Седмокласници 2025/2026

• 25 945
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
Информираха ни,че трябва да носим 87 лв.за помагала.😄
Вместо родителски са ги пишат направо дарителски срещи

# 721
Искайте предварително да знаете кои са помагалата и кое издание са, че може да стане така да ги купите повторно. Аз така, като забравих какво имаме у дома, купих второ, съвсем същото помагало преди време.
За школите и уроците съм си казвала нееднократно, в допълнение само това - всеки си има напълно основателна причина да ги ползва или не. Единственото ми несъгласие е с мантрата, че без тях не може. И с тях може и да не може.

# 722
Аз наскоро реших една задача в съседна тема, за МоН моля ти се е темата, но вероятно детето няма да може да я реши.
Скрит текст:
Двама математици се срещнали след дълги години и единият се похвалил, че вече има три деца.
- На каква възраст са? - попитал другият.
- Произведението от годините им е 36, а сборът съвпада с номера на къщата, до която сме спрели.
- Това не ми е достатъчно, за да определя възрастта им.
- Най-малкото е русо - добавил математикът.
- О, чудесно! Сега вече знам на каква възраст са децата!
А вие можете ли да определите възрастта на децата?

Реших я така:
Ето как да определите възрастта на децата, базирайки се на дадените улики:
1. Търсене на тройки числа
Първата стъпка е да намерим всички възможни тройки от цели числа, чието произведение е 36.
1, 1, 36 (сбор: 38)
1, 2, 18 (сбор: 21)
1, 3, 12 (сбор: 16)
1, 4, 9 (сбор: 14)
1, 6, 6 (сбор: 13)
2, 2, 9 (сбор: 13)
2, 3, 6 (сбор: 11)
3, 3, 4 (сбор: 10)
2. Използване на втората улика
Математикът казва, че сборът съвпада с номера на къщата, до която са спрели. Другият математик казва, че това не му е достатъчно, за да определи възрастта.
Това означава, че има поне две тройки числа с еднакъв сбор. В нашия списък виждаме, че това са:
1, 6, 6 (сбор: 13)
2, 2, 9 (сбор: 13)
Ако номерът на къщата беше 16, например, математикът веднага щеше да разбере, че възрастта е 1, 3 и 12, защото няма други комбинации с такъв сбор. Но тъй като е имало колебание, сборът задължително трябва да е 13.
3. Разрешаване на загадката
Последната улика е: „Най-малкото е русо.“
Комбинацията 1, 6, 6 има две по-големи деца на 6 години, но само едно най-малко дете на 1 година.
Комбинацията 2, 2, 9 има две най-малки деца на 2 години.
Тъй като математикът казва "най-малкото" (в единствено число), това означава, че има само едно най-малко дете. Следователно правилната комбинация е 1, 6 и 6 години.
Възрастта на децата е 1, 6 и 6 години.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 22:15 от Татко Мецан

# 723
  • shumen
Моя само като види задача със думи и дори да я прочете не полага усилия,а камоли такава с дълъг текст.
Месечинке,аз онзи ден като казах на моя,че от Понеделник започва с Английския и Математиката направо с поглед щеше да ме убие.
В нашия град школи няма,но има учители,който дават частни уроци и подготвят за НВО.Моя в 6 клас тръгна на Математика,защото господина им в училище е тотал щета и не може да им обяснява и не разбираше нищо почти.Даваше им домашни,които в началото проверяваше,но като видя,че са малко децата,които имат и ги решават сами спря да им ги проверява.По Английски също ходи,но там за 3 години смениха 3 учители и нищо не научиха.
Кати,направо си е обирджийство това при вас.
Аз днес случайно разбрах от позната учителка в нашето училище,че родителската среща за нашите ще е след започването на учебната година,а като са готови с учебниците ще ги извикат децата да си ги вземат.Надявам се поне помагалата класната да ни ги изпрати по рано,че да може да реагираме,че най-мразя след 15.09.да ходя да търся.
И пак да питам-дайте идеи къде да търся панталони за слабо,но високо момче?

# 724
Щерката пазарува осносвно от тук:
https://www.housebrand.com/bg/bg/?gad_source=1&gad_campaignid=17 … 1eoxoC43cQAvD_BwE
https://www.cropp.com/bg/bg/?utm_source=google&utm_medium=cpc&ut … e33RoCEKUQAvD_BwE

Не съм заглеждала какво имат за момчета, но нейните дънки вечно се влачат.

# 725
Ние все още нямаме информация нито за РС, нито за помагала, ама при нас е нормално - всичко в последния момент. Само едно помагало по БЕЛ им казаха за иновациите, но то е за 6 клас. Дори днес писа домашна от него.
При нас предната година помагалата бяха над 100 лв и то с 15% отстъпка от книжната борса, тази година ще видим.

Моята дъщеря с текстови задачи няма проблем, дори и да са много дълги, но пък за сметка на това и в кратки условия ѝ се случва да прочете една дума като друга. От там целият смисъл се изменя. Колко пъти идва при мен със задачи, които уж не може да реши и в момента, в който ми прочете условието и казва: "Всъщноост.. няма значение" и се врътва и отива да си я реши. От 3 объркани задачи, за които ме търси, поне 2 са с грешно прочетено условие. Третата обикновено е за някоя лодка, кола или тръба Grinning

# 726
  • shumen
Мишленце,то и при нас тази информация е от позната учителка,а не от класната им.Но и миналата година не помня,но май бяха започнали и тогава им беше родителската,а класната им беше изпратила помагалата във вайбър групата ни и ние си им ги купувахме.Всичките бяха към 40 лева някъде.
Diavenna,благодаря.Ще разгледам тия дни какво имат и за момчета.
Утре ще ходим за маратонки и тениски за физическо.Оказа се,че и 3 чифта,които ползваше за физическо и танци са му малки,а тениската е прекалено къса.Яд ме,че ще трябва да я поръчам и ще я носи само тази година,но нямам избор.

# 727
За деца, които не могат или не искат да четат текстови задачи - пробвайте с такива за по-малък клас и лесни. Дори до 3ти клас да паднете - това си е само пред вас. Има ли увереност, че разбира, нататък става далеч по-лесно и психологическата граница я няма с течение на времето, стига да има достатъчно повторение на текстови задачи.

# 728
  • Някъде по Дунава
Приключи кратката ни морска почивка във Варна и от утре пак на работа. Ще си спестя някой лев преди началото на учебната година и наборът ще почне уроци след 15.09.
Ще помоля за парола за пощата, за да започнем и вкъщи с по - сериозните задачи.

# 729
  • Варна
Вечният проблем - панталон за висок кльощан. Мъжките модели даже слим му стоят като изсипани, двама като него могат да влязат. Мъка… Не знам къде ще търся.

# 730
  • София
От Pull&Bear купувахме на големия преди години, точно вчера минахме от там и се сетих.

# 731
Нашата почивка за съжаление също приключи. Ние първо си направихме една екскурзия по пътя на емигрантите в Румъния и след това малко море. Тъй като моята отказва да чете задължителната литература дори и от Христоматията реших проблема със Сторител. В колата докато  пътуваме чухме всички произведения. Дори прояви желание да чуе цялото "Немили-недраги", хареса ѝ сериалът и искаше да го сравни с повестта и отбелязваше разминаванията.
Иначе в новото училище имаме дата за РС. Дано тази година в училище да е спокойна.
За паролата поне аз така мисля може да се даде на потребители, които пишат тук години и така да се каже се познаваме, независимо дали са имали публикации в последните теми. Понякога човек го затрупват други грижи и не му остава време да пише. Правилото да важи за новите потребители. Аз лично за момента не желая парола. Мисля, че вкъщи има достатъчно помагала, в школата ще дават домашни, надявам се в училището също. Дано това е достатъчно, важно е тя да прояви желание и да седне да се подготвя, а да не чака някой с фуния да ѝ налива знания.

# 732
Само да допълня,че тези 87 лв не включват помагалата за НВО,предполагам ще изчакат да излязат тези по новата програма.Отново учебни тетрадки по история,география от които не видях смисъл предните две години,почти празни стоят,а едната е към 15 лв.

# 733
  • пустинята Гоби
Записвам се в темата със седмокласник. Лятото решава задачи сравнително редовно (има нужда, защото много забравя). Смятам аз да го подготвям, да не ходи на курсове и съм малко притеснена, защото поне в София всички ходят като луди на уроци. Имам една торба помагала и сборници, които приятели ми прехвърлиха от техните деца, новият формат малко ме притеснява, ама каквото такова.

Започна до “Чикаго и назад” и “Немили-недраги”, но не ги довърши. За кой сериал по второто произведение говорите, за постановката “Хъшове” ли?

# 734
Да. Морфов първо направи театрална постановка, а после и сериал - 4 серии, има ги в YouTube.

Общи условия

Активация на акаунт