Седмокласници 2025/2026

• 25 954
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Никакви усилия не полагаме ние засега, ама и твоето е прекалено. Ако наистина направиш това, което си написала (което не вярвам), има голяма вероятност след около 10 месеца да се хапеш за г...

# 706
Извинете за спама,  но толкова е обнадеждаващо...
https://www.facebook.com/share/v/1CbcTeLZTD/

# 707
Аз честно казано не я схващам много тази работа с школите. Идеята е, че децата не усвояват материала в училище ли? В смисъл за 1/2/3 часа седмично освен да им обяснят материала и да решат няколко теста не виждам какво друго се прави. След това тъй или иначе всичко зависи от това детето какво ще направи само вкъщи допълнително. Поне после домашните проверяват ли им, работи ли се над пропуските на всяко дете или се кара пак на груповия принцип? Наистина нямам идея, тъй като никой никога в моето семейство и близко обкръжение не е ходил на школи и частни уроци, пък и не съм се интересувала от темата.

При дъщерята за щастие учителките по БЕЛ и математика са страхотни професионалисти - обясняват материала, дори насърчават да се пита ако има неразбрали и ако се налага да се посещават консултации. Но от там нататък всичко си зависи от това децата колко ще решават допълнително вкъщи. Никой не може да им налее насила знанията в главата.

# 708
  • Пловдив
Моя съвет е,ако децата се готвят сами без школи,поне да ги запишете на пробните  изпити.Да свикват с формата.

В нашата школа има 6 пробни,които са ни  безплатни,в движение ще мисля дали и на други да не се яви.Да обиграе  нещата,времето за пренасяне....

Мишленце, относно школите може и за собствено спокойствие да го правим,знам ли.Поне ще съм сигурна,че ше решава повече задачи,ще пише тези, преразкази.Домашни също ще има от там.В 6 клас почти нямаха домашни нито по БЕЛ,нито по Математика.Без упражнения  не става.Ако от един вид задачи е решила към 100 още при прочитане на условието ще знае какво да прави без да се замисли.А не тепърва да се чуди кое,как и защо...Не знам дали схванахте  мисълта  ми.

По математика  от школата  им искат 2 тетрадки за домашна,едната да е в децата докато другата се проверява.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 16:39 от Princess Leia

# 709
  • Някъде по Дунава
В градчето ни няма школи, има учители, които дават частни уроци. Наборът ходи от миналата година на математика веднъж седмично. Там му обясняват каквото не е разбрал през седмицата. Вкъщи със зор решава допълнително.
Не съм доволна от нивото на преподаване в училище нито по математика, нито по български. Класът му е много слаб и в час се решават елементарни задачи, на контролно също са лесни. Само за домашно има трудни, но той не знае как да ги реши, защото в час не са решавали подобни.
По БЕЛ учителката не обяснява добре, не правят почти преразкази, не пишат тези. Общо взето нямам търпение да си вземем довиждане с това училище.

# 710
По въпроса за пощата - аз съм съгласна да даваме на всички от темата Grinning . Единствено ме притеснява да не се блокира при въвеждане на грешна парола. Затова моля да се внимава, тъй като не съм сигурна дали ще можем да се оправим. (нямам поща на abv и не ги харесвам много)
_Mishlence_, когато учителите в училище и класът са стабилни, предполагам няма проблем с училищната подготовка. При нас по математика госпожата е прекрасна и отдадена, но за съжаление няма подкрепата на всички родители. Тази година на класното масовата оценка беше 2 (задачите били елементарни според детето). Беше им дала един лист със задачи и ги помоли да ползват баби, родители, братя, сестри, chatGPT и каквото могат да ги решат, за да им усредни оценката от двете. Ами трудно се работи в такава среда. Госпожата по БЕЛ е млада и за съжаление не успява да се справи с дисциплината в класа. Отделно дъщеря ми не я харесва, тъй като е имало сравняване пред всички с брат й, който беше любимец на въпросната преподавателка. Не са направили един преразказ.
На школите миналата година по БЕЛ преговориха всичко от 5 и затвърдиха 6 клас. Госпожата обяснява, че местоименията се учели само в 5 клас и не се преговаряли след това в училище, а винаго имало въпроси за тях на НВО. Правят тестове по помагалата, обяснява им по литература - характеристики на герои, тропи и фигури и т.н. Отделно дава домашно, което проверяват и коригират грешките.
Аз лично нямам капацитет и време да помагам по всичко редовно. Не съм в час с материала постоянно и трябва по Литература особено да се подготвям и аз. Самият факт, че пишат домашно за курса (моите ги е срам да отидат без домашно Simple Smile ) е помощ и допълнителна работа от страна на детето. Не пропускам и социалния елемент - срещат се с други деца, общуват и често имат и съученици от групите в школата. При синът ми са 4-5 деца, които са били в школите с него.

# 711
На мен в 4ти клас ми направи много лошо впечатление разказът на една майка за тези школи. Дъщеря ѝ посещаваше 2те топ школи в Пловдив, за да се готви за състезанията в 4ти клас. Към края на учебната година срещнах майката и тя се беше притеснила, че преподавателката в школата ѝ била казала, че не можела да гарантира, че детето ще влезе в МГ, защото била много несериозна и не си пишела домашните. Това дете не просто влезе в МГ, но и изкара един от най-високите балове, който ѝ стигаше да влезе в топ 15 на СМГ. А няма и месец по-рано преподавателката ѝ в школата е казала, че не е сигурна, че детето изобщо ще влезе. Което означава, че: 1- тези хора изобщо не си познават курсистите и възможностите им, 2 - явно критерият там за успешно справяне е, че се пишат домашни. Иначе същата школа всяка година се хвали какъв процент от възпитаниците ѝ са влезли в пловдивското МГ, но удобно пропуска факта, че това са около 1/3 от курсистите им.

# 712
  • Пловдив
Като стана въпрос за МГ,новия  закон се очаква  да влезе в сила от ноември месец.Та какво следва за нашия  випуск?Децата от МГ ще си продължават автоматично  в училище  или ще  е от следващите учебни години?

# 713
  • Варна
Днес сервирахме на моя, че от четвъртък започват уроците по БЕЛ. Щеше да припадне Crazy Не че не го знаеше от преди. Още не сме му сервирали, че учителката иска преразкази на всички глави от баба ви Илийца дотогава. Като му го кажем, ще трябва да се спасяваме. А учителката искаше летни уроци, казала днес на баща му. Викам ама ти как точно си го представяше? Оф, не ми се мисли за тая учебна година. Напрежението вече се усеща във въздуха. Не е нормално това.

# 714
  • у дома
По въпроса за пощата - аз съм съгласна да даваме на всички от темата Grinning . Единствено ме притеснява да не се блокира при въвеждане на грешна парола.
То не е само до грешна парола.Понеже знам кога ,как и кой създаде преди години седмокласната поща ще ви напиша защо е въведено правилото за редовно писане.Преди години някой изтри вече не помня част ли беше от материалите  от пощата-тогава Дидева  най-вече и други я възстановиха и беше въведено правилото за писане в три поредни теми-някак си се допуска,че няма как човек,писал редовно три теми и общувал ,макар и виртуално с др да направи нещо такова. Иначе да и блокиране също е имало през годините.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 21:34 от svetlaem

# 715
  • София
По стечение на обстоятелствата съм си сама у дома тия дни. Трябваше да разчиствам детската стая, но ми се стори баси трудното и реших, че вместо това ще правя лютеница Joy Затворих и няколко буркана люти мариновани чушлета, да не ми остава зимъска трапезата без тях. Да ама, в детската трябва да се влезе, няма как. Та освен десетките единични чорапи, хиляди листи с рисунки и комикси, части от лего........ с изненада разбрах, че нашето семейство разполага с карти Таро JoyJoy Искам да ви кажа, че сядам, започвам да се образовам и поемам връзката със свръхестественото в тази така трудна година. Като за начало това ми се даде на въпроса "Успешна ли ще е годината за децата в темата?" Месечинке, няма да се напрягаш, Асо пентакли е положението Joy
Скрит текст:
Абе, в интерес на истината, комбинацията е доста благоприятна, от това което прочетох. Емоциите и изобщо емоционалното израстване ще са важни и съпътстващи през годината. Всичко ще е наред за всички!

# 716
А аз като чета,че почти всеки ходи на школи,взех да се притеснявам,че моя не е записан😃В нашия град школи няма.Винаги съм се чудела в тези школи при подготовка за НВО,материала от училище ли упражняват иши учат и неща,които не се преподават.Като започне геометрията,мисля да потърся учител да му обяснява по-трудните задачи.

# 717
Beeps , дано за всички е благоприятна годината. 🙏
svetlaem , разбирам, че това е огромен труд на съфорумци, за да се съберат и систематизират всички материали за НВО през годините. Затова предложих да се намали само с една тема условието да се даде паролата и на други потребители, пък и формата е променен тази година. Но ако не е редно, да остане както досега.

В нашия град няма школи, предполагам, че има частни учители, които подготвят за НВО (не знам, не съм се интересувала сега). Едно време голямата ми дъщеря ходеше на уроци преди кандидатстването в ЕГ. Математиката ѝ беше много трудна и имаше нужда, а по БЕЛ на изпита имаха преразказ, а в училище по програма пишеха есета.

Вече имаме дата за РС, още на 16.09, много рано тази година. Преди винаги в края на септември, началото на октомври се провеждаха.

# 718
Ако изискването е да си писал поне в 2 теми,ще е добре,че такива като мен сигурно ще получат достъп към Великден😀Макар че,като започне учебната година сигурно темите ще се изписват по-бързо.Нашата РС е на 11.09.Информираха ни,че трябва да носим 87 лв.за помагала.😄

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 11:16 от kati0578

# 719
  • у дома
Първите ПИ ги организира в края на октомври СМБ-Русе В София започват ноември,даже към края чак.Преди това няма от къде да се разбере нищо,тоест има предостатъчно време за изписване на тази тема,на още една и да се започне трета.

Общи условия

Активация на акаунт