Какво да преквалифицирам?

• 3 616
  • 107
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам нужда от съвет и ще съм много благодарна, ако някой сподели опит или мнение.
Завърших хуманиратни науки, но твърдо съм решила да преквалифицирам.
Чувам обаче, че пазарът на труда в момента е свит, и дори хора с умения трудно намират работа.
Това ме кара да се чудя в каква посока си струва да се тръгне.
Интересува ме към кои сфери има повече търсене, какви умения се търсят изобщо и въобще как бихте подходили, ако бяхте на мое място и трябваше да започнете отначало?
Благодаря предварително! Simple Smile)

# 1
  • Melmak
Зависи къде живееш, какво искаш да правиш.
Все пак какви интереси имаш?

Не може всички да са програмисти или маркетинг специалисти, понеже днес е модерно или добре платено.

Езици говориш ли, какъв опит имаш до сега? Какво те влече? Все пак трябва да имаш някакъв интерес в дадената област.

# 2
  • София
Не казваш нито какво си завършила, нито в какво искаш да се преквалифицираш.
Не казваш какви умения имаш, какво не ти харесва в настоящата ти квалификация и в какво искаш да се преквалифицираш, което прави съветите трудни, да не кажа невъзможни.

Иначе - да, пазарът е ужасно свит, позициите като цяло са много по-малко, изискванията за завишени от повечето компании, за сметка на това - заплащането е занижено.

Желая ти успех.

# 3
Във всички браншове е повсеместна криза в момента и основно се търсят много добри специалисти, които не взимат твърде скъпо. Дай-малко повече информация, трябва да тръгнеш оттам какво можеш и в какво си добра, какво ти се прави. Ако просто искаш да избягаш от текущия бранш, няма много значение накъде ще отидеш.

# 4
Завършила съм философия - ужасно непрактична специалност.
И работа като учител не мога да си намеря, а и не си представям да работя като такава.
Иначе съм от София, владея английски на средно разговорливо ниво,
Не съм особенно запозната с останалите индустрии. Общо взето търся предложения към какво мога да се ориентирам.

# 5
  • Melmak
Пак не каза с какво ти се занимава.
Разбирам, че философията не е с лесна реализация, аз също не работя по това, което завърших в бакалавъра.

Доходоносно и търсено е маникюристка. Но занимава ли ти се? Сръчна ли си? Рисуваш ли? Така да стреляме в тъмното и да се надяваме да напаснем нещо на твоя вкус… трудно.

# 6
  • София
Така философия.

А мислила ли си да учиш и право, като надграждане? Не казвам да вземаш изпита за адвокат, но философията е развила един начин на мислене, който смятам, че с правото би мога да доразвиеш.
Социология и евентуална работа в социологически агенции, не зная дали има търсене.
Офисна работа - например личен асистент, офис мениджър, някаква административна позиция мултифункционална.
Политология, история - евентуално научна работа в такава посока, свързана с анализи.
Журналистика, с последваща реализация в сайт, вестник, но тази реализация също е трудна.
Педагогика, но там реализацията също е доста трудна.
Социален работник, но мисля, че е иска образование.
Икономика някаква, например счетоводство, финанси, но там трябва да имаш и някакви знания по математика.

Това са хуманитарните неща, които ми хрумват на пръв прочит.

Маникюристка, фризьорка, козметичка - има огромен недостиг на добри, карат се курсове.
Някакъв занаят, но тук се искат и таланти а не всеки човек ги има.

А ти с какво искаш да се занимаваш, какви са интересите ти, какво можеш да правиш? Какво е средното ти образование? Не казваш и горе долу на колко си години и колко време имаш, за да се преквалифицираш, а също - ако трябва да изкараш последващо образование/магистратура - можеш ли да се справиш финансово.

ПО-малко квалифицирани дейности:
Продавач консултант в различни типове магазини, например по моловете, но там, доколкото знам, се работи на смени, включително и почивните дни.
Бек офис по мобилни оператори.
Работа в кол център, например, продажби по телефона, от този тип, които не изискват специални компетенции.

# 7
Добавям към горните и сладкар/пекар, продавач-консултант в магазин за цветя, музикални инструменти или нещо друго което ти е хоби и от което разбираш.

# 8
На 25г. съм, мислила съм да се занимавам с анализи, но не знам дали и там не е пренаситено с кадри вече. Иначе съм работила в кол центрове, но търся някаква квалификация за квалифициран труд.

# 9
Аз бих се насочила към някаква икономическа специалност, защото с такава работят хора буквално във всяка фирма. Но истината е, че едната от двете ми специалности е точно икономическа и това наистина ми се отдава. Въпросът е на теб какво ти се отдава, защото е важно това, което работиш, да ти доставя удоволствие, а това ще се случи само, ако имаш шанс да станеш добра в тази професия
Като казваш анализи - какво имаш предвид, какви анализи?

# 10
Аз бих се насочила към някаква икономическа специалност, защото с такава работят хора буквално във всяка фирма. Но истината е, че едната от двете ми специалности е точно икономическа и това наистина ми се отдава. Въпросът е на теб какво ти се отдава, защото е важно това, което работиш, да ти доставя удоволствие, а това ще се случи само, ако имаш шанс да станеш добра в тази професия
Като казваш анализи - какво имаш предвид, какви анализи?

Забелязала съм, че анализатори се търсят в много индустрии. Нямам предвид системни анализатори, а анализатори на данни. Иначе какви икономически специалности, например?

# 11
С риск да се повторя, какво обичаш да правиш? В какво си добра?

# 12
Завършила съм философия - ужасно непрактична специалност.
И работа като учител не мога да си намеря, а и не си представям да работя като такава.
Иначе съм от София, владея английски на средно разговорливо ниво,
Не съм особенно запозната с останалите индустрии. Общо взето търся предложения към какво мога да се ориентирам.
Психология вариант ли е?

# 13
  • София
Аз завърших специалност от философския факултет и после магистратура "Управление на международни проекти" и никога не съм имала драма да си намеря работа. Защо не помислиш за нещо в сферата на управлението на проекти като курс, сертификат, образование? Има работа, не само в ИТ сектора, заплатите са прилични, може да започнеш като координатор и да станеш ПМ. Отделно, във философския факултет (поне някога) бяха специалности като психология, европеистика, публична администрация, предполагам, че може да разгледаш магистратурите и да видиш реализацията там. От моят опит, доста от колегите си намериха работа по магистратурата, поне преди 10 години имаше много глад за кадри. Другата масова магистратура беше "Управление на човешките ресурси" или "трудова психология" , поне моите познати, които я завършиха, бързо си намериха работа.
Ако те влече обработката и анализите на данни, знам, че Софийския, както и УНСС имат магистърски програми в тази насока - не знам в детайли какво учат, но мисля, че също би било полезно да разгледаш. Иначе, може и сама да понаучиш PowerBI, Tableau, Phyton, SQL, ексел.

# 14
Аз завърших специалност от философския факултет и после магистратура "Управление на международни проекти" и никога не съм имала драма да си намеря работа. Защо не помислиш за нещо в сферата на управлението на проекти като курс, сертификат, образование? Има работа, не само в ИТ сектора, заплатите са прилични, може да започнеш като координатор и да станеш ПМ. Отделно, във философския факултет (поне някога) бяха специалности като психология, европеистика, публична администрация, предполагам, че може да разгледаш магистратурите и да видиш реализацията там. От моят опит, доста от колегите си намериха работа по магистратурата, поне преди 10 години имаше много глад за кадри. Другата масова магистратура беше "Управление на човешките ресурси" или "трудова психология" , поне моите познати, които я завършиха, бързо си намериха работа.
Ако те влече обработката и анализите на данни, знам, че Софийския, както и УНСС имат магистърски програми в тази насока - не знам в детайли какво учат, но мисля, че също би било полезно да разгледаш. Иначе, може и сама да понаучиш PowerBI, Tableau, Phyton, SQL, ексел.

Заинтересована съм. Може ли да се намери работа с курс по управление на проекти?

Общи условия

Активация на акаунт