Любители на кучета - 153

• 22 631
  • 721
  •   1
Отговори
# 555
[
Скрит текст:
quote author=Didi168 link=topic=1796153.msg50121216#msg50121216 date=1755962190]
Йоана, не знам от къде ви е кучето, но със сигурност не е от развъдник. Развъдчиците развъждат само и единствено официално признати породи по куп правила. Вашето е кръстоска, или е от ферма, или гаражно развъдено. Те на това разчитат хората, че обикновеният купувач не прави разлика. Защо да се засягам? Обяснявам ви спокойно каква е действителността.
Не ви казвам да действате на сляпо, но вместо да търсите медицински съвет по форумите, най-правилно е да се консултирате с ветеринар, който разбира от генетика.
Изобщо не съм казала, че е по-малко куче. Какви са тия глупости?
Каква информация имате за родителите му? Никаква. Показали са ви две кучета и я това са те, я - не. Дори и да са те, какви изследвания ви показаха? От лаборатории, подписани? Никакви. Снимки рентгенови на ставите? Никакви. За каква информация говорите? При кръстоските няма устойчивост на гените и няма гаранция колко големи кученца ще се родят, с линеещ косъм или не. Дори в едно и също кучило може да има колосална разлика между братчетата и сестричетата. А често и гените прескачат. Дори вашето кученце да е дребно и хипотетично да го заплодите с друго дребно, могат да се родят двойно по-едри кученца, ако пра баба му е била едра примерно. Единственият начин да имате информация за кучето и родителите е ако то има родословие с нанесен номер на микрочип и 4 поколения родители назад. Родословието изобщо не е само хартийка за изложби! Пет клас кученцата също са с родословия.

Не знам и с каква алергия сте вкъщи, но кръстоските не са хипоалергенни. Дори чистите пудели не са на 100%. И впрочем “мини пудел” си е официална порода. Пуделът има 4 размера и всеки си е описан със стандарт. Не знам защо го слагате в една графа с кръстоските.

[/quote]
Избора който съм направила е информиран и не виждам защо само той се натрапва. Не съм търсила развъдна  линия и не планирам да развъждам кучето си.
Видимо тук се реагира на подобно решение със чисто снизходително отношение и сякаш само чистокръвните любимци заслужават нашето внимание.
Харесвам всички кученца, тук, всички са специални и прекрасни и заслужават да бъдат обичани.
За времето, в което съм проучвала и взела своето решение не съм срещнала нито едно куче, а съм разпитвала доста, което да е минало всички тези изискващи се генетични изследвания и всъщност само едно което е взето от развъдник под шапката на БРФК или FCI, което не било подходящо за участия в изложби, заради някаква генетична обусловеност. Иначе е от един от тези, златните развъдници, за които вие говорите.

Влязох да поискам съвет какви изследвания регулярно правите на кученцата ви, получих огромна информация, която наистина е важна и ценна за доста хора, които обмислят да вземат кученце от лицензиран развъдник, но към моя момент не ми дава отговор на моите.
И да, няма да се допитвам до форуми, а ще си направя нужните прегледи със съответните специалисти ветеринари.

Грижа се за кучето си по най-добрия начин – всеки ден, със сърце и го обичам не по малко заради това, че не е чистокръвен пудел.

# 556
На мен за Кристал не са ми показани никакви документи и изследвания. Родословието го покучихме чак като кучето беше на 7 месеца. Родителите й също не сме ги виждали, само нея кигато беше на няма и месец и то за 5 мин. Договор за взимане на кучето също не съм подписвала, но съм се доверила, защото проучих доста места за взимане на тази порода и го взех от лицензиран развъдник. Не сме я взели за изложба или за развъждане, но за мен беше важно здравето на кучето и когато то е развъдено правилно проблемите със здравето са по-малко.
Преди да вземем Съни също имах уговорка за кученце от развъдник, но пък бея ни я подариха и още от взимането си имахме проблеми с нейния стомах, че каквото и да хапнеше се разстройваше.
Честно казано сега осъзнавам вече каква е разликата между куче от "улицата" /преди само такива съм гледала/ и куче от развъдник. Аз съм прекалено емоционален човек и много им треперя затова за мое спокойствие вече куче само от развъдник. Обожавам всички животинки/без змиите/, но заради моето спокойствие само от развъдник.

# 557
  • Варна
Ох, какво снисхождение бе, жена?!? Най-добронамерено написах всичко. Аз работя с кучета и мога да ви гарантирам, че всяко едно, което попадне в ръцете ми, получава абсолютно едно и също внимание, любов и професионализъм, без значение дали е интернационален шампион или онзи ден е взето от казана. Идва ми в повече защитно-нападателният ви тон и намеците за неща, които не съм казала, а са плод на вашето въображение!

Ако избора ви беше информиран, нямаше да твърдите небивалици от сорта че сте си взели кучето от развъдник, че имате информация за родителите му и че е подходящо за алергии. Не го повтарям, за да се натрапвам, а просто защото написахте много неверни неща. Дори и да сте си мислили, че са верни, те не са.

И не, не влязохте да поискате съвет какви изследвания регулярно правим на кученцата си. Питахте за строго специфични генетични тестове заради притеснение от евентуален кардиологичен проблем на запъхтяното ви и бързо измарящо се кученце. Това е далеч от регулярни изследвания! Такива генетични изследвания по принцип са специфични и различни за всяка порода. За това отворих въпроса с породите и това, че вашето куче е кръстоска. Защото това прави изборът какво точно да се изследва по-труден, а цените са стотици евра. Не за друго!
Всички тук обичаме безумно своите кучета и за нас те са пълноправни членове на нашите семейства, не само домашни любимци, без значение какви гени носят в кръвта си. Няма нужда от уточнения, че вие си обичате вашето. Ясно ни е.

# 558
Тази тема по-добре я прекръстете на Любители на кучета от лицензирани развъдници. И без това само набивате канчетата на всеки, дръзнал да пита нещо за нечистокръвния си помияр.
Всеки първо да представя за кучето си сертификат за родословие и преминат курс на обучение при лицензиран треньор и тогава да бъде приеман в темата.

# 559
  • Варна
Ване, думата “помияр” не фигурира в моя речник. Така като гледам, за разлика от теб.

Аз съм любител на всички кучета. Имала съм и породоподобно, и го обичах не по-малко от сегашното ми. Жената имаше въпрос за генетични изследвания, а те се правят по породи. Ти ако си по-запозната, защо не ѝ препоръчаш за какво да си тества кученцето?
Иронията ти е грозна и неуместна.

# 560
Диди, ти си всичко друго, но не и любител на всички кучета. Пристрастието ти към породистите кучета се усеща от километър, както и професионалния ти интерес към темата.
Твоите изрази 'бе, жена', небивалици и т.н. са не по-малко грозни от моя помияр.
И да, прекръстете я тази тема, да влизат в нея само елитни участници. Да не ви дразнят някакви невежи жени с техните небивалици.

# 561
  • Варна
Никой нищо няма да спечели от този спор. Недейте, моля ви, недейте.

# 562
  • Варна
Ще кажа само, че дълбоко грешиш. Ти разбира се няма да ми повярваш. Твое право. Мен никой не ме дразни и съм готова да помогна на абсолютно всеки, стига да мога. Какво да направя като съм кинолог и поназнайвам малко повече от средното. Да го крия ли?
Професионален интерес към темата… Падам. Какво трябва да значи това? Нито продавам продукти, нито предлагам услуги. Графикът ми за щастие е пълен (с осиновени, с породисти, с кръстоски, с фермерски, с шампиони, от всичко имам) и нямам физически капацитет за още клиенти. Какъв интерес бих могла да имам към темата, освен любителски? Преди да съм грумър, на първо място съм кучешка мама.

Спорът наистина е излишен. То поне да се спореше за нещо практическо, а то кой какво си мислил и усещал… ами усещайте си каквото искате. Нямам намерение да доказвам нищо на никого, още по-малко любовта си.

# 563
Скрит текст:
Ох, какво снисхождение бе, жена?!? Най-добронамерено написах всичко. Аз работя с кучета и мога да ви гарантирам, че всяко едно, което попадне в ръцете ми, получава абсолютно едно и също внимание, любов и професионализъм, без значение дали е интернационален шампион или онзи ден е взето от казана. Идва ми в повече защитно-нападателният ви тон и намеците за неща, които не съм казала, а са плод на вашето въображение!

Ако избора ви беше информиран, нямаше да твърдите небивалици от сорта че сте си взели кучето от развъдник, че имате информация за родителите му и че е подходящо за алергии. Не го повтарям, за да се натрапвам, а просто защото написахте много неверни неща. Дори и да сте си мислили, че са верни, те не са.

И не, не влязохте да поискате съвет какви изследвания регулярно правим на кученцата си. Питахте за строго специфични генетични тестове заради притеснение от евентуален кардиологичен проблем на запъхтяното ви и бързо измарящо се кученце. Това е далеч от регулярни изследвания! Такива генетични изследвания по принцип са специфични и различни за всяка порода. За това отворих въпроса с породите и това, че вашето куче е кръстоска. Защото това прави изборът какво точно да се изследва по-труден, а цените са стотици евра. Не за друго!
Всички тук обичаме безумно своите кучета и за нас те са пълноправни членове на нашите семейства, не само домашни любимци, без значение какви гени носят в кръвта си. Няма нужда от уточнения, че вие си обичате вашето. Ясно ни е.
[/quote]
Копирам си въпроса, който зададох тук, за да не преиначавате думите ми:
"Все се каня да питам.. какви изследвания и прегледи да направя за сърдечни предразположености.. Много ме е страх, като знам тези породи, като как имат често проблеми и досега отлагам, но той си стана на 6 месеца.
Не искам да се филмирам излишно, но не е и разумно да пренебрегвам важни неща...Kато правим разходки, след 15 -20 минути е изплезил езика и имам чувството, че се изморява.. Иначе тича безумно вкъщи, скача от легло, дивани, вършее с играчки, топки."
Къде прочетохте, че търся строго дефинирани генетични изследвания и че кучето ми има проблем? ?
Написах, че "изплезва езика, а иначе у дома тича и скача неспирно..."
Питах по опитните стопани какви профилактични изследвания са правели, кога и конкертно такива, които имат кучеат от по-дребни породи...които имат предразположеност.
Грешката ми беше, че си загубих времето да се обяснявам, а за 2 минути получих инфото от "нелицензирания развъдник"...и от chatgpt
Не знам с какво професионално се занимавате, но предвид отговорите ви, подозирам и си представям ако дойда при вас, какво ще се наслушам.. Което определено НЕ ЖЕЛАЯ!
Ако отида в лицензиран с с хиляда сертификати развъдник и получа подобен тон, със сигурност няма да се доверя на такива специалисти, та ако ще и да е най-реномирания.

Междувременно съм препоръчвала на доста хора, да вземат кученце, само и единствено от лицензиран развъдник, когато са търсили мини пудели и много добре знам ,кои са те във България. Питали са ме поне 20 човека, от както взехме нашето.
Желая ви професионални успехи във вашето поприще, но обърнете внимание на етиката на отношенията си с евентуалните си клиенти,.

# 564
Стига бе хора, тук всички кученца са добре дошли и всички си ги обичаме и гледаме. Но е много болезнено, поне за мен беше, да гледаш как кучето ти иска да играе, иска да тича с друго кучета, но просто не може, не защото е възрастно, а защото носи последствията от неправилно развъждане. Докато се стимулира този черен пазар ще има много невинни душички, които ще страдат. Но то като няма контрол нама как да се променят нещата скоро.
Иначе за сърчицето - ехокардиография на първо време. Изследването е около 20-30 мин и кучето трябва да лежи неподвижно. Добре е доктора да е внимателен, че моя предишен кавалерчо получаваше стресова аритмия като ходихме.

# 565
  • София
Преди време вадиха зъби на Ксена с упойка и преди процедурата й направиха изследвания. Сърцето на слушалка беше добре, но при кръвните изследвания някакъв показател беше силно завишен. Последва ехокардиография и съвет на 6 месеца да сме на преглед. Рано било още за хапчета. Засега сме само с хранителна добавка.
Ветеринар със сигурност ще знае какво да се направи.

Диди пише верни неща, просто тонът й е нравоучителен.

# 566
  • Бургас
Нищо друго не правя, освен годишни кръвни изследвания и тестове за дирофилария.
И аз гледам "помияр" от гаражна разпродажба Simple Smile Стопанката на майката на Елза се принуди да подарява кучета в една група на породоподобни, защото купени по 200 лв. й бяха върнати. И така се сдобихме с нея, защото семейство с деца не я искало - скачала и хапела, и пикаела вкъщи. Друга дама, която вече имаше възрастна лабрадорка, взе нейна сестра.
В кучилото имаше откровено рошаво куче, приличащо повече на каракачанка, отколкото на лабрадор. От всички раздадени кученца, жената има обратна връзка само от мен и от другата дама. Какво е станало с останалите, мога само да гадая.

Виждала съм на снимки майката и бащата на Елза. Но подозирам, че някъде назад в рода са кръстосвали с голдън или друго рошаво куче, затова Елза има по-дълга козина, по-дълги крака. А и по темперамент се различава от стандартния лабрадор. Плаши се от хора, има охранителен инстинкт.  Майката е жертва на мита "хубаво е да роди веднъж". Не е имала повече кученца, слава Богу.

Както знаете, открихме злокачествен тумор, преди Елза да навърши шест години. Не че не е възможно при чистопородно куче, но ...
Затова съм малко чувствителна по темата. Ами ако тя не беше попаднала у нас?

swetlanago кажи, че това е колаж!

# 567
  • Бургас
Тестове за предразположеност няма как да се случат.
Можете да си питате вет. Да споделите какво ви тревожи. Ще го прегледат, ще набележат дали и от какво има нужда.  Ще е 100 пъти по -добре от джи пи ти.

Кучо може да вади езика от жега, от емоция и т.н. Ева и Пипин докато бяха малки вечно дишаха мега бързо и задъхано.
На момчето вероятно му е и горещо. И аз да бягам с коженото палто и аз ще се плезя.

Tintina, не мисля, че онкологичните заболявания четат родословия. Дори и да има генетична компонента е минимална.

ПП:
За едно нещо съм 100% съгласна с Диди: ако ви е притеснявало дали има предразположености правилното място е развъдник. Не, че има пълна гаранция, но е по - добре.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 01:05 от MeMyselfI

# 568
Tintina, не е колаж, поне 10 мечки, даже едната беше с малко меченце видяхме по пътя. Макс тренира лаене😃

# 569
  • Бургас
Къде е това? И аз ще тренирам лаене в такава ситуация, или не, по-скоро ще мълча и ще се крия Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт