Как да сваря яйцата без да се пукнат?

  • 54 104
  • 105
  •   1
Отговори
# 30
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 713
Лично аз не обичам яйца с черен жълтък.
Shocked
Kak така черен?
Добавих една анкета с отговорите, които се сетих до момента.
Моят гранд-въпрос е:
Слагате ли оцет във водата или само после в боиоте?
От една страна - оцетът разяжда черупката и яйцата наистина стават по-крехки; от друга - помага на боите да проникнат по-надълбоко и да станат по-наситени (по принцип е така, макар че видях едно момиче, което се оплака от лошо хванали бои). Аз слагам оцет после в боите, но пък знае ли човек...
Освен това - ако са само леко пукнати, и тях боядисвам  Grinning Така де - няма зян да стават. Малко може да се боядиса белтъкът, но чудо голямо. После може да се увие с темперна ваденка яйцето и хоп, готово  Grinning

Моята технология, взета разбира се, от майка ми:
Яйцата се измиват - поне с вода, но обикновено с вода и гъба с веро. После се темперират известно време (дали ще стоят на стайна Т или ще постоят потопени във водата, в която ще се варят, няма значение). На дъното на тенджерата - кърпа; яйцата в голям тензух (да не се чукат по стените) - тензух сега нямам и вероятно ще прескоча тази част. Варят се първо на слаб огън, да се загрее бавно водата, за да се темперират допълнително. Като доближи точка на кипене - може да се усили нормално и да се засича.
По колко време варите яйцата?
Аз повече от 15-20 минути не мисля да държа, не помня по-рано по колко съм ги варила...

Последна редакция: чт, 05 апр 2007, 07:47 от Мис Бу

# 31
  • Мнения: 1 353
При мен винаги има пукнати, но тъй като на детето няма да давам перашки тази година няма проблем. Сега само ще черпя идеи за предотвратяването за догодина.

# 32
  • Мнения: 1 494
Слагам ги в топла вода да стоят около половин, един час. После от начало на слабо, после засилвам. Слагам повече сол. За Великден слагам всичките в платнена торба и така във водата. Мисля, че основната причина да се пукат е, рязката смяна на температурата. Така, че нея като избегнем- страшно няма.  Wink

# 33
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Домашни яйца трябва да се използват - Тогава ако има 1-2% пак добре.
...Всичко си е от яйцата
Peace Откакто мама и тати ме снабдяват с домашни яйца, нямам оплакване от чупене при варенето.
Иначе като всички: извадени по-рано от хладилника, на бавен огън, дъното на тенджерата изолирано с нещо, сол във водата. Но тайната е в произхода на яйцата.  smile3521

# 34
  • в Низината
  • Мнения: 705
Аз мога да добавя, освен някои от посочените опции, черупките на яйцата се продупчват с игла и тогава се варят.

# 35
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 713
Аз мога да добавя, освен някои от посочените опции, черупките на яйцата се продупчват с игла и тогава се варят.
Shocked Е как? Тогава тъй сварените яйца са много нетрайни. Отделно, че при боядисването гарантирано ще се боядисат и белтъците им.

# 36
  • Мнения: 8 505
Гласувах с 1,2,5 и 12.Варя ги на слаб огън,без след това да го усилвам.

# 37
  • Мнения: 1 906
Това за оцета докато се варят и аз не го знаех.
Иначе и аз слагам тензух и нареждам плътно яйцата. Слагам ги в хладка вода и на слаб огън да се варят около 20 имн.
Преди това ги изваждам на стайна Т (около час два).
Иначе оцет слагам в боята.

# 38
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Вече гласувах с уговорката, че не поставям кърпа отдолу, а слагам яйцата в чорапогащник или платнена торба /ако са повече/. Сол слагам, но пак казвам, че за мен тя няма отношение към спукването, а помага да се белят по-лесно след това. Оцет слагам направо в боите, при яйцата не слагам. Варя на слаб огън, оставям от предната нощ на стайна температура, слагам ги във водата още в началото, а не като заври. Миналата година от 30 яйца имах едно спукано, за ужас на сина ми, който през цялото време обикаляше около тенджерата за варени яйчица Laughing

# 39
  • в Низината
  • Мнения: 705
Дупчицата е съвсем малка. Вярно, понякога се боядисват и белтъците, но не винаги. А за трайността гарантирам най-малко седмица.
Аз досега всяка година така правя яйцата.

# 40
  • Мнения: 11 607
Лично аз не обичам яйца с черен жълтък.
Shocked
Kak така черен?
На дъното на тенджерата - кърпа; яйцата в голям тензух (да не се чукат по стените) - тензух сега нямам и вероятно ще прескоча тази част.

Ами напр. се получава на някои яйца отстрани една черна лента на жълтъка.... Жълтъка не е така хубав, жълт, а с черно покрая... Обикновено се получава,когато яйцата са преварени..

Не пренебрегвай момента с тензуха. Майка ми по същия начин ги прави и знам,че това с тензуха или торба(няма значение)наистина помага да не се пукнат яйцата.

# 41
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 713
Не пренебрегвай момента с тензуха. Майка ми по същия начин ги прави и знам,че това с тензуха или торба(няма значение)наистина помага да не се пукнат яйцата.
Не го пренебрегвам - знам със сигурност, че е важен тензухът, но просто нямам такъв Grinning Ще варя с подръчни материали, пък каквото.

# 42
  • Мнения: 11 607
но просто нямам такъв Grinning Ще варя с подръчни материали, пък каквото.

Мис Бу ти  си толкова оправна и не смятам,че не можеш да измислиш нещо.... Я се стегни и след като си хапнеш закуската, помисли малко и вярвам,че ще намериш алтернатива на въпросния тензух... А и някоя стара дрешка на дете, дето може да се преработи за целта newsm78, знам ли... Вряла си и кипяла си в какво ли не - направи го като мама, все пак!

# 43
  • София
  • Мнения: 4 293
Първо ги изваждам - да могат да придобият стайна температура
Слагам ги в тенджерата, заливам с хладка вода, оцет малко и слагам на котлона на слаб огън

# 44
  • Мнения: 420
Какво им се слага ,споделете.

Общи условия

Активация на акаунт