Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 914
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Вероятно - Предвидено е да се запазят трите основни начина за изучаване на чужд език – интензивно, разширено и базово, като се намали общият брой часове за тази подготовка, без това да пречи достигането на съответното ниво в края на средното образование.

# 661
Така и не стана ясно, като в 8. клас в езиковите гимназии върнат всички предмети, колко часа ще останат за изучаване на език и отделно ще ги разделят още в 8. клас по ниво на знаене на езика.

# 662
Доколкото разбирам, ще важи за 8 клас от 26/27 година, т.е. нашите остават по старата програма, така ли е?

# 663
  • Куциндрел
От как в 3ти или 4ти клас беше обяснявах земното претегляне съм зачеркнала всичките им изскубани програми и реформи. Хубаво свалят материал от горните в долните класове, но понеже не могат да им въведат термини, обясненията в учебника са половинчати и некадърни. Чудих се защо това дете, което обичаше да гледа атласи, да се ориентира по  карти и т.н не иска да седне да прочете 3 реда по георграфия. Отворих учебника и там е пълно с какви ли не неща, които учихме след 8ми клас ние.

# 664
Да, тези промени трябва да засегнат учениците, които ще кандидатстват тази учебна година и ще ги заварят промените съответно в 8. клас.

# 665
  • София
Интересно ми стана къде ще е лагера,защото и дъщеря ми отива на спортен лагер от 8.08.?

В спортна база "Белмекен", но нейният лагер е от 05.08, така че не е същият.

# 666
desive, звучи добре този път, предполагам е съобразено със събота и неделя.
Gefion, за ЕГ да остане сегашното положение, на само, ако в 9 и 10 клас имат предмети на езика. Звучи логично. За останалите училища да предлагат само разширено (12 часа седмично) или не интензивно и базово (4 часа седмично). То така или иначе основната разлика е в 8 клас. Другото е от раздел Б и В като ИУЧ и ФУЧ допълнителни часове по езика.

# 667
  • Пловдив
Според проекта на МОН пролетната ваканция пак я съобразяват с Великден

# 668
Не знам защо не съобразят 7 клас да учат до 15/06, седмицата след това да са им изпитите и това е....?
Тази година беше доста тъпо това "учене" до 30/06, като седмицата на НВО почти никой не ходеше на училище, а последната просто си ходеха за присъствие. Вярно е, че някъде са ги оформяли в дните след НВО, но е напълно излишно това, спокойно могат да бъдат изпитани преди 15/06 и да приключат.

# 669
Чеждоезиковите профили и без това са силно намалени извън ЕГ, а с новите промени ...съвсем. Сигурно 2-3 училища ще могат да покриват изискването за преподаване от 9 кл. на езика, та и интензивното изучаване оттече. Всечко ще трябва ранно да се профилира. Дали ще шма учители, обаче...

# 670
  • София
Основните промени в учебните планове:
- ИИЧЕ остава само в ЕГ и се намалява на 16 часа в 8-ми клас;
- РИЧЕ става 8 часа в 8-ми клас /от 12 в момента/
- Профилираната подготовка се намалява от 20 на 16 часа, т.е. по 4 часа на предмет, вместо сегашните 5. Това последното ще ви хване и вас.

# 671
За мен е пълен буламач предложението. Не виждам причина да се увеличават часовете по някои предмети. За математика и български съм съгласна, все пак се говори за не повече от час на седмица.
Но география, история - за чий? Има достатъчно часове, а който ги желае повече - да си ги избира за профил
sanaka, профилноте часове за сметка на ГО, математика и БЕЛ ли са?

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 15:32 от тинки

# 672
"аедно с тях общият брой на задачите в изпита от НВО ще бъде 24 за VII клас и 18 за X клас. За да се чувстват спокойни и да имат достатъчно време за осмисляне на условията на задачите, времето за работа ще бъде увеличено с 15 минути за седмокласниците (така изпитът ще бъде с обща продължителност от 180 минути), "

Децата и сега едва издържат толкова време без прекъсване да решават задачи, а те тръгнали да добавят още и да увеличават времето! Едно дете като не може да се фокусира пълноценно над 2ч, как ще може да се фокурсира над 3ч? Това е пълно безумие.
И тия същите деца с прецаканото НВО после в 8 клас ще учат разказвателни предмети, че да ги прецакат тотално!
А и на всичко отогре намалени часове по език, но очакване за същото ниво на края на годината! Тоест какво? Да си го учат сами в къщи или да плащаме за уроци?
Тазгодишния седмокласник ми се измъкна, ама догодина имам отново друг седмокасник. Горките деца!
Сега вече наистина трябват протести! Направо недоумявам защо още няма организация?

# 673
  • София
То и сега първи модул се решава за 15-20 минути и после блеят. Ще има промяна в структурата на изпита вероятно. Ще видим като публикуват моделите на НВО.

# 674
Не е вярно. Някои си пишат до последно. Който успее да ги реши за 20мин има време да си ги провери и да ги пренесе внимателно в бланката. Другите, които решават до последно са прецакани, че бързо нанасят в бланките и могат да объркат, както и нямат време за проверка.

Общи условия

Активация на акаунт