Готвене без фурна и котлон

  • 4 799
  • 32
  •   1
Отговори
  • Мнения: 199
Когато градусите скочат над 30, последното, което искаме, е да включим котлоните или фурните. Но това не означава, че семейството трябва да разчита само на сандвичи или готова храна. Опитните готвачи твърдят, че можем да приготвим вкусно ястие дори само с помощта на дребните кухненски уреди. Всичко, от което се нуждаем, е нож, дъска за рязане, пресни продукти и щипка въображение.

Съвети за приготвяне на бързи летни ястия:

✔   Използвайте фритюрник или еърфрайер. Готвенето в такъв уред е бързо и лесно. Освен това, той загрява кухнята много по-малко, отколкото фурната или котлона. Можете също да готвите със замразени продукти като фалафели, панирани пилешки хапки, кюфтета…

✔   Не забравяйте за вашия мултикукър или слоукукър: настройте нужната програма и го забравете! Чудесно ще е, ако го заредите от сутринта, защото така вечерта ще имате топла храна, без фурната или котлонът да повишават температурата в дома ви.

✔   Микровълновата фурна може да предложи много повече от възможността за претопляне на храната. Използването на правилните настройки ще ви помогне да готвите малки, крехки парчета месо, да задушите зеленчуци като броколи и моркови, да сварите яйца и да приготвяте гювечи. В зависимост от вида на микровълновата, която имате, можете да готвите на пара, да пържите с горещ въздух и дори да печете на грил.

✔   Използвайте блендера. С него става всичко: супи, разядки, дипове, десерти.

✔   Електрическата кана не е полезна само за приготвяне на чай и кафе. Можете да я използвате, за да кипнете бързо вода, което я прави отличен инструмент за готвене на паста, поширане на яйца, задушаване на зеленчуци, приготвяне на супа и дори овесени ядки.

✔   Гответе рано сутрин.
Ако искате да сварите паста за вечеря, направете го сутринта, когато не е толкова горещо. Можете да я затоплите отново в микровълновата фурна по-късно или да я използвате студена за салата.

✔   Използвайте консервирани или предварително сварени продукти – нахут, боб, царевица.

✔   Купувайте пушено или предварително сготвено месо. В наши дни хранителните магазини предлагат много опции за обработени продукти, които можете да използваме, за да улесните готвенето. Използвайте например пиле на грил, за да го добавите към салати, сандвичи, ястия с ориз и други.

✔   Наблегнете на салатите и студените супи.
Освен че през лятото имаме изобилие от пресни и вкусни плодове и зеленчуци, една богата салата не само ще ви освежи в лятната жега, но и ще ви засити. Просто не пестете продуктите.

✔   И най-важното – включете децата в приготвянето. Нека да режат, мажат, украсяват – после ще се хранят с двойно по-голям апетит.


Няколко вкусни и здравословни идеи за летните дни – бързи и лесни за приготвяне:

Средиземноморска салата от нахут


Необходими продукти: консерва нахут, чери домати, авокадо, червен лук, магданоз, лимонов сок.

Тази рецепта съдържа прости съставки, но вкусът ѝ е всичко друго, но не и прост. Пресният магданоз балансира микса от средиземноморски зеленчуци, а ако добавите и бяло сирене, то ще придаде апетитна кремообразност на салатата. С протеините от нахута това засищащо вегетарианско ястие ще ви държи сити с часове.

Антипасто


Това по същество е плато с колбаси и сирена, сервирани върху канапе от маруля и гарнирани с плодове, така че ако сте любител на този вид плата, рецептата ще ви хареса. Не изисква готвене и е лесна за транспортиране, което я прави идеална за работни обяди или вечерни срещи с приятели.

Пълнени домати „Хаселбек“


Нарежете 4 или 5 напречни резена на всеки домат, без да ги срязвате до долу. Наредете между всяко резенче сирене, бекон, пуешко месо, маруля и авокадо в произволен ред. Поръсете с черен пипер.

Лесна салата с морски дарове


Въпреки че има много варианти на салатата с морски дарове, тази е класическа и изчистена. Това е просто комбинация от скариди, рачешко месо, миди, цитрусови плодове и нарязан лук.
Продукти: портокал, лимон, лайм, скариди, рачешко месо (може да използвате и рулца от раци), лук, маруля, крекери.


Салата с пиле и нектарини


Когато посрещате гости за обяд или вечеря през топлите летни месеци, тази атрактивна, цветна салата непременно ще ги впечатли. Дресингът е освежаващо тръпчив.

Продукти: ¼ ч.ч. сок от лайм, 1 с.л. захар, 1 с.л. мащерка (прясна или сушена), 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън (смляна), 6 ч.ч. накъсана зелена салата, 400 г варени пилешки гърди, нарязани на филийки, 5 добре узрели нектарини, нарязани на тънки резени.

В буркан с плътно затварящ се капак смесете сока от лайм, захарта, мащерката, олиото и чесъна, разклатете добре.
В чиния за сервиране подредете зелените салати, пилешкото месо и нектарините. Полейте с дресинга. Сервирайте веднага.

Салата със скариди и авокадо


Продукти: варени скариди, нарязани на кубчета домати и авокадо, зелен и червен лук, люти чушки (по желание), пресен кориандър, сок от лайм и оризов оцет, зехтин, маруля (за сервирането).
Объркайте съставките и оставете салатата в хладилника за 1 час, за да се смесят вкусовете. Сервирайте върху листо от маруля. Поднесете като студен и засищащ обяд или лека, бърза и лесна вечеря.

Салата с диня и сирене


Свежа, сладко-солена и любима на децата – просто идеална за горещите летни вечери.

Продукти: половин диня, почистена от семките и нарязана на парчета, 1 ч.л. морска сол, 200 г козе сирене, 2 с.л. оцет, щипка черен пипер. Добавете ядки и семена за по-засищаща версия.

За дресинга: 1 шепа пресни листа от лимонена вербена, които се стриват в хаванче с половин чаша зехтин и 1 ч.л. едра сол. Оставя се да престои 1 час, преди да се залее салатата.


Лесно гаспачо


За да приготвите гаспачо, просто сложете няколко съставки в блендера и оставете сместа да се охлади в хладилника, след което я сервирайте студена. Супер лесно е, а резултатът е освежаващ и много вкусен. Гаспачото е чудесно предястие за парти или леден летен обяд, особено ако го сервирате с хрупкав хляб.

Продукти: домати, доматен сок (не прекалявайте с количеството, за да получите гъсто и кремообразно гаспачо), краставица, лук (нарязан на ситно), чесън, зехтин, ябълков оцет, захар.

В голяма купа смесете всички съставки. Пасирайте ги в блендер, за да получите възможно най-гладкото гаспачо. Може също така да пасирате половината от сместа, а другата половина да нарежете, за да получите различна текстура. Покрийте и оставете в хладилника за 24 часа. Преди сервиране коригирайте вкуса със сол и оцет, ако е необходимо.

Доматен сос без варене


Този минималистичен вариант се приготвя за нула време. Просто пасирайте няколко домата с меко масло и сол. Това е всичко. Може да добавите лук или чесън на вкус.

Подходящи са всички видове месести домати. Не пропускайте да отстраните семките. Това гарантира, че сосът няма да стане воднист. Можете да го използвате веднага или да го съхраните в хладилник за по-късно.

Това доматено масло е особено подходяща добавка към гореща паста.

Бяло гаспачо


Бялото гаспачо – или ахо бланко – е вкусен и освежаващ вариант на гаспачо, който може би е по-малко познат от класическия си червен аналог. Основата му се състои от бланширани бадеми и чесън, които се пасират. След това се добавя стар хляб (накиснат във вода, за да омекне) и зехтин, за да се образува емулсия. Прибавете краставици и бяло грозде (почистени от семките), както и лук шалот, за да придадете свежест и нотка сладост, която да омекоти чесъна. Няколко капки ябълков оцет добавят точното количество киселинност за завършек на ястието.

Тази комбинация е най-добре да се използва в дните с температури над 35°C.

Замразено кисело мляко с мед и плодове


Един освежаващ десерт, който се приготвя лесно и бързо. Използвайте любимите си сезонни плодове – ягоди, малини, боровинки, праскови и други. Можете да използвате както пресни, така и замразени плодове.

В блендер или кухненски робот смесете и разбийте киселото мляко, плодовете и няколко лъжици мед (или друг вид подсладител) до получаването на гладка смес. Изсипете я в подходящ съд или сладоледени формички и замразете за няколко часа. Може да гарнирате допълнително с ядки или пресни плодове. По желание овкусете с любимите си подправки – ванилия, канела и др.


Плодови шишчета


Нанижете на шишчета парчета от любимите си плодове със сходен размер. Разтопете бял, черен или млечен шоколад – по избор. Залейте шишчетата с него и ги украсете с ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и др. Оставете ги в хладилника да стегнат за около час, преди да ги поднесете.


Споделете с нас кои са любимите ви бързи летни ястия, които приготвяте, без да се налага да се потите над котлона и фурната.




------------------------------------
Снимките са илюстративни и нямат претенции за точно изобразяване на рецептите.

# 1
  • Мнения: 444
Наблягам повече на безместните ястия през горещото лято.Таратор, зеленчукови и плодови салати,безместни, комбинирани постни сандвичи от зеленчуци,панирано сирене или кашкавал приготвени в еър фрайър и още разнообразни,вкусни,бързи, лесни и полезни идеи за рецепти,които ми хрумват за летният сезон.

# 2
  • София
  • Мнения: 18 149
Пъпеш с прошуто е много приятно и хранително предложение, което охлажда и дава енергия.

# 3
  • Мнения: 24 494
Повечето ми приготвяне на храна се вписва в описаното и то не само през лятото - използвам си еърфраера и мултикукъра много, гарнитурите ми рядко са нещо различно от свежи зеленчуци или нещо минато съвсем набързо пак през еърфраера. За който прави картофи за гарнитура - цели картофи с кората се изпичат супер в еърфраера - само измити, набодени тук-там с вилица и омаслени и посолени. На 200 градуса до готовност - в зависимост от големината им между 40 минути и почти час за много големите. Времето е повечко, но топлината отделена от еърфраера няма нищо общо с фурна, а работата по приготвянето е почти никаква и не се стои наоколо докато се пекат.
Към тези уреди добавям и яйцеварката - в нея става бързо и също с минимум нагряване, нищо общо с варене на котлона.
Таратор и свежи салати са си задължителни през лятото.
Омлети също, макар че те са на котлона, но пък е за много кратко.
Зеленчуковите кремсупи са вкусни и студени - в мултикукъра се сготвят супер бързо под налягане и остава само да се пасират и охладят.
Но в повечето дни наблягам на някакво месо в еърфраера - пилешки бутчета, кюфтета, някакво друго месо на хапки, шишчета, наденички, че дори и дроб или дробчета. И свежа салата за гарнитура. Или пък голяма салата с няколко варени яйца към нея и си става съвсем пълноценно хранене.

# 4
  • Мнения: 9 223
Да отбележа само, че не всички живеем при 30 градуса горещина. Моите трикове: готвя на котлон, използвам често консерви ( грах, зелен боб, гъби, нахут и т.н.). Така храната се приготвя бързо. Фреърът е голям помощник, правя месо различно в него, сандвичи, банички. Ежедневно ядем салати, сирене, кисело мляко.

# 5
  • София/Севлиево
  • Мнения: 12 411
Аз целогодишно готвя в уред за готвене под налягане(много рядко ползвам фурна и котлони).

# 6
  • София
  • Мнения: 1 990
Пъпеш с прошуто е много приятно и хранително предложение, което охлажда и дава енергия.
Любимото на сина ми - велика комбинация е! Като диня със сирене, но по-изтънчено

# 7
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 123
Използвам редовно мултикукър -готвя в него супя,ориз,яхния,пържоли,варя картофи..
В еърфрайър приготвям пилешки хапки,пържени картофи,пека пиле,пилешки крила и яйца варя..

# 8
  • Мнения: 13 405
Готвя почти само върху хартия за печене,включително и яйца на очи върху нея. Без мазнина.

# 9
  • Мнения: 961
Пъпеш с прошуто е много приятно и хранително предложение, което охлажда и дава енергия.
Любимото на сина ми - велика комбинация е! Като диня със сирене, но по-изтънчено

Оооо, това ще се опита задължително!
Скоро открих (чак ме е срам да кажа, че чак сега го откривам) комбинацията круша със синьо сирене. Е, няма такъв елексир! Едвам се сдържам да не го сервирам всеки ден.

# 10
  • Мнения: 684
Кисело мляко с мед и мюсли, диня със сирене, пъпеш със сирене, праскова със сирене, замразени десерти, салати, риба тон от консерва и таратор, студени сандвичи

# 11
  • Мнения: 444
Бих добавила грозде със сирене също е прекрасен вариант,панакота с малини и листа от мента е един от обожаваните в семейството свеж десерт в летните дни.

# 12
  • София
  • Мнения: 12 645
За жегите приготвям нещо по-набързо и без термична обработка. Ето няколко предложения:

Салата с авокадо и краставица
1 бр. средно голямо авокадо
1 бр. краставица
1 малка глава лук
100 г майонеза
копър, сол
Краставицата, авокадото и лукът се нарязват на кубчета. Разбъркват се с майонезата и ситно нарязания копър.

Шоколадов сладолед с авокадо и киви
2 бр. авокадо
3 бр. киви
5 с.л. мед
4 с.л. какао
1/2 бр. лимон
Авокадото и кивито се обелват и нарязват. Слагат се в блендер и се разбиват заедно с меда, какаото, сока и настърганата кора на лимона. Сипва се в кутия, затваря се с капак и се прибира във фризера. Изважда се 20 минути преди сервиране, за да се отпусне.

Мус от шунка
150 г крем сирене
200 г шунка
няколко зърна каперси
1 с.л. коняк
сол
Всички продукти се пасират. Мусът се оставя да се охлади за 2 часа. Сервира се с крутони или солени бисквити.

# 13
  • София
  • Мнения: 18 149
Мариновани тиквички или салата от съвсем леко гриловани тиквички, парченца праскова, прошуто и бурата.
Аз лятото не ползвам електроуреди за готвене или свеждам ползването до минимум, а други електроуреди (извън котлон и фурна) по принцип не ползвам.

# 14
  • Мнения: 299
Пъпеш с прошуто е много приятно и хранително предложение, което охлажда и дава енергия.
Любимото на сина ми - велика комбинация е! Като диня със сирене, но по-изтънчено

Оооо, това ще се опита задължително!
Скоро открих (чак ме е срам да кажа, че чак сега го откривам) комбинацията круша със синьо сирене. Е, няма такъв елексир! Едвам се сдържам да не го сервирам всеки ден.

ООО Круша със синьо сирене си е класика. Как го сервирате ,може ли идеи ?

Общи условия

Активация на акаунт