултацията беше 8кг и 69 см. При нас сънят от доста време вече е зле, заради зъбите и започнах да губя надежда, че ще се нормализира. Имаше няколко дни, в които беше ок и реших, че са ни оставили малко да си починем тези зъби, но не... Има вече 6 зъба, подозирам, че и регресията в 8ми месец започва да се появява... Дано мине по-леко, че тази в 4ти месец ми е най-трудния период в майчинството до момента.
Мисля, че сме на преход към две дремки, защото понякога прави 2, но най-често си е на 3. Покрай празниците много трудно започна да заспива за третата дрямка, понякога и я пропускаше, затова решихме, че е време да минем на две и пробвахме няколко дни, но не се получи много добре и си се върнахме пак на 3. В някои дни, когато успее да направи две по-дълги, по час и час и половина например, минава с две, в другите случаи си е на 3 по 40-50 мин. Понякога се случва да направи и 3 по 30... По-дългите, когато успеем, е с моя помощ, защото почти винаги на 30тата минута се буди, понякога успявам да доприспя, но в повечето случаи, не. Когато успея, след това си спи спокойно около час и половина. Не знам как да се справим с това да се научи сам да си свързва циклите...
Но без значение достатъчно или недостатъчно е спал през деня, все е едно и също през нощта.. Буди се с плач понякога и трябва да го гушнем и успокоим, понякога става бързо, понякога отнема доста време. Това е, когато най-много го тормозят зъбите. В други случаи пък се събужда 3.30-4 готов за игра, застава на 4 крака, започва да се клати, да пълзи из леглото, да се протяга да се опитва да си хване играчките на музикалната въртележка над леглото, да си бърбори и вика и понякога чак след час-час и половина заспива... Понякога се събужда и търси бибата, подаваме му я и продължава да спи, в други случаи не помага. Как ще я махаме тази биба не знам... Задължително заспива с нея и си я търси. Понякога насън изпълзява на спалнята до мен (с некст ту ми сме) и така спи известно време, после пак си се връща обратно в неговото легло и продължава да спи.
Изобщо приключение ни е съня, след като пробиха последните два зъба, имахме няколко спокойни нощи и се надявах, че ще имаме по-дълго време спокойствие, но от няколко дни пак го подхванаха и вече се примирих, че явно няма да се спи нормално повече...
Будните му прозорци най-често са 2.15-2.30ч, 2.30-2.45ч, 2.30-2.40, 3-3.30ч.

Ние имаме две заместени хранения, обяда и следобед или преди обяд, зависи как дойде. Останалите 3 хранения са си мляко, като всеки път пие различно количество, понякога изпива и 150 мл, понякога и 180-200, но това е изключително рядко, в повечето случаи 120-140мл.  
А твърда храна колкото предложа, толкова ще изяде... Пробвах с по-малко 120-130 гр, тогава мрънка за още 😃 Яде по 170-190-200гр понякога, следя да не е повече от 200, защото от д-р Владимирова бях слушала, че до 1г, не е хубаво да е повече от 200 гр порцията. Следобедната закуска му е 150-160 гр обикновено. Месо хапва пуешко, пилешко, патешко и заешко. Последно въведохме глутена с пшенична каша, от два дни започнах да давам овесени ядки, после ще продължа със сухари от спелта и след това ще видим какво друго, мисля да взема на Дм био някаква комбинирана каша със 7 зърна бях гледала. На обяд хапва зеленчуци с месо или жълтък, риба още не сме вкарали, педиатърката каза към края на 9ти месец. Като следобедна или предиобедна закуска яде каша с плод или авокадо с банан, печено цвекло с ябълка, елда или просо с ябълка/круша и подобни. Най-любимото му е авокадо с банан. От време на време му давам банан или ябълка или круша, на парченце да си отгризне, но аз го държа, още му нямам доверие сам, защото иска да отхапва много големи парчета, даже се опитва да набута цялото в устата... Иначе като си отгризне малко парченце, дъвче добре, пробвах и с малки парченца заешко и пуешко, дъвче си добре. Днес му направих палачинки с жълтък, банан и овесено брашно, хапна си много добре сам, отгризваше си по мъничко и дъвчеше добре. Така че има надежда да яде без да иска да набута цялото парче в устата😃
Най-често храненията са:
7.30-8.00 - мляко
10.30-11.00 - мляко (ако стане по-късно и стане 11 или 11.30, понякога тук е обяда, а понякога каша/плод)
13.30-14.00 - обяд - зеленчуково пюре с месо или жълтък
16.30-17.00 - следобедна закуска
19.30-20.00 - мляко, последно хранене и лягане

Плюс/минус, в зависимост кога е станал. Но си търси храна на около 3 часа, понякога и по-рано огладнява.
Започна да пълзи много рязко, докато гледаше да стигне от неговото килимче до килима, за да се хване и набира и издърпва на него, изведнъж започна да си пълзи спокойно и да стига бързо до забранени неща, та ще слагаме тези дни оградата. На дивана се набира и се изправя, у мен като е гушнат седнал, също се изправя и започва да пружинира и иска да прави крачки. Седи си вече стабилно сам, но не се задържа много дълго, защото предпочита да пълзи и да се мъчи да е прав..

# 730
ЧНГ🎄☃ Предстои предизвикателна година 😁 - ходене, говорене и всичко останало! Нека силата бъде с нас! ❤

Сънят при нас доста се промени. Преди празниците отново не искаше да спи през деня, а нощите бяха съпроводени с много будения и даване на биба. ( Също като EL* и аз не знам как ще я махнем един ден тази биба, но това е проблем за решаване на по-късен етап) Писах си с ChatGPT и този НЕчовек магически приспа бебето 😳 Изцяло промени ИБ и бебчо като часовник започна да спи. Оттам и нощния сън започна да се подобрява, като последните вечери почти не се буди. Правим опити да мине на две дремки, но както и чата каза - ще отнеме време. Общо взето всеки ден му пиша и ми наглася спането.
Увеличихме ИБ и се “опитвам” малкия да спи следобеден сън поне 1ч-1ч15

Въвеждам глутен от миналата седмица, още сме на овес. Няма странични реакции, утре мисля да му дам цяла порция овесена каша. С тия продължителни схеми на захранване започвам да се изнервям. Взех на ДМ смесена каша с 3 зърна и после продължавам с нея.
На обяд си яде зеленчуково пюре с месо/жълтък. Следобед е безглутенова каша с плодово пюре. Пробвам да му давам парчета банан и авокадо сам да ги гризе, но не изпитва интерес. Към края на месеца ще пробвам с от детска кухня да му дам нещо по-различно. Напоследък нямам желание да готвя.

Вече е на 7м1седмица, около 9500, 73см. Между празниците избиха предните два зъба. Вече хапе като хиена. 😁 Отделно се “катери” по мен и баща си, изправя се на колене, а от вчера и на цели крака. Няма спирачкс това дете.

# 731
Здравейте мами!
Включвам се да търся съвети относно храненето.Малката след седмица прави 7 месеца.Захранена е с всички зеленчуци,от месата остана телешко и риба да дам.Жълтък съм вкарала вече 5 пъти по 1/4.От плодовете ябълка,Банан и круша.Кашите вече дадох и глутен овесена каша.На обяд давам 150гр пюре ,следобед 150 грама каша и малко плод.Към 18 часа давам 50/60 грама плодове и мляко.Сутрин и вечер яде средно 170/180мл мляко.Общо 5 хранения има.Следвам схемата на Хип.
И тук започва тъмната Индия за мен.Като свърши схемата какво да правя.
Кога да увелича количеството на пюрето на 190гр?Трябва ли да е постепенно,като сега е на 150гр.Навсякъде пише,че до годината основно трябва да е млякото,но ако яде такива порции пюрета ще преминем на изцяло заместени хранения и ще има мляко само сутрин и вечер.Как редуване храните,примерно в седмица колко зеленчукови само давате,колко с месо и колко с риба?Плодовото пюре докога е по 50/60 грама и заедно с каша ли го давате или като отделно хранене?В схемата пише 1/4 жълтък,докога давам така и кога увеличавам количеството и колко често го давате?С кашите също ли ги редувате глутенови и безглутетови и всеки ден ли давате?И кога да мина на пюрета ,които са по-едро смлени?
Стана много дълго,просто ми е пълна каша .Много благодаря на всеки,който даде съвет и разкаже при него как е?

# 732
Здравей, аз също започнах със схемата на Хипп в началото.
-Нашата лекарка ни каза за грамажите на пюретата да следваме схема, когато бебето е на 5месеца - 150гр пюре, 6 месеца - 160гр, 7 м - 170гр, 8м - 180 гр.
Нашият винаги е ядял малко повече от това. Сега е 7м и яде между 170-190г, но основно около 170гр пюре.
-За жълтъка също ни каза първите 2-3седмици по ¼, после да минем на ½. Жълтък съм му въвела в края на 5ти месец и още е на ¼ и мисля да увелича сега на ½.
-При нас и сега храненията да 4 - мляко сутрин, обяд пюре, после кашата и вечер преди ляганр мляко, т.е. само сутрин и вечер мляко. Между тези хранения съм му включила междинни - плодове, на няколко пъти по мноого малко попара.
-Плодово на ден му давам около 100-150гр, като ги разделям сутрин и седобед между обяда и кашата, грамажите на всяко даване в зависимост колко изяде. Не го приемам за задължително хранене и не държа да изяде всичко.
-Откакто съм въвела жълтък го редувам през ден жълтък-месо-жълтък-месо. Откакто въведох и рибата пак ги редувам така. Примерно:
понеделник - зеленчуково+риба
вторник - зеленчуково+месо
сряда - зеленчуково+жълтък
четвъртък - зеленчуково+месо
петък - зеленчуково+риба
и т.н. редувам месо с риба/жълтък
-имам спомен, че бях чела, че с въвеждането на глутена трябва 1 месец да се дава всеки ден, аз в началото каъо го въвеждах смесвах безглутенова+глутенова каша, после минах на изцяло глутенова. Сега му редувам, но тъй като му включих паста - звезедички към обяда и понякога малко попара следобед, то ако съм давала някое от тях му давам безглутенова каша. Т.е. по само 1 глутеново ядене на ден, имам доста каши - ял е май почти всички на Хипп вече.
-каша му давам по указанията отзад на кутията за месеците му
-седмица преди да стане на 7м му направих пюре, което беше с по-груба текстура и му добавих на ситно спагети - давах му внимателно и виждах, че успява да дъвче. Тогава някъде започнах по-едрата текстура при пюретата. Съобразявах се все пак с възможностите му.
Игнорирайте, че изглежда неапетитно, това не му е ежвдневно ядене, но се справя с такава текстура, долното попара със сухари от спелта, масло и обезсолено сирене:
Скрит текст:

Вевела съм му доста неща, за да не е дълъг спам ще пусна в спойлър
Скрит текст:
картоф
морков
тиква
пащърнак
тиквичка
броколи
карфиол
зелена чушка
спанак
праз
червен лук
копър
риган
босилек
магданоз
краставица
грах
домат
батат
червено цвекло (от пюре)
ябълка
банан
круша
сини сливи
авокадо
манго (от пюре)
праскова (от пюре)
кайсия (от пюре)
маракуя (от пюре)
касис (от пюре)
киви (от пюре)
портокал
ягода (от пюре)
боровинки (от пюре)
ориз
царевица
киноа
просо
елда
пшеница
спелта
овес
ръж
червена леща
паста тип "звездички" на Хипп
спагети на ситни парченца
пилешко
заешко
пуешко
телешко
сьомга
жълтък
кисело мляко
озесолено сирене
краве масло

тези, на които съм писала "от пюре" са от паучове на Хипп и Гербер, които ги имат в състава си, а не са давани от цял пресен плод

Като цяло доста се водя по него - ако не иска да яде по-голямо количесто - не го насилвам. Пробвах малко по-малко с по-гъста текстура, за да свиква и да видя дали се справя и добре ли му е.
Парчета банан, авокадо, краставица му давам, но като Ел и аз му ги държа, защото се надценява и отхапва големи парчета и ще се задави. Дадох му уж спокойно краставица, сравнително дебело парче и чух как я изхрупа и се оказа, че си я гризе със зъби, а в началото само си "стържеше/чешеше " зъбките с нея.

Примерно наше хранене през деня, 7м и 15дни:
7:00 - 210мл адаптирано мляко
10:00 - 50-100гр плодово пюре - банан с круша
14:00 - 170гр зеленчуково пюре - картоф, грах, чушка, праз, морков със заешко
16:00 - 50гр плодово круша със сливи
18:30 - 185г глутенова каша
22:30 - 210мл адаптирано мляко

# 733
Здравей, аз също започнах със схемата на Хипп в началото.
-Нашата лекарка ни каза за грамажите на пюретата да следваме схема, когато бебето е на 5месеца - 150гр пюре, 6 месеца - 160гр, 7 м - 170гр, 8м - 180 гр.
Нашият винаги е ядял малко повече от това. Сега е 7м и яде между 170-190г, но основно около 170гр пюре.
-За жълтъка също ни каза първите 2-3седмици по ¼, после да минем на ½. Жълтък съм му въвела в края на 5ти месец и още е на ¼ и мисля да увелича сега на ½.
-При нас и сега храненията да 4 - мляко сутрин, обяд пюре, после кашата и вечер преди ляганр мляко, т.е. само сутрин и вечер мляко. Между тези хранения съм му включила междинни - плодове, на няколко пъти по мноого малко попара.
-Плодово на ден му давам около 100-150гр, като ги разделям сутрин и седобед между обяда и кашата, грамажите на всяко даване в зависимост колко изяде. Не го приемам за задължително хранене и не държа да изяде всичко.
-Откакто съм въвела жълтък го редувам през ден жълтък-месо-жълтък-месо. Откакто въведох и рибата пак ги редувам така. Примерно:
понеделник - зеленчуково+риба
вторник - зеленчуково+месо
сряда - зеленчуково+жълтък
четвъртък - зеленчуково+месо
петък - зеленчуково+риба
и т.н. редувам месо с риба/жълтък
-имам спомен, че бях чела, че с въвеждането на глутена трябва 1 месец да се дава всеки ден, аз в началото каъо го въвеждах смесвах безглутенова+глутенова каша, после минах на изцяло глутенова. Сега му редувам, но тъй като му включих паста - звезедички към обяда и понякога малко попара следобед, то ако съм давала някое от тях му давам безглутенова каша. Т.е. по само 1 глутеново ядене на ден, имам доста каши - ял е май почти всички на Хипп вече.
-каша му давам по указанията отзад на кутията за месеците му
-седмица преди да стане на 7м му направих пюре, което беше с по-груба текстура и му добавих на ситно спагети - давах му внимателно и виждах, че успява да дъвче. Тогава някъде започнах по-едрата текстура при пюретата. Съобразявах се все пак с възможностите му.
Игнорирайте, че изглежда неапетитно, това не му е ежвдневно ядене, но се справя с такава текстура, долното попара със сухари от спелта, масло и обезсолено сирене:
Скрит текст:

Вевела съм му доста неща, за да не е дълъг спам ще пусна в спойлър
Скрит текст:
картоф
морков
тиква
пащърнак
тиквичка
броколи
карфиол
зелена чушка
спанак
праз
червен лук
копър
риган
босилек
магданоз
краставица
грах
домат
батат
червено цвекло (от пюре)
ябълка
банан
круша
сини сливи
авокадо
манго (от пюре)
праскова (от пюре)
кайсия (от пюре)
маракуя (от пюре)
касис (от пюре)
киви (от пюре)
портокал
ягода (от пюре)
боровинки (от пюре)
ориз
царевица
киноа
просо
елда
пшеница
спелта
овес
ръж
червена леща
паста тип "звездички" на Хипп
спагети на ситни парченца
пилешко
заешко
пуешко
телешко
сьомга
жълтък
кисело мляко
озесолено сирене
краве масло

тези, на които съм писала "от пюре" са от паучове на Хипп и Гербер, които ги имат в състава си, а не са давани от цял пресен плод

Като цяло доста се водя по него - ако не иска да яде по-голямо количесто - не го насилвам. Пробвах малко по-малко с по-гъста текстура, за да свиква и да видя дали се справя и добре ли му е.
Парчета банан, авокадо, краставица му давам, но като Ел и аз му ги държа, защото се надценява и отхапва големи парчета и ще се задави. Дадох му уж спокойно краставица, сравнително дебело парче и чух как я изхрупа и се оказа, че си я гризе със зъби, а в началото само си "стържеше/чешеше " зъбките с нея.

Примерно наше хранене през деня, 7м и 15дни:
7:00 - 210мл адаптирано мляко
10:00 - 50-100гр плодово пюре - банан с круша
14:00 - 170гр зеленчуково пюре - картоф, грах, чушка, праз, морков със заешко
16:00 - 50гр плодово круша със сливи
18:30 - 185г глутенова каша
22:30 - 210мл адаптирано мляко
Благодаря,много ми помогна!

# 734
За много години,мека са ни здрави бебчетата и да спят повече през новата година🤣.Ние със съня сме си зле от самото начало,лошото е,че нощите ни стават все по-зле.Аз съм наистина на ръба.Пробвам на 2 дремки на 3 дреми,по-къс ИБ по-дълъг,все едно и също.Даже вече спрях да го къпя вечер за да не се превъзбужда.Като цяло го къпехме всеки ден,но започнаха да му излизат сухи червени петънца.Бяхме на мустела сега сменихме на А-дерма и разредихме къпанията.Целия беше станал на пъпчици  и петънца,та спирах захранване .
Постоянно седи по корем,прави опити за лазене,засега се влачи.Бяхме взели голяма кошара за игра,но си седеше в ъгълчето и не мърдаше.Решихме да я махнем и започна да се движи повече,иначе ми беше голямо улеснение.Не сяда,не прави и опити което започва да ме притеснява.
Отностно захранването сме назад доста,въвели сме: тиква ,морков,тиквичка,картоф,брокол,карфиол,пъщатна,с.картоф и грах.В началото аз правех пюрета ,сега взимам готови и сега пак искам аз да ги правя .Само се чудя от къде да му взема хубави зеленчуци.На 4 хранения е от 2 месеца,сутрин и вечер по 210 и др 2х180.Сега трбва да въвеждам месо,жълтък и безглутенови каши .Пак се шашнах и нз от къде да започна.Като гледам повечето сте въвели доста неща ,а ние сме до никъде.Бихте ли дали съвет със кашите и останалите как да процедирам,като имам и още зеленчуци за въвеждане .Дали като въведа кашите да въвеждам и нов зеленчук или да забавя?Достигнахме пюре 120 гр и дохранвам с 60 мл АМ.И тук не знам на колко гр пюре мога да сложа АМ в пюрето за да е достатъчно като количество и хранително.Вашите бебчета казват ли вече мама ,тати? моето казва само отделни буквички аааа,ееее и това е
Genome,списъка със въведените неща който си постнала,в този ред ли си ги въвела?

Общи условия

Активация на акаунт