Болка в ушите при дете

• 344
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте,  разказвам нашата история възможно най-кратко, искам да чуя и вашето мнение.

Преди около три седмици синът ми се оплака от болка в ухото. Имах под ръка капки за уши и обезболяващо и веднага започнах с тях. За няколко дни проблема отмина. Минаха 3-4 дни без оплаквания до момента, в който сестричката му му е издърпала ухото и отново се започна същото оплакване. Заведох го при личния лекар който не видя конкретен проблем в ушите, но пък каза, че гърлото му е зачервено, малкия вече вдигаше и температура 37,5 и му изписа антибиотик.
Направих консултация с УНГ, който потвърди детето да пие антибиотика.
Болката отмина и имахме няколко спокойни дни и вечери до снощи, когато детето караше колело и гледайки настрани се блъсна в баща си и отново удари същото ухо. Цяла нощ е бил неспокоен, ту мрънка само и се върти, ту започне да плаче.

Следобед ще го заведем за частен преглед при педиатър и след това предполагам отново УНГ, но вече не знам какво да си мисля. Възможно ли е да е от някой зъб болката и тн? Не сме имали до сега проблеми с ушите нито с голямото, нито с малкото дете и не знам какво се случва, може ли да е отит и тн?
Благодаря предварително.

# 1
Синът ни (3-годишен) беше 5 седмици с отит и първо го лекуваха само с капки за нос (достатъчни при 80% от отитите), на третата седмица с температура (ама не 37,5, а 39+)  педиатърката му направи изследвания и се оказа, че е бактериален. Даде антибиотик и детето се оправи на пръв поглед. Изтече седмицата с антибиотик, спря го и след  2 дни вдигна температура и каза, че го боли ухо. Отидохме на детски УНГ, който пита как е протекло досега лечението и като разбра дозировката на антибиотика каза само "Ясно, ще трябва да дадем друг и в по-висока доза" .
Бактериалните отити са корави и такова изписване на антибиотик на сляпо (при 37,5 градуса и болки в ушите направо недопустимо) е коварно в случая. Отидете на УНГ (ако може да има и опит с деца ще е супер) и той да види ситуацията.
Ще напиша тук и препоръчителните дозировки от немската комисия на фармацевтите:
Амоксицилин - 20-90 мг/кг дневна доза, разделена на 2-3 дози (при нас отидохме на 90)
Амоксицилин - 20-90 мг/кг дневна доза, разделена на 2-3 дози (при нас отидохме на 90)
Цефаклор до 6 години - 40-50 мг/кг дневна доза, разделена на 2-3 дози . Макс. дневно 1000 мг

Това са по-популярните. Цялата таблица може да намерите тук:

https://www.abda.de/fileadmin/user_upload/assets/Arzneimittelkom … e_Otitismedia.pdf

# 2
Моето мнение е, че антибиотик за зачервено гърло и 37.5 е престъпление. Неусложнените отити в 80-90% от случаите минават без - това е международният протокол, нищо че педиатрите в БГ не са чували за него.
Лекуват се с капки за нос и ибупрофен (с противовъзпалителен, болкоуспокояващ и температуропонижаващ ефект). Може да се използват и затоплени капки за уши.
Но тъй като виждам, че нямате опит, не ви препоръчвам самолечение, а потърсете свестен лекар.

# 3
Връщаме се сега от лекар, обаче понеже днес е почивен ден и съответно ходихме при дежурен специалист когото не познавам споделям тук какво каза.
Недоизлекувана инфекция на едното ухо, каза, че "не е много" и може да се наложи втори антибиотик.
Изписа капки ТобрЭкс и 0типакс.
Каза, че ако няма резултат до 2 дни трябва да се премине лечение с още един антибиотик...
Ще чакам да пишете нещо, поне имате някакъв опит за разлика от мен, аз идея нямам как протича такъв тип заболяване, никога не са ме болели уши, нито пък голямото ми дете.

# 4
Колко дни пихте антибиотика? Често такива проблеми се появяват заради краткия прием. След като все едно е започнат трябва да се пие дълго - над 7 дни.

# 5
Детето има ли направена антибиограма?

# 6
Колко дни пихте антибиотика? Често такива проблеми се появяват заради краткия прием. След като все едно е започнат трябва да се пие дълго - над 7 дни.
Изписаха му Зiнат сироп, точно за 7 дни стигна по 4 мл на ден мисля, че беше.
На 12 часа.
Не, може ли да кажете какво е това и защо се прави?

# 7
Wifey Антибиограма се прави, като се вземе секрет от съответното място, за да се разбере кой антибиотик е подходящ за лечението и по принцип е напълно задължителна, въпреки че повечето лекари предписват на сляпо антибиотици.

# 8
Даже и при правилно избран антибиотик 7 дни може да са малко. А след недостатъчен срок на вземане антибиотик после става по-лошо. Веднъж закъсах със стрепрококи, и гадините са страшно упорити. Беше за болно гърло, но все тая. Пих три антибиотика, последният с посявка и май две седмици за да се оправя.

# 9
Wifey,аз имам опит от преди 20 години. Дъщеря ми тогава беше на 1,3 г. Тъкмо тръгна на ясла и изведнъж започна да се чувства отпаднала и да поддържа температура. Цяла седмица ЛЛ не може да разбере какво й има и само сменя сиропите за температура. Накрая ми препоръчаха да я заведа в детската клиника на Александровска болница. Прие я д-р Олевинов -УНГ( сигурно отдавна е пенсионер човека). Само като й погледна ушите и взе изструменти и й изтегли гной и от двете ушета💕. Голяма борба беше, детето пищи, но докато стигнем до колата след манипулацията температурата й спадна и заспа. Предписа й антибиотик естествено, но така се оправи. Доктора каза, че ако още малко сме се били забавили тази гной големи усложнения щяла да направи.

# 10
Изписаха му Зiнат сироп, точно за 7 дни стигна по 4 мл на ден мисля, че беше.
На 12 часа.
Не, може ли да кажете какво е това и защо се прави?

Колко милиграма е бил сиропът - 125 или 250? Колко килограма е детето?

# 11
Благодаря на всички за съветите.
След преглед при УНГ и пуснати изследвания назначиха лечение отново с антибиотик за мое съжаление, но вече детето и доста по-добре и съвсем рядко се оплаква от болка. Другата седмица отново ще го заведа, би трябвало да му е минало всичко и да потвърдят, че е здрав.

Бъдете здрави!

Общи условия

Активация на акаунт