Какво да преквалифицирам?

• 4 006
  • 108
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Аз така и не разбрах с какво точно искаш да се занимаваш - това може би е нормално, но си мисля, че е важно да започнеш работа, която дори и да не ти хареса първоначално, поне ще добави тежест в СВ-то и ще може да ти служи като отправна точка в бъдеще. Когато филтрирах в Jobs.bg има обяви за офис асистент, административен сътрудник, служител в кол център - всички без изискване за предишен опит. Доколкото си спомням, авторката е на 25, вече на тази възраст хората имат по 2-3 години трудов стаж в някакво направление. Аз поне си мисля, че дори и да решиш да се преквалифицираш, е важно работодателя да види, че имаш някакъв трудов стаж, че имаш трудови навици и т.н., а те се добиват с работа. Дори и работата да не ти е много присърце, поне ще може да научиш нещо, да впишеш после в СВ-то умения, свързани с динамика, комуникация и т.н.

# 46
Аз доколкото разбрах, авторката иска да бъде ИТ мениджър и въпроса й е какво да учи за да стане това.

# 47
На 25г. съм, мислила съм да се занимавам с анализи, но не знам дали и там не е пренаситено с кадри вече. Иначе съм работила в кол центрове, но търся някаква квалификация за квалифициран труд.
Гласът на автора се изгуби сред догатки и предположения.

# 48
  • София
Ахаа, извинявам се за въпроса. Има доста позиции за data analyst в Jobs.bg, със сигурнсост в агенциите тип ГФК и Нилсен нямат изискванията на някоя от големите ИТ компании. Ако става въпрос за социални и политически анализи, не знам доколко авторката иска да се набутва там - трудно се влиза в агенциите, а после може да се наложи да слугуваш на някого дълго време, а заплатите не са особено високи (говоря за българските агенции). В Нилсен май за джуниър ниво взимат само с ексел, но авторката може да види какви са изискванията.

# 49
Ахаа, извинявам се за въпроса. Има доста позиции за data analyst в Jobs.bg, със сигурнсост в агенциите тип ГФК и Нилсен нямат изискванията на някоя от големите ИТ компании. Ако става въпрос за социални и политически анализи, не знам доколко авторката иска да се набутва там - трудно се влиза в агенциите, а после може да се наложи да слугуваш на някого дълго време, а заплатите не са особено високи (говоря за българските агенции). В Нилсен май за джуниър ниво взимат само с ексел, но авторката може да види какви са изискванията.

За да стане data analyst
Трябва:
"Задължителни умения и познания:
Статистика и математика: Разбиране на основни статистически концепции (средна стойност, медиана, стандартно отклонение, корелации) е ключово за анализ на данни.
Работа с данни:
SQL: Задължителен за работа с бази данни и извличане на информация.
Excel/Google Sheets: За базови анализи, филтриране и визуализация.
Инструменти за визуализация: Познания по Tableau, Power BI или подобни инструменти за създаване на дашбордове и графики.
Аналитично мислене: Способност за интерпретиране на данни и извличане на смислени изводи.
Основи на програмиране: Не е нужно да си софтуерен инженер, но познания по Python или R са много полезни за автоматизация, обработка на големи данни или по-сложни анализи."

С тоя философски бекграунд бая сол и 'ляб ще има да изяде докато се превърне в data analyst!  Simple Smile

# 50
  • София
Това е така, да. Не знам дали във философията учат някакви обработки на данни (съмнява ме), но от бързо търсене в Jobs.bg (въпреки че не съм фен на този сайт) има поне 3 подобни позиции с доста витиевати изисквания (тип искаме ексел и ниво на английски Б1-Б2, другото е nice to have), на които авторката поне може да пробва, пък каквото стане.

# 51
Нямате ли наводнение на обяви за различни служби в армията? При нас вече са къде ли не и на всеки трамвай. Като гледам как се търсят ...може би философи с бакалавър също ще кьопнат ?

# 52
Нямате ли наводнение на обяви за различни служби в армията? При нас вече са къде ли не и на всеки трамвай. Като гледам как се търсят ...може би философи с бакалавър също ще кьопнат ?

Млади здрави, физически силни мъже за фронта - да! Ама чантаджийки си имат достатъчно. Без връзки няма да я вземат за администрация. Ч
Представи си как 45 килограмова философка носи на фронта ранен боен другар 80 кг и 20 кила оборудване. Simple Smile плюс своето. Голям смях. Какви са уменията, с които излиза един бакалавър по философия?

# 53
Могат да я сложат на 1 линия да омая противника като го вкара в противоречиви мисли.

# 54
metal.vixen, нещо градивно можеш ли да напишеш?
Или използваш темата да си изливаш фрустрацията?

Аз мисля че момичето има много и различни възможности за развитие. И също, че за работа в областта, която иска, може да пробва на джуниър позиции с не големи изисквания. Каквито има. И за армията става и за където иска.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 13:32 от Tina*

# 55
  • София
Хора, тъжната истина е, че човек трябва да мисли къде инвестира усилия и те дали си струват. Да завършиш философия не е никак проста задача, материята не е никак лека. А реализацията, особено ако не искаш да ставаш учител, е много трудна.

Но в общия случай, за да станеш анализатор на данни, се искат много знания. Има специалност в ТУ, посветена на анализите на данни, бакалавър. Е, ако беше толкова просто, защо някой ще прави такава специалност?
Това, което Метал Виксен е написала като технологии е съвсем релевантно, но за да го усвои човек с допускам не много математически профил, ще отнеме година, две или поне още едно образование.

Няма да се хареса това, което ще напиша отдолу. Така че ако иска авторката да не го чете.
Аз лично се чудя защо човек инвестира средства и усилия в нещо, за което се знае, че освен в учителска професия, няма сериозна реализация. Ето, авторката завършва и вече търси преквалификация. Затова и се търсеха варианти да ѝ се предложи нещо, което тя би могла да прави без завой на 180 градуса. Хубавото е, че тя е само на 25. Има време да изкара още едно образование, магистратура, нещо, което ще ѝ смени сферата.
Авторката, желая ти успех, дано намериш твоето и да се преквалифицираш. Но ще ти коства много труд, много учене за знания и труден пробив. Не се отказвай, ако наистина това е твоето, но мисли, много мисли и тогава се хвърли. Човек не може да се преквалифицира на всеки 2-3 години, защото ще остане вечния младши зле платен специалист.

# 56
Философите са с най-високото IQ.
Ако авторката има интерес в анализ на данни, има курсове колкото иска. Например в coursera.
И магистратура може да запише.
Човек трябва да има поне 3 професии.
Човек се променя, интересите също.
Като стане авторката на 50 ще й писне да работи в корпоративна среда.
И ще стане преподавател по философия в училище.
Има време авторката. Само да реши накъде ще ходи.
Тя ако иска и медицина може да запише. Ако няма деца и ангажименти, вятър я вее на бял кон авторката.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 14:06 от Tina*

# 57
И аз също се зачудих защо преквалифицира, а не надгради .

# 58
"човек трябва да мисли къде инвестира усилия и те дали си струват" - това е дилемата. Не знам дали си струват усилията да надграждам в-ху това, което имам или да преквалифицирам, а аз обмислям повече да преквалифицирам. Имам около 2-3г. стаж на различни позиции, но не знам колко е релевантен. Пазарът на труда ме хваща в много неудобен момент и прави избора ми много труден. Аргументите на всички ви са основателни и колкото повече се допитвам до хората, толквоа по-трудно ми е да реша. В когнитивна блокада съм, но това си е мой проблем. Такъв ми бил късмета. Благодаря все пак за съветите, ще помисля над тях.

# 59
Човек няма как да е подготвен за всяка ситуация, нито е много лесно и рентабилно да се “запасява” с професии и квалификации в случай че нещата се закучат или му писне. Според мен трябва да се тръгне оттам какви умения има човек, в какво е добър и след това в коя сфера и професия да отиде. Аз съм завършила две специалности, работила съм по малко и по двете, сега работя съвсем друго, но базовите умения които ползвам са все едни и същи.

Общи условия

Активация на акаунт