Юни 2025

• 23 168
  • 738
  •   2
Отговори
# 705
Потръгна яденето при нас 🤞

Няма проблеми с изследванията, отметнахме и тази задача. Вземането на урина и кръв беше по-лесно отколкото си го представях 🙈

Аз пробвам всички пюрета (а правя домашни засега) преди да дам. Купените със сигурност бих, да не би случайно да е нещо вкиснато. Иначе предстои месото и съм харесала месарница Гората, не че съм сигурна как да оценя качеството на месото… Иначе плодовете и зеленчуците засега все домашни успявам да намеря и няколко купувах био от разни ферми.

# 706
Здравейте мами!Много отдавна не съм писала,но ще помоля за някои съвети.
Малката вчера направи 6 месеца.
Първи въпрос ,първоначално не искаше да стои по корем,голям рев беше.Лека полека посвикна,но отказва да се обръща от корем по гръб,тръгва донякъде и пак ляга на обратно.От 15 дни се обръща от гръб на корем много добре.Правим всякакви упражнения и с играчки,не иска.Това голям проблем ли е защото вече започнах да се притеснявам?
Втори въпрос още криви едното око,като гледа настрани,уж до 6ти месец трябваше да изчезне.Гледам я,че гледа в правилната посока,пробвах и метода да я снимам и да видя дали светкавицата се отразява на едно и също място на двете очи,еднакво е.Знам че,това е метод да се разграничи лъжливото кривогледство .Според вас трябва ли да я водя на очен лекар?
Започнахме захранване на 5 месеца и 10дни,педиатърката се забави с ваксините.
От зеленчуковите пюрета само броколи не яде.Утре почваме каши.Ползвам схемата на хип и там пише да сваря водата ,и като стане 50 градуса да си разбъркам стандартно 200 мл мляко и да изсипя 20 грама каша и да чакам да стане нормална температура. Каква консистенция трябва да стане?Колко време изчаквате да постои кашата?
След това плодовите пюрета следват по схема.Ние сме на 5 храния,няма нощно хранене,яде в 22 часа и после в 8 сутринта.
Педиатърката казва да давам в 15 часа  следобед плодове пюре и в 18 и 30 каша или каша с плод.Но,доста маики казват,че кашата е много калорична и да я давам през ден.Вие как процедирате и в този случай ще имам заместени само две хранения и направо се обърках.
До сега сме на Хип Ар и сега,като вкарвам твърда храна удачно ли е да мина към нормално мляко,примерно Хип Кoмбо?
Иначе родена е 2.900кг,50 сантиметра..на 6 месеца тежи 7.200кг,66 сантиметра. За 6 месец качи 620гр.Много е позитивна,жизнена,единствено това обръщане,купих и килимче.Слагам я да сяда с опори,сама не може още,стои и в столчето.
Съжалявам за многото въпроси,първо дете ми е и много неща не ги знам Педиатърката каквото и да питам и чекам думите с ченгел
Благодаря на всеки отговорил.

Специално за кашите - ако правите зелените на ХИПП, които са безмлечни, аз там установих, че 2 с.л. със 100 мл АМ правят добра доза. 50 мл с 1 с.л. за първоначално въвеждане. До максималното количество от 4 с.л. с 200 мл още не съм стигнала, той си ги хапва иначе вече втора седмица. На консистенция зависи - първо пробвах да направя с ХИПП АР, на което си беше бебокът до 6-я месец, стана като дъвка като взе да поизстива. После взех Junior Combiotic 2 и смесих кашата с него и си стана с нормална консистенция на пюренце /примерно ХИПП различни зеленчуци/. Иначе може да сгъстявате/втечнявате кашата според предпочитанията на бебето. Само още не мога да нацеля млечните /сини/ каши на ХИПП как да не стават толкова течни, там вече не мога да помогна. Засега ги зарязах и давам от царевичната и оризовата - много се харесват на бебока. Давам си кашата всеки ден и почнах скоро след въвеждането ѝ да слагам по няколко лъжички плод. Пробвал е засега ябълка, кайсия, круша, слива, банан. За майтап остана от едното пюренце малко и реших да го пробвам и аз - ама то било много вкусно! Grinning Иначе таткото доизяжда зеленчуковите, ако има нещо останало - което рядко се случва напоследък.

Иначе от Junior Combiotic 2 в останалото време се върна повръщането при нас, та реших да възобновя поне за последните две хранения за деня да давам Hipp AR. Не е чак драматично, ама за по-спокоен сън уж реших да пробвам.
Много благодаря за съвета.Първи ден каша оризова на Хип и я направих с Хип комбо,както казахте по-рядко мляко.50мл и една супена лъжичка,получи ми се точна консистенция и малката яде 4 лъжички,даже искаше и още,но не посмях да дам.

# 707
Връщането обратно по гръб не е проблем. При нас също по-късно започна да го прави повече, а иначе беше инцидентно. Просто един ден се събуди и се въртеше по корем, по гръб, от единия край на леглото до другия. Иначе също беше като е по гръб се обръща по корем и почва рев да го обърна по гръб.. като го обърна пак се връщаше по корем.
И при нас едното оченце изглежда сякаш гледа леееко навътре. Не е постоянно, а като държи нещо и се вгледа в него или се фокусира. Аз съм забелязвала, че също моето око като се "втренча" в нещо изглежда така, а не съм кривогледа. Доста бебета виждам докато са мънички леко да кривят.
Аз давам каша всеки ден, но има само 2 хранения с мляко, 1 пюре и 1 каша. Оризовата каша позапича и затова може с тиква или круша да се дава.

# 708
Здравейте! Моята пухкавелка на 6+ месеца я измериха 8,5кг и 68см. Педиатърката посъветва да давам каши веднъж или 2 пъти седмично, защото надували и имали въглехидрати, а ние нямаме нужда. Joy Захраних вече с пуешко и пилешко, а днес започнах с жълтък.
Имаме проблем с приспиването през деня обаче - само на гърда заспива или ако сме навън - в количката. Явно гърдата й е асоциация за сън и се чудя как да я махна... В този ред на мисли, спомням си, че някои от вас бяха доволни от консултанти по съня - все още ли е така и бихте ли споделили от кои? Благодаря предварително! 🙏

# 709
Здравейте! Моята пухкавелка на 6+ месеца я измериха 8,5кг и 68см. Педиатърката посъветва да давам каши веднъж или 2 пъти седмично, защото надували и имали въглехидрати, а ние нямаме нужда. Joy Захраних вече с пуешко и пилешко, а днес започнах с жълтък.
Имаме проблем с приспиването през деня обаче - само на гърда заспива или ако сме навън - в количката. Явно гърдата й е асоциация за сън и се чудя как да я махна... В този ред на мисли, спомням си, че някои от вас бяха доволни от консултанти по съня - все още ли е така и бихте ли споделили от кои? Благодаря предварително! 🙏
След като кашата ще я давате 2 пъти седмично,колко заместени хранения ще има?Едно зеленчуковите местно и едно плодово ли?В смисъл на мястото на кашата какво ще давате,за да се заместят 3 хранения?Благодаря

# 710
След като кашата ще я давате 2 пъти седмично,колко заместени хранения ще има?Едно зеленчуковите местно и едно плодово ли?В смисъл на мястото на кашата какво ще давате,за да се заместят 3 хранения?Благодаря
Не знам, и на мен не ми стана ясно, честно казано. Мисля, че засега още няма да заместваме следобедното мляко с каша, но ще видим следващия месец какво ще каже. Иначе плодове още не съм предлагала заради сладкия вкус, но може би другата седмицата ще й предложа няколко лъжички колкото да се запознае с вкуса. Като цяло това захранване ми се струва доста объркано, хич не съм уверена. А и с количествата ми е странно - уж трябва на 6 месеца да яде 160гр., а тя спокойно изяжда пюре 190гр. на Holle (съответно после не предлагам мляко).

# 711
Аз си бях купила пакет с проследяване от консултант по сън и не съм доволна. Не искам да споменавам името й, защото приемам, че отговорността нещата да не се получат е и наша. Но от моя опит бих ви посъветвала да си купите само индивидуална консултация, а не с проследяване.

На мен ми се струва, че консултантите помагат, ако нещо много генерално бъркате. Например, не се сещате да си сложите детето да спи и то е супер преуморено Grinning

От моя опит, аз не видях индивидуален подход, а чисто схематична препоръка за вдигане на интервалите на будуване. Не видях разбиране, че някои от навиците за сън са свързани с общото здравословно състояние на детето и индивидуалните му характеристики. Не чух съвети как може да се променят тези навици.

Не казвам, че нищо полезно нямаше. Имаше, но от моя гледна точка пакет с проследяване не си струва.

Като цяло, сънят на детето се влоши през периода на консултацията. А екселските табличка, които трябва да попълвате само увеличават натиска върху преуморените  родители и засилват чувството, че не се справяте.

# 712
Не знам, и на мен не ми стана ясно, честно казано. Мисля, че засега още няма да заместваме следобедното мляко с каша, но ще видим следващия месец какво ще каже. Иначе плодове още не съм предлагала заради сладкия вкус, но може би другата седмицата ще й предложа няколко лъжички колкото да се запознае с вкуса. Като цяло това захранване ми се струва доста объркано, хич не съм уверена. А и с количествата ми е странно - уж трябва на 6 месеца да яде 160гр., а тя спокойно изяжда пюре 190гр. на Holle (съответно после не предлагам мляко).
Ние вкарахме зеленчуците  и почнах каши,казвате 160гр,в схемата на хип по 100-130 гр.

# 713
Аз действам малко по интуиция, сутрин е на мляко, на обяд пюре вече с месо или пюре с жълтък, ако си хапне повече не давам мляко след него, ако е по-малко давам и мляко, след обяд след съня давам пак пюре, обикновено правя едно зеленчуково - месно или само зеленчуци по-голямо количество и заделям бурканче за след обяд като го стоплям само леко, но обмислям да си му правя още едно зеленчуково пюре за след обяд като започне да хапва повече. Каша не давам, запича се, от плодовете му излизат обриви, така че зеленчуците са полезни и давам спокойно от тях по два пъти на ден.
И моят не се обръща, но пък иска да стои изправен, не иска вече да лежи. Вече е на 6 месеца.

# 714
При нас захранването върви бавно. Малката изяжда около 100 гр. пюре, но от почти всички неща се запича. Включително зеленчуци, които се водят незапичащи. Единствено ефект имат броколите и рано въведох круша и слива с тази цел. Но някой път и това не действа и правя един два дни на АМ само и после не мога веднага да дам голяма порция, а започвам постепенно да вдигам количества. Това ми пречи да въвеждам голямо разнообразие и още не съм въвела месо. Каши съм давала само оризова и царевична, но ги избягвам заради запека. Ако някой има идея как да го борим, ще се радвам да чуя. Последният път от разхлабващите храни получи и колики 😞

Инак я пробвах тези дни с намачкана храна и се справя. Дори и дадох в една чиния да пипа храната и да носи към устата. Не изяжда големи количества така, но ми беше интересно да я видя как ще се държи.

Иначе малката се обръща на всички страни. Пълзи като влачи коремчето и се учи сега да лази на колене и длани, нонповече от две-три "стъпки" не може да направи така. Чета, че не всички бебета лазят на колене и длани, та да видим. Иначе се изправя на колене и на крака. На 7 месеца е вече.

# 715
Ние днес бяхме при личната да поставим последната ваксина (нашата ги дели). Навърши 6 месеца миналата седмица. Тежи 9,500 кг и е 70 см. Поръчах удължители за бодитата, защото 74 опъват леко, а имаме доста бройки.
Аз тотално карам фриистайл със захранването, след като почнах неуспешно 2 пъти по схемата на Хип. Въвела съм повечето зеленчуци, пуешко, заешко, пастърва и пилешко, малко плодове. Преди 2 седмици някъде въведох няколко алергена (риба, ядков тахан и жълтък) и за щастие нямаше реакция. Сутрин иска настойчиво и съответно си хапва от моята закуска (кисело мляко с овес и банан, тахан, фурми и чиа). Днес дадох препечена филийка с обяда, защото прояви голям интерес към едни крутони на масата, чак плака за тях Grinning Оставям я хубаво да се омаже, но си и хапва с помощ. Да знаете спреят на Бебо за петна работи дори при тиква и морков върху бяло гащеризонче.
Каши тя не иска, но и аз не държа на тях. Плодово пюре давам рядко, по-скоро за десерт. Не виждам смисъл в това да и давам чист въглехидрат на гладно, но аз си имам резерви към глюкозните пикове. Много хора в семействата ни страдат от диабет. Авокадо и боровинки хапва с удоволствие, но за съжаление 2рите я запичат и не прекалявам. Скоро ще дам цяло яйце. Продължаваме с кърменето иначе. Понякога след обилен обяд го отлага малко, но си го търси. Аз и не държа да замествам хранене към момента. През нощта продължава да яде по 2 пъти, но сме си свикнали и заспиваме и 2те веднага след това.
Обръща се от гръб по корем, върти се около оста си, но от корем по гръб не ще. Даже аз като се опитам да я обърна, почваме борба свободен стил Grinning

# 716
Любопитно ми е как сте процедирали с даването на тахана, защото съм чела, че последните препоръки били да се запознае бебето с фъстъци, соя, сусам и пр. по-рано. Четох, че веднъж въведе ли се алерген /в рамките на седмица се въвеждал само 1 алерген/, честичко трябва да се добавя към храненето, за да се поддържа "споменът" за него в тялото - малко тъпо се изразявам. Вкъщи много консумираме такъв тип храни и ми се иска да ги въведа и на бебока, за да избегнем алергии на по-късен етап, но още не съм събрала смелост.

# 717
Ние сме малко бавни със захранването, още сме на зеленчукови пюрета, но планирам да вкарам тахани с кашичките, след като добавя жълтъка и месото. Засега съм му дала царевица на Слънчо (понася я) и оризова на Плазмон (допада му). Определено обаче малко го запичат тия каши. След тях му давам пюре от слива или ябълка за десерт, че да спомогне перисталтиката. Леля му донесе някаква фръц гурме кашичка от преокеана, от овес с ябълка и канела и няма търпение да я пробва. Заместено хранене нямаме и не вярвам скоро да имаме, ама каквото - такова.

Съня ни малко се пооправи тези дни. Оказа се че сме били в преход към две дремки... Като се отказахме от последната дрямка и преместихме лягането по-рано нещятащсе нормализираха донякъде. Нощем още е много трудно да го оставим в леглото му и последната седмица вдигнахме ръце и почнахме да го взимаме при нас в леглото, защото иначе бяхме като зомбита. Изобщо, всичко, което казвах, че няма да правя с него, го правя Joy

# 718
Аз бях използвала консултант по сън (Копче за сън) и бях доволна, с проследяване. Към онзи момент оправихме "проблема" с дневния сън и за около месец се нормализираха нещата. В последната седмица обаче сънят е отново тотална греда - спи по 30-40 мин само, последният ИБ е близо 4 часа, през нощта само се буди, сутрин понякога става 5:30-6:00. Опитвам се да му вдигам ИБ, та ще видим какво ще стане.

Със захранването си вървим доста добре, дадох броколи вчера , доста се хареса. Започна да се запича, сигурно от кашите, понеже давам предимно разхлабващи зеленчуци. Вече му давам зеленчуковото пюре км 11:30, а кашата към 15:00, иначе като му я давах в 18:00 и кипеше от енергия, и нямаше записване. Като цяло обаче 5 хранения му идват много като че ли. Започна да връща мляко или не си го изпива цялото, не знам дали ако мине на 4 хранения няма да му е малко....

Върти се на всички посоки - от гръб по корем, от корем по гръб, опитва се да се изправя, да седи самостоятелно - истинско шило. Не ми се мисли какво ще е като проходи.

# 719
Вики, ние откакто минахме на 4 хранения спря да връща така, но си мисля, че може и заради избиването на първото зъбче да отказа да яде и го махна, сега с втория пряви огромни паузи между храненето. Пробвахме да му дадем по-рано, а не да седи на пауза между 7:00ч и 15:00ч - въобще не пожела да яде, дърпаше се. Та, 4 хранения му стигат и отказва повече храна.

И на мен ми е интересно с тахана, защото обмислях ок.7м да го вкарам, в неделя ги навършва, но ще поизчакам, че днес ще яде риба за пръв път, преди 4дни почнах с пшеницата, и исках да изчакам поне няколко дни, но няма проблеми. Като цяло сега като сме при нашите захранването не го следя така изкъсо, но вече и има доста въведени неща, утре ще е на телешко също за пръв път, но ще се възползвам, че е буквално прясно домашно месо на няколко дни. Единствено броколите от зеленчуците му докарват запек и не мога да разбера защо, тъй като е разхлабващ 🫠 явно не му понася много.
Второто зъбче май също е на косъм да пробие, видимата бяла черта отново му е на венеца както предния зъб няколко дни преди той да се покаже, и е кошмар спането му.. по цял ден иска да спи, пищи в съня, не иска мляко. Забелязвам, че и с храната вече е така - млечните хранения се дърпа, хленчи, а пюретата и кашите няма проблем и ги яде целите. Яде 7-8 вида от кашите на Хипп - само от оризовата има позапичане, ако яде чиста. Всеки ден нова претенция. Най-накрая почна да прави опити да пълзи напред, а не само назад да бърше пода 😂 Имах рожден ден преди няколко дни и голяма радост да дърпа пандели и къса хартии, та не съжалявам за всички излишно рано накупени подаръци, които взех с цел да опаковам и да къса хартии.

Общи условия

Активация на акаунт