Йоана, не знам от къде ви е кучето, но със сигурност не е от развъдник. Развъдчиците развъждат само и единствено официално признати породи по куп правила. Вашето е кръстоска, или е от ферма, или гаражно развъдено. Те на това разчитат хората, че обикновеният купувач не прави разлика. Защо да се засягам? Обяснявам ви спокойно каква е действителността.
Не ви казвам да действате на сляпо, но вместо да търсите медицински съвет по форумите, най-правилно е да се консултирате с ветеринар, който разбира от генетика.
Изобщо не съм казала, че е по-малко куче. Какви са тия глупости?
Каква информация имате за родителите му? Никаква. Показали са ви две кучета и я това са те, я - не. Дори и да са те, какви изследвания ви показаха? От лаборатории, подписани? Никакви. Снимки рентгенови на ставите? Никакви. За каква информация говорите? При кръстоските няма устойчивост на гените и няма гаранция колко големи кученца ще се родят, с линеещ косъм или не. Дори в едно и също кучило може да има колосална разлика между братчетата и сестричетата. А често и гените прескачат. Дори вашето кученце да е дребно и хипотетично да го заплодите с друго дребно, могат да се родят двойно по-едри кученца, ако пра баба му е била едра примерно. Единственият начин да имате информация за кучето и родителите е ако то има родословие с нанесен номер на микрочип и 4 поколения родители назад. Родословието изобщо не е само хартийка за изложби! Пет клас кученцата също са с родословия.
Не знам и с каква алергия сте вкъщи, но кръстоските не са хипоалергенни. Дори чистите пудели не са на 100%. И впрочем “мини пудел” си е официална порода. Пуделът има 4 размера и всеки си е описан със стандарт. Не знам защо го слагате в една графа с кръстоските.
[/quote]
Избора който съм направила е информиран и не виждам защо само той се натрапва. Не съм търсила развъдна линия и не планирам да развъждам кучето си.
Видимо тук се реагира на подобно решение със чисто снизходително отношение и сякаш само чистокръвните любимци заслужават нашето внимание.
Харесвам всички кученца, тук, всички са специални и прекрасни и заслужават да бъдат обичани.
За времето, в което съм проучвала и взела своето решение не съм срещнала нито едно куче, а съм разпитвала доста, което да е минало всички тези изискващи се генетични изследвания и всъщност само едно което е взето от развъдник под шапката на БРФК или FCI, което не било подходящо за участия в изложби, заради някаква генетична обусловеност. Иначе е от един от тези, златните развъдници, за които вие говорите.
Влязох да поискам съвет какви изследвания регулярно правите на кученцата ви, получих огромна информация, която наистина е важна и ценна за доста хора, които обмислят да вземат кученце от лицензиран развъдник, но към моя момент не ми дава отговор на моите.
И да, няма да се допитвам до форуми, а ще си направя нужните прегледи със съответните специалисти ветеринари.
Грижа се за кучето си по най-добрия начин – всеки ден, със сърце и го обичам не по малко заради това, че не е чистокръвен пудел.
Стопанката на майката на Елза се принуди да подарява кучета в една група на породоподобни, защото купени по 200 лв. й бяха върнати. И така се сдобихме с нея, защото семейство с деца не я искало - скачала и хапела, и пикаела вкъщи. Друга дама, която вече имаше възрастна лабрадорка, взе нейна сестра.