Готвене без фурна и котлон

• 5 113
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Аз сервирам круши сурови с горгонзола и орехи. Иначе запечени стават хубави с малко мед и мащерка отгоре.
Вариант са смокини (запечени или сушени) с козе сирене или халуми.
Иначе за лятото в топ храните у дома са всякакви салати - буквално с всякакви комбинации от зеленчуци, плодове, ядки, семена, сирена и т.н.

# 16
Ние сме традиционалисти, а и топла храна трябва да има ежедневно. Крем супа от зеленчуци, хумус, бабагануш, пълнени патладжани/ тиквички във фреъра.

# 17
Скрит текст:
Пъпеш с прошуто е много приятно и хранително предложение, което охлажда и дава енергия.
Любимото на сина ми - велика комбинация е! Като диня със сирене, но по-изтънчено

Оооо, това ще се опита задължително!
Скоро открих (чак ме е срам да кажа, че чак сега го откривам) комбинацията круша със синьо сирене. Е, няма такъв елексир! Едвам се сдържам да не го сервирам всеки ден.

ООО Круша със синьо сирене си е класика. Как го сервирате ,може ли идеи ?

С удоволствие бих споделила, но както казах, сега го откривам и просто си рязах парченца круша и боцвах по малко синьо сирене.
Сега, след този въпрос обаче сериозно ще се замисля за по-изискан начин на поднасяне Simple Smile

Мариновани тиквички
Скрит текст:
или салата от съвсем леко гриловани тиквички, парченца праскова, прошуто и бурата.
Аз лятото не ползвам електроуреди за готвене или свеждам ползването до минимум, а други електроуреди (извън котлон и фурна) по принцип не ползвам.

Как ги мариновате?

# 18
Рязко намалявам престоя в кухнята през лятото по редица причини: горещо е (югоизточно изложение), не готвя много от зимните ми манджи, гледаме да хапваме повече аламинути, салатки и плодове. Ползвам мултикукъра за някоя лека супа и, но те стават за минути и не се загрява кухнята. Като любители на сладко и солено в едно, и диня със сирене, и пъпеш с прошуто, и круша с горгондзола, и грозде със синьо сирене са ни любими. Между другото, хубав кашкавал, топнат в сладко от вишни или сини сливи, се съчетава страхотно със студено бяло винце. Хапваме и кисело мляко, от по-киселеещите видове. Напоследък открих колко добре се съчетава с хубави, по възможност обезкостени маслини, но става и с костилки - всичко в една купичка. Търпи и малко сух риган, чер пипер и...страхотно.  Доста освежаваща комбинация и ти е леко на стомаха.

# 19
  • София
Castiella, по рецептата на Пепи.бг.

# 20
  • Банско
И аз не готвя лятото, ядем много салати и плодове. Имаме две, три ресторантчета, където пък си взимаме крем супички. Ако се наложи да готвя, гледам да е много набързо нещо.
Наскоро даже започнах да ям доста сурови храни и е ок за килограмите, не че са много някакви 5 килограма ама ако се отпусне човек да си хапва като зимата, няма да се получат нещата.

# 21
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За лятото - Нашият вариант на капрезе

Филийка домат, за предпочитане розов, но ако няма не е болка за умиране,
Върху нея филийка моцарела,
няколко половинки грозде,
Едно пръскане с маслинено олио,
синът харесва и няколко райенца сос от нар.

Другите задължителни за лятото са айрян или таратор

Доматен сок (цели пасирани домати) само със сол и боднато е чашата клонче целина.

Салати със сирене.

# 22
Измислих следното - рендосан пресен домат и нарязана чушка прясна,за да се придържаме към  без печенето.
Добавяме магданоз на ситно,сол ,зехтин и бучка сирене. Вариация на чушки с доматен сос. Simple Smile .
Честно да ви кажа и аз тепърва ще го правя Laughing

# 23
Чушки се пекат много лесно и бързо и в еърфраер, аз не ям никакви и не пека, но около мен който има там ги пече за салатата че няма чакане да загрее.

# 24
Не е много бързо печенето във фреъра, към 25 минути е.

# 25
Аз също ги пека във фрайър и ми отнема между 17 и 20 минути , да кажем 10 от еднта и 10 от другата страна.

# 26
Хм, може аз нещо да не съм разбрала тогава, останах с впечатление че по-бързо става но както казах - аз самата не ям и не пека чушки. Явно грешно съм запомнила.
25 минути наистина не звучи бързо, че аз някои мръвки ще опека там за толкова или не много повече.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 15:22 от natka

# 27
Аз чушките ги пека във фурната за същото време като във фраера: около 20 мин. като ги обръщам на 10-тата. Но много по-голямо количество. Пека наведнъж по много върху хартия като ползвам голямата тава от фурната. После охлаждам, беля и в хладилника. Винаги имам печени чушки под ръка - я за салата, я за разядка, я за добавка...Така пека и патладжани и червени домати...

# 28
  • София
Освен таратор варианти за студена супа са гаспачо или студена супа от авокадо и краставица. Шишчета от чери домати с моцапела и босилек. И вариант на диетични "лазаня" - грилован патладжан, песто, резен домат и резен моцарела.

# 29
Освен таратор варианти за студена супа са гаспачо или студена супа от авокадо и краставица. Шишчета от чери домати с моцапела и босилек. И вариант на диетични "лазаня" - грилован патладжан, песто, резен домат и резен моцарела.
Варианта на лазанята много ми хареса, патладжани вместо кори ли слагаме?

Общи условия

Активация на акаунт