Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 585
  • 822
  •   1
Отговори
# 150
Нямам наблюдение за последните месеци.
Последно пролетта около 1200 за хубав двустаен близо до НДК.
Изглежда ниско, но не са приели съвета на брокера да изчакат за 1350-1400.

Но нещо което може да е интересно - няколко семейства живеят под наем, защото не могат да си организират ремонта на личните жилища.
Едните удължиха наемния си договор с година.

# 151
  • Варна
Не знам как ти хрумва, че някой тук ще продължава на летува в жилището си, ако го отдаде дългосрочно. Опцията да ползва хотел толкова ли е абстрактна за теб?

# 152
Не знам как ти хрумва, че някой тук ще продължава на летува в жилището си, ако го отдаде дългосрочно. Опцията да ползва хотел толкова ли е абстрактна за теб?

Климатика си е за смяна, все пак аз живея тук когато съм във Варна.
Аз това недвусмислено го тълкувам, че климатикът ЩЕ се сменя, защото се възнамерява живеене в бъдеще, когато се посещава Варна.

Четете по-внимателно, преди да скачате.
Нищо не е абстрактно за мен, случаи има всякакви.
Чета какво се пише.
Имах колеги (живеещи в София), от Варна, с едно дете, дето си взимаха хотел, при всяко връщане при родителите си. По-широко им било.

# 153
  • София
Топли, топли впечатления.
Пуснах моя двустаен в топ център със скандинавско обзавеждане за 630Е. Първо в една ФБ група, а на следващия ден в имот.бг-то.

Голям интерес, въпреки отпускарския сезон. Знам си, че отдаваме подпазарно, но не мога да се преборя със съпружието, който официално ме нарича КАН-ка с наблягане на А-то. 😂
Все пак, след като се получи нещо като наддаване, уж в събота трябва да сключим договор за 700Е. Същите даже предлагаха и 750, но моят мъж не щя, не искал да ги изнудваме, едва го склоних да каже "да" на 700Е. Луда работа.

Чакаме украинци (или двойка, или ако те не успеят да пристигнат до събота, чакаме самО момиче), служители на софтуерна компания, която си мести офиса от Истанбул в София. Търсят и още подобни апартаменти. Бюджетът им бил 700Е за квартира. Разбира се, готов за нанасяне, с всички уреди, матраци и тн. Зарадваха се много на останалата от предишните наематели посуда.

Скрит текст:
Останалите кандидати бяха разнообразни. Имаше една, която "чак сега, непосредствено преди огледа прочела, че не желаем домашни любимци и вероятно няма да се съгласим, въпреки, че нейното кученце е малко, много кротко и възпитано и не пуска косми"...

Имаше един равин, който се държа сякаш апартаментът е вече негов и понеже синагогата му отпуска само 600Е за наем, той щял да преговаря с тях и да ги убеждава да отпуснат и другите 30. Освен това ми се оплака как предишният му наемодател, ей така изведнъж, след 5 години, му вдигнал наема от 500 на 1000Е за жилище с адрес Дондуков 5. Щял да живее сам и да е по-често в Израел, ама можело от време на време и жената, и децата да идват.

Имаше и наглеци брокери, които бяха възмутен как така не искам да им дам комисион. От "любимата" ми агенция Титан, един троснато ми заяви, че желае да работи само с хора, които му ценят труда. Попитах какъв труд като аз съм изготвила и публикувала обявата със снимки от професионален фотограф, аз отключвам и развеждам кандидатите, аз отговарям на запитвания и тн. Отговор нямаше, разбира се.
И т.н. цветни кандидати...

# 154
  • Бургас
/не виждам как може да се отдава дългосрочно апартамент + ти да преспиваш през ваканциите пак там
Не че не сме чели и такива казуси във форума:
Заключил хазяинът една стая, обещал да си стои заключена, а после му хрумнало да се нанесе вътре./

В Пловдив има един, дето дава "евтини квартири на студентки срещу допълнителни услуги". Не става дума за домакински такива Simple Smile

# 155
Браво, Илит. Всичко да мине по вода в събота!

Забелязвам раздвижване на обявите за търсене в центъра. И бъдещите студенти са в играта вече.

# 156
  • Варна
Тя си живее (в сегашно време) в апартамента, когато е в града, но обмисля да го пусне под наем (в бъдеще) и никъде не споменава, че ще продължи да си ползва имота по време на отдадения период… Sweat Smile

Илит, интересно е по време на огледи. В обявата ти  написано ли беше, че не плащаш комисион на брокери?

# 157
  • София
Не, Диди, може би беше грешка, че не го добавих. Защото копирах текста от публикацията ми във ФБ, а тя беше в група без брокери и се подразбираше.
Не че четат обявите. Почти всички брокери ми задаваха въпроси, на които е отговорено в самата публикация, като има ли асансьор, от кога е свободен и даже каква е цената.

# 158
  • Варна
Не четат, факт. Аз публикувам само във фб групи за квартири без посредници, но въпреки това пак пиша с големи букви, че не работя с брокери и пак ми пишат такива. Има и нагляри, които се преструват че търсят за себе си, а са брокери, но вече ги надушвам. Имах едно момче, което дойде с много по-възрастна от него жена и я представи за майка си 😂 и после ми излезе профила ѝ във фейсбук, от където бе видно, че е брокерка.

На тъпи запитвания, чиито отговори са написани в обявата, изобщо не отговарям. Умението за четене с разбиране ми е твърдо изискване към кандидатите. По-важно ми е от размера на заплатите им.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 14:58 от Didi168

# 159
Привет!
Дълги  години бяхме наемодатели, но сега се налага да търсим апартамент под наем в София за студентка.
Прозвънях няколко агенции и ми направи впечатление, че  апартаментите , за които се интересувах, отговорът беше: не са налични. Но пък обявите си висят по сайтовете.
Та да ви попитам: вие с кои кои агенции работите?

# 160
  • Бургас
Добре дошли в реалността на фалшивите обяви, набиращи шарани.
Най-добре елате в София, наемете едно Airbnb, тръгнете по огледи и имайте готовност да капарирате веднага, щом нещо ви хареса. Влезте и във фб групите на отдаващи, както и по квартали. Търсете ги като "квартири в София без посредник" и т.н.
Ако нямате възможност, ползвайте агенции от този списък: При тях поне няма фалшиви обяви.
https://arbi-bg.org/chlenove/

# 161
Благодаря, Tintina!
Влязох в групите, и там нещата не са много читави. Няколко съобщения от нерагламентирани посредници, една " дама" която отдава апартамент, който не е нейна собственост, а " на приятел", един господин, който започна да обяснява как имало украинци в апартамента му и сега нямало кой да го изчисти и следващите наематели трябвало да свършат тази работа. Да съм била подготвена, че няма да е много чисто...🙂
Продължаваме с търсенето.

# 162
Какво търсите и за какъв бюджет?
Принципно фалшивите обяви са с по-ниските цени.
Днес прегледах какво се предлага, има снимки на мой апартамент, отдаден преди 7 месеца, фалшив етаж и тн.
Като сортирате обявите по цени, 1та 1/3 много вероятно са фалшиви.
На мен ще ми се освобождава 1ст в ст град. Към 950лв ще е наемът.

# 163
Какво търсите и за какъв бюджет?
Принципно фалшивите обяви са с по-ниските цени.
Днес прегледах какво се предлага, има снимки на мой апартамент, отдаден преди 7 месеца, фалшив етаж и тн.
Като сортирате обявите по цени, 1та 1/3 много вероятно са фалшиви.
На мен ще ми се освобождава 1ст в ст град. Към 950лв ще е наемът.
Търся двустаен апартамент в определен район, в който цените се движат между 900- 1300 лв. И не ми предлагат апартаменти на ниски цени, точно обратното.
Вече от две агенции ми обясняват как не можело са ми изпратят снимки на апартаментите, но имали налични. На място щели да ми ги покажат ...

# 164
Може би е нормално да не споделят снимки, не знам.

Агенциите са малко по райони.
Например за ст град са много активни Титан, Революшън, Аякс (напоследък). Разполагат с доста апартаменти, също и доста клиенти за наемане.
За 2ст могат да са с отделна кухня, преходен, непреходен и тн.
НС е обикновено хол + преходна мини спалня и трудно се дели на 2.
НС и СС също зависят от кварталите, някои са предимно СС, други пък изобщо липсва такова.
Та обширно и многообразно е. Ще трябва присъствие на място.
Имал съм и огледи с видеоконферентен разговор през телефон + брокер, ама са изключения.

900 и 1300 е голям рейндж.
Според мен 100-200лв е макс за вариране. Другото са вече различни сегменти, ниво на строителство, обзавеждане, микролокация и тн. Иначе почти в цяла София 2ст варират в подобни граници.

Общи условия

Активация на акаунт