Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 336
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 480
Аз пък се чудя как се възпитават така децата, че на тази възраст да са абсолютно категорични кое точно училище искат - изключвам математическите гимназии и професионалните, там нещата са ясни като направление и не могат да се заместят, но пък за езиковите гимназии ми е странно, че искат да учат само и единствено в една конкретна гимназия, ако този език се предлага и в друго училище, което е с по -нисък бал. И няма квоти. Не ми се струва невъзможно да научат език и в училище, което не е с бал над 450.
За университетите е доста неприятно, да, защото нямаш алтернативи, но за училище си има.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 15:55 от Аmanda

# 481
  • София
Сега вече никой не иска да живее в Студентски град, и като махнат квотите то няма кога да се гаджосат тия студенти. Така че и в университета да ги делят 50 на 50, иначе внуци ще гледаме през крив макарон.
Това е майтап, моля никой да не се връзва!

Всучки, записали се на второ класиране, могат да си изтеглят документите в понеделник и да участват на трето. Техните места ще се появят като свободни на четвърто класиране.

# 482
  • София
Аманда, самонавиват се в резултат на различни обкръжаващи ги фактори и информация.
Нашето например не иска в Испанската, но 127мо с първи испански му е второ желание като училище. А пък за първо желание си е избрал училище с първи английски. За трето желание първият език е японски, ако не се откаже междувременно от него. И навсякъде ще е доволно да го приемат - не е проблем за него.

# 483
Записахме набора. Мернаха ми се 5-6 женски имена в списъка.

Той грам не искаше Испанската и Френската, където еветуално би имал предимство. Не искаше тези езици. Да не говорим португалски, италиантски и т.н. От езиковите писахме Немската, 2 АЕГ и 73, където е с квоти, но пък балът е почти равен. Не е ровил сам в таблици. Много е енергоспестяващ. Искаше си ТУЕС-а и се довери на майка си за останалите училища спрямо езиците, които би учил. Колко е учил - за мен недостатъчно, за него - ужасно много 😂. Скъса ми нервите цяла година. Да е учил час-два на ден сумарно по всички предмети.

# 484
Искаше си ТУЕС-а и се довери на майка си за останалите училища спрямо езиците, които би учил. Колко е учил - за мен недостатъчно, за него - ужасно много 😂. Скъса ми нервите цяла година. Да е учил час-два на ден сумарно по всички предмети.
Нищо, сега това рЕзко ще се промени. JoyJoyJoy

# 485
Здравейте!
Синът на близки роднини кандидатства тази година за 8 клас, като се опитахме да се включим с помощ при избора и подреждането на желанията, но за съжаление майка му послуша учителката, която го подготвяше за матурите и резултатът и след второ класиране не се хареса на младежа.
Ходил е, въпреки всичко, днес сутринта до училището, не се е записал, но от там са му казали, или поне той така е разбрал, че за трето класиране трябва да обикаля по училищата, където са обявени свободни места, за да подава на място заявления. Аз такова нещо не откривам и вероятно той не е разбрал и затова моля за потвърждение- след обявяване на свободните места за трето класиране, заявление се подава през системата и пак там се редят желанията, нали така?
Благодаря предварително!

# 486
  • София
Не е така. Кандидатства се пак през системата. Реди си наново желания, този път по-отговорно.
Да се обади, ако има нужда от помощ, ще помагаме.

# 487
Исторически погледнато квотите се появяват за да бъдат допуснати жените до академичното образование, което е било мъжка привилегия. В наши дни, без значение от квотите в образованието се стига до там да се предвиждат квоти за жени на ръководни позиции, държавнически постове и пр. Значи някъде по пътя между образованието и реализацията в живота мъжете са успели да наваксат изоставането в баловете.
Намирам за безсмислен този спор, защото по същия начин, както противопоставяме баловете на момчета и момичета, може да противопоставим балове столица vs провинция и какъв бал е нужен за английска гимназия в София и какъв в Х - град (да не се обиди някой)  напр., а накрая всички получават една и съща диплома и еднаква възможност за последващо образование.

# 488
Сега вече никой не иска да живее в Студентски град, и като махнат квотите то няма кога да се гаджосат тия студенти. Така че и в университета да ги делят 50 на 50, иначе внуци ще гледаме през крив макарон.
Това е майтап, моля никой да не се връзва!

Всучки, записали се на второ класиране, могат да си изтеглят документите в понеделник и да участват на трето. Техните места ще се появят като свободни на четвърто класиране.
Хич не е майтап. В миналогодишната седмокласна Черна станция беше написала - ако всички момичета станат интелектуалки, а момчетата - само шлосери и монтьори, то за кого ще се омъжите, бре?!

Твърдението, че за една и съща длъжност мъжете получавали по-високи заплати от жените, е абсолютно невярно. За България със сигурност. Това е било вярно за Западна Европа и САЩ и то през 20-ти век. През 21-век  не е така.
Случвало ми се е да започвам нова работа на позиция, която преди това е била заемана от жена. Във всички случаи съм се запознавал с нея, за да ми предаде работата и винаги сме установявали толкова добри отношения, че накрая сме си споделяли заплатите. Абсолютно винаги са били напълно еднакви, като условията за мен са били, че през изпитателния срок моята е по-ниска с поне 200-300лв и след това, при сключване на постоянен договор, ще получавам точно толкова, колкото тя е получавала преди мен. Съответно съм знаел заплатите на подчинените си и никога когато на мястото на жена е идвал мъж, не е бил с по-висока заплата. А виж обратните случаи е имало доста пъти - напуска мъж и жената, която заема неговата позиция, впоследствие получава повече от него, защото е по-старателна и по-съвестна.
Ако изказалата това твърдение получава по-малко от мъж на същата позиция, причината е в качеството на нейната работа, а не защото е жена.

# 489
  • Сф
След като не е записан в никое училище, сега на 3 то класиране ще реди наново желания през системата, само че само спрямо свободните места по училища. Гледайте да подходите по отговорно,  защото децата бъркат.

# 490
При нас разликата е около средноевропейските нива - 12-13 процента. В Румъния е около 4 процента.

# 491
Искаше си ТУЕС-а и се довери на майка си за останалите училища спрямо езиците, които би учил. Колко е учил - за мен недостатъчно, за него - ужасно много 😂. Скъса ми нервите цяла година. Да е учил час-два на ден сумарно по всички предмети.

Направо съжалявам, че няма да са в един клас с априлката 😜.

# 492
При нас разликата е около средноевропейските нива - 12-13 процента. В Румъния е около 4 процента.
За най-високите управленски длъжности може и да има такива случаи, за масата хора категорично не е вярно, заявявам го от позицията на 35 години трудов стаж.

# 493
Да си дам и аз моите 2,5 цента по темата с квотите Joy

В гимназията, която аз съм завършила - езикова, най-елитната тогава - в голям областен град - миналата година за паралелките с френски имаше над 100 т. разлика в бала между последното прието момче и момиче. Е, тази година има вече над 200 т. разлика. Сигурно няма друга такава паралелка в страната - в нея ще учат момичета с бал между 360 - 470 и момчета с минимален бал, стигащ до 131.

Ами, абсурдно е да се държат квотите на всяка цена. От години интересът за тези паралелки е силно намаляващ при момчетата, докато момичетата, както се вижда, са много по-мотивирани. Някоя умна глава в това училище толкова ли не можа да направи анализ, те самите така изключително много си свалят рейтинга. Да не говорим, че не знам как точно протича учебният процес с деца в един клас с такава огромна разлика в подготовката.

Та все си мисля, че ако нямаше квоти, или пък ако квотите бяха и за езиковите, и за математическите училища и строителните гимназии, да речем, момчетата щяха малко повече да се притеснят за това за къде ще им стигне балът и това да се отрази и на резултатите им. За да не се стига до такива абсурди.

# 494

Направо съжалявам, че няма да са в един клас с априлката 😜.
Ами бързате вие, бързате да се прекласирате. Joy
Дано да му е на късмет на момчето, пък все ще си общуват. Там граници за това няма. Достатъчно поводи си имат.

Общи условия

Активация на акаунт