Бунгала за гости

• 1 000
  • 8
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте! Смятам да закупя имот с цел да изградят къщички/бунгала за гости.
Като цяло към момента се информирам, тъй като започвам от 0.
Моля за мнения и съвети...

Има вероятност да взема парцел с рамите на градчето, непосредствено до река. Имота не е урегулиран и няма нищо на него.
След като оправя тази част (може да мине известно време след това), но съм замислила да изградя 2-3 бунгала с верандички като заложа повече на градинската площ и барбекю зоната (ще ми се и общо закрито помещение).

Всякаква информация ще ми е от полза, те първа ще си задавам въпросите към община, архитект и т.н., но се надявам да получа и тук ценни съвети 🙂

# 1
Няма регулация = няма ток и вода ( и канализация). Започнете от там.
За вода - сонда
За ток - панели
За канализация - септична и пречиствателна
Това всичко са допълнителни разходи и консумативи и поддръжка.

Щом е до река, мога да ви предложа да разгледате идеи из нета (пинтерест и подобни) за glamping, на български казано луксозен къмпинг Simple Smile

# 2
  • София
Не бих купила парцел без регулация. От самото начало се затруднявате със всичко.

# 3
  • Банско
Ние сме се захванали с мъжът ми да правим купулни къщи в района на Пирин. Ами тъпотиите са много към общината, направо не знам откъде да започна и какво да ви обясня. Ужасно сложно е ако строите къщичките като постоянни постройки, малко по-лесно е като преместваеми и накрая най-лесно, без всякакви глупости, само едно разрешение за поставяне са ви мобилните къщички.
Те са на колела и могат на ПИ да се поставят. Вече зависи, какво точно искате да правите.
Ако няма да слагате мобилни на колела, трябва да получите Упи. Ние чакахме година и половина. Вече зависи в кои район сте, но в някои райони е много чакането и ако нямаш връзки е ужас, може и две, три години Упи да си чакате.
След като получите Упи трябва да имате много документи Промяна предназначението за "Жилищно строителство" :Скица, Виза, Становище от Електро, Промяна предназначение на земеделски земи, Пуп - подробен устройствен план, Пуп Схема, Становище пожарна безопастност, Данни за съществуващи ВиК мрежи, Удостоверение че попадате в устройствената зона..... ако продължа още сиг. 20 документа.
Ние платихме на фирма, която извади всички документи. Една огромна папка, после намерихме архитект, с който имахме много срещи, докато се разберем точно какво и как да се направи (в нашия случей постройките са много сложни и странни за Бг). Сега сме на етап преместваеми постройки, защото е по-лесно и не се изискват много стъпки, както при постоянните постройки.
Ако не ни бяха толкова специфични постройките, щяхме да се спрем на мобилни къщички. Искаш само разрешение от общината, поръчваш си ги от фирма, те се изграждат на колела, поставяш си колкото искаш в имота. Само трябва да решиш водата и тока как да се прокарат, защото там не знам как става точно. Проверете как седи и пожарната безопастност и може ли да се дават за почивки на гости.
Аз се бях спряла на тези мобилни къщи - S-House в Харманли ( много отзивчиви по телефона), но просто решихме да сменим идеята.  Вече обаче ще ви трябва доста проучвания какво може и какво не може във вашия район. Трябва ви и среща задължително с главния архитект на града или там общината.  
Ние сме малка фирма и буквално си го правим със спестявания, но сега виждам как ако не си голям, и нямаш връзки, как те смазват просто, и губиш всякаква надежда, че ще успееш. Надявам се да съм помогнала поне малко с информация.

И едно последно нещо. И ние искахме да слагаме глемпинг палтки или къщички, щяхме да поръчаме от китай, обаче като нямаме връзки ..... Казаха ни ама то има изискване за сняк и вятър, ама тая конструкция не може..... А ги има вече на 2 места в Бългаия и как за нас не става за други става? Е това е нашата България!

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 09:37 от Nia Mi

# 4
Куполните къщички от какви материали ги правите?

# 5
Здравейте! И ние сме с подобни идеи за бунгала или къща за гости. По същия начин - не е УПИ за.жищни цели, а нива. За сега още.проучваме и сме се насочили като за начало за тестваме за нас самите една мобилна къща от типа tiny house

# 6
  • Варна
Изключително много благодаря за информацията 🙂 Много успехи Ви желая 🍀🍀🍀 Вярвам,че ще ви се получи перфектното местенце ❤️

Ние сме се захванали с мъжът ми да правим купулни къщи в района на Пирин. Ами тъпотиите са много към общината, направо не знам откъде да започна и какво да ви обясня. Ужасно сложно е ако строите къщичките като постоянни постройки, малко по-лесно е като преместваеми и накрая най-лесно, без всякакви глупости, само едно разрешение за поставяне са ви мобилните къщички.
Те са на колела и могат на ПИ да се поставят. Вече зависи, какво точно искате да правите.
Ако няма да слагате мобилни на колела, трябва да получите Упи. Ние чакахме година и половина. Вече зависи в кои район сте, но в някои райони е много чакането и ако нямаш връзки е ужас, може и две, три години Упи да си чакате.
След като получите Упи трябва да имате много документи Промяна предназначението за "Жилищно строителство" :Скица, Виза, Становище от Електро, Промяна предназначение на земеделски земи, Пуп - подробен устройствен план, Пуп Схема, Становище пожарна безопастност, Данни за съществуващи ВиК мрежи, Удостоверение че попадате в устройствената зона..... ако продължа още сиг. 20 документа.
Ние платихме на фирма, която извади всички документи. Една огромна папка, после намерихме архитект, с който имахме много срещи, докато се разберем точно какво и как да се направи (в нашия случей постройките са много сложни и странни за Бг). Сега сме на етап преместваеми постройки, защото е по-лесно и не се изискват много стъпки, както при постоянните постройки.
Ако не ни бяха толкова специфични постройките, щяхме да се спрем на мобилни къщички. Искаш само разрешение от общината, поръчваш си ги от фирма, те се изграждат на колела, поставяш си колкото искаш в имота. Само трябва да решиш водата и тока как да се прокарат, защото там не знам как става точно. Проверете как седи и пожарната безопастност и може ли да се дават за почивки на гости.
Аз се бях спряла на тези мобилни къщи - S-House в Харманли ( много отзивчиви по телефона), но просто решихме да сменим идеята.  Вече обаче ще ви трябва доста проучвания какво може и какво не може във вашия район. Трябва ви и среща задължително с главния архитект на града или там общината.  
Ние сме малка фирма и буквално си го правим със спестявания, но сега виждам как ако не си голям, и нямаш връзки, как те смазват просто, и губиш всякаква надежда, че ще успееш. Надявам се да съм помогнала поне малко с информация.

И едно последно нещо. И ние искахме да слагаме глемпинг палтки или къщички, щяхме да поръчаме от китай, обаче като нямаме връзки ..... Казаха ни ама то има изискване за сняк и вятър, ама тая конструкция не може..... А ги има вече на 2 места в Бългаия и как за нас не става за други става? Е това е нашата България!

# 7

Привет!
Ние също имаме интерес към подобен вид бизнес. Какъв е проблема с куполните къщи? Аз знам за един комплекс който е във Велинград, там са сложени доста от тях. И едно място което е в еленския балкан но там са поставили само един за сега. Мисля, че постройките покриват изискванията за сняг и вятър... Ще се радвам всеки да сподели мнение за да сме взаимо полезни...

# 8
Здравейте! Имам подобна идея. Парцела ми е УПИ, подала съм и съм платила всичко необходимо, в момента само чакам за ток и вода. Искам да сложа жилищни контейнери. Съветват ме от Общината направо разрешително за строеж да вадя, като за обикновена къща...Процедурата е дълга и скъпа, предполагам. ...Не може ли да се извади просто Разрешение за поставяне на преместваем обект ? Става въпрос за най обикновени контейнери, не сглобяеми къщи , не къщи на колела...Ще се слагат върху бетонни блокчета, даже бетонова площадка няма да се излива..!

Общи условия

Активация на акаунт