✔ Използвайте фритюрник или еърфрайер. Готвенето в такъв уред е бързо и лесно. Освен това, той загрява кухнята много по-малко, отколкото фурната или котлона. Можете също да готвите със замразени продукти като фалафели, панирани пилешки хапки, кюфтета…
✔ Не забравяйте за вашия мултикукър или слоукукър: настройте нужната програма и го забравете! Чудесно ще е, ако го заредите от сутринта, защото така вечерта ще имате топла храна, без фурната или котлонът да повишават температурата в дома ви.
✔ Микровълновата фурна може да предложи много повече от възможността за претопляне на храната. Използването на правилните настройки ще ви помогне да готвите малки, крехки парчета месо, да задушите зеленчуци като броколи и моркови, да сварите яйца и да приготвяте гювечи. В зависимост от вида на микровълновата, която имате, можете да готвите на пара, да пържите с горещ въздух и дори да печете на грил.
✔ Използвайте блендера. С него става всичко: супи, разядки, дипове, десерти.
✔ Електрическата кана не е полезна само за приготвяне на чай и кафе. Можете да я използвате, за да кипнете бързо вода, което я прави отличен инструмент за готвене на паста, поширане на яйца, задушаване на зеленчуци, приготвяне на супа и дори овесени ядки.
✔ Гответе рано сутрин. Ако искате да сварите паста за вечеря, направете го сутринта, когато не е толкова горещо. Можете да я затоплите отново в микровълновата фурна по-късно или да я използвате студена за салата.
✔ Използвайте консервирани или предварително сварени продукти – нахут, боб, царевица.
✔ Купувайте пушено или предварително сготвено месо. В наши дни хранителните магазини предлагат много опции за обработени продукти, които можете да използваме, за да улесните готвенето. Използвайте например пиле на грил, за да го добавите към салати, сандвичи, ястия с ориз и други.
✔ Наблегнете на салатите и студените супи. Освен че през лятото имаме изобилие от пресни и вкусни плодове и зеленчуци, една богата салата не само ще ви освежи в лятната жега, но и ще ви засити. Просто не пестете продуктите.
✔ И най-важното – включете децата в приготвянето. Нека да режат, мажат, украсяват – после ще се хранят с двойно по-голям апетит.

Необходими продукти: консерва нахут, чери домати, авокадо, червен лук, магданоз, лимонов сок.
Тази рецепта съдържа прости съставки, но вкусът ѝ е всичко друго, но не и прост. Пресният магданоз балансира микса от средиземноморски зеленчуци, а ако добавите и бяло сирене, то ще придаде апетитна кремообразност на салатата. С протеините от нахута това засищащо вегетарианско ястие ще ви държи сити с часове.

Това по същество е плато с колбаси и сирена, сервирани върху канапе от маруля и гарнирани с плодове, така че ако сте любител на този вид плата, рецептата ще ви хареса. Не изисква готвене и е лесна за транспортиране, което я прави идеална за работни обяди или вечерни срещи с приятели.

Нарежете 4 или 5 напречни резена на всеки домат, без да ги срязвате до долу. Наредете между всяко резенче сирене, бекон, пуешко месо, маруля и авокадо в произволен ред. Поръсете с черен пипер.

Въпреки че има много варианти на салатата с морски дарове, тази е класическа и изчистена. Това е просто комбинация от скариди, рачешко месо, миди, цитрусови плодове и нарязан лук.
Продукти: портокал, лимон, лайм, скариди, рачешко месо (може да използвате и рулца от раци), лук, маруля, крекери.

Когато посрещате гости за обяд или вечеря през топлите летни месеци, тази атрактивна, цветна салата непременно ще ги впечатли. Дресингът е освежаващо тръпчив.
Продукти: ¼ ч.ч. сок от лайм, 1 с.л. захар, 1 с.л. мащерка (прясна или сушена), 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън (смляна), 6 ч.ч. накъсана зелена салата, 400 г варени пилешки гърди, нарязани на филийки, 5 добре узрели нектарини, нарязани на тънки резени.
В буркан с плътно затварящ се капак смесете сока от лайм, захарта, мащерката, олиото и чесъна, разклатете добре.
В чиния за сервиране подредете зелените салати, пилешкото месо и нектарините. Полейте с дресинга. Сервирайте веднага.

Продукти: варени скариди, нарязани на кубчета домати и авокадо, зелен и червен лук, люти чушки (по желание), пресен кориандър, сок от лайм и оризов оцет, зехтин, маруля (за сервирането).
Объркайте съставките и оставете салатата в хладилника за 1 час, за да се смесят вкусовете. Сервирайте върху листо от маруля. Поднесете като студен и засищащ обяд или лека, бърза и лесна вечеря.

Свежа, сладко-солена и любима на децата – просто идеална за горещите летни вечери.
Продукти: половин диня, почистена от семките и нарязана на парчета, 1 ч.л. морска сол, 200 г козе сирене, 2 с.л. оцет, щипка черен пипер. Добавете ядки и семена за по-засищаща версия.
За дресинга: 1 шепа пресни листа от лимонена вербена, които се стриват в хаванче с половин чаша зехтин и 1 ч.л. едра сол. Оставя се да престои 1 час, преди да се залее салатата.

За да приготвите гаспачо, просто сложете няколко съставки в блендера и оставете сместа да се охлади в хладилника, след което я сервирайте студена. Супер лесно е, а резултатът е освежаващ и много вкусен. Гаспачото е чудесно предястие за парти или леден летен обяд, особено ако го сервирате с хрупкав хляб.
Продукти: домати, доматен сок (не прекалявайте с количеството, за да получите гъсто и кремообразно гаспачо), краставица, лук (нарязан на ситно), чесън, зехтин, ябълков оцет, захар.
В голяма купа смесете всички съставки. Пасирайте ги в блендер, за да получите възможно най-гладкото гаспачо. Може също така да пасирате половината от сместа, а другата половина да нарежете, за да получите различна текстура. Покрийте и оставете в хладилника за 24 часа. Преди сервиране коригирайте вкуса със сол и оцет, ако е необходимо.

Този минималистичен вариант се приготвя за нула време. Просто пасирайте няколко домата с меко масло и сол. Това е всичко. Може да добавите лук или чесън на вкус.
Подходящи са всички видове месести домати. Не пропускайте да отстраните семките. Това гарантира, че сосът няма да стане воднист. Можете да го използвате веднага или да го съхраните в хладилник за по-късно.
Това доматено масло е особено подходяща добавка към гореща паста.

Бялото гаспачо – или ахо бланко – е вкусен и освежаващ вариант на гаспачо, който може би е по-малко познат от класическия си червен аналог. Основата му се състои от бланширани бадеми и чесън, които се пасират. След това се добавя стар хляб (накиснат във вода, за да омекне) и зехтин, за да се образува емулсия. Прибавете краставици и бяло грозде (почистени от семките), както и лук шалот, за да придадете свежест и нотка сладост, която да омекоти чесъна. Няколко капки ябълков оцет добавят точното количество киселинност за завършек на ястието.
Тази комбинация е най-добре да се използва в дните с температури над 35°C.

Един освежаващ десерт, който се приготвя лесно и бързо. Използвайте любимите си сезонни плодове – ягоди, малини, боровинки, праскови и други. Можете да използвате както пресни, така и замразени плодове.
В блендер или кухненски робот смесете и разбийте киселото мляко, плодовете и няколко лъжици мед (или друг вид подсладител) до получаването на гладка смес. Изсипете я в подходящ съд или сладоледени формички и замразете за няколко часа. Може да гарнирате допълнително с ядки или пресни плодове. По желание овкусете с любимите си подправки – ванилия, канела и др.

Нанижете на шишчета парчета от любимите си плодове със сходен размер. Разтопете бял, черен или млечен шоколад – по избор. Залейте шишчетата с него и ги украсете с ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и др. Оставете ги в хладилника да стегнат за около час, преди да ги поднесете.
Споделете с нас кои са любимите ви бързи летни ястия, които приготвяте, без да се налага да се потите над котлона и фурната.
------------------------------------
Снимките са илюстративни и нямат претенции за точно изобразяване на рецептите.