Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 193
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
Точно - ако имаше достатъчно математически, нямаше да ходим в езикова. При моето дете така стана сега - отива в езикова, за да е в добра среда и защото там има добър резултат на НВО математика 10клас. Тоест има добри учители по математика и ще избира такъв профил.
Все пак мисля, че този проблем седи  само в големите градове, където има недостиг на математически гимназии. И определено паралелка с профил математика не върши работа. Нивото е по-ниско от елитна езикова с добър учител по математика.
Всеки казва, че ако искаш математика - отиваш в математическа, ако искаш компютри - ТУЕС, а не профил софтуерни и хардуерни науки в 32ро, което е езиково. Как езиково ориентирано училище ще ти предложи ниво по компютри като нямат квалифицирани учители? Не става. Ще получиш средно ниво, но не и нещо конкурентно на ТУЕС.
От опит с 3  собствени деца и с доста приятелски  твърдя, че маркираното НЕ  е общовалидно/вярно положение. Има деца, които харесват МНОГО мат/върви им , колебаят се на даден етап между  МГ и ЕГ (понеже балът им стига и за двете) и все пак избират ЕГ. Ако не загубят интереса си към мат, след езиковата продължават с изучаването й в  избраната специалност в университета.  При нас  в  2 от трите случая беше точно така. Даже в 2, 5,  понеже и третото ми дете беше също профил математика и се справяше отлично, но избра просто друга посока за висше.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 15:27 от Просто русалка

# 1 231
Съгласна съм. Има всякакви случаи. Просто много хора остават с 1-2-5т. под линията за математическа гимназия и какво друго да направят, освен ЕГ Simple Smile няма да идат в 18то или друго подобно, защото са кръстили 1 паралелка "математика"  Simple Smile
Отделно вече, на който му стига бал, за да избира - да е жив и здрав, пак може да отиде в ЕГ. Имаме такъв съученик, с който ще учим заедно 8клас, а имаше 100т. математика детето. Умее ги задачите, но не му се учи основно това.
При моето дете е по-скоро късмет, че не му стигна, защото със сигурност щеше да отиде в математическа, а сега ми се струва, че ще му е по-добре като среда и всичко. Отделно бонус, че е близо до нас.
Но иначе си е хубаво да има още една математическа гимназия с поне 4 паралелки за останалите, които не са като моето дете, а за тях ЕГ наистина е компромис и са там само от недостиг на места.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 16:07 от Shushi2

# 1 232
  • София
18то е много добро училище. Паралелката математика просто ти гарантира наличието на този профил в 11 и 12 клас, нищо повече. Макар че специално там и да избереш друга паралелка, всяка година се сформира профил Математика - училището го предлага и винаги има достатъчно желаещи.

# 1 233
18 е хубаво, но за езици. Не е известно с математически постижения. Това имам предвид, както и всички останали, които са на практика езикои, но са пуснали една "модерна" специалност. Например в 32ро има паралелка "софтуерни и хадуерни", еми не може да е на нивото на ТУЕС примерно. То си е специализирано за езикова, такива учители има, такава експертиза. Не го прави лошо училище, просто не дава особени знания точно в тази посока.
Аз лично като разбрах, че няма да стане за МГ, видях резултатите НВО 10клас по математика и така разбрах къде е най-добро нивото. Независимо от имената на паралелките. За мен резултатите са важни, а не визитката.

# 1 234
Относно математическите гимназии, все пак да отбележа, че ПЧМГ строят нова, супер модерна сграда, с доста по-голям капацитет от сегашния, която би трябвало догодина да заработи. Да, гимназията е частна, но осигурява финансиране , до колкото знам, на някаква част от децата си, особена на най-добрите. Това е някаква крачка напред, към разширяването на възможностите на децата да учат математика в София.

# 1 235
  • София
И кое е най доброто за математика според вас според резултатите от НВО в десети клас? Нали изключваме в случая ЕГ от първи ешелон, или не?

Slaveia84, ПЧМГ е с изпит и трудно се влиза след 7 клас.

# 1 236
  • София
За мен математическите трябва да се отделят и да има изпит за тях, както тези с рисуване, спорт, танци
И не мисля, че в ЕГ има добра математика

# 1 237
sunlight_eli, точно така. Вече си го разбрала. Във Вашия случай, има възможност след по-желаното училище да напишете отново това, от което се отписва детето, тъй като за трето класиране и там има свободни места. А мястото, което освобождавате ще се появи на четвърто класиране. Успех на детето на трето да влезе там, където иска.

# 1 238
Magenta2022, нали говорим за деца, които обичат и искат да учат математика, ще се потрудят, ще се подготвят. Моята дъщеря, хуманитарно дете, беше подготвена и за този изпит. При някакви съмнения относно резултата на матурата, щеше да се явява и там. То не става така, хем лесен прием, хем след това математика на топ ниво. За децата, които не им се пъне много, а искат да учат математика, и сега има профилирани математически паралелки.

# 1 239
  • Куциндрел
Като говорите за този профил математика, който да е почти колкото СМГ, имате ли идея после за какво ше служи на детето? За хорариум в чужд университет, за изпит за ВУЗ или просто да има повече часове, защото на детето му е интересно?

# 1 240
  • София
За мен математическите трябва да се отделят и да има изпит за тях, както тези с рисуване, спорт, танци
И не мисля, че в ЕГ има добра математика
Аз пък не мисля, а съм сигурна в обратното.. Имам повече от афинитет към математиката, смятам я  за много полезна, каквото и човек да избере нататък,  и никога нямаше да съм толкова спокойна  с избора на децата си, ако дори малко съмнение имах, че  математиката не е на ниво. Е, да, не е като в СМГ/НПМГ/ ПЧМГ, но е  предостатъчна база за избралите я като  профил и като съществена част от следването/реализацията си след гимназията. Това , разбира се, не пречи да смятам, че би било  най-добре да има отделен изпит за МГ.

# 1 241
  • София
Magenta2022, нали говорим за деца, които обичат и искат да учат математика, ще се потрудят, ще се подготвят. Моята дъщеря, хуманитарно дете, беше подготвена и за този изпит. При някакви съмнения относно резултата на матурата, щеше да се явява и там.

Има деца, които искат математика ( вкл.на родители в темата), но не са подготвени на топ ниво, за да преминат с достатъчен резултат изпита на ПЧМГ. Между другото там също взимат и резултатите от НВО. Местата за външни деца след 7 клас са им силно ограничени.

# 1 242
За ПЧМГ не съм сигурна дали не попълват местата първо с учениците си до 7 клас и после за външни. Иначе там има доста възможности - няколко изпита, от които се взема най-добрия резултат.

# 1 243
За хорариум в чуждестранен университет със сигурност служи профил математика, редица STEM уни на запад изискват такъв. В България по принцип няма значение, и с ДЗИ ООП се влизаше, ама сега като прочетох тази година, че за специалности в ТУ като програмиране на ИИ, роботика и подобни се влизало с бал 30 от 30, май вече и тук ще има значение...

# 1 244
  • София
Като говорите за този профил математика, който да е почти колкото СМГ, имате ли идея после за какво ше служи на детето? За хорариум в чужд университет, за изпит за ВУЗ или просто да има повече часове, защото на детето му е интересно?

Ceca, може и за нищо да не им послужи профил Мат, но то същото е и с всички други профили. Нашето напр. иска/би го искало, защото му е по-лесно напр., отколкото История и не толкова досадно (за него), колкото География и БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт