Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 581
  • 822
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Много подпазарният наем е гаранция за проблеми.
А ако съм в чужбина и трябва да отдавам, бих ползвала фирма за управление. Колкото и да са недолюбвани, все има читави сред тях, ще ходят и ще наглеждат. Не е като наемателят да знае, че си в чужбина и е свободен откъм контрол.

Кажете какво ще се ремонтира в показания апартамент, колко ще струва без брокерско менажиране на ремонта, колко ще струва със него, колко ще се повиши наемът, ще има ли промяна в празнитте месеци до нови наематели и като се тегли чертата какво ще излезе.

Скрит текст:
1. Снимките в обявата са кофти и представят имота много унило. Още повече унилост добавят увяхналите цветя. Направо ги разкарайте. Жилището има потенциал, трябват му добри снимки и малко настроение.
2. Жълтото диванче е много жизнерадостно, холът е голям и светъл, и при добре направени снимки би грабнал окото в обявата. В хола бих сложила едно килимче от юск от този тип:  https://jysk.bg/domashni-potrebi/kilimi/golemi-kilimi/kilim-tretorn-140x200-cvyat-krem

и бих сменила щорите с дълги пердета до пода - прозрачни и блекаут. Ако се купуват от Тему, биха стрували не повече от 150 лв. за всички прозорци.

Бих добавила ей такъв абажур:
Скрит текст:

3. В кухнята - също пердета. И снимка не в контражур, която да показва цялата кухня.
4. На червената спалня с розите бих сменила пердетата да са до земята, бих неутрализирала червените оттенъци с текстил в масленозелено например, или тъмносиньо, или бледожълто, за да се връзват с останалите мебели, и бих сложила ей такава картина, за да придам съвременост на розите на облегалката.
Скрит текст:
На белия гардероб не му е там мястото. Закарайте го в другата спалня, до другия.
5. От другата спалня бих махнала дивана с масата, бих сложила картини с тъмносини тонове, да си пасне поне с възглавничките Simple Smile и с белите гардероби.
Скрит текст:
.
Бих сложила други пердета.
6. В банята завесата също бих сменила.

Тотала за всички тези промени е 400-450 лв. Но задължително хубави снимки. И бих го пуснала чрез брокер.

И финално - бих добавила схема на имота. Така не мога да се ориентирам кое откъде и как се влиза.
Също така – навсякъде са плочки, няма килими, мислил ли си за вариант за хора с домашни любимци, дори срещу допълнителен депозит? Те трудно си намират квартира, склонни са да платят повече и да останат дългосрочно.

# 136
Лъки, не съществува такава корелация - нисък наем - дългосрочност. Според мен единствено ще се прецакаш, ако го пуснеш подпазарно.
Ако правилно съм разбрала - спалня и дневна със средна хубост обзавеждане, в квартал, това е около 600 - 700 лева. Пак зависи къде точно е и какво точно има вътре.
Двустайните в квартала, нови вървят по 1000лв. Под 600лв няма да го дам, по добре да стои празен. Мисля по скоро между 700 и 800лв, все пак е с нови климатици, напълно оборудван, 2 телевизора, в кухнята всичко до кафемашина.

Тинтина, фирмите за управление само прибират %, ако наемателя изчезне, не носят никаква отговорност.

# 137
  • Варна
Кой е този квартал, в който двустайни вървят по 1000 лева? Четирицифрена сума искат само за чисто нови жилища в чисто нови сгради, с всичко чисто ново и в найлони вътре. При твоето описание за мебели от 2009-та, не можеш да се сравняваш с тези обяви. 700 - 800 лева е ок май. Кажи квартала.

# 138
Кой е този квартал, в който двустайни вървят по 1000 лева? Четирицифрена сума искат само за чисто нови жилища в чисто нови сгради, с всичко чисто ново и в найлони вътре. При твоето описание за мебели от 2009-та, не можеш да се сравняваш с тези обяви. 700 - 800 лева е ок май. Кажи квартала.
Редактирам.
Ето за ориентир:
https://www.imot.bg/obiava-2c175334811083382-dava-pod-naem-dvust … d-varna-mladost-1
https://www.imot.bg/obiava-2c175379241799749-dava-pod-naem-dvust … rna-vazrazhdane-2
https://www.imot.bg/obiava-2c174911391681584-dava-pod-naem-dvust … d-varna-mladost-1

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 16:49 от So Lucky*

# 139
  • Варна
Еми да… потвърждавам си горния коментар. 700 - 800 лева ти е реалният наем.

И аз редактирам: квартирите от линковете са много по-добре обзаведени от това, което ти описа за твоя апартамент. А и са надценени според мен.

# 140
Еми да… потвърждавам си горния коментар. 700 - 800 лева ти е реалният наем.

И аз редактирам: квартирите от линковете са много по-добре обзаведени от това, което ти описа за твоя апартамент. А и са надценени според мен.
Да така е, нови са това обуславя наем над 1000лв. Лошото там е, че са правени за под наем. При мен цялата бяла техника е инокс, нямам бяла пералня от 500лв.
 В момента обзавеждам друго жилище и виждам разликата, кога се прави за лично ползване и кога за бързо даване под наем.

# 141
  • Варна
Така е, но няма наемател, който да ти го оцени. И моите жилища са правени за лично ползване. Нямам такова, купено и обзаведено специално за квартиранти.

За втори път гледам някой спряга иноксът като нещо повече. Защо, се чудя. Беше някаква новост преди повече от 20 години.  Аз пък не мога да го трая. Изнервя ме поддръжката му, а и визуално не ми допада. Целенасочено си купувам всичко в бяло. Бих купила и в черно, или друг по-смел цвят, но инокс - никога. Да не кажа, че ми евтинее и ме отблъсква.

# 142
На мнението на Диди съм относно сумата за наема.

# 143
Младост е доста далечко от всичко, университети, център, море.
Трябва да има някакъв стимул да идат хората там.
Аз съм живял 4г във Варна и даже не го знаех къде е тоя квартал. До преди малко.

Освен това, до сега не съм виждал жилище да се поддържа с наематели.
В най-добрия случай се молиш да си остане същото.
Трябва наемът да си струва.

Според мен смяната на климатици няма да бъде оценена.
Сменям само ако не работи и има оплаквания.

# 144
  • Варна
Joy дойде бургазлията да ни обясни на варненки къде е варненския квартал Младост…. Варна е много по-голям град от Бургас. Варна не е само център, море и университети. Младост дори не е краен квартал. Нормален семеен квартал с всички удобства, където живеят хиляди хора. Не е някой новозастроен баир без инфраструктура. Не всички наематели са студенти, че да им е важно да са до университет. Не разбирам нуждата от този коментар.

# 145
Младост е доста далечко от всичко, университети, център, море.
Трябва да има някакъв стимул да идат хората там.
То щото всички варненци сме с панорамна гледка към морето Satisfied

стимул за семействата - организиран квартал, асфалтирани улици, училища, детски градини, хипер и супермаркети, заведения , МОЛ, фитнеси, градинки.

Близостта до Бизнес Парка - имам познати отдаващи в района и на двете наемателите работят там, на други момичето работи на летището. Наемите им са 500-700 лв. Все жилища които те са ползвали първоначално.

# 146
  • София
Лъки, а ако разпиташ близки дали някой около тях търси за под наем? Все пак поне минимална препоръка поне за началото.
Аз бих махнала всички ТВ, кафемашина и други уреди - за да не заминат в заложната. Или пък ако се развалят да искат да купиш нови на тяхно място. Климатик също бих сменила само ако сегашния не работи.

# 147
Климатика си е за смяна, все пак аз живея тук когато съм във Варна.
Телевизорите наистина може да не се ползват, но трябва да видя къде ще ги сложа. Цялата техника е изправна, има и прахосмукачка за този имот купувана.

Диди, аз пък не мога да гледам бял хладилник. Харесвам или вграден или инокс.

# 148
  • Варна
А ти за кога го обмисляш това отдаване? Ако успееш да се организираш до началото на септември, ще е най-добре. Напливът от студенти вдига цените и смъква критериите за всички търсещи. После като застудее и запразнее, малко по-бавно се случват нещата.

# 149
Никой ли няма поглед от последните дни върху софийския пазар?
Ех, пак аз ще снасям информацията (като я получа).

/не виждам как може да се отдава дългосрочно апартамент + ти да преспиваш през ваканциите пак там
Не че не сме чели и такива казуси във форума:
Заключил хазяинът една стая, обещал да си стои заключена, а после му хрумнало да се нанесе вътре./

Общи условия

Активация на акаунт