Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 293
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 525
[И в тази връзка квотите пак ограничават достъпа на бъдещи професионалисти с по-добри стартови показатели, за сметка на пола на друг.
                  Това изобщо не е вярно. Стартът не определя финала! Yum

# 526
  • София
Априлски душ поне по мое време във ФМИ си бяхме доста момичета.
Чух колежка онзи ден, чийто син от СМГ влезе във ФМИ и говореше как сина и с други прииятелчета трябвало до 1-2 курс вече да са хванали някое девойче, че после нищо не оставало.
vania_svet забранила си получаване на съобщения.

# 527
[И в тази връзка квотите пак ограничават достъпа на бъдещи професионалисти с по-добри стартови показатели, за сметка на пола на друг.
Съгласна съм, но вече в тая възраст към 19-20 характерите са оформени. Слаб старт със силен финал е по-скоро изключение.
Априлски душ поне по мое време във ФМИ си бяхме доста момичета.
vania_svet забранила си получаване на съобщения
Сестра ми също учи там и бяха дооста момичета-.

# 528
Само да вметна, че когато аз кандидатствах в университет, в МУ София премахва страшно марко студенти, 30 момичета и 30 момчета медицина. И ако бала случайно паднеше до 30 и имаше незаето място, трябваше да се запълни от  хора с висок бал по второ желание. Под 30 не участваше в класирането, не зная сега как е. И при максимален бал 36 се удвоявата оценките от приемните изпити по биология и химия. И да има специалности в медицината, в които преобладават мъже и такива, в които преобладават жени. Не че няма мъже неонатолози и жени съдебни лекари. Но процента е в полза на единия пол.

# 529
  • Куциндрел
Тези неонатолози, съдебни лекари и т.н  не специализират ли след завършване на Обща медицина? А за нея се кандидаства с въпросните квоти.

# 530
Да, въпроса е, че шма нужда и от въже в медицината. Приемаш че се бориш за N-брой места( колкото са за твоя пол с квотите) и не го мислиш защо Иван или Георги са те изпреварили.

# 531
  • София
Толкова сте изписали, че не мога да наваксам и да се включа в дискусията.

Хич не е майтап. В миналогодишната седмокласна Черна станция беше написала - ако всички момичета станат интелектуалки, а момчетата - само шлосери и монтьори, то за кого ще се омъжите, бре?!
Това ми хареса, защото съм попадала на някакво проучване, което твърдеше, че именно някаква подобна комбинация би била много идеална от еволюционна и т.н. точка (само не питайте кое проучване, защото нямам никакво намерение да губя време и ровя по темата).

Ако ме питат какво мисля за квотите, ще кажа, че е честно, ако ги има на едно място, да ги има навсякъде. Това не значи, че подобно решение ще е правилно или работещо.

Едно време мъжът ми е завършил средното си образование в училище и специалност, в която не приемат жени ("морско" училище, корабни двигатели). Към днешна дата училището приема момичета (вярно, че е много по-непопулярно от някога си), няма никакви желаещи момичета за част от специалностите.

В университета бях в поток от 120 души, от които имаше 20 мъже. В края на първата година повече от 10 от тях напуснаха, ожениха се или ясно дадоха да се разбере, че не се интересуват от жени. Шегувахме се, че трябва да се завъртим отколо ФМИ, защото там са мъжете. И все пак едни от най-прекрасните ми спомени са от тия студентски години, макар и никога да не работих това, за което учих. От тогава са ми и най-стабилните и чудесни приятелства.

Никога не съм била дискриминирана, защото съм жена. Възможно е, защото съм работила и работя в прекрасна среда. Това е факт. Факт е, обаче, че и винаги съм си вършила работата, учила съм, развивала съм се и ако се е налагало съм "натривала" носа на някой, който се е опитвал да докаже/постигне нещо за моя сметка и без усилия.

Дъщеря ми е приета в "девическа паралелка". Това е единственият недостатък според нея. Много се зарадва, че на второ класиране има посочен бал за момчета, дори анализира, че трябва да са поне две след като има разлика в минимален и максимален бал. Категорично отказа, обаче, да участваме на трето класиране, само заради това колко момчета ще има в класа й.

# 532
  • София
Да, въпроса е, че шма нужда и от въже в медицината. Приемаш че се бориш за N-брой места( колкото са за твоя пол с квотите) и не го мислиш защо Иван или Георги са те изпреварили.
И 'щото са те "изпреварили" с  минус 7 единици, а ти това не го мислиш много-много, отиваш платено за   близо 20 000 лева на година при бал с  1-2 стотни по-нисък от минималния за момиче и проблемът е решен...Ще се повторя, за което ще ме извините, надявам се - навън масово няма квоти, а лекари от мъжки пол има предостатъчно. Не са им по-умни момчетата от нашите със сигурност, та проблемът е явно в  лежерността, която квотите тук им дават на ниво прием.

# 533

Кое не е вярно? Още на старта са ти отрязали достъпа по полов принцип ли?

# 534
Какво значи отрязали са ти достъпа? Не са допуснати момичета до изпита? Преоблечени са се, за да влезнат тайно и да кандидатстват?
Тази година в София са приели 90 момичета медицина в МУ. Приели са и някаква бройка в СУ-медицина. Преди 20 години в София влиза а 30 момичета. Ами не е честно, сега да тропам ли с крак колко по-трудно беше тогава. Към днешна дата млшзат 5 пъти повече момичета. Винаги ще има някой под чертата. Но при кандидатстването се е знаело за тези квоти, нали. Не са измислени впоследствие.

# 535
Наследниците вкъщи задълбочено обсъждали разликите в бала за прием между момчета и момичета в денталната медицина.
Прибирам се – и малкият ме посреща с пълна стратегия:
– Маме, реших! Няма да ходя на уроци в 11. клас. Ще започна чак в 12-ти.
– ?!?
– Ми то е ясно – момичетата сами си го правят трудно! Учат като луди, вдигат бала до небето…
Аз няма да съсипвам шансовете на мъжката част!

# 536
  • София
Не следва да правим паралели с  някога, особено пък за медицина...  Някога доста малко хора на фона на цялото искаха ( а и можеха съвсем законно) да специализират/работят навън. Правеха го тук предимно и янмаше липса като сегашната на лекари и сестри.  Сега всеки завършил тук може (ако поиска) да забегне и заради условията след завършването ( трудности при намиране на специализантско място, необходимостта от връзки/пари за уреждането му, размерът на  заплащане, базата/условията на труд  в някои болници и т.н) немалко от тях тчоно натам гледат и отивайки нейде извън БГ, създават недостиг на кадри тук. Отделно университетите като автономни  събират немалки такси за  предварителни изпити, за  самите семестри, за отписване при прием в по-желан университет за ликвидационни..А всичко това  води до увеличаване на бройките с цел компенсиране на  този кадрови недостиг и не на последно място  с цел набиране на средства по всякакви канали. Точно заради последното са и многото места платено. Така че лично аз не виждам никакъв повод за тропане с крак как е било тогава и колко по-лесно е сега, но причина за недоволство при  момичетата сега определено има...

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 19:25 от Просто русалка

# 537
Момиче си и знаеш, че има 30 места медицина, това е......няма да гледаш в канчето на момчетата. Там е друга бира. По какво ще се избираме? По знания или по полов признак?
Наистина недоумявам как жена може да защитава квоти. Това е да признаеш, че си по-долу от мъжете.

# 538
С тънката разлика, че днес можеш да учиш медицина в Европа, а тогава беше достъпно за единици.

# 539
  • у дома...
те също имаха до последно  часове с немец, учеха немска литература, каквато беше схемата някога (по мое време).
В училището на дъщеря ми, профил чуждоезиков с първи испански, още от 11 клас учителката им започна да ги запознава с испанската литература. И като скочиха на една РС родителки - "какво е това нещо, да не са в испанска гимназия, та ще учат испанска литература". Аз бях в потрес! Добре, че учителката (стар преподавател точно от Испанската гимназия) не им се върза на претенциите. Разкошен човек! Та положението е "що си със шапка, що си без шапка".

Общи условия

Активация на акаунт