Третиноин /Ретин-А/, Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди -Тема 14

• 13 673
  • 195
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, на 41 год. съм, искам да започна третиноин. Разбрах, че е добре 0.025% за начало, но коя марка. Може ли да ми препоръчате?
Може би, тази която ви е най достъпна. Оставам с впечатлението, че повечето от нас, които сме в Бг ползваме турския Акнелиз.

# 166
Здравейте група! Скоро ставам на 30 години и от няколко години съм започнала да се грижа по-сериозно за кожата на лицето си. Вече страхът от остаряване започна силно да ми влиае. Чета, купувам, пак чета, пак купувам. И така вече съм зарината с козметика за кожа-Филорга, есте лаудер, и какво ли още не. Попитах чатджипити за най-ефективния протокол против стареене и отговора беше, че трябва да използвам ретиноид. Но, дали този крем, който струва 40-50 лв има такъв ефект? С какво да го комбинирам?Четох за страничните ефекти-зачервяване, лющене на кожа и т. н, тези неща не ме бъркат, но дали е толкова ефективен този крем (ретиноид) при условие, че струва два, три пъти по евтино от кремовете, които използвам?

П. П: ако някой като мен, който те първа започва да се бори със стареенето, ако иска да ми пише на лично, за да обменяме информация

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 20:27 от Showbeauty

# 167
На изкуствения интелект уж му забраниха да дава диагнози и да дава медицински съвети.
 Цената не е определяща. В случая плащате за марката. Конкретно Лаудер аз не харесвам, защото съставите са потресаващи - полимери, силикони, висок комедогенен индекс, изкуственяк общо взето.
В поста над вашия се коментира турския крем. Той струва 20 лева. Нещо ви смущава цената ли?
Това са евтини субстанции, произвеждащи се от години. Нищо не налага да бъдат скъпи.
Понякога се коментира дали има фалшив третиноин. Няма, защото никой няма да се занимава за 3 лева на едро да фалшифицира кремове.
Ретиноид е общото наименование на групата химични вещества (заглавието на темата, в която пишем).
Повечето от тях са лекарствени вещества по лекарско предписание с рецепта и понеже питате - да, лекарствените вещества са по-ефикасни от козметиката (филорга, есте).

# 168
marinade, благодаря за отговора!
Да, цента ме притеснява, отдавна съм спряла да купувам евтини кремове, не виждам смисъл. Но, ако третиноин наистина действа още по - добре за мен, защото не от малко неща се лишавам, за да мога да закупя козметиката, която ползвам в момента. Има ли момичета, които могат да приложат снимки преди и след лечението или да разкажат за проблемите, които реално са решени от тези кремове?

# 169
  • Бургас
На 30 години и аз бях изпаднала в такива страхове. Много депресирана бях по този повод. Една по-възрастна и много мъдра жена ми каза тогава - най-хубавата възраст на жената е между 30 и 40. Права е, макар че вече в края на своите 40 се чувствам по-добре, отколкото на 30.

Според мен ти е рано за третиноиди. Особено ако планираш деца.
Аз ги почнах преди десетина години. Снимки не мога да приложа, не знам и дали само от тях имам ефект, защото полагам големи грижи за кожата си и тя изглежда прекрасно. Вероятно и третиноидите влияят, но това е дълъг път и постоянство.

# 170
Много хубави и изчерпателни отговори получавам, благодаря!
Мисля, че на 30 е добре да започна, превенцията е добро решение. Ако е необходимо ще изтърпя страничните ефекти, важното е целта да се постигне - кожа с минимални признаци на остаряване.
Ако започна с крем третиноин 0.1 % добре ли ще е? Да не се видя обаче на връх нова година с пъпчасало лице, защото четох, че когато кожата се причиства могат да избият пъпки

# 171
  • София
Не, не е добро начало, изобщо. Започва се с най-ниска доза, която 0.025%...  Започвате веднъж седмично, като не бързате да зачестявате. Трябва си време за въвеждане и зачестявате постепенно.
Няма какво да чакате, добра възраст за начало. Това е крем за превенция, излязат ли вече бръчки.. Съмнявам се, че ще има голяма разлика. Аз съм на 36 и вече около 2 години ползвам трет. Миналата седмица бях на дерматолог и не можеше да повярва, че не съм слагала бококс.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 07:24 от CruellaDeVil

# 172
CruellaDeVil, много се надъхах след като видях снимката ви, нямам търпение да започна да използвам крема, но някак си ме човърка отвътре да започна с високия процент. Но аз винаги съм си така, нямам търпение и искам максимума от всичко.

# 173
  • Бургас
Слушайте Cruella и НЕ започвайте с високия процент.
Правилният начин е 0,025%, 0,5%, 1%.

# 174
  • София
Какъв ботокс на 36 newsm78
Категорично се почва мнго внимателно! Аз бях 3 месеца на ретинол, след това ретинал, след това Ретиридес 0.25, 0.5 и сега съм на 1.

Почти на 50 съм, трета го започнах преди 3 години, както и по-сериозна рутина с активи. Преди това се грижех за кожата си, но залагах на утвърдени марки(почистване и дневен крем), без да съм наясно, какво точно искам да постигна Mr. Green

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 09:17 от nad_tab

# 175

Според мен ти е рано за третиноиди. Особено ако планираш деца.

Защо? Нали само изотретиноина (роакутан) приеман под формата на лекарство е силно противопоказен при планиране на бременност? За крем и то третиноин (а не изотретиноин, защото нали и такъв има под формата на крем) има ли данни, че вреди на евентуална бременност? Доколкото разбрах просто се спира ако настъпи такава

# 176
  • Бургас
https://clinica.bg/4421-retinoidite-vredqt-na-ploda

Не всяка настъпила бременност се установява веднага.
Една млада жена, която тепърва ще има деца, по-добре въобще да не го почва, щом ще го спира за години бременност и кърмене.

За мен 30 е много ранна възраст за започване на третиноин, но нека авторката си прецени.

# 177
Лелееее, nad_tab, каква кожа! Имате много хубаво излъчване! Господи, дано и моята кожа да е така на 50!

# 178
  • София
Как третиноин на 30!? Гледайте си младостта, спортувайте, спете поне 7 часа и хидратирате тялото и кожата, спокойствие и повече на чист въздух. Има време за третиноин. Ако искате антиейдж - пептиди, може и ретинол.

# 179
Възрастта няма значение, а предназначението.
Ако е с цел антиейдж - променете стила си на живот и веднага ще видите подобрение в кожата без да ползвате съставката.
 За акне иначе и малките деца вече мажат третиноин. Възрастта много падна. Най-малкото дете е на 9 години с акне на третиноин в Токуда.

Общи условия

Активация на акаунт